fbpx Skip to content

Az iPhone első generációját még Steve Jobs mutatta be 2007. január 9-én a MacWorld-ön, majd pedig azon a nyáron, június 29-én került forgalomba a készülék. Tekintsünk most vissza röviden.

iPhone2G

Mai szemmel nézve nem nyújtott túl sokat, mégis amit nyújtott, kombinálva azzal, ahogyan nyújtotta, az elképesztő sikert hozott a készüléknek és az Apple-nek, és ez teljesen megváltoztatta az okostelefonokat.

A bejelentést is tartalmazó keynote letölthető iTunes-ból, de itt egy rövid kivonata, ami csak az iPhone-ról szól:

A 8GB-os készülék ára igen borsos volt, 599 dollárt kóstált (hűségnyilatkozattal!), amellett először kizárólag csak az AT&T-nél volt kapható, és még nem lehetett rá alkalmazásokat sem telepíteni, mindössze csak Safari-n keresztüli webappokat támogatott. Ráadásul nem rendelkezett, csak EDGE támogatással, ami az akkor másutt már meglévő 3G-vel szemben igen lassú volt, de ezt valamelyest ellensúlyozta a 802.11b/g-s Wi-Fi-vel. Ezen felül Bluetooth 2.0-val, és autofókusz nélküli 2.0Mpx-es kamerával is rendelkezett.

Megjelenésekor támogatta a vizuális hangpostát, a multi-touch mozdulatokat, a HTML emaileket, a mobil Safari-t, és a beszélgetésenként csoportosított üzeneteket. Emellett a Google is külön említést kapott, hiszen segítettek a natív Térképek és YouTube alkalmazások létrehozásában.

iPhone_2G

Az iOS, illetve az akkor még iPhone OS 1.0 néven futó rendszer ugyanakkor rengeteg, más készülékekben megszokott funkciót nem támogatott, legfontosabbként például az MMS szolgáltatás és a copy/paste (másolás/beillesztés) funkció hiányát lehet megemlíteni, de az ikonok sem voltak áthelyezhetőek. Ezek közül az MMS funkció hivatalosan sosem érkezett meg az első generációs készülékre, mert az Apple állítása szerint a készülék basebandje nem alkalmas rá – miközben jailbreakkel már elég hamar elérhető volt. A copy/paste is elérhető volt jó ideje jailbreak után, de az iOS 3.0-ban már hivatalosan is.

Az iPhone OS 2.0-s verziója 2008-ban jelent meg, és Exchange támogatást, valamint push emailt hozott, de a legnagyobb újdonságot az App Store és a külső fejlesztők alkalmazásainak megjelenése hozta. Ezzel egyidőben megjelent az iPhone 3G, amire a 3G és a GPS miatt többen is átváltottak, illetve Magyarországon is az iPhone 3G volt az első, hivatalosan is elérhető készülék.

A 3.0 egy évvel később, 2009-ben érkezett, és a copy/paste-en túl több funkcióbeli frissítést is hozott, valamint az iPhone 3GS is elérhetővé vált.

Az iOS 4.0 megjelenésével az első generációs készülék szoftveres támogatása is megszűnt, így arra jelenleg a 3.1.3 a legfrissebb elérhető verzió.

Az iPhone 3G piacra kerüléséig, 2007. és 2008. júniusa között 6.1 millió iPhone talált gazdára. Az első reklám pedig ez volt, amit 2007. januárjában, az Academy Awards alatt mutattak be:

Ti használtatok valaha első generációs iPhone-t? Mi volt az első szoftververzió rajta?

Olvasd el a hozzászólásokat is

12 Comments

  1. Szuper volt az is a maga nemeben:)! Rohton beleszerettem a telefonba:)!

  2. Kiraly kis gép volt, bar en mar csak egy leharcolt darabot nyuzhattam (tovább). 3.1.3 volt rajta de en visszaraktam a legregebbi szoftvert (amit csak lehetett – talan 1.0.2, ha van ilyen) ra.

  3. Én is ilyennel kezdtem. Egy kedves barátommal cseréltem, egy Mio A701-et adtam érte. Ez volt 4 évvel ezelőtt kb. Azóta csak iPhone. Nekem a 2.0 volt rajta, JB-elve. Aztán jött egy 3G, és most egy 4-est nyúzok:)

  4. első generációs ipod touchba annyira beleszerettem, hogy a tmobile pulse készülékemet el is cseréltem egy szintén első gen. iphone-ra 😀 sose bántam meg, talán az volt a legnagyobb kedvencem, annyival többet nyújtott az addigi telefonjaimnál. Kisebb kitérőket leszámítva azóta is iphone-t használok, most épp egy i5 van akezeim közt iOS7-tel, de az ipod touch jóvoltából már az “iOS” 1-et is volt szerencsém használni, azóta mindegyiket kipróbáltam.

  5. Tegnap(2013. június 28.) azt hittem rosszul látok…. Egy csaj ilyennel telefonált az egyik boltban. Pozitív, hogy még mindíg működik, ez a csoda.

  6. Tegnap azt hittem rosszul látok…. Egy csaj ilyennel telefonált az egyik boltban. Pozitív, hogy még mindíg működik, ez a csoda.

  7. 2 db 2G-m is volt az első egy leharcolt állapotú,
    a második egy makulátlan darab, mindkettőt 3.1.3-al használtam, nagyon nehéz szívvel váltam meg az utolsótól. Ha megpillantom, még ma is megborzongok, igazi remekmű.:)

  8. 1.1.2 óta iPhone 🙂

    Mikor még meg volt a 2G és eladásra készültem még fel is raktam utoljára az 1.0-t hogy megnézzem milyen is volt 🙂

  9. Első genest még csak nem is tartottam a kezemben sajnos. Viszont valamilyen szinten örülök neki, hogy akkor kerültem bele az iPhone által okozott tornádóba, amikor már kiforrott volt. Tehát 3GS, és iOS 4.1 volt az aktuális build 🙂 2010 ősze, azóta is töretlenül iPhone.

  10. Nekem meg mindig megvan 2007 ota egy 2G,makulatlan allapotban ,3.1.3 van rajta de meg 1.0.2-vel kaptam, es most is tokeletesen mukodik, nem valok meg tole soha.

  11. Én még ma is használom második telefonnak! Akku cserén kívül még nem volt semmi baja 🙂


Add a Comment