fbpx Skip to content

Érdekes cikket írt @gklka kolléga az iOS 7 rendszerről. Ő leginkább a problémákat vesézte ki nekünk, akinek van 15-20 perce, mindenképp olvassa el az alábbi cikket.

***

Az Apple hétfőn bemutatta a 600 millió “iDevice” által futtatott iOS rendszer új, 7-es verzióját. Az iOS 7 azonban más, mint az eddigiek. 2007 óta nagyjából évente jelentek meg új verziók, és eddig mindegyik hozzáadott egy keveset a korábbi rendszerekhez. Egy-két új feature, kis csinosítás itt-ott, és meg is voltak vele. Az iOS 7 más sok szempontból, mintha nem is ugyanaz készítette volna a rendszert. Ez egyrészről igaz is, hiszen a termékcsoportért eddig felelős Scott Forstall helyére a rendkívül tehetséges Jonathan “Jony” Ive lépett, aki eddig csak az Apple termékek hardverének kinézetéért volt felelős. Jony pedig nem volt kíméletes.

Előszó

Aki nem ismerne, annak elmondom, hogy én majdnem a kezdetektől, 2008-tól használom és imádom az iOS-t. Volt szerencsém az iPhone korszak előtti okostelefonokhoz, PDA-khoz, és az iPhone korszakban született konkurenciához is. Nyugodt szívvel ki merem jelenteni, hogy az iPhone és az iOS egy olyan szintet ütött meg, amit eddig nem sikerült senkinek sem megugrania. A közelmúltban azonban igen komoly energiákat fektetett a konkurencia abba, hogy az Apple finomra csiszolt felületeinek egy alternatívát hozzon létre, és ennek mostanában kezd beérni a gyümölcse. A Windows Phone legkomolyabb problémája az appok alacsony száma, a Google Androidja pedig megmutatta már párszor, hogy felül tud emelkedni a gyártók saját szoftverrel történő leamortizálásától.

Android Jelly Bean

Android Jelly Bean

Windows Phone 8

Windows Phone 8

2 éve fejlesztek a rendszerre. Naponta 1-2 alkalmazást letöltök, folyamatosan figyelem a híreket és szakmai cikkeket. Reggel a telefonom ébreszt, este a telefonom mellett alszok el. Mindenhol jelen van, minden ügyemben részt vállal, az életemnek mindenhol a része. Úgy érzem, hogy ismerem az iOS-t.

Igények

A piac egy érdekes állatfajta. Az Apple minden évben el akar neked adni egy túlárazott telefont, ami valóban segíti az életedet, de igazából nélküle sem lennél sokkal kevesebb. A vásárlók viszont cserébe azt várják, hogy minden évben egy világrengető, forradalmi készüléket kapjanak. Ami természetesen lehetetlen, hiszen a legelső iPhone is évekig készült cupertinói műhelyek mélyén a legnagyobb titokban. A világot nem lehet megváltani minden évben. Maradtak tehát az inkrementális frissítések, amik mindig kicsit többet és jobban tudtak. És tulajdonképpen nem is volt indokolt a világmegváltás, hiszen a legtöbb dolog (noha azért nem minden) tökéletesen működött.

A jó már nem elég jó?

Sajnos a helyzet pontosan ez, a jó már nem elég jó. Az emberek megunták, hogy minden évben megveszik a telefont, és még mindig ugyanazt kapják. Kapóra jött tehát a design szakmában épp csak szárnyait bontogató, a közkedvelt néven csak ‘flat-ként’ (lapos) emlegetett új irány. Újszerűsége abban rejlik, hogy egyszerűsít. Elhagy minden árnyékot, anyag textúrát, térbeli formát, és ehelyett egy letisztult, néha kicsit sematikus esszenciáját mutatja csak a dolgoknak. 900.000 app közül nem könnyű kitűnni az App Store-ban, úgyhogy elkezdtek az új iránnyal kísérletezni a fejlesztők. Jöttek dögivel a ToDo alkalmazások és az időjárás appok az animált 3D napsütést egyszerű, vonalas napocska ikonra cserélt interfésszel. Az emberek pedig felfigyeltek rá, mert valami olyan volt, amit még nem láttak. Nem volt jobb, mint a korábbi, de új volt. És az embereknek az új kellett.

Flat design (Alexis Jossart)

Flat design (Alexis Jossart)

Amikor Jony átvette az iOS csapat vezetését tavaly november elején, már egyértelművé vált, hogy az iOS-en változtatni kell. A feladat tehát adott volt.

Elvárások

Megszokott, hogy Apple termék bejelentések előtt már hónapokkal korábban pletykák és design koncepciók látnak napvilágot arról, hogy milyen lesz a várt termék. Az iOS 7 esetén minden eddiginél több ötlet és vágyálom árasztotta el az Internetet, az utolsó hetekben napi többet is leközöltek a hírportálok. Mindenki változást várt, de mindenki kicsit máshogy képzelte ezt el. Akik figyelemmel követték az Apple eddigi frissítéseit (velem együtt), nyugalomra intettek, és moderált, kisebb változásokat vártak csak, mint a csillanás effektek eltávolítása, a gombok keretének finom újrarajzolása, pár alap GUI elem kisebb ráncfelvarrása. Hiszen Jobs mindig tudta, hogy ami nem romlott el, azt nem kell megjavítani.

Ami nem romlott el, azt nem kell megjavítani

A WWDC keynote

Kíváncsian vártuk tehát hétfői keynote-ot, ahol az elvárásoknak megfelelően haladt minden az iOS 7 leleplezéséig. Az OS X Mavericks régi hiányosságokat pótolt, a Mac Pro igazán fantasztikusan nézett ki, szóval minden olyan volt, amit az Apple-től megszoktunk. Kicsit több, kicsit jobb. Amikor aztán Tim Cook elindította a videót, megmondom őszintén, lesokkoltam. Reggel volt egy állítólagos design az AppleBlogon, amin jót röhögött mindenki, mert annyira egyértelmű volt, hogy az Apple ilyen rondaságot nem adna ki a kezéből, a videóban pedig pont az látszott.

Lement a keynote és én nem találtam szavakat. Megnéztem minden elérhető képet, videót, információt, és nem értettem. Hogy tehették ezt? Teljesen váratlan volt.

Elveszett a hitem

Szerintem abban még a legelvakultabb Android és Windows Phone hívők is egyetértenek, hogy az iOS 6 egy egységes, összefogott, szép rendszer. A konkurencia mindig próbált egyedi ötletekkel a piacra lépni, de az Apple megoldásai néha annyira röhejesen kézenfekvőek voltak, hogy egyszerűen nem lehetett mást csinálni, mint ugyanazt kiadni egy kicsit más körítéssel. Az Apple volt az utóbbi évtized meghatározó szereplője az interfész designban. Amit ők csináltak, azt pár éven belül mindenki más is nagyon hasonlóan megcsinálta. Amit ők csináltak, az mindig kiemelkedő minőségű volt, bárki ránézett, nem volt kérdés, hogy tetszik-e neki, amit lát. Ennek vége.

iOS 7 vs. iOS 6

iOS 7 vs. iOS 6

Az iOS 7 interfészére az a legjobb szó, hogy “megosztó”. Kétségtelenül sok embernek tetszik, de legalább ugyanannyinak nem, vagy maximum azt mondja rá, hogy “megszokható”. Cikkek tucatjait olvastam el, ahol a különböző grafikusok és designerek hangot adnak csalódottságuknak.

Ám a probléma ennél is sokkal mélyebben gyökeredzik. Az, hogy valakinek az élénk színű ikonok és a 0 dimenziós tejüveg tetszik-e, ízlés kérdése, azonban a design azért van, hogy használhatóvá tegye a programokat, az iOS 7 pedig igazán kiemelkedően rossz ebben. Erre pedig csak akkor jöttem rám, amikor 3 nap erőgyűjtés után én magam is felraktam a bétát. De akkor lássuk végre a konkrétumokat is!

Kontinuitás

600 millió felhasználó nem játék, nem szabad egy pár ezres közösség igényének oltárán beáldozni a rendszer folyamatosságát. Az iOS 7 pedig semmiben sem hasonlít elődeire. Hiába van ugyanott sok gomb, egyszerűen elvesztették a karakterüket (nincs többé keretük, gomb jellegük), és az ember csak csapong, keresi a jól megszokott dolgokat. A legtöbb ikonból szöveg lett, emiatt gyakran csak máshol fér el a képernyőn. Az ikonok (és nem csak a program ikonok, hanem a programokon belüli szimbólumok is) teljesen újak, a nem a régi ikonok újratervezései, hanem valami végzős képzőművészetis srác fejéből kipattant szimbólumok.

iOS 7 ikonok

iOS 7 ikonok

Sok helyen a programok működése is teljesen át lett variálva, például az emlékeztetők és a legfontosabb, a Safari esetén. A kezdő felhasználók szenvedni fognak vele, amit onnan tudok, hogy én, 5 éves tapasztalattal is szenvedtem vele.

Photos.app. Teljesen új.

Photos.app. Teljesen új.

Emlékeztek, hogy azért szerettük az iOS-t, mert bárkinek oda lehetett adni, és egyből tudta használni? Ezt a rendszert én nem merném odaadni édesanyámnak sem, még úgy sem, hogy évek óta iPad felhasználó, mert újra kéne tanulnia.

Konzisztencia

Ez még biztos javulni fog a béták során, de olyan mértékben inkoherens az iOS 7, hogy azt bármelyik dél-koreai Android zuggyártó megirigyelné. A program ikonok önmagukban is vagy 10 különböző csoport művei, de például a Filmtekercs és a fényképező ugyanúgy fényképezővel, de mégis különböző ikonnal van jelölve (előbbinek nincs objektíve). A gombok hol keret nélküliek, hol szövegesek, hol kör alakúak, hol pedig lekerekített sarkú téglalapok. Néha ezek kombinációi is megfigyelhetőek, például a Control Centerben.

Control Center

Control Center

Az alapvetően dimenziótlan és lapos designt időnként 3D elemek zavarják meg, mint a zöld kapcsolók és a 3D-ben tekerhető pickerek. A tárcsázó és a jelkódzár gombjai színnel reagálnak a felhasználó érintéseire, a számológép pedig ál-3D effekttel, ami a gombot magát benyomottnak tünteti fel, a felirat viszont nem változtat méretet a gombokon lenyomás közben.

A rendszer más területein még komolyabb problémákat figyelhetünk meg: behozták például 3rd party alkalmazásokban amúgy már régóta több helyen elérhető navigációs formát: a képernyő bal szélétől húzva visszalapozhatunk egy képernyőnyit, méghozzá úgy, hogy az ujjunkkal húzzuk az aktuális képernyőt jobbra. Ez egy nagyon elegáns animáció, de gerincbe töri a felhasználói élményt az, hogy nem mindenhol használható. Néha egy programon belül is az egyik navigációs szintről vissza lehet menni a másikra így, a másiknál meg még csak arra sem méltat a képernyő, hogy egy rugózás effekt segítségével a tudtunkra adja, hogy nem rosszul csináltuk, csak egyszerűen nem tud onnan visszamenni. (Pl. Music app, Photos app)

Eseményt a naptárban + gombbal adunk hozzá a jobb felső sarokban, megosztott fotóadatfolyamot pedig a Hozzáadás feliratú gombbal a bal felsőben. Ezt tényleg az Apple csinálta?

Lost in space

Rendkívül fontos felhasználói felületek tervezésénél az úgynevezett negatív tér, vagyis kitöltetlen, üres területek használata. Ezek könnyebbé, áttekinthetőbbé teszik a felületeket, pihentetik a szemet, vezetik a tekintetet a tartalomra.

Ez lehetett az Apple célja is többek közt, amikor Jony azt mondta, hogy a hangsúlyt a tartalomra kell fektetni. Megoldásként azt találták ki, hogy az eddig színnel és árnyékkal is elkülönített fejlécek és alsó eszköztárak ezentúl átlátszó, opálos üveg rétegek formájában jelennek meg, láttatva az alattuk lévő tartalmat. Ezt aztán kiterjesztették az operációs rendszer minden szegletére, beleértve a Control Centert és a Notification Centert is.

A baj az, hogy az opál üveg elmosás effektje annyira durva, hogy csak nagyon halvány foltok látszanak át az alatta lévő tartalomból, ami egyáltalán nem tágítja a tartalom terét, hanem épp ellenkezőleg, zavarja az embert, hogy nem látja, mi van ott. Mivel nem igazán átlátszóak, ezek a felületek inkább negatív térként funkcionálnak, ilyen formában viszont kifejezetten ellenszenvek: hiszen ki akarja, hogy egy 40 pixeles majdnem tiszta fehér sáv foglalja el az értékes képterületet a kis kijelzőről? Jól megfigyelhető ez a jelenség a Photosban, ahol ezentúl egyel több szintet kell lépdelnünk a hierarchiában a megszokott fekete hátterű, teljes képernyős kép megjelenítésig.

Opál

Opál

Jól látszik, hogy semmi sem látszik alatta

Jól látszik, hogy semmi sem látszik alatta

Az áttervezett gombok és a negatív tér együtt nem tesz jót annak felmérésében sem, hogy hol tartózkodunk éppen. Egy felületnek hierarchiában elfoglalt helyének mindig egyértelműnek kell lennie. A programra jellemző egyedi fejlécek eliminálásával gyakorlatilag első pillantásra felismerhetetlen, milyen alkalmazást nézünk éppen, a gombok újragondolásával pedig az sem mindig teljesen világos, hogy a navigációs ablakot vagy egy modális dialóguspanelt látunk éppen. Azt vettem észre magamon, hogy szó szerint gondolkodnom kell, mire kell nyomnom, hogy oda jussak, ahová szeretnék. (Calendar, Photos és Music remek példák.)

Itt például mit lehet csinálni szerintetek?

Itt például mit lehet csinálni szerintetek?

Vissza a gyökerekhez

Ive ezt tartotta az egyik vezérelvnek a videó alapján, de szerintem biztosan nem arra gondolt, hogy menjünk vissza a butatelefonokhoz, és az Apple eddigi vívmányait tekintsük semmisnek. Pedig ez történt, mert a 2007 óta méltán népszerű multitouch gesztusokat mintha teljesen elfelejtette volna az Apple, az új időjárás appot kivéve sehol sem használja őket az új rendszer. (Vicces, de az időjárás app meg annyira épít a pinch (csippentés) gesztusra, hogy máshogy nem is lehet visszalépni az új összesítő nézetre.) Pedig a zoomolásra kitalált gesztus például adná magát a naptárban és a Photos.app-ban. Több embert is láttam, akik első találkozás alkalmával így, természetes módon próbálták meg a naptár zoomolással megvalósított hierarchia kezelését vezérelni, de hiába.

A másik remek példa az animációk használata. Eddig az animációk arra szolgáltak, hogy vezessék a szemünket, egy logikai térképet képezzenek az agyunkban, hogy mi történik. A Fényképezőben például a fénykép beesett a sarokba, innen egyből láttuk, hogy ha kíváncsiak vagyunk rá, ott kell keresni. Nem mondom, hogy ezek az animációk teljesen eltűntek, mert például a mappák megnyitásának új animációja (rázoomol a mappára) nagyon tetszik, de sajnos sok helyen kivették őket. Eltűnt az említett fotó animáció (most már csak megmoccan a kép a sarokban, mutatva, hogy valami történt ott), a Mail remek pull-to-refresh animációjának is annyi, a levél áthelyezés finom animációja nincs többé, és a kép emailben küldésekor is csak simán megjelenik a levél küldése ablak, amiben egyszer csak megjelenik a küldendő kép, és kész.

Az iOS 7-ben bemutatott új animációk fele ezzel szemben teljesen önkényes.

A parallax hátterek az akku felesleges fogyasztásán és eddig nem látott mértékű parasztvakításon túl nem sok mindenre jók (itt valamiért mindig a Samsung szemkövetés funkciója ugrik be, talán mert az is pont ilyen céltalan). Inkább szédül el tőlük az ember, mint hogy érzékelné a teret a telefonban, ahhoz ugyanis sztereó kép, vagy a telefon forgatása kéne, de nem tudom más hogy van vele, én például nem szoktam forgatni a telefonomat használat közben. Ugyanilyen értelmetlen animáció az Üzenetek rugózása, vagy a FaceTime alkalmazásban a híváslista tejüvege mögül átszűrődő élő kamerakép is.

Redmond, start your photocopiers!

Ez volt az OS X Tiger híres fejlesztőknek szóló mottója a 2006-os WWDC-n, utalva a Microsoft koppintásaira. 2013-ra nagyot fordult a világ, hiszen az iOS 7-ben az Apple pontosan nulla új ötletet mutatott be. Nem hiszitek?

  • Today screen: Windows Mobile
  • Flat design: Android
  • Gyönyörű tipografikus design: Windows Phone
  • iRadio: Pandora, Spotify, Rdio
  • Időjárás app: Annyira Yahoo Weather, hogy az Apple Design díjat is ők kapták idén
  • Multitasking képernyő: Palm WebOS
  • Control Center: Android
  • Safari: Google Chrome iOS
  • iCloud keychain: Wallet, 1Password
  • Air Drop: Bump, stb.
  • Siri: Android (Google Now)

Általános igénytelenség

Ezt nem is rónám fel hibának egy első béta esetében, ha akár egy fél mondattal is mondták volna, hogy ez még egy korai stádiumban lévő grafikus felület, de sajnos a bemutatón, a nagyközönségnek is kitett bemutató oldalon és minden videóban teljes mellszélességgel kiállnak mellette, ami azt jelzi, bármilyen szomorú is legyen ez, hogy az Apple nem kíván nagy változtatásokat tenni e téren a végleges verzióig.

Az egész felület úgy néz ki, mintha egy kezdő, jobb esetben iOS-t eddig sosem látott DTP-s/festő/mázoló csoport kezébe került volna a design. Nemhogy az eddigi elvekre hány fittyet (hiszen ez valószínűleg elvárás is volt), de a User Interface tervezés eddigi vívmányaira is. (Ld. feljebb.) Egyszerűen önálltatás az, hogy a egy gridre bármilyen ikont fel lehet építeni, vagy hogy a program színeinek csak a feliratokra korlátozásával megmarad annak karakterisztikája.

Hát nem gyönyörű?

Hát nem gyönyörű?

Ízléses effektek. Nem, a gombokra nem hatnak, azok ilyenek maguktól is.

Ízléses effektek. Nem, a gombokra nem hatnak, azok ilyenek maguktól is.

Ilyen egy bejövő hívás.

Ilyen egy bejövő hívás.

Egy gyönyörű skizofrénia kezdete

Az eddigi generációváltásokat az iOS hihetetlenül elegánsan kezelte. A Retina grafika megjelenésekor alig észrevehetően finomodtak a programok pixelei, a korábbiak pedig ahol lehetett, az új, Retinás fontokat és gombokat jelenítették meg újrafordítás nélkül is. Az iPhone 5 nagyobb kijelzőjét támogatni mindössze annyi feladatot rótt a fejlesztőkre, hogy ha volt értelme, jobban kihasználják a nagyobb kijelzőt, és rakjanak egy iPhone 5-ös indítóképet is a programba (minden mást a rendszer elintézett automatikusan). iPad-re persze új felületet kellett tervezni, de az is viszonylag könnyen megoldható volt a konform méretű és kinézetű elemek felhasználásával.

Nem úgy az iOS 7. A korábbi alkalmazások módosítás nélkül ugyan problémamentesen futnak, azonban még a régi design-ban jelennek meg. Pontosabban félig, mert a dialógus ablakok és menük már az újban jelennek meg, az ikonjukról pedig a rendszer önhatalmúlag leszedi a csillanás effektet, de megmarad a színes fejléc, a rendes back gomb (amiért egyébként külön mozgalom indul) és a megszokott billentyűzet is. Ettől viszont az eddig elkészült 900.000 alkalmazás ha nem is idejétmúltnak tűnik, de mindenképpen kilóg a rendszer képéből. Megoldás? A 6 millió eddig regisztrált fejlesztőnek újra kell őket terveznie.

A másik gond ezzel az, hogy mivel az iOS 7 ennyire polarizál, az emberek fele szerintem biztosan nem fogja felrakni, így hiába mondta Tim Cook, hogy a felhasználók 94%-a (?) használja az iOS 6-ot, mindössze 6% a lemaradók aránya, ez most véget fog érni. A fejlesztők kénytelenek lesznek a régebbi rendszereket is támogatni (ahogy még ma is támogatjuk az iOS 5-öt), ami viszont azt is jelenti, hogy minden új programnál is vagy elveszítjük a felhasználóink felét-harmadát, vagy két teljesen különböző felhasználói felületet kell rajzolni a programjainknak.

A felhasználók pedig mindenképpen kellemetlenségeknek néznek elébe, hiszen a nagy sikerű Windows 8-hoz haszonló összevisszaság várható a telefonjukon. Még akkor is, ha szépen lassan a fontosabb programok befrissülnek az új kinézetre, mindig lesz néhány, ami lemarad, vagy nem hajlandó változtatni, esetleg többet nem fejlesztik. Ezek egy jobb kor mementójaként fognak őrt állni a képernyőkön.

iOS 6 emulációs mód

iOS 6 emulációs mód

Form over function

A design célja a program használhatóvá tétele lenne. Pár példa, hogy milyen kitűnő grafikai megoldásokkal büszkélkedhet az iOS 7 ezen a téren:

  • a zárolt képernyőt ugyanúgy lehet feloldani, mint eddig, de nincs többé gomb, amit el kell húzni. Van helyette viszont egy, a Control Centert jelző felfelé nyíl, amitől mindenki azt hiszi, hogy mostantól a Windows Phone-hoz hasonlóan felfelé kell húzni a képernyőt
  • mivel nincs kerete a gomboknak, elég bizonytalan, hogy honnan fogod a képernyőt feloldani és honnan az értesítést elhúzni. Visszaút nincs.
  • az értesítéseket pont úgy lehet megnyitni (elhúzással), mint ahogy Androidon törölni lehet őket
  • a visszalapozás gesztus miatt a táblázat sorokat ezentúl csak jobbról balra suhintással lehet törölni. Aki eddig fordítva csinálta, az bajban lesz.
  • A világon mindenütt egységesen használt, mindenki által értett térerő kijelzőt ötletszerűen lecserélték 5 pöttyre. Kinek állhatott ez érdekében?
  • A naptár a heti nézete a grafikus asztalán biztos remekül festett, de a való életben a hét napjainak felirata a képernyő harmadát elfoglalja feleslegesen
  • Ugyanez vonatkozik a havi nézetre is, ami ugyan gyönyörű, de sajnos az események már nem fértek bele a naptárba, azokhoz be kell menni a heti nézetbe
  • Mivel a gombok helyett feliratok vannak a fejlécekben, azok pedig nagyobb betűvel szerepelnek, így majdnem mindenhol összelóg a gombok szövege az oldal címével, ezzel összezavarva a felhasználót. Mi több, sok helyen rövidítve is van egyik, másik vagy mindkettő
  • A számológép álló módban csak 999 999 999-nél kisebb számokat fogad el, fekvő módban nagyobbakat is
  • A Jegyzetek alkalmazás nem elég, hogy letterpress effektet használ, ami sehogy sem illik a flat design-ba, de a dátumoktól nem férnek ki a jegyzetek címei sem

Jegyzetek.

Jegyzetek.

  • Az új széltől szélig kiérő táblázatoknál furán aránytalanok a köztes helyek, rendellenesnek hatnak. A címek és az aláírások tipográfiailag alig vannak megkülönböztetve. A csoportosítás elvesztésével a táblázatok szétestek, nem tartják már korábbi egységüket.

Az új táblázatok

Az új táblázatok

  • Az új fényképező klausztofóbiás érzetet ad. Eddig ugye volt a képernyő, ami egy az egyben a kamera képe volt, rajta pár leheletfinom átlátszó gombbal. Amit most kapunk helyette, az egy rendszeridegen, fekete sávokkal, ötletszerűen elhelyezett gombokkal operáló valami. Szörnyű.

Fényképező

Fényképező. Figyeljétek meg a HDR gombot, ami nem látható.

  • Remek célkitűzés, hogy a Safari felülete adja át a helyet a tartalomnak, de sajnos a megvalósítás megkérdőjelezhető: az alsó toolbar visszahozásáért felelős gesztust nem sikerült izolálnom. Néha sikerül visszahozni, néha pedig 3-4 másodpercig ötletszerűen kellett huzigálni a weboldalt, hogy egy toolbar gombot megnyomhassak.
  • A Safari az egybevont címsor–kereső–oldal címe mezővel túl messzire ment: egyrészt amíg nem kattintunk bele, nem látszik a teljes URL, másrészt a Safari már sehol sem írja ki az oldal címét, csak az URL-t (annak is ugye az elejét csak)
  • A fekvő módról elfeledkeztek, eddig fekvő módban a Safari tényleges teljes képernyős nézetet produkált, most pedig a fejléc feleslegesen foglalja tovább a helyet
  • Az árnyék és mindenféle kiemelés nélküli Helvetica Ultra Light nagyon elegáns, de sok háttéren egyszerűen nem látszik. Olyan háttéren például, aminek az átlagszíne világos, de a felső része tiszta fehér, az óra egész egyszerűen nem látszik a zárolt képernyőn
  • A mappa és program indítás/leállítás animációk túl lassúak, az embernek várnia kell minden ikonra nyomás és kilépés után fél másodpercet
  • Az egyszerűsítésnek az akku kijelző is áldozatául esett, sajnos nem láthatjuk már, hogy a telefonunk hogy áll a töltéssel, a töltőre dugva (kivéve a szokásos sarokban lévő kis akku kijelzőt).
  • A Control Center túlzsúfolt, mégis még így is hiányos. Nem látszik például az, hogy milyen programban és milyen számot fog a lejátszás elindítani.
  • A Photos GUI-ban sehol sem fért el a térképek gomb, ezért az események fejlécére nyomva jön be a térkép. Én is csak véletlenül találtam meg, erre senki sem gondolna.

Az igazi problémák

Tény, hogy az iOS 7 rengeteg ténylegesen remek új funkciót hozott be, mint pl. az iCloud Keychain, a bővített multitasking vagy a fotók automatikus rendszerezése, de ugyanakkor fél évtizede halmozódó problémák felett lazán elsiklott ez alkalommal is.

Ilyen problémák:

  • Tartalmak megosztása. Az Air Drop még akkor sem oldaná meg ezt a problémát, ha minden iOS és OS X eszköz közt működne (pedig csak nagyon kis részük kapja meg, pl. csak a 2011 utáni laptopok és mindössze 4 iOS eszköz). Egy általános API kéne, amire minden program feliratkozhatna, így bármilyen programból bármilyen program segítségével oszthatnánk meg tartalmat. (Hasonlóan az Androidhoz.)
  • Default programok választása. Még mindig nem lehet a Google Maps-et alapértelmezett térképpé és a Chrome-ot alapértelmezett böngészővé tenni. Nekem mondjuk nem hiányzik, de sok embernek nagyon hasznos lenne.
  • Programközi kommunikáció. A programok még mindig csak másolni tudják egymás közt az adatokat, így nem tudunk mondjuk egy dokumentumot több programmal egymás után szerkeszteni, mert mindegyikben marad egy saját másolata. Nincsenek továbbá általános megoldások sem, minden programnak explicite kell támogatnia egy fájltípust vagy egy adott másik programot. Egy közös fájlrendszer lenne a megoldás, amit akár az iCloud is adhatna.
  • A rendszer zártsága. Szerintem teljesen rendben van, hogy nem írhat bárki olyan alkalmazást, ami a rendszer alapvető komponenseit cseréli le, vagy bővíti ki. Azonban miért nem engedélyezik néhány, megbízható gyártónak ezt? Külön szerződéssel, vagy speciális tanúsítványokkal lehetőség lehetne arra, hogy a megbízható, tehetséges fejlesztők elé ne kerüljenek ilyen akadályok. Így pl. csinálhatna a Facebook ChatHeads-et.
  • Notification Center. Sajnos semmivel sem lett okosabb a Notification Center, mint eddig. Még mindig nincs gomb az összes üzenet egyidejű nullázására, gazdagabb értesítések megjelenítésére, azonnali válaszlehetőségre vagy push üzenet távoli törlésére. Mindössze egy Mai nap képernyőt kaptunk, ami az eddiginél nehezebben emészthető, szöveges időjárást közöl velünk és egy “Missed” képernyőt, amire még senki sem jött rá, mi kerül bele. Ugyanolyan nehezen leírható az is, hogy mikor mi jelenik meg a zárolt képernyőn és mi nem.
  • Pluginek. A Siri hatalmas lehetőség lenne a fejlesztők számára, amit nem aknázhatnak ki, mert nem tudnak új funkciókat adni a Sirihez. Szintén rengeteg ember hiányolja a widgeteket, amiket ugye részben megkaptunk iOS 5-ben: a Notification Centerben van Időjárás és Részvények, de az app fejlesztők továbbra sem csinálhatnak sajátot.

Lehetne jobb is

Természetesen nem én vagyok egyedül, aki elégedetlenkedik, viszont én vagyok az egyik leglustább, úgyhogy mások kiváló koncepcióiból mutatnék párat, amiben megmutatják, hogy ez a rendszer, haladhatna ugyanezekkel az alapelvekkel, ugyanebbe az irányba, ha nem ilyen Apple-höz méltatlan, igénytelen megoldásokat alkalmaznának, hanem egy kicsit jobban visszanyúlnának a korábbiakhoz.

If you have to explain why your design principles make sense, they don’t make sense.

Doney den Ouden Medium oldalán van pár jó ötlet, ezeket szeretném bemutatni:

Egységesebb gombok, jobb hangsúlyok. A tekerés felesleges. Egyértelműbb aktív állapotok. Harmonikusabb színek, kevésbé átlátszó opálüveg.

Egységesebb gombok, jobb hangsúlyok. A tekerés felesleges. Egyértelműbb aktív állapotok. Harmonikusabb színek, kevésbé átlátszó opálüveg.

Térképek. Ismerős ikonok, jobb opálüveg. Egyértelműbb színek.

Térképek. Ismerős ikonok, jobb opálüveg. Egyértelműbb színek.

Naptár. A gombok kerete visszahozva.

Naptár. A gombok kerete visszahozva.

Beállítások. Visszahozta a csoportokat és átvariálta a térközöket.

Beállítások. Visszahozta a csoportokat és átvariálta a térközöket.

Látható, hogy a grafikai megjelenésen igazából minimális dolgokat kéne csiszolni és máris ezerszer jobban nézne ki minden. Olvashattunk pletykákat, miszerint ez talán meg is fog történni, én minden esetre nem nagyon bízom benne.

Nem teljesített ígéretek

(Fura, van egy ilyen című blogom is, ahol Apple bugokat gyűjtünk costee-val…)

Azt ígérték, hogy a tartalom lesz az új forma, és minden más eláll az útból. Az átszabott navigáció és felületi elemek ezt csak elméletben teljesítik, gyakorlatban elveszik bennük a felhasználó, elbizonytalanítják, és sokkal inkább az útban vannak, mint a korábbi, megszokott elemek. (Gondoljunk csak a Safari előhozhatatlan toolbarjára.)

Azt ígérték, hogy egy gyönyörű, egyedi felületet adnak. Ha ez alatt gyerekes, kidolgozatlan, összhang nélküli és ötletszerű színátmenetekben tündöklő ikonokat, nagy, üres, felesleges, fehér, majdnem átlátszatlan tejölüveg felületeket értettek, akkor valóban így van. Cserébe elvették a programok karakterét, az ikon készítés élvezetét, a részletek gyönyörködtetését.

Az Apple tehát azt ígérte, hogy minden idők legjobb iOS-ét mutatja be az iOS 7 személyében. Ehhez még nagyon sok munka áll előttük, mert a rendszert a jelenlegi formájában a cikk megírása után úgy penderítem ki a telefonomról, hogy a lába sem éri a földet. Semmi sem fog hiányozni belőle.

Ajánlott olvasnivaló, valamint referenciák:

Olvasd el a hozzászólásokat is

61 Comments

  1. Komolyan olyan a beérkező hívás? XDDDDD őőőő hát erre nem tudok mit reagálni XDD max annyit hogy neeeee nem akarom neee ios 6 nál maradjunk XDD van egy két dolog ami tetszik az ios 7 ben de hát azért nem annyi minden hogy megérje 😀 pl a lentről feljövő izé tetszik meg a lezárt képernyő tetszik meg a térerő de más úgy nem nagyon 😀 amúgy egy két eleme emlékeztet engem a remember me-nek a designjára 😀

  2. Szomorú vagyok az iOS 7 miatt. Megjelenése óta használom, de nem bírok megbarátkozni vele. Egyszerűen csúnya, igénytelen. Fáj, hogy az eddigi tökéletes dizájnt felváltotta egy ilyen… Komolyan bízom benne, hogy a végleges változni fog.

  3. Én használom és nem tudom elhinni hogy a hívás fogadás formán ne változtassanak mert ez így baromira nem Apple a cikk nagyon jó én 2007 óta használok egyébként szifont nekem bejön az új rendszer de finomítás okra amiket be is mutatsz arra szükség van hogy az Apple Apple maradjon szerintem

  4. Túl sok rinya! Ezt a céget az ilyen emberek mind Johny Ive fogják újból a csúcsra emelni, akik át tudnak látni a konzervatív szemellenzőkön és tudnak újat bemutatni! Meglátjátok, az új iPhone is nagyon új lesz, sok dolog változni fog azon is! És ez viszi előre a világot, s a cégeket! A változás!

    És nem igaz az az idézet, hogy ami működik nem kell megjavítani, mert sok sok dolog nem működött rendesen a régi rendszerben, túl erőltetett volt már a szkeumorfozis. Meglátjátok majd, az új telefon és új rendszer miatt az idén óriásit fog ugrani az iPhonek eladása, s az Apple újra régi fényében fog ragyogni!
    Akinek meg nem tetszik az új rendszer előbb várja meg a Szeptemberi Golden Master Editiont és csak utána hozzon róla véleményt, s csak utána döntsön az új rendszer vagy a régi megtartása mellett, mert mind itt is leírták, ez csak egy BETA!

  5. Én elég ritkán szólok hozzá, de ehhez muszáj.
    Nekem sem tesztik a 7-es, mert elveszítette az eleganciáját az egész. Ezért én büszke voltam az apple-re. Már nem vagyok.
    Csípem Johnny munkáját, de ha jól emlékszem wc-k tervezésével kezdte és nekem most az is lett ebből. Talán a történelem ismétli önmagát és Scott bácsi visszajön egyszer, ahogy Jobs papa is tette és helyreteszi a nem jó dolgokat.

  6. Én használtam már Androidot,Windows phone-t,és ez az iOS7 azok ötvözete a dizájn terén.De azoknál sokkal csúnyább!Ezt akár én is megtervezhettem volna,de én nem adnék ki ilyen munkát a kezem közül az biztos.
    A bejövő hívás is WP stílusú,csak olyan mintha Paint-el lett volna “megtervezve”!
    A keret nélküli “gombok” is katasztrofálisak a 16bites színvilágukkal együtt.Káosz és anarchia a dizájnban.Ha nem tudnám,hogy iOS7 ,akkor azt mondanám,hogy egy Androidos ios skin-t láthatunk!

  7. Nagyon jó cikk. Köszönöm. Örülök hogy vannak még emeberek akik gondolkodnak, felfogjak azt is amit látnak. Már kezdtem elhinni hogy csak agymosott apple funok leteznek akik azt zabálnak amit eléjük tesznek. -Edd ez a legfinomabb! Habár látják hogy romlott de tolják be mert most ez a tuti.

  8. “Elhagy minden árnyékot, anyag textúrát, térbeli formát,” Árnyékok maradtak, mivel térbeliséget kapott a UI (legalábbis a transzparens felületek miatt ezt az egyértelmű dolgot ki kellett emelniük…), illetve az üveg (még ha homályos is akkor is) anyag. Tovább nem bírtam olvasni…

  9. Most már nagyon kíváncsi vagyok, hogy mi lesz ebből az egészből. Az biztos, hogy nálunk a család az összes iOS készülékén a jól bevált settings ikon jobb felső sarkában megbarátkozunk a piros egyessel, amíg nem találunk valami jobb alternatívát (akár az Apple termékekre, pedig van belőle bőven), mert erre a borzalomra biztosan nem cseréljük le az oprendszert.

  10. Jó cikk!
    Gratulálok!
    Én pár napig feltettem, aztán leszedtem az ios7-et, majd megint fel, de aztán megint vissza az ios6-ot! Egyszerűen használhatatlan…
    Amilyen zseniálisan jött az iPhone a telefonok világába a maga egyszerű és tökéletes rendszerével ez az oprendszer borzalmasan mutat ezen a telefonon és abszolút nem felhasználóbarát…

  11. Már a cikk elolvasása előtt jó pár nappal elhatároztuk a cégnél és a családon belül is, hogy IOS6 marad az összes apple készülékünkön.
    Ez az első olyan dolog, amit vérlázítónak tartok.

  12. Még egy gondolat…
    A DevTeam és társai új kihívás elé lesznek hamarosan állítva.
    Már nem az ios7 JB lesz a legfőbb igény, hanem az, hogy hogyan lehet pl. az Iphone 5S vagy talán Iphone 6 készülékekre rátenni azt a “régi jó” IOS6.1.4-et???
    Én biztos vagyok abban, hogy nem állok messze a jövőbeli valós “igényektől”

  13. @nagyB: Már bocsáss meg, de mi annyira használhatatlan? MOnd meg nekem kérlek? Érdekes módon nekem is ez van napok óta, s minden rendben vele!
    Mellesleg már mondtam, véleményt most csak a BETA-ról írsz te is és az összes mindenki aki írja, hogy szar!
    A vicces az, hogy belőletek lesznek a legnagyobb fanok majd Szeptemberben,s mondjátok, hogy milyen jó!
    Ha nem tetszik ott az Android, annak aztán tényleg gyönyörű a dizájnja!

  14. Én is bebiztositottam jb-vel mindkét eszkozomet (iPhone, iPad) iOS6-ra. Húzom amig lehet.

  15. Az a baj, hogy előbb saját területen kéne szétnézni. Ami appot a szerző kiad kb mindegyike vállalhatatlan, titaniumos borzalom, de itt fröcsög és mondja a szerinte tutit.
    “2 éve fejlesztek” – szerintem max tákolsz ami “munkákat” eddig láttam a bitnettől, szégyen.

    Majd ha valamit letettél azokon kívül, amit te appként tartasz számon, ami miatt te “fejlesztőnek” hívod magad, holott max a gombtoszojgató rád a megfelelő kifejezés, akkor majd oszthatod azt észt, hogy miért nem jó valami.
    Addig szerintem inkább magaddal foglalkozz, ami időt ilyen baromságok irogatásával töltöd, inkább tanulással kéne… De inkább nyafogsz itt…

  16. 6 evig szorakoztam iPhone -nal most Samsung Galaxy 4S -re valtottam probaidö eddig minden müködik rajta a lenyeg hogy nyitott! Senkit nem akarok lebeszelni az iPhone-rol..))!

  17. @nagyB: “Egyszerűen használhatatlan”
    ez egy beta rendszer, nem mindennapi használatra van, tehát ne csodálkozz, hogy használhatatlan. nem azért van, hogy használd, hanem hogy fejlesztőként az alkalmazásodat tudd tesztelni rajta.

    @mobeniart: olyan készülékre, ami már az új rendszerrel jön, és sosem látott így régit, természetesen nem lehet rá majd 6.x-et tenni. lásd iPhone 4S már 5.0-val érkezett, így nem lehet rá 4.x-et tenni, mert az sosem volt 4S-re. ugyanez a helyzet itt is. (a másik akadály egyébként az SHSH hiánya, és az iPhone 4S óta jelenleg lehetetlen downgrade lenne.)

  18. Ugye emlekeztek, mikor irtam, hogy nagyon rossz az eloerzetem az ios7-tel kapcsolatban. Bar ne lett volna igazam. Megdobbentoen gagyi feluleteket es designt toltak az arcunkba. Ezt csak azert tehetik meg, mert a vegtelen arroganciajukban nem latjak, hogy Jobs nelkul csak paprikajancsik. Az iPhone-t eddig is a design adta el, mert hardveresen tulajdonkeppen eleg gagyik. ( home gombok ne mennek, tererot eldobaljak, karcolodnak, gombok lotyognek-kiesnek, itthon van 4 db. es mindnek van baja ) De az ipari formaterve es az ui felulete olyan zsenialis volt, hogy mindenki mindent megbocsatott neki. Most ennek vege.

  19. @farrvince:
    Legyen igazad!
    Azt kívánom!!!

  20. @Jadeye:
    Ja, ja! Ok.

  21. @Ugyankerem
    Te hue vagy?

  22. Ez a cikk író egy csúcs balfasz!
    Képek appban ha pinchel a kis képre felnagyitja, ugyanígy lekicsinyíti a megnyitott képet! Tehát van Multitask!
    Safariban elég csak ha elérinted a kijelző alját es máris ott a toolbar, nem mell huzogatni!
    Te tényleg nagyon béna vagy barát! Ezekre en kb 10 másodperc alatt rájöttem, s minden normális ember rájön ezekre!

    Mellesleg az az újrarajzolt dizájn miert is jobb? Olyan ronda az az óra ikon es a lámpa ikon a Control Centerben hogy szörnyű! Mellesleg ott is megvan a kerek, kocka gomb!
    A naptárban pont az a szép es jo hogy nincsenek gombok! Ez a lényeg, kinek kell gomb a 21-ik században? EGYÉRTELMŰ HOGY HOVA KELL NYOMNI MIVEL OTT ÍRJA! Te vagy olvasni nem tudsz vagy önkényesen béna vagy!
    Ez az en személyes véleményem a te véleményedről!

    U.I.
    Ebben az évben nem 96%-a a felhasználóknak fog frissíteni hanem 98-99%-a! Ezen kívül lesz vagy 70-80 millió iPhone es 40-50 millió iPad eladás, mivel a nagy többség imádja az uj rendszert es sok sok uj vásárlót fog az Apple-nek hozni ez a rég várva várt változás! Ezen kívül sok Androidos at fog térni! Ezt bizonyítja, hogy a WWDC óta rohamosan csökken az Androidos telefonok aktiválása!
    Egyetlen baj van csak az iOS 7-el! Hogy az Apple ezt 2-3 éve mar meg kelett volna csinálja!

  23. @nagyB:igazam is lesz! Megmondtam azt is hogy hatalmasat fog változni az iOS 7, s ugyanezt mondta mindenki akkor is nekem! Hogy hülye vagyok! Es íme, itt a változás!
    Most is igazam lesz, mert nagyon sokat fog megváltozni ez szeptemberig!

  24. @Farrvince: te egy akkora kreten vagy hogy faj. Te hasznalod ezt az ios-t napi rendszeresseggel?? Es neked ezzel nincs bajod? Neked nem melegszik a szifon ezzel? Neked nem merul le 3 ora alatt??

    Es grafikailag meg meg is magyarazod miert szep es jo? Olyan emberek szazai akiknek ez a munkajuk is megmagyarazzak h miert egy osszetakolt szartalicska ez az egesz, de te a cikket szidod hogy ez igy jo es szep…

    Baratom neked tenyleg baj van a szeperzekeddel.. De tudod mit.. Hidd el h emberek millioi nem fognak atallni erre a ganyolt, gusztustalan, hanyinger, retkes, tetves okadek uj 7-re ha nem csinalnak valamit vele. Az emberek a szepet keresik. Ez minden csak nem az..
    De te gyonyorkodj benne batran…

  25. Egyebkent a cikk meg szuper, vegre valaki osszeszedte a dolgokat. En lusta voltam leirni:)

    Egyebkent meg hagyjuk mar ezt a BETA dolgokat. Ugye senki nem gondolja h az Apple a betak alatt a grafikai dolgokat fejleszti vagy alakitja.. Epp eleg dolga van azzal h egy mukodo rendszert hozzon ossze oszre..a fo dolgokat mar kitalalta es abban sokat nem fog valtoztatni.

    Sajnos felek attol h ez tenyleg ilyen marad…

  26. Na már meg is jelent pár agymosott fun akivel bármit meg lehet etetni. Beleköt a cikkben levő pár hibába, és nem látja a fátol az erdőt. Ez a baj az egész világgal. És ezért van olyan kormányunk is amilyen. Kib…ott robotok vagytok idióták.

  27. Elég megosztó ez a rendszer az biztos!Egy valamit elértek vele,hogy mindenki erről beszél.És én nem hinném,hogy valaki kevesebb azzal,hogy éppen tetszik neki vagy nem tetszik.A találgatások és szidalmazások helyett meg kell várni a végleges rendszert és azt hogy ki frissít és ki nem!Szerintem mindenki lementi a shsh-t aki csak tudja,és frissíteni fog,majd ha nem tetszik neki akkor visszarakja a 6ost,és kész.
    Egyébként lassan majd meg fogják szüntetni az ios5,majd 6 támogatást is,és a frissítéseket,és szépen lassan belevezetnek az ios7-be 8ba és a többibe…….
    Persze ezzel elveszik az egész iphone varázs.Ha egy iphone-t veszel akkor egy szolgáltatást veszel,egy felső kategóriás,minőségi szoftvert,ami egyszerű és praktikus,mindennel kompatibilis,és szemet gyönyörködtető.Ez most meg fog változni,kommerszebb lesz az iphone,és a rendszer is.

  28. @Jadeye:

    Még nem lehet custom ipsw-t csinálni ios 6.X.-os rendszerhez ugye??Nem támogatja a redsnow?

  29. @Kable: nem tud 6.x-es custom-öt. de miért kéne az a custom, milyen készülékre?

  30. 3 óra alatt lemerül a teló napi használattal ios7-tel??? Hát nekem napi használat mellett így is kibír 2 napot. Ha folyamatosan nyomkodnám akkor biztos lemerülne 3 óra alatt. Azért azt figyelembe kellene venni, hogy nagyon sok embernek van iphone-ja ipad nem lehet mindenki kedvére tenni. Meg mivel beta nem kell még annyira lehúzni.

  31. gyerekek a fun, nem fan, a multitask, nem a többujjas gesztus etc

    okoskodtok, de közben akkora f!szságokat írtok…

  32. Wow, grat a cikkírónak, jó kis cikk! 🙂

    Egyébként ami még szintén a redszer egységét rombolja, az az, hogy a jegyzetek app ikonján vannak vonalak, viszont jegyzetelgetés közben sehol egy vonal. Bezzeg eddig ugye ha ráböktél a sárga háttéren barna vonalas, barna fejléces ikonra, akkor ugyanaz jött elő, csak nagyban, és még jegyzetelni is lehetett rá. És ezt az összképet tovább szépítette, a szöveg betűtípusa. De a szkeuomorfizmus szar, ugye Jony?? -.-‘

    Amúgy a 3. képen az óra ikonja eléggé odab@sz.

  33. Helló srácok!

    Nekem 2007 óta vagyis az iPhone 2G megjelenése óta van iPhone telóm. Attól kezdve az összes szériát végigpróbáltam. Nagyon szerettem az előző rendszert, de Én speciel oda-vissza vagyok ettől az újtól is! Én úgy érzem, hogy nagyon kellett egy drasztikus módosítás. Ez a új iOS-től még modernebbnek érzem a készülékemet.
    Céges meg második telóként használtam/használok wp8 meg Android telókat is, de Én nem érzem őket közel se olyan jónak mint az iOS-t. Gyorsak, úgy ahogy innovatívak, de butácskák meg bugosak…számomra. Akinek bejött az meg örüljön, hogy megtalálta maga számára megfelelő mobil szoftvert és devicet! Nem akarok Én itt szítani meg felbujtani senkit se arra, hogy blamáljuk egymás mobil szoftverét, hiszen azokba is sok programozói óra van fektetve.
    Összegezve szerintem pöpi lett ez az iOS7!!! Várom, hogy esetleg i5s vagy i6 készüléken debütáljon teljes verzióba! 😉

  34. @pityu: na ezaz!!!! 😀 szakadok az egész témán, a hozzászólókon, a dumáikon.. szép stáb van ma itt

  35. Lehetne erről órákat meg oldalakat írni de józan paraszti ésszel össze lehet foglalni egy mondatban: AKINEK NEM TETSZIK ADJA EL, DOBJA KI, TÖRJE ÖSSZE, LÉPJEN RÁ ÉS VEGYEN MÁST……..!!!!!!!
    Nem kötelező mindenkinek ezzel rohangalni van ezer másik telefon mindenki válasszon kedvére es használja egészséggel, feleslges itt sírni, bogni, hogy ” nekem ez nem tetszik”….. Tessék el lehet menni, el lehet adni, lehet venni mást! Nem jár érte börtön es még meglincselni sem fognak!

  36. Mindenki hülye, még én is!!!

  37. @zsozsobasa: De igen, melegszik nekem is és merül. Ez normális dolog a Beta verziónál.
    Grafikára sem mondtam hogy tőkéletes, vannak benne gondok! De azok ki lesznek javítva. Amugy a szépérzékemmel semmi gond az ég világon, csak fel tudom ismerni az újat és az új stílusokban rejlő szépséget! Látod, ez az ami közted és Johny Ive között más, már bocsáss meg!

    Őszintén, te mit szeretnél, maradoj ugyanaz a dizájn az iOS-nek örökre ami volt?
    Az lenne a normális egy ful innovativ cégtől?? Ki a szar venné meg ha ugyanazt kapná minden évben?

  38. @SimonIstvan: Na végre valaki aki belátja, hogy milyen jó lett az új rendszer!
    Likeollak!

  39. Szerintem is itt volt már az ideje az újításnak, az iparág vezetője nem engedheti meg magának, hogy ne így legyen. A folyamat elkezdődött szerintem jó az irány, de nyilván még sokat kell fejlődni, hogy az Apple minőség meglegyen. Szerintem garantáltan meglesz. Én az első naptól kezdve használom a 7-est ahogy lehetett. Valóban szokni kellett, de alapvetően szépnek tartom. A cikk írójának néhány dologban igaza van pl. a hívás fogadás képernyő kinézetben és funkcionalitásban sem üti meg a szintet, viszont néhányat azért írt, mert nem nézet utána alaposabban hogyan működik (pl. Safari toolbar). 2007 óta használok Iphone-t ,volt 2G, 3G, 4, most egy 5-ös van. Soha egyszer nem fagyott egyik sem. Nem vagyok Apple rajongó, semmiért sem rajongok. Csak a munkát, az alkotást, és a teljesítményt csodálom. E tekintetben az Apple magasan a legkomolyabb színvonalat képviseli jelenleg az informatikai cégek között. Ha ez változik és egy másik cég magasabb színvonalat fog megütni, akkor azután azt fogom a legtöbbre tartani, de eddig ez még nem következett be. Szerintem sem kötelező ezt a márkát választani ezért nem értem ezt a sok alpári stílusban „szarozó” agytrösztöt. Félreértés ne essék a kritika sok esetben jogos és szükséges is, de erre a „szarozó” stílusra nem szolgált rá, és ez nem méltó ehhez a közösséghez sem. Szerintem ne menjünk már le primitív focista szintre itt mégiscsak technológiai vívmányokról van szó nem Fradi Debrecen meccsről.

  40. @Jadeye:

    iphone 4 -re.Azért ha esetleg kellene restore valami miatt ,és már csak a 7es-t lehetne feltenni.

  41. @Kable: ahhoz lemented az SHSH-t, és a restore opcióval azt bármikor fel fogod tudni tenni. ehhez nem kell custom.

  42. Tény, h komolyabb ráncfelvarrás kellett, mert a jelenlegi iOS itt-ott már csak toldozgatás. Pl. A folderek fekete háttere, ami elég bénán néz ki pl egy szines élénk wallpaper használata esetén. Hogy az iOS7 megjelenése után beváltja-e a hozzáfűzött reményeket majd az idő megmutatja. Addig lehet vitatkozni, vannak nyilvánvalo következetlenségek benne, de egyelőre csak szubjektiv modon lehet véleményt formálni.
    Btw: tud vki olyan kiegészitőt JB használata mellett, amely a folderek hátterének megváltoztatását engedi?

  43. @Jadeye:

    Ezt nem tudtam.Akkor hogyan kell restore-olnom,ha már le van mentve az shsh,de már csak az ios7-et rakná fel például?
    Leírnád?

  44. Zakhar professzor: nyugi, meg fogjak tenni. Ugyan az apple majd hazudik neked olyan forgalmat, meg csucsbevetelt, hogy ketteall a fuled, de hosszutavon a tenyek gyoznek. A konkurencia fenyevekkel leelozte az iphonet. Hardveresen mar regen nem piacvezetok, es most guiban is elastak magukat. Csodak nincsenek, vagy keritenek egy zsenit, aki rendbeteszi a dolgokat, vagy mehetnek fingot reszelni. Az utobbi a valoszinubb sajnos 🙁

  45. @Ugyankerem: ne mar, neked az a hardveres előny hogy van 8 magos telefon??
    Egy normálisan ossze rakott Androidos telefon sincs a piacon, s mindenik műanyag tepsi! Kivétel a HTC One ami minőségileg úti a szintet de túl nagy lapát az is!
    Szóval hardveresen is az iphone a legjobb!

  46. Egész konkrétan az S4 dupla annyi pontot ér el teljesítményben, mint az iPhone 5: http://9to5google.com/2013/03/18/the-samsung-galaxy-s4s1-9ghz-snapdragon-600-doubles-geekbench-score-of-iphone-5-and-blackberry-z10/ Négymagos proci, egy rakás másoknál nem alkalmazott érzékelők, az egyik legszebb kijelző, ami nem 4 colos. Ezeket egyszer mind meg fogja kapni az iPhone is a következő években szép lassan, mivel ugye átmentek piackövető magatartásba. Az őszi végleges IOS7 sem lesz hibáktól mentes és csúcsraoptimalizált, az ilyen jellegű gyors optimalizálási feladatokban nics megedzve még a csapat.

  47. farrvince: nem (csak) a 8 magos proci a fejletteb, mint mondjuk a 2 magos. Bar ez is teny. Kepzeld el hogy hasitana egy iphone 8 maggal. En arrol beszelek pl., hogy a 3000 ft.os csamcsungom full tererot vesz, ahol az iphone kinyuvad, es hasznalhatatlan. Most akkor melyikben van jobb gsm modul, es antenna? Egyszer regebben ugyanez a telefon a kadban landolt a viz alatt. Kiraztam belole a vizet, feltettem a radiatorra, ket nap mulva hasznaltam tovabb. Az osszes gombja mukodik, pedig sokkal tobb van neki. Mit mondjak meg? Egy normal telefontol ilyesmit var el az ember. De mint mondtam az iphone gyonyoru volt kivul, belul, ezert nem erdekelt, hogy olyan amilyen. Am ha most randa lesz, akkor erdekelni fog.

  48. Ez a cikk inkább egy szubjektív nyilatkozat, mint objektív cikk.

    Nekem se szívem csücske a flat, de önmagában nem hiba egy design váltás. Ráadásul abban igaza van Ivy-nek, hogy a harver designhoz közelebb áll egy letisztultabb gui.

    Vannak hibái az új tervnek, az ikonok enyhén szólva is félkészek, amiket hiba volt megmutatni, de az isten szerelmére, várjuk már minimum a GM terméket, de ha lehet inkább a 7.01-et, mielőtt eltemetjük.

    A tárgyi tévedések se tesznek jót a cikknek, hiszen ezeket figyelembe véve, még kevesebb a valós érv. A cikk nagy része design változatokat mutat be, amelyek a cikk írója szerint azért jók, mert jobban hasonlítanak a régi rendszerre. Tehát minden esetben egy kissé középszerű ráncfelvarrást tekintene jobb munkának az eredetinél.

    Ezen túlmenően gondolkodónk az új funkciókat se rakta volna bele. Ne nem azért, mert rosszak, hanem mert ezekből már látott valahol hasonlót. A időbeli sorrend sokszor sántít, de a legnagyobb baklövés az, hogy csak az a funkció számítana, amit eddig sehol nem látott. Tehát míg a designban az a hiba, hogy túlságosan eltér, a funkciókban az, hogy túlságosan hasonlít.

    Ezt a kb. 4000 szavas művet össze tudnám tömöríteni egy mondatba: “Nekem nem jött be az új GUI, le is szedem”. A többi része sajnos nem nagyon hiányozna.

  49. jarodfree: megfigyelheto, hogy az igazi rajongok (minden tiszteletem az ovek) egyre nagyobb elannal, es egyre logikatlanabbul vedik szegeny apple-t.
    Uj gui szar? nincs kesz!
    8 magos proci a konkurencianal? kit erdekel, az enyembe ket mag is eleg!
    Retinanal sokkal nagyobb felbontas? parasztvakitas ugyse latod!
    32 megapixel a kameraban? kit erdekel, ugyse latod!
    vizallo telefon? kinek kell, ugysem telefonalok a viz alatt!

    stb. stb. stb.

    valojaban a rajongok vedik szegeny iphonet, de mar nagyon nehezen megy nekik, mint mondtam a tenyek makacs dolgok.

    ui: Jadeye, ios alol miert nem lehet valaszolni egy commentre?

  50. @Ugyankerem: tökmindegy, hány mag van a készülékben, ha a rendszer akadozik.

  51. Jadeye: en azt allitottam, hogy hardveresen nem csucs az iphone. egyaltalan nem az. termeszetesen egy teljesen mas kerdes, hogy egy valodi csucshardvert ki hogyan hasznal ki?

    ui: a kerdesre nem valaszoltal, miert nem lehet ios en egy kommentre valaszolni?

  52. Jadeye: Erteni magyar? Miert nem lehet a valasz gombra bokve valaszolni egy kommentre IOS alol?

  53. @Ugyankerem: érteni magyar, és pontosan ezt csináltam az előző kommentnél: mobil felületen nyomtam a válasz gombra. ott van a komment jobb alsó sarkában, de csak akkor jelenik meg, ha odanyomsz. próbáld ki.

  54. Jadeye: oh, bocsass meg, felreertettelek.
    de figyu, nekem nem igy muxik. ipadon vagyok, ott a hozzaszolasod, es alatta ott van a valasz gomb. de hiaba tapizok ra, nem lehet valaszolni. viszont kiprobaltam iphone rol, es arrol megy. ergo van kulonbseg az ipados es iphoneos weblap kozott?

  55. Általában nem szoktam kommentálni a cikkeket a neten most sem nagyon tudom minek kezdtem de valószínű ez után nem is fogok. Csak azért, hogy akkor tényleg kicsit vedjem mar markát. Tipikus androidot használó barátaim régi érvei voltak ezek: 8mag, 3 méteres kijelző, kancsal szemet követő valami, stb stb. Meg senki mondom mégegyszer senki nem tudta nyilvánvalóan megindokolni mi a picsnanak egy mobilba 8 mag? 2 barátom váltotta most az s3-at s4-re, mivel napi kapcsolatban állok velük tudom mit csinálnak a telefonjukon, SEMMIT. Indítanak róla egy npl 20 hívást meg fogadnak 20 hívást ezen felül ha nagyon unatkoznak nyomnak egy Angry-t, térképet használnak es ha nem gép elott ülnek neteznek valamit plusz fb napi 5 oraban meg olyan jelentéktelen dolgok mint az instagram nyuzasa. Jelzem a felhasználók 80% ezt teszi. Megkerdeztem, van kulonbseg a sebessegben? oszinten mondtak, hogy nincs! “a fb ugyan ugy egybol bejon ” Erre kell 8mag? Kit érdekel hány pontot ér el mi éri el… mit jelentenek azok a pontok mi értelmük ?olcsóbb lesz tőlük az SMS vagy ingyen tudok hívni ha nekem van a legtöbb pontom valami szar benchben. Tipikus virtuális penisz effektus ” bibi nekem több” . Semmivel nem gyorsabb a menüben ,a neten ,az Angryben ,a fotozasban a nyolc mag a 2nel vagy 4nel. Hova hasitson??? Megnyomok egy gombot es azonnal ott van amit akartam abban a pillanatban hova legyen ennél gyorsabb ??32000maggal se fogja előbb elemvagni amit akarok, kivéve ha előbb tudja mit akarok mint en. Az sem érdekelne ha ezt a gyorsaságát egy maggal hozna ki mert fizikai képtelenség hogy ennél gyorsabban muveljen akármit. Egyébként ezt a sebességet mar a 4s elérte es semmivel sem uti le lassabban a gombokat mint az 5os vagy az s4. Óriás kijelző köszönik az emberek de nem mindenki kéri, sőt. Sokan kertek tőlem tanácsot milyen mobilt vegyenek es en jo szívvel ajánlottam nekik minden márka csúcsát, de 7emberbol 5mondta mar a legelején hogy bármit mondhatok csak ne s3 vagy s4 et mert ok rövid gatyába akarnak nyáron járni es nem fognak egy lapátot cipelni magukkal. Nem, nincs mindenkinek igénye erre a méretre, az hogy ezek az emberek nem kommentelnek agyon minden fórumot az nem jelenti azt hogy nem léteznek. Ha jol emlékszem anno olvastam indítványt a neten amint androidosok indítottak hogy legyen kisebb méretben is csúcs telefon, ergo van ra igény. Lehet hogy az applet szeretők zombik meg majmok akik megesznek mindent de akkor mi van azokkal akik meg megeszik a tepsit a zsebükben mert a samu azt mondta ez kell baz..eg ezt vedd mert ez nagyobb. Hasonló az első esethet…. Nagyobb felbontás? Nagyobb kijelzőn nagyobb felbontás, es igen nagyon nagyon nagyon de nagyon szomorú vagyok hogy csak retina felbontásban írja ki a hívott személy nevet a telefonom miközben telefonálok…… Van olyan ember aki a mai világban filmet néz egy telefonon es azt mondja fuuuuj milyen undorító pixeles ez a star wars az iphoneon nem is nézem meg rajta inkább. Filmet tvn kell nézni oda kell full HD, játszani konzolon kell oda kell full HD, ez egy telefon telefonálni, fényképezni, emailt írni , smsezni, es netezni. ezen felül isten igazából kiváncsi lennék hogy ki az a halandó aki ha 2 nyers panelt nézve nem beépítve meg tudna e különböztetni a kettőt hogy melyik a 300 ppi meg melyik 400 4-5 colig… ( találkoztam olyannal aki meg a HD redy es a full HD között sem látta a különbséget biztos, nagyon szúrja a szemet az a 100 ppi ) de továbbra sincs azzal baj ha valakinek ez mérvadó , hat istenem mindenki más mindenki mást szeret, de csak azért ne lenne valami jo vagy elég jo vagy szarabb mint a másik mert abba a nem mindenből a legnagyobb legtöbb van?? A legnevtelenebb kínai mobil gyártó is csinál mar ugyan olyan hardverrel mobilt mint az s4, ugyan az a proci ugyan annyi memória minden ugyan az es az emberek ma meg mindig azt hiszik hogy az apple ne tudna megcsinálni? Nem akarja! Óriási a különbség. Tévedés az informatikában némely területen hogy egy eszköz attól lesz gyors,szuper,hiper giga szuper es mindennel jobb , hogy mindenből a legjobb van benne. 3/4 éve vásárolt a barátom egy 17es dellt 8giga rammal 4 maggal mindennel ,abban bízva hogy ez majd lekorozi a régi gépét es végre nem kell semmire sem várnia hogy induljon. 400volt a gép , de a mai napon az en 2008-as macbook prom ami 2 magos es 4gb ram van benne meg mindig 1percel előbb kapcsol be es azonnal indul rajta minden amíg nála legalább 2 perc mire bármit is tud kezdeni. A mennyiség es a legnagyobb nem egyenlő a legjobbal de legalábbis nem engedi meg azt a következtetést hogy ami kevesebb, kisebb, rosszab lenne. Egy új mercibe a következő extrákat kerheted: 8fokozatu fényszóró amely automata állítja magát, visszapillantó holtter Figyelő, éjjellátó kamera kivetitessel, savtartas, ebersegfigyelo, 2in1 kijelző ( amíg a csajod tvt néz addig te ugyan azon a kijelzőn a navit látod ) , eső érzékelős ablak, ülés hűtés fűtés, es meg ezer extra amit sajnos nem tudok mert nincs pénzem bemenni egy szalonba válogatni. Ezen felül 5 személyes is lehet, akar hibrid, 4wd, pótkerék is van benne!! A Merci extrainak kb a fele érhető el egy, mondjuk a Ferrari 458as eseten( regebbiekrol nem is szólva ). Ha olyan fekete fehéren néznénk a dolgokat mint ahogy az informatikában nézi valaki akkor a Ferrari egy ki..urt nagyon szar márka ami csoda hogy meg nem ment csődbe. Es hiába a Merci kétszerese az ara jo ha fele annyi minden van benne megis van ra igény. Az új modellek napok alatt elfogynak. Nem sírnak a 2 ülés miatt, nem sírnak az ultra szuper 8hangszoros DVD lejatszoert, stb. Ok azt szeretik azt akarjak a Ferrari meg megcsinálja nekik es kétszer annyiért eladja mint a Merci a fullos luxus sedanjat. Gyakran elfeledjuk, hogy az, hogy a tech portálokat olvassa egy bizonyos réteg es ok kifejtik a kis véleményüket meg az elvarasaikat az nem egyenlő a tömegek, normál, mezei falusi felhasznalokeval akik nem a technika világába vannak belebuzulva. Akiket nem érdekelnek a számok nem érdekelnek holmi tesztek pontok ppik, aki nem olvas minden pletykát, nem olvas minden új cikket es nem kommental.
    Egy szó mint száz a mennyiség es a méret nem egyenlő a josaggal!!!!!!
    Kicsit eltértünk az eredeti cikktől, amihez meg annyit fűznek hozza , hogy természetesen ezer fajta ikont, ezer fajta módon meg lehetett volna rajzolni. Lehetett volna 8szogu gomb vagy ovális, szöveg vagy nyíl természetesen. Es a kedves cikkíró is elhiteti hogy az o általa bemutatott variánsra is találok 100 embert aki lehannya. Nincs az a dolog ami mindenkinek tetszik egységesen ugyan ugy. Most ezek az emberek szólaltak meg akkor meg azok szólaltak volna meg. Érdekes, hogy pl egy embernek akinek sosem volt iPhoneja es minap kicsit nyomkodta a 7et tetszett neki es mindent megtalált elsőre kivéve a Safari bart de első megmutatas utan érdekes módon mindig “megtalálta” es simán elnavigalt. Ugyan ilyen simán navigalt első kezbevetelkor az egész telefonon.
    Hat persze másra számítottak azok akiknek nem tetszik. De mire??? Meg tudjak fogalmazni? Le tudjak rajzolni? Össze tudjak rakni? Le tudjak programozni? Összeségében van valami elképzelésük hogy minek örültek volna? Nincs hat….. Ha hasonlítana akkor az lenne baj , hogy ” megint semmi innováció csak rancfelvarras” így most meg az a baj ” nem találom a gombot ” ” csúnya”.
    Mindegy is, továbbra is csak azt lehet mondani Magyarországon nem törvény iPhonet használni iOS7el! ( a válaszom arra, hogy az Apple majd milyen eladási adatokat tol a pofamba rohadtul nem hat meg sőt ku..vara le is szarom mert nekem es másoknak sem mérvadó. Nem azért veszem meg a termékeiket mert tavaly eladtak x darabot. Másrészről ha meg nem igaz, valós adatokat tolnak elem zabalasra akkor ennyi erővel a Samsung meg megszorozza 5el a valós mutatokat….)
    Nem vagyunk egyformák nem tetszenek ugyan azok a dolgok. Itt 200 embernek nem tetszik Sopronban meg 400nak tetszik… Arról vitatkozni hogy kinek mi tetszik a világ legnagyobb balgasaga.

  56. @Jadeye: Na ezt írtam én is, S4 is néha megakad 8 maggal is! Szóval ilyen szempontból jobb a 2 magos iPhone 5!

  57. “FaceTime app has a darker background”
    Ezzel el van dőlve a dilemma, hogy a BETA-k is fognak tartalmazni dizájn változást!

    Na, most jött ki az iOS 7 Beta 2, ez az egyik újítása, amit bemásoltam fentebb!
    Ez már bizonyítja is, hogy lesz dizájn javítás is a BETA-ban!

  58. @Ugyankerem: Azzal nem védem az Apple-t, hogy ez a cikket rossznak tartom. Olvass figyelmesebben.

    Egyébként eddig se érdekelt, hogy hány mag van a telefonomban, sőt ( és gondolom ez már kész blaszfémia számodra) a gépemben se izgatott soha. A munkámhoz tudjam használni és jól lehessen használni.

    Amiket leírtál “elvakult fan” válaszokat, mind logikus kérdések, sőt felvetik azt a kérdést, hogy vajon egy Androidos fan miért kajálja meg azonnal és kritika nélkül ezeket a bullshiteket.

    Manapság nagyon egyszerűen lehet egy Androidos telefont eladni, annyit kell állítani, hogy más mint az iPhone. Sőt, ha azt állítják, hogy jobb, akkor dupla eladás, de az észérveket mindenképp kerülni kell, mert túl bonyolult kommunikáció. Nézz utána, az utóbbi idők jobb reklámjai iPhone ekézésből élnek meg és mind úgy benyalják a userek, mint maci a mézet.

    Ilyen a sokmagos kommunikáció.
    – Gyorsabb a telefonom!
    – Minek?
    – Hát… dupla olyan gyorsan listázza a telefonszámokat!
    – Ahammm, de hát akkor nem tudom elolvasni őket…
    – Na de a 3D játékok!
    – Muti egyet, ami az én fele olyan gyors telefonomon nem fut!
    – …ja olyan még nincs, de tuti lesz!
    – És többet fog csillanni, de csak nagyítóval fogod látni a különbséget?

    De a legújabb vicc a vakus Lumia 925 reklámja is. Azzal nem lehet reklámot csinálni, hogy érzékenyebb a kamera, de azzal igen, hogy a vaku zombivá tesz. Gondolkodni meg luxus, hogy a 925 vakus képei ugyanúgy szembevilágítanak, mint bármelyik másik telefoné.

    Ugye a retinánál nagyobb felbontást nem kell kibontani? Vagy a Canon 5D-nél nagyobb fényképező felbontást egy telefonban?

    Nevessünk egy jót a fentieken, mert ha valaki ezektől alszik jobban, annak dokira lesz szüksége hamarosan…


Add a Comment