fbpx Skip to content

Két hete írtunk a Facebook Messengerben megjelent hanghívásról, ami akkor még csak Kanadában volt elérhető, mostanra viszont már az Egyesült Államokban is használható, és hamarosan talán hazánkba is megérkezik.

Manapság már mindenki arra törekszik, hogy minél olcsóbban telefonáljon. Ezt többféleképpen is megoldható. Akiknek komolyabb ismeretségi körük van, általában flottát használnak, mások pedig a mobilinternetre hagyatkozva VoIP hívásokat indítanak.

A VoIP szót nem biztos, hogy mindenki hallotta már, de ha azt mondom Skype, mindjárt más a helyzet. Hogy a tárgyra térjek, a Facebook is elkezdte elindítani a VoIP szolgáltatását a Messenger alkalmazáson belül. A VoIP elterjedése persze nem újdonság, mivel például ott a Viber, vagy a cikk elején említett Skype.

Míg a Viber esetén bárki hívhat téged, aki ismeri a telefonszámodat, még akár ismeretlenül is, addig például a Skype-on beállíthatod, hogy az ismerőseiden kívül mások ne hívhassanak.

img_1431

Nem okoz meglepetést, hogy ebből a Facebook sem szeretne kimaradni, így elkezdte fejleszteni a Messenger alkalmazást, amit kifejezetten üzenetküldésre és csetelésre használhatunk a facebookos ismerőseinkkel, majd pedig már hanghívásokat is kezdeményezhetünk vele. Első körben még 2012 végén Kanadában, majd mostanra már az USA-ban is elérhető ez a szolgáltatás. Facebook ismerősinket Wi-Fi-n keresztül ingyen, 3G-n keresztül pedig nyilván mobilinternet keretünkig hívhatjuk. Itt is csak az ismerőseink fognak minket “hívogatni”, illetve későbbiekben biztos lesznek olyan beállítások is, hogy kitől érkezhet hozzánk hívás, és kitől nem.

f276e22c-682f-40a2-9a44-4bc78a8fba2f photo-3

Számomra ez mindenképp pozitív, mivel így valójában csökkenthetem a telefonszámlámat, és mellékesen nem kell külön VoIP szolgáltatásokra feliratkoznom. Azt sem szabad elfelejteni, hogy Skype-pal és a Viberrel ellentétben biztos több ismerősünk érhető el Facebookon. 

Számok:

Screen Shot 2013-01-17 at 11.03.09

A fenti érvek mit sem érnek egyébként, ha nem tudjuk pontosan, mégis mekkora adatforgalomra van szükségünk a híváshoz. MB/perc szempontból mindenképp a Viber nyer, mivel ők percenként 240kB-ot használnak csak, vagyis óránként 14MB-ot. Ez mindenképp egy nagyon kellemes szám. Ha azt vesszük, hogy 1GB mobilinternet manapság úgy 3.000Ft-ba kerül, akkor több mint 70 órát telefonálhatunk ezzel az adatcsomaggal. Ez általában bőven elég.

A Skype ellenben már komolyabb adatforgalmat generál a hanghívásnál, itt az óránkénti 14MB helyett már 180MB-tal kell számolnunk, ez pedig már csak kicsivel több, mint 5 órát jelent számunkra az 1GB-os adatforgalmunk esetén.

[appstore id=”382617920″ country=”HU” style=”custombox1″]

[appstore id=”304878510″ country=”HU” style=”custombox1″]

facetime_hero-275x366

A FaceTime-ot sem szabad kihagyni a buliból, mivel ez is elérhető 3G-n keresztül. Itt 1,7MB/perctől egészen 8MB/perc is lehet akár egy hívás. Ugyebár itt nem hang, hanem videóhívásról beszélünk, és persze nagyon nem mindegy, hogy iPad, iPhone vagy FaceTime HD előlapi kamerával telefonálunk. Tehát legjobb esetben körülbelül 10 órát FaceTime-olhatunk 1GB adatforgalomból, míg legrosszabb esetben ez 2 órára csökken. Jól látszik, hogy a FaceTime sem igazán 3G-re való.

[appstore id=”454638411″ country=”HU” style=”custombox1″]

Visszatérve a Facebookra, jelenleg sajnos nem tudjuk még megmondani, hogy mégis mekkora adatforgalmat generál egy hívás, azonban 1 évvel ezelőtt a Facebook-Skype összefonódásról beszéltek, tehát valószínűleg a Skype hálózatát vagy egy részét használhatja a Facebook. Mindenesetre a számokon fog eldőlni, hogy ki, mikor, és melyik alkalmazást fogja használni arra, hogy még olcsóbban telefonáljon.

[poll id=”78″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

7 Comments

  1. Azért azt se felejtsük el, hogy kedves, nagy becsben tartott szolgáltatóink ellehetetlenítették a 3G-n való telefonálást… De persze sms-ezésre kiváló…

  2. @jacko: a Vodafone egyes csomagjai esetén ez valóban így van, de más esetben probléma nélkül használható, én rendszeresen szoktam Viberezni 3G-n Telenorral, ha épp úgy jön ki a lépés.

  3. telenor alatt siman megy a 3g voip, egyebkent pedig en hasznalok egyeb voip szolgaltatot is, mert ugye nem mindenkit lehet elerni viberen skypeon…
    de egy mobilvoip app+justvoip elofizetessel heti 300 perc ingyen van eu vezetekes iranyba eu mobilok hivasa 10-30 forint kozott tudom ez nem ingyenes, de kitagitja/ olcsositja a határokat 🙂
    egyebkent ha van hova kapcsolodnod vpn el, akkor azon keresztul is at lehet tuszkolni a mobilvoipot/ vibert tehat tiltogathatnak barmit a kedves szolgaltatok a vpn-t ugyse fogjak tiltani

  4. @NLQ: Mennyit kell feltolteni hogy kapjam a heti 300 percet vezetekes iranyba ? Asszem 10 ajro a min. az eleg lenne ? Hivas dijakrol hol van bovebb info ?

  5. tisztazzuk nem vagyok ugynokuk, nem azert irom ide az arakat mert reklamozom, hanem mert elegedett vagyok a szolgaltatasukkal ~10 eve

    igen 10 euro,
    tarifak itt: http://www.justvoip.com/rates
    erdemes megnezni a delmont tobbi verziojat is
    ( http://freevcalls.blogspot.hu/2009/05/betamax-voip-providers-30-brands-under.html ) mert mindegyik verzioban mas orszag fele ad olcso tarifakat, de van ahol nem ad ingyen perceket
    pl a voipyo.com verzio nem ad ingyen perceket, de pl a hun mobil 10,3FT brutto jelenleg reggelni nem lehet ios ről erre (de ha reggeltel mas keszulekrol, akkor utana mar megy)

  6. @NLQ: Ha megkapom a free perceket “freedays” akkor napi szinten mennyit lehet ebbol felhasznalni ? Ugy tudom csak egy orat naponta . Igaz ez ?

  7. Mondjuk nekem egy ismerősöm se érhető el (facebook) messengeren, leginkább azért, mert soha nem regisztráltam. Ellenben a 146 kontaktom közül 41 viberes, bár telefonálásra nem szeretem használni, mert sok vele a szívás.
    Egy időben sokat telefonáltam skype-on keresztül és nekem valami 20MB jött ki óránként, fogalmam sincs, hogy lehet 180, az teljesen esztelen lenne.


Add a Comment