fbpx Skip to content

Bár az új iPad bemutatása előtt mindenki reménykedett benne, hogy egy négymagos A6 processzorral lesz szerelve a gép, végül csak két magot kapott, és ezt sokan nehezen emésztették meg, pedig úgy néz ki, a kevesebb néha több.

Erre világít rá az a teszt is, amelyben az Nvidia Tegra 3-at (Kal-El) vetik össze az Apple A5X-szel. De először is nézzük a száraz tényeket:

  • Magok száma – Tegra 3: 4(+1) mag —– A5X: 2 mag
  • Órajel – Tegra 3: 1,3-1,5 GHz —– A5X: 1 GHz
  • Gyártási technológia – Tegra 3: 40 nm —– A5X: 45 nm (nem teljesen megerősített hír)
  • Maximálisan támogatott felbontás (kimenő jel) – Tegra 3: 2560*1600 —– A5X: nincs adat, így a kijelző 2048*1536-os felbontását mondjuk biztosra
  • Memóriakezelés – Tegra 3: DDR2 1066 MHz-ig, DDR3-L egészen 1600 MHz-ig —– A5X: LPDDR2 1600 MHz

A száraz adatok alapján eddig a voksomat a Tegra 3-ra raknám, de hát ki nem? Viszont kiderült, hogy ez így mégsem igaz, mert hiába húznak a számok az Nvidia oldalára, a Laptop Mag tesztje alapján viszont az új iPad sok dologban leveri az ASUS Eee Pad Transformer Prime-t. Persze itt kell megjegyeznem, hogy a nagy különbségek a GPU miatt ekkorák, mert míg az Nvidiában egy erős, de lényegét tekintve egy ULP (Ultra Low Power) GeForce van, addig az Apple nem szórakozott, és belevágott egy négymagos egységet.

Az első teszt a GLBenchmark 2.1 volt, ahol a GPU miatt az A5X állva hagyta a Tegra 3-at:

Folytatásképpen megnézték a Geekbenchet is, ahol a grafikus teljesítmény helyett a processzor igazi ereje számít, itt viszont a 2 mag már kevésnek bizonyult, és a Tegra 3 a maga 4(+1) magjával győzött:

Végül pedig két böngészőtesztet is lefuttattak a srácok: a Peacekeepert és a Sunspidert, míg a Peacekeeper gyakorlatilag egyforma eredményt mutatott, addig a Sunspider JavaScript renderelő tesztje már felfedte az eltéréseket (kevesebb a jobb):

Mindennek meg van az ára…

Azzal, hogy az Apple beletette a négymagos grafikus chipjét az új iPad-be, elérhetővé vált a 2048*1536 pixeles megjelenítés hardveres támogatása, és ezáltal az iPhone Retina Display minősége Tableten is. Viszont egy ilyen erőmű rengeteg hőt is termel, ahogy azt már korábbi cikkekben kifejtettem, és amit élőben is tapasztaltam. Ennek bemutatására egy új iPad-et és egy iPad 2-t tettek a Tweakers.net-es srácok hőkamera elé, és meglepő eredmény tapasztaltak.

A meglepő nem a melegedés volt, hanem a nagyságrend. A teszt lényege az volt, hogy mind a két készüléken lefuttattak egy 5 perces GL Benchmarkot, majd a végén fotóztak. Persze mi is az az 5,3 fok különbség? Semmi, de ez csak egy 5 perces Benchmark volt. Hosszútávon már jobban megérződik a dolog: míg fél óra Brothers in Arms 2-zés után az iPad 2 alig volt langyos, addig fél óra fotózás és tapogatás után az új iPad kifejezetten meleg volt, ami nem 5 fok különbséget jelent…

Olvasd el a hozzászólásokat is

30 Comments

  1. Ez szép kis cikk. Azért úgy gondolom lesznek itt még problémák!
    Ez a melegedés, ha valóban ilyen nagy fokú, az nem vet jó fényt a Apple-re! Ez akár tervezési baki is lehet :S

    Az akku hogy bírja a nagy terhelést? Ami melegszik az fogyaszt is rendesen. Van valami hír róla?

  2. @PredatorNo1: szerencsére az akku a megnövekedett fogyasztás miatt nagyobb kapacitású is lett, többek közt emiatt is vastagabb az új iPad. a nagyobb kapacitással pedig kompenzálja a megemelkedett fogyasztást, így hozza felhasználási időben ugyanazt, amit az iPad 1 és 2. az új iPadben 42,5Wh-s akku van, az iPad 2 esetén ez 25Wh volt.

  3. @Jadeye: te fogtad az új iPad-et mennyire melegszik? mert ez most egy kicsit vissza tart hogy vegyek egyet.

  4. Már várom az első index.hu-s vagy blikkes híreket:

    “Megvan az új iPad első áldozata! Egy 13 éves kisfiúnak 47%-ban leégette a kezét játék közben az új iPad, majd az eldobta a készüléket és kigyulladt a lakás is. Az apa akinek szájában elektromos cigi volt megijedt, elharapta a cigit, szájába ömlött a rengeteg e-liquid és fel is robbant az cigi akkuja. Mire a mama hívni akarta a tűzoltókat, de neki meg térerő gondja volt az iPhone 4 készülékével.
    Még szerencse hogy mindezt látta a szomszéd, aki Samsung Galaxy III telefonjával tudta hívni a lánglovagokat.”

    Ezt a cikket Samsung Note készülék segítségével írtuk.

  5. @szorian: érezhetően meleg, de azért bőven nem égeti meg az ember kezét. akik megmérték, ők 116F (kb 47C) értéket mértek egy masszív, háromnegyed órás Infinity Blade 2-zés után.

    @taky1974: LOL, és ezt még majdnem simán elképzelhetőnek is tartom 😀

  6. Azért az baromság, hogy a “a kevesebb néha több”. A teszteken azért kapott az A5X jobb eredményeket, mert a GPU jóval erősebb. A tisztán a CPU teljesítményét mérő teszten viszont alul maradt.

  7. @neu: legtöbb esetben a GPU lesz az, ami elvégzi a munkát, így ez nem feltétlen probléma.

  8. @Jadeye:
    Annyi IB után az iPhone 4S-t is leteheted. 🙂

  9. @Jadeye: Igaz, hogy mondjuk a játékokhoz az erős GPU kell és az dolgozik, de például ahogy korábban itt olvastam az 1080p-s mkv videókkal nem birkózik meg az eszköz pont a CPU gyengesége miatt. Meg hát a fenti cikkben is a CPU adataira megy a hivatkozás holott a teszteken a grafikus vezérlő az ami miatt a jó eredmények születnek.

  10. iPhone 4S-nél is lehet érezni rendesen, egy IB2 után főleg, hogy melegszik az alma jelnél…
    Kb hasonlóra lehet számítani, mert akkor annyira nem para?

  11. Igazából most lett igazi Apple termék az iPad. Az összes eddigi Apple gépem (fehér MacBook, aluházas MacBook, 15-ös MacBook Pro) elég rendesen melegedett terhelés alatt. Csodálkoztam is, hogy az iPad (bár nekem sosem volt) eddig kimaradt a sorból 🙂

  12. Én nem értem meg amúgy azokat akik nyavalyognak a melegedési problémák miatt. Ez szerintem természetes, hogy minden elektronikai eszköznél, hogyha nagyobb a teljesítmény akkor nagyobb a hőtermelés.
    Igaz, az engem is aggaszt egy kicsit, hogy a hőkamerás teszteken nagyobb hőmérsékleten üzemel az (új) iPad (40-45°C), mint amit papíron előírt (35°C) az Apple.

  13. igazából egy sima galaxy is felemelegidk egy 3d-s snookertől… minden melegszik, nem csak az iphone, ipad stb…

    Sztetek lesz majd iPad hűtő?:D

  14. @SD456: Nos, a kérdésedben ravaszul elrejtetted a választ is 🙂

    Mindig ez van, a teljesítmény hajszájában sosem várják ki míg a technológia képes kiszolgálni az igényeket kompromisszumok nélkül.

  15. Amúgy simán meg lehetett volna oldani ezt a problémát egy jó hőelvezetéssel, viszont akkor megint 1 mm-el vastagabb lenne a készülék minimum. Továbbá a melegedés hiába jól érezhető, még az elfogadható határértéken belül van, tehát nem kell majd percenként kezet váltani, mert túl forró.

  16. @neu: az mkv-k valamennyire irrelevánsak, hiszen az az iTunes által nem támogatott formátum. az iTunes és az iOS által támogatott formátumokat viszont hardveresen támogatja az iPad, ahhoz meg elegendő a hardvere.

  17. Semmi eszeveszett ujdonsagot nem hozott, ugyanugy mint tavaly a 4S. Eddig mindig a konkurencia szaladt az Apple utan, most meg epphogy hozza a kotelezot. Mar eleve az ciki hogy vastagabb mint a tavalyi modell. A cikk cime meg tenyleg becsapos, ha az egesz tesztet nezzuk.

  18. @bali0703: “Semmi eszeveszett ujdonsagot nem hozott”
    retina kijelző? mutass még egy tabletet ilyen felbontású kijelzővel. azért az elég nagyot szólt szerintem.

  19. “Alázza”. Ha 3 tesztbol 2ben a Tegra volt jobb akkor hogy tud a kedves cikkiro ekkora hulyeseget irni?

  20. @bali0703: idézném a facebook oldalunkon adott válaszunkat: “Az első tesztben a nagyobb érték a jobb, az A5X jobban szerepelt. A második tesztben is a nagyobb érték a jobb, ott a Tegra nyert. A harmadik tesztben a kisebb érték a jobb, ott az A5X nyert. Tehát háromból kétszer épp, hogy az Apple volt a jobb, a Tegra csak a nyers CPU esetén nyert.”

  21. @Jadeye:
    Azt senki nem nézi hogy általában minden olyan dolgon ami hőt termel van hűtőborda vagy venti? Egy netbook nem használ ennyi erőt még is rendesen felmelegszik. p3-p4 szintjén vagyunk leszünk. ott ilyenkor már használták a bordákat majd a ventiket. Melegedjen csak! Én kívánom hogy fektessen minden gyártó időt pénzt és kutatást arra hogy ne vesszen el ennyi energia a hővel.

  22. Arról persze soha nem volt hír, hogy az iPad 1 meg túl hideg, és nyáron amikor fecskében ülök a tengerparton és a lábamra támasztom akkor megfagyok 😀

    Arra kíváncsi leszek, hogy ha berakják egy szilikon tokba akkor lehet e majd rajta tojást sütni? 😀

  23. @bali0703: Már csak olvasni kéne megtanulni… Mivel a gép lelke mindkét esetben egy összetett chip, amely magában foglalja a GPU-t és a CPU-t és a tesztek nagy része együtt is teszteli őket (ide csak 3 került ki, de persze van még pár) és ebből csak a nyers számítási feladatban nyert a Tegra 3, így nincs miről beszélni. A legtöbb process ugyanis grafikus megjelenítéssel jár, és amennyi lemaradása van a sima számítási teljesítményben, akkora előnyt kap a 4 magos GPU-val.

  24. @MaxxisDH: Nem igazán értem az összefüggést azt általad emlegetett, ventilátorokkal való hűtés és az energia a veszteség között. Azzal hogy melegszik energia ugyan vész el… (pocsékba megy) de ha hűtenék még több veszne el, hiszen a ventilátor is árammal működik.

    Ez nem nagy teljesítményű asztali CPU és/vagy GPU, vonatkoztassunk el kérem szépen… azoknál az eszközöknél hűtés azon okból kifolyólag igényeltetik hogy ne égjen le a chip. És ezzel a 45 fokkal még a “mag lassulási küszöb” is nagyon távol van, ergo teljesen felesleges hűtésről fantáziálni, az volna energia pocsékolás!

  25. Amúgy hallani már olyat is, hogy jajj de nagyon felforrósodott az iPadom és nem tudom megfognni 🙂 Ezekre csak annyit mondok, hogy nekem tavaly nyáron egy házibulin erről szólt a zene és véletlen kint hagytam a napon. Egyszer csak azt vettem észre, hogy elhallgat a zene, megnéztem és szépen elköszönt tőlem a pad egy ilyen üzenettel: Az üzemi hőmérséklet elérte a kritikus pontot ezért leáll … vagy valami ilyesmi … Tehát van beépített leállító funkció még mielőtt felrobbanna 😀

  26. @bali0703: Nemtudom te mit vársz még az iPadtől?
    Időgépet vagy hologramos kijelzőt? Vagy még az sem nagy cucc?
    Ja és tanulj meg olvasni mielőtt beszólsz.
    Mindenesetre jót röhögtem a postjaidon. Hogy tud vki ekkora baromságot írni?

  27. Kíváncsi vagyok nyáron hogy fog alakulni a készülék használhatósága egy 35 fokos környezeti hőmérséklet esetén akár árnyékban, ha már most túl melegnek értékelik, pedig még messze van a nyár.

  28. Biztos vagyok benne, hogy a mérnököknek feltünt hogy melegedik az eszköz, gondolom volt pár teszt 🙂
    Nekem a 4S is felmelegedik elég erősen már 20 perc Water? alatt is, és ennél vannak komolyabb játékok, teljesítmény zabáló progik is.
    Biztoa lesz egy feljebb írt felrobbant cikk meg ilyenek, de ezekből mindig az Apple jön ki nyertesen, beszélnek az eszközről.

    Szerintem ez a kijelző nagyon impressziv lett. Nem tudok már mosani rá. Én a 4 és 4S-ben a kijelzőjét imádom, ahogy kényezteti a szemem, nem szeretek pixeleket látni 🙂

    Ma a kollégám savazta a kijelzőt, mert hogy a samsung mittomén milyen amoled vagy milyen kijelzője mennyivel jobb. Hát nem tudom ti hogy vagytok vele, de én amit eddig láttam az mind ilyen neon kékes fehéregyensúlyú ratyi sz@r volt… 🙂 Még az új bitang nagy nem is tudom milyen samsung, ami már a farzsebbe se fér bele rendesen.

    Nekem is kéne egy ilyen robbanós Apple Ipad amit beraknék egy vízhatlan tokba és azzal főznék képszerkesztés közben 🙂

  29. @AkarmI: Epic komment! Mellékesen itthon egymás mellé raktam egy Galaxy S-t, egy S2-t és a 4S-em, és Amoled ide-oda szerintem is sokkal szebb a retina kijelző.

    A melegedéssel kapcsolatba IB2 után engem nem az zavar, hogy maga a telefononm meleg hanem, hogy a tenyerem kezd el izzadni tőle.
    Persze teljesen más egy üveg hátlap mint egy fém, így gondolom azon jobban is érezhető a hő, ettöl függetlenűl elfogadnám a masinát:D

  30. Hát, a tesztek alapján amennyire alázza GPU-ban az A5X a Tegra 3-at, ugyanannyira alázza prociban a Tegra 3 az A5X-et. A több, mint kétszerep CPU sebesség brutális előny a Tegra 3 mellett aminek folyamatosan kijön az előnye, az erősebb GPU viszont csak a legjobb grafikájú játékoknál látszódik meg, akkor is felmelegszik.


Add a Comment