fbpx Skip to content

Az iOS 4-től az iOS 7-ig a képernyő alján található Dock megjelenése az OS X-ből származott. A flat designnal ez is módosult, a fényes tálcán való ikontükröződés már a múlté, az iOS 7-ben felvette a beállított háttérkép színét. De vajon módosítható a megjelenés?

dock4

Jó hír azok számára, akiknek ez nem tetszik, hogy változtatható a megjelenítés, csak a kontraszton kell állítani. Így eltűnik a rikító háttérszín és sokkal jobb, kontrasztos, áttetsző kinézetet kapunk. Mit is kell ehhez tenni?

  1. Menj a Settings-be (Beállítások), majd a General (Általános), Accessibility (Kisegítő lehetőségek) menüpontba.
  2. Kapcsold be az Increase Contrast (Kontraszt növelése) kapcsolót.

dock1

3. Lépj ki a Settings-ből és már is láthatod a beállítás eredményét.

A lenti képernyőképeken is látható, hogy a Dock háttere sokkal jobban látszik, nem az a semmilyen. Bal oldalon az alapkontraszttal, jobb oldalon a megnövelt kontraszttal látható a Dock:

dock2

Maga a háttér alkalmazkodik a beállított háttérképhez, de sokkal barátságosabb kinézetű. Én személy szerint jobban preferálom a kontrasztos változatot, főleg a vastag betűs (bold) változatban. Ez utóbbihoz a „Bold Text” kapcsolót kell bekapcsolni és újraindítani a készüléket.

Azonban a kontraszt növelésének van egy másik következménye is. Mivel ez rendszerszintű dolog, ezért más hátterek kontrasztja is változik, így például a mappák és az Értesítési központ háttere fekete lesz, egyedül a Control Center kap egy normális szürkés kinézetet. Itt azonban a fehér színű, szürke háttérű kapcsolók néznek ki bénán:

dock3

Mindenki maga döntheti el, hogy akarja-e használni a kontrasztos verziót vagy sem, egyelőre nincs más módja a módosításnak. Csak az hozza majd vissza a módosítás széleskörű lehetőségét, ha megjelenik majd a jailbreak. Vagy esetleg az Apple beleteszi az iOS-be a különböző kontrasztállítási opciókat. A remény megvan, mivel az iOS 7.0.3-ban felhasználói visszajelzések nyomán már módosították az alkalmazások és mappák megnyitásakor megjelenő nagyítási effektet, bár ezek egyike sem magát a testre szabhatóságot jelenti igazából, hanem kisegítő lehetőség lévén inkább azoknak segít, akik ettől jobban látják a rendszer elemeit, vagy így már nem lesznek rosszul a mozgásoktól.

Olvasd el a hozzászólásokat is

17 Comments

  1. Én még mindig az iOS 6 mellé tesz sem a voksom, bár én is frissítettem de már idegesít. Apropó, a tmobile tényleg vissza állítja i5-re iOS 6-ot? Üzenetben azt írták hogy segítenek.

  2. A szamos terero kijelzest hogy lehet beallitani iOS7-en? Neztem mar tobb leirast, videot, de mind iOS6, es valamiert mikor hosszan nyomva tartom a home gombot es kilep abbol a service menubol, akkor nem marad meg, hanem visszavalt a pottyokre. Bocsanat hogy nem a cikkhez fuzodik a komment

  3. remélem nem off,
    de a beállításokban ez a menüpont pl. miért van egy klikkel beljebb, ahelyett, h kinn lenne egyből az on/off kapcsoló???

    :S:D

  4. Szvsz egy hanyadek az egesz atlatszosag, a dock szine, az ikonok es a music app PIROS szine.

    5S felhasznalokent, sokat dob mind FPS szamon, mind akksin, es legfontosabbkent KINEZETEN a magasabb kontraszt. A legjobb pelda erre nem is a fentebb lathato kepek szerintem, hanem a telefon.app hivas kozben. Gyonyoru vervoros szine van a “vége” gombnak, es total fekete a hatter. Sokkal jobb. Szerintem.

  5. @taylortish, ez egy bug volt hogy ugy maradt, javitottak.

  6. @mremil: nem csak úgy tűnik hanem lassabb is. Teszteltem és egyedűl az internetes oldalak betöltése gyorsabb de maga az appok megnyitása bezàrása mind mind lassabb lett sajnos. 2 db I5-tel teszteltem az egyiken iOS 6 a másikon ios7. De alapból látszik a sima i4-en hogy lassabb rendszer.

  7. Ez a csilivili kiveri nálam a biztosítékot. Sokkal lasabbnak tűnik a készülék mint iOS6 esetén.

  8. @norbert05: küldd át nekünk azt az üzenetet kérlek ([email protected]), megnéznénk, mit írtak pontosan. ahogyan azt már számtalan alkalommal voltunk kénytelenek leírni, semmi ilyesmire nincs lehetőség, iPhone 5 esetén még SHSH-val sem, anélkül meg pláne nem, csak akkor menne a dolog, ha az Apple még aláírná az iOS6-ot, amit már nem tesz meg.

    @Józsi: azért, mert ez nem az egyszeri felhasználónak szóló funkció, hanem azoknak, akiknek látási problémáik vannak, esetleg mondjuk színtévesztők, színvakok, és emiatt jobban látják a kijelzőn megjelenő tartalmat.

  9. @Jadeye: Józsi arra gondolt, hogy miért van egy külön almenüje a ki-be kapcsolónak a kisegítő lehetőségeken belül, ha oda belépve sincs több beállítási lehetőség, mintha csak egy szinttel feljebb lenne egy kapcsoló. Szerintem annyi értelme van, hogy az almenüben a kapcsoló alatt van egy kis magyarázó szöveg, hogy mit is csinál ez tulajdonképpen. Illetve talán annak a jele is lehet, hogy később bővülhetnek a testreszabási lehetőségek (pl. a mozgás csökkentésénél sokan örülnének ha lehetne külön a csak parallaxot kikapcsolni, az animációkat viszont hagyni).

  10. @taylortish ugy kell csinalni ahogy levan irva de amikor a vegen nyomvatartod a home gombot kb 5mp utan abban a pillanatban mikor eltunik a kikapcsolo csuszka elkell engedni a homegombot es jolesz

  11. Legjobb lenne eltüntetni a blur-t a Dock mögül. Sokkal szebb lenne. iPad-en főleg…

  12. Hányadék ez az egész ios7 úgy ahogy van!!!

  13. Van info a jailbrake mdgjelenéséről

  14. Mit tudok csinálni az értesítési központtal, hogy olyan legyen mint a fent a látható bal oldali képen? Folyton ez a szürke-fehér ami nekem nem tetszik! Nincs bekapcsolva a kontrasztom!

  15. Na ja, nekem is. És ez mozgás csökkentése opció sincs sehol, amiről mindenütt írnak, hogy gyorsabb lenne tőle a teló.

  16. @Jecy: beállítások->általánis->kisegítő lehetőségek (ezen belül megtalálod)

  17. sokkal jobb volt az ios6!


Add a Comment