fbpx Skip to content

Az iPhone 2G esetén maga a baseband van függetlenre írva, így az restore-t követően is megmarad, mert a baseband nem kerül felülírásra, mindössze újból jailbreakelni kell majd a készüléket. A hivatalos függetlenítés itt gyakorlatilag szükségtelen, de mégis kipróbáltuk, így leírnánk a tapasztalatainkat, mert kissé más, mint az újabb készülékek esetén.

Az AT&T még az első generációs iPhone megjelenésével szerzett kizárólagosságot az amerikai piacon az iPhone forgalmazására, és ez évekig így is volt, ráadásul az iPhone 3G megjelenéséig itthon hivatalosan nem is lehetett kapni iPhone-t. Így az egyetlen lehetőség a jellemzően amerikai szürkeimport volt, és a függetlenítés.

iPhone2G

Az iPhone 2G esetén maga a baseband van függetlenre írva a baseband szoftverének módosításával: leegyszerűsítve egyszerűen kivették belőle azt a programrészt, ami a szolgáltatófüggőséget ellenőrzi, és engedélyezi egy adott SIM használatát, vagy megtiltja. Ezen felül a használatához azért szükséges a jailbreak is, mert a lockdown-t patchelni kell, hogy ne kelljen újraaktiválni a készüléket, ha másik kártyát teszünk bele. Ráadásul mivel itt maga a baseband van függetlenre írva, így azt restore sem törli, hiszen az iPhone 2G basebandje az iOS 2.0-ban frissült utoljára, a jelenlegi verziót meg nem írja újra egy restore. Így gyakorlatilag független marad a készülék egy restore után is, csak újra kell jailbreakelni.

Az iPhone 2G hivatalos függetlenítése emiatt valójában szükségtelen, de kuriózum jelleggel ki akartuk próbálni. Az AT&T 2012. április 8-tól teszi lehetővé a lejárt hűségnyilatkozatú készülékek hivatalos függetlenítését, ugyanakkor sok esetben hajlamosak elutasítani a kérelmet, és több feltételnek meg kell felelni, hogy ez működhessen.

Érdemes minden esetben először a hivatalos utat választani, majd csak akkor fordulni az alternatív megoldásokhoz, ha a szolgáltatón keresztül nem jártunk sikerrel. Az AT&T-s készülékek hivatalos függetlenítéséről itt írtunk bővebben: Hogyan függetleníthetjük hivatalosan az AT&T-s telefonunkat?

Mivel nálunk a hivatalos függetlenítést az AT&T elutasította azzal, hogy nem tudják ellenőrizni, van-e élő hűség a készülékre, mert annak IMEI száma nem szerepel a rendszerükben, így maradt az alternatív megoldás. Az már más kérdés, hogy számukra nem volt logikus, hogy ha nincs a rendszerükben a készülék, akkor nem is lehet rá hűség, hiszen a hűséget úgyis nyilvántartanák…

Így a függetlenítéshez az előző cikkünkben említett swiftunlocks.com oldalt használtuk. A jelentősen alacsony ár miatt eléggé szkeptikusak voltunk a dologgal kapcsolatban, de hát 2 dollárt még akkor is megért a dolog kipróbálni, ha esetleg átverés.

Mivel PayPal fizetést is elfogadtak, így megadtuk az IMEI-t, rányomtunk a fizetésre, amivel elindult a folyamat. És mivel nem fűztünk hozzá túl sok reményt, meg is lepett minket, amikor nem egészen 4 órával később megkaptuk az értesítést, hogy elkészült a dolog:

2dollar_fuggetlenites

Persze a történet még nem ér itt véget, épp amiatt, hogy az iPhone 2G-nél a baseband van módosítva. Így előbb azt kellett visszaállítani a az eredetire a bootloaderrel együtt.

Ehhez a függetlenítésnél használt BootNeuter használata volt szükséges a még jailbreakelt rendszeren (a BootNeuter a Cydiából telepíthető, egyszerűen csak keressünk rá!). Közben gondoskodtunk arról is, hogy véletlenül se csináljon vele bármit is az iTunes, így kikapcsoltuk a számítógépen az internetet, mert nem volt egyértelmű, hogy okozhat-e bármi problémát, ha a módosított basebandet próbálná meg függetleníteni, tehát a seczone-t módosítani. Természetesen készítettünk egy manuális backupot is, bár nem sok adat volt a készüléken.

A BootNeuter használatához először is ki kell kapcsolni, hogy a készülék X idő után automatikusan lezárjon, mert akkor megszakad a folyamat, és az tönkrevághatja a készüléket. Szerencsére erre a BootNeuter is figyelmeztet, és addig nem is hajlandó elindulni, amíg ezt át nem állítjuk.

Ezután tehát elindítottuk a BootNeuter-t, ami ellenőrizte az aktuális beállításokat – ez egy függetlenített iPhone 2G esetén így néz ki:

2G_gyari_fuggetlenites_01

Ezután kikapcsoltuk a Neuter és az Unlock opciókat, majd ráböktünk a jobb felső sarokban a Flash gombra:

2G_gyari_fuggetlenites_02

Mivel ehhez a CommCenter elindulása nélkül kell betöltenie a rendszernek, így először azt újraindította az alkalmazás, ami után újból el kellett indítani a BootNeuter-t:

2G_gyari_fuggetlenites_03 2G_gyari_fuggetlenites_04

Ekkor újból ki kellett kapcsolni a Neuter és  Unlock opciókat, majd ismét rányomni a Flash gombra, mire a BootNeuter rákérdezett, hogy valóban ezt szeretnénk-e, de természetesen éppen ezt akartuk, így rányomtunk:

2G_gyari_fuggetlenites_05

A BootNeuter először a bootloader-t írta vissza, hiszen kikapcsoltuk a függetlenítéshez szükséges Neuter opciót, ez egészen hamar megvolt, talán maximum 1 perc:

2G_gyari_fuggetlenites_06

Ezután automatikusan elindult következő, és hosszabb lépés, a baseband újraírása, ez nagyjából 2 perc:

2G_gyari_fuggetlenites_07

Mikor ez elkészült, egyszerűen leokéztuk az üzenetet, ami után a BootNeuter újból be akarta volna olvasni az aktuális helyzetet, ugyanakkor ezt ilyenkor sosem tudja, hanem ki kell lépni belőle, majd újraindítani a készüléket:

2G_gyari_fuggetlenites_08

Ezután már semmi egyebet nem tettünk, mint restore-oltuk a készüléket, aminek a végén az AT&T-s kártya helyett egy magyar SIM-mel próbáltuk aktiválni – ami sikerült is, tehát valóban független lett. Innentől pedig már valójában jailbreak sem kell a készülékre.

Olvasd el a hozzászólásokat is

17 Comments

  1. Az úgy nem működik hogy mielőtt elküldöm az IMEI számot, először itunes-ban nyomok a 2g-re egy restore-t? Az visszaállítja az eredeti lezárt állapotot. Vagy úgy nem jó?

  2. Tudtok segíteni privibe? Nem akarok 25 creditet venni a swiftunlock oldalon 🙂

  3. Bocsi most olvastam az előző cikket 😀

  4. @safifoto: nem. de pontosan erről szól a cikk, olvasd végig, ezért írtuk le részletesen.

    Ráadásul mivel itt maga a baseband van függetlenre írva, így azt restore sem törli, hiszen az iPhone 2G basebandje az iOS 2.0-ban frissült utoljára, a jelenlegi verziót meg nem írja újra egy restore.

  5. @Jadeye: igazad van, ez elkerülte a figyelmemet 🙂

  6. Így akkor a push-t is életre lehet kelteni?

  7. @pottika: a push a hacktiválás miatt nem megy, de azt egy AT&T-s kártyával való aktiválás is megoldja, ahhoz nem kell ez. de így nyilván az is megoldódik, hiszen bármi kártyával, hivatalosan tudod majd aktiválni.

  8. Ezek szerint az én 2g-m nem at&t-s? Pont a push miatt vettem egy at&t-s kártyát még régebben, de azzal nem sikerül aktiválni, mert kért olyan adatokat amit nem tudtam (elméletben nem kellet volna ilyet csináljon), így maradt push nélkül.. Azóta lecseréltem.. Mostmár nagyon kíváncsi vagyok! Elő is keresem!

  9. @pottika: ha előfizetői adatokat, meg SSN-t kért, akkor azt a készüléket sosem aktiválták hivatalosan. arra *elvileg* a fenti függetlenítés viszont megoldás lehet.

  10. Hmm, érdekes cikk volt.
    Whited00r-t próbáltátok a gyári rendszer helyett vagy ezeket a készülékeket már csak nagy ritkán veszitek ki a vitrinből ? 😀

  11. Nagyon jó a cikk leírás szerint mindent végigcsináltam és működik.:)
    @fleshman: Whited00rt felraktam működik rendesen, igaz nem egy i4 vagy 5 sebességgel de simán használható.

  12. Jadeye: köszönöm, ezt eddig nem tudtam! Szerintem kipróbálom ezt a függetlenítést!

    Felshman: a Whited0r- én is próbáltam 2g-n, 3g-, de a push-al ott is voltak problémák. Egyébkén megy rendesen, és külön tetszik az áruház megoldása.
    Előkerül a vitrinből, még lehet bekerül a melóhelyre valami média lejátszónak..

  13. Köszönöm szépen mind a két cikket az iPhone 2G-vel kapcsolatban. Boldog tulajdonosa vagyok egy gyári független telefonnak. Köszi srácok.

  14. Köszönöm szépen én is. Sikerült függetlenítenem, bár nem ment zökkenőmentesen. Restore előtt kivettem a SIM-et, amit restore után nem akart felismerni a készülék. Újraindítottam, és akkor már felismerte, az iTunes pedig aktiválta szépen.
    A whited00r-t (Normal) is kipróbáltam, de nálam nem nyerő. A kamera app-ban a cycorder-re váltáskor mindig visszadob a springboardra, az apptimemachine.com eddig egyszer jött be, akkor is csak a főoldalt bírta behozni (most meg úgy tűnik teljesen meghalt, mert a szolgáltató Parallels-es oldala jön be helyette), a normál AppStore meg ha rányomok egy app-ra, először átdob Safariba, aztán vissza az AppStore-ba, és úgy mutatja meg az app adatait (a vissza gomb a gyári firmware-rel se jelenik már meg, úgyhogy azt nem veszem hibának), és a hivatalos Apple-ös aktiváció ellenére a push sem működött.

  15. hello iphone 2g fel lehet éleszteni a push-t egy mukodo push-t le kell menteni mondjuk 3gs rol amit elotte restorolni kell es egy barmilyen push os appot kell leszedni ekkor lementeni a push file okat majd 2g re felteni es megy is tobb honapig kerestem anno persze ezen komentem alapjan senki nem tudna megcsinalni:)

  16. Köszönöm, én is megcsináltam. Viszont emailt nem küldtek, utána kellett nézni, hogy unlocked-e? iOS 3.1.3 fel, T-mobilos kártya aktiválta. Utána iReb-bel pwn-DFU majd Whited00rokat próbáltam (6.0N, 5.2.1N,U). Csak miután unlockoltam a független telefont, akkor lett működő MMS a Wd5.2.1-ben. A végén a Wd5.2.1 Normal változatot tettem vissza, mert azt aktiválta az Apple, lett push, maradt a műküdő MMS is.


Add a Comment