fbpx Skip to content

Az Apple tegnapelőtt bejelentette, hogy az iOS 2024-től egy verziófrissítéssel támogatni fogja az RCS szabványt.

Így hamarosan nem kell majd SMS-ben vagy ne adj isten MMS-ben kommunikálnunk azokkal az ismerőseinkkel, akik még nem voltak hajlandók iPhone-t venni. De miért is döntöttek így?

Az RCS (Rich Communication Services) egy olyan, nyílt szabvány, ami lehetővé teszi, hogy iMessage-szerűen (olvasási nyugtával, gépelési indikátorral, jó minőségű médiatartalmakkal, akár Wi-Fi-n vagy mobilneten keresztül) chateljünk androidos ismerőseinkkel, így végre nem kell majd SMS-hez, WhatsApphoz, Viberhez vagy Facebook Messengerhez nyúlni, egyszerűen az Üzenetek alkalmazásból írhatunk nekik is.

Az Apple szóvivője pozitívan nyilatkozott az újításról:

Jövőre támogatni fogjuk az RCS Universal Profile-t, a GSM Association által jelenleg publikált legújabb szabványt. Úgy hisszük, hogy az RCS Universal Profile jobb élményt nyújt majd, mint az SMS vagy az MMS. Ezek az üzenetek az iMessage-ek mellett kapnak helyet, de természetesen az iMessage marad továbbra is a legjobb és legbiztonságosabb üzenetküldési élmény az Apple felhasználók számára.

Amire ebből érdemes felkapni a fejünket, az az, hogy az Apple a GSM Association (röviden GSMA) által kiadott szabványt fogja támogatni, vagyis nem a Google vagy a Samsung egyedi megoldása mögé fog beállni, hanem a közös sztenderdet képviselnék.

Viszont azért, hogy a jövőben a szabvány még jobb lehessen, az Apple elkezdett együtt dolgozni a GSMA-val és első céljuk a biztonság és az üzenetek titkosításának javítása lesz. Ez azt jelenti gyakorlatban, hogy az Apple RCS támogatása nem támogatja majd a Google egyedi titkosítását, amit jelenleg használnak az Androidban.

Az Apple nem mindig játszik együtt a többiekkel, de amikor igen, annak sokszor jó vége lesz, elég a Qi 2-re, az USB-C-re vagy épp a Matterre gondolni.

Azért azt meg kell jegyezni, hogy az RCS üzenetek továbbra is zöld buborékok lesznek az Üzenetek alkalmazásban, tehát látható lesz majd, hogy ki írt iPhone-ról és ki egy androidos telefonról.

Te örülsz neki, hogy az Apple elhozza jövőre az RCS támogatást?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Az EU erőlteti. Nem Apple erény. Mindenki megcsinálta már. Kullogunk hátul. Amúgy a könnyebb lehallgatás miatt erőlteti az EU.

  2. Avatar for gunar gunar says:

    Na igen, emiatt aki nem szereti a “publicitást” használjon SimpleX -t talán azzal meggyűlik majd a bajuk.
    Nekem bevált eddig, 1x talán vki majd lefordítja magyarra is nekik a GitHub-on

  3. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    @White64GB @gunar mivel nem ez lesz az alapértelmezett, és az Apple-ös felhasználók egymás között továbbra is valószínűleg az iMessage-et fogják használni, így ez nem hoz majd érdemi változást ezen a téren.

    az SMS-eidet és MMS-eidet (küld még manapság valaki MMS-t…?) a mobilszolgáltató pedig jelenleg is naplózni tudja, hiszen az mind átmegy az SMSC-n/MMSC-n.

  4. az iMessage mint protokoll már akkor titkosítással működött, amikor mindenki más még xmpp-vel meg SMS-el nevettette a felhasználóit. Ott van még a Google kanosszajárása a különféle chat megoldásai kapcsán. Most ezzel ekézi az Apple-t, hogy támogassanak már szabványt, ugyanakkor az RCS-ben nincs titkosítás ahogy írtad is, de a Google Pixel készülékeken még is van jóféle Google proprietary titkosítás. :smiley: Most akkor szabványosodjunk vagy ne? :smiley:

    Az egésztől én amúgy azt várom, hogy ha már az Apple megcsinálja, akkor a szabványt is kireszelteti a résztvevőkkel és a szabvány részévé válik az E2E titkosítás.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Burgatshow Avatar for White64GB Avatar for Szifon Avatar for Jadeye Avatar for gunar