fbpx Skip to content

Az Apple tegnapelőtt bejelentette, hogy az iOS 2024-től egy verziófrissítéssel támogatni fogja az RCS szabványt.

Így hamarosan nem kell majd SMS-ben vagy ne adj isten MMS-ben kommunikálnunk azokkal az ismerőseinkkel, akik még nem voltak hajlandók iPhone-t venni. De miért is döntöttek így?

Az RCS (Rich Communication Services) egy olyan, nyílt szabvány, ami lehetővé teszi, hogy iMessage-szerűen (olvasási nyugtával, gépelési indikátorral, jó minőségű médiatartalmakkal, akár Wi-Fi-n vagy mobilneten keresztül) chateljünk androidos ismerőseinkkel, így végre nem kell majd SMS-hez, WhatsApphoz, Viberhez vagy Facebook Messengerhez nyúlni, egyszerűen az Üzenetek alkalmazásból írhatunk nekik is.

Az Apple szóvivője pozitívan nyilatkozott az újításról:

Jövőre támogatni fogjuk az RCS Universal Profile-t, a GSM Association által jelenleg publikált legújabb szabványt. Úgy hisszük, hogy az RCS Universal Profile jobb élményt nyújt majd, mint az SMS vagy az MMS. Ezek az üzenetek az iMessage-ek mellett kapnak helyet, de természetesen az iMessage marad továbbra is a legjobb és legbiztonságosabb üzenetküldési élmény az Apple felhasználók számára.

Amire ebből érdemes felkapni a fejünket, az az, hogy az Apple a GSM Association (röviden GSMA) által kiadott szabványt fogja támogatni, vagyis nem a Google vagy a Samsung egyedi megoldása mögé fog beállni, hanem a közös sztenderdet képviselnék.

Viszont azért, hogy a jövőben a szabvány még jobb lehessen, az Apple elkezdett együtt dolgozni a GSMA-val és első céljuk a biztonság és az üzenetek titkosításának javítása lesz. Ez azt jelenti gyakorlatban, hogy az Apple RCS támogatása nem támogatja majd a Google egyedi titkosítását, amit jelenleg használnak az Androidban.

Az Apple nem mindig játszik együtt a többiekkel, de amikor igen, annak sokszor jó vége lesz, elég a Qi 2-re, az USB-C-re vagy épp a Matterre gondolni.

Azért azt meg kell jegyezni, hogy az RCS üzenetek továbbra is zöld buborékok lesznek az Üzenetek alkalmazásban, tehát látható lesz majd, hogy ki írt iPhone-ról és ki egy androidos telefonról.

Te örülsz neki, hogy az Apple elhozza jövőre az RCS támogatást?

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!