fbpx Skip to content

Amennyiben még 2013-ban azt mondtam volna, hogy szerintem 10 év múlva, 2023-ban a Tesla adja majd el a legnépszerűbb autómodellek közül a legtöbbet a világon, akkor biztos bolondnak tartottatok volna ezért a kijelentésemért, pedig pontosan ez történt. Amikor először vezettem egy Teslát, már akkor éreztem, hogy ez lesz az autózás jövője, és előbb vagy utóbb minden autógyártónak követnie kell ezt a forradalmian új szemléletet.

Csakúgy, mint a mobiltelefonok piacán, ahol az iPhone megjelenésével egyik napról a másikra megváltoztatta a hozzáállásunkat. Ma már szinte mindenki érintőképernyős okostelefont használ, e-maileket fogad és videókat küld az ismerőseinek, függetlenül attól, hogy milyen márkájú készüléke van. Ugyanígy mára a Tesla lett az etalon az elektromos autógyártásban.

Mesterterv

Helyezzük kicsit kontextusba, hátha esetleg valaki még nem hallott volna a Tesláról. A Tesla egy fiatal autómárka, amelyet mindössze 21 éve alapítottak az amerikai Szilícium-völgyben. A környezetvédelemben élen járó Kaliforniában a cég koncepciója az volt, hogy a teljes közlekedésünket állítsuk át elektromos meghajtásúra és ezentúl nulla legyen a közlekedés károsanyag kibocsátása. Eleinte természetesen mindenki azt mondta, hogy ez lehetetlen, de Elon Musk, a Tesla vezetője és többségi tulajdonosa az elmúlt évtizedben bebizonyította, hogy az átállás a káros anyagokat kipufogó közlekedési eszközökről elektromos meghajtású járművekre nem csak lehetséges, de környezetvédelmi szempontból szükséges is. Musk 2006-ban közreadott mesterterve így szólt: „Építs sport autót. A bevételből építs egy megfizethető autót. Ennek bevételéből építsd egy még inkább megfizethető autót. Mindezek mellett nyújts nulla károsanyag-kibocsátást és elektromos meghajtást.”

Kivitelezés

A következő években a mesterterv pedig a szemünk láttára valósult meg. A Tesla nulladik (koncepció) modellje 2008-ban a Tesla Roadster volt, amelyet 2500 példányban adtak el a világ 31 országában. A Tesla a korábbi benzines sportautó, a Lotus Elise karosszériáját vette alapul és a fenntartható közlekedés életképességét paradox módon ezzel az elektromos meghajtású autóval bizonyította be.

A gazdagok és a hírességek sorban álltak az újdonságért, amely mindenféle motorhang és károsanyag kibocsátás nélkül is hihetetlen gyorsulást és dinamikát produkált. Ennek bevételéből finanszírozta a Tesla a 2009-ben bemutatott első saját modelljét, a Model S-t, amely egy elegáns négyajtós szedán.

A Model S a mai napig az egyik legkeresettebb négyajtós autó a prémium márkák kínálatában.

Etalon

A nagy méretű érintő kijelző mára szinte az összes autójában megtalálható és a gombok száma egyre kevesebb.

A harmadik modell, a Model X 2014-ben jelent meg, a híres felfelé nyíló sirály-szárnyú hátsó ajtóival.

Beteljesülés

A Tesla mesterterve 2016-ban ért el a bevallottan a szélesebb néprétegeknek szánt, olcsóbb Model 3-hoz, ami mára teljes világsikert aratott. A Model 3 és annak kissé megnagyobbított változata, a Model Y eleinte csak egy-egy piacon keltett feltűnést azzal, hogy az eladási statisztikák élére ugrott, de mára már nem csak a legtöbbet eladott elektromos autóvá vált, hanem 2023-ban a benzines autókat is megelőzve a világ legtöbbet eladott autója lett!

Az évek során a Tesla rengeteg tapasztalatot szerzett a gyártásban. Az apróbb hibákat kijavítva 2024-ben frissítette a világverő autót Highland fantázia néven. Ezt volt lehetőségünk most tesztelni.

Highland

Külső változások

Bizonyára olvasóinknak is feltűnt az utcán egyre gyakrabban előforduló új Tesla Model 3, amely új első lámpáival azonnal felhívja magára a figyelmet. Az ultra vékonyra húzott lámpatest és az azon belül található még vékonyabb LED világítás már-már egy exkluzív sportautó megjelenését kölcsönzi az új 3-as modellnek.

A korábbi változattól eltérően lekerültek az autó orráról a ködlámpák és a tolatóradar szenzorai. A lekerekített orr rész igazán dinamikussá és sportossá varázsolja az autó megjelenését, már álló helyzetben is.

Mindez természetesen jobb légellenállást eredményezett, a korábbi 0,225-ös értékről 0,219-re sikerült a mérnököknek lefaragni ezt a nagyon fontos mutatót, ami önmagában mintegy 5%-os hatótáv emelkedést tesz lehetővé a korábbi karosszériához képest. Az eddig megszokott motorok és akkumulátorok találhatók továbbra is a kínálatban, de így már az alap modell is 513 km-es hatótávot ígér (WLTP) és 6,1 másodperces gyorsulást 0-ról 100 km/órára.

Az autó hátulja, ha lehet, még dinamikusabbá változott. Az új, patkó formájú hátsó lámpatestek szintén elvékonyodtak a korábbi nagy búrákhoz képest és ezekben is egy nagyon vékony piros fénycsík világít, ami kifejezetten újszerűvé változtatja az autó megjelenését. Maga az egész lámpatest a korábban külön felnyíló, két részletű megoldáshoz képest immár egészben nyílik a csomagtér ajtóval egyszerre.

A lámpáknál talán még látványosabb hátul az eddigi Tesla logó helyett külön betűkkel kiírt, nagy méretű TESLA felirat és az új kialakítású diffúzor, amely az elegáns felirattal együtt sportautó jelleget kölcsönöz a sima Model 3-nak is.

Belső változások

A belső tér is megújult, igaz távolról nézve ugyanolyan, mint volt, azaz nincsenek sehol sem gombok, vagy más kezelőszervek, csak egy hatalmas nagy érintőképernyő, de a jövőbe mutató változások inkább a részletekben rejlenek.

Elsőre máris észrevehetjük az új formájú sportos kormányt, amely mögül eltűntek a bajuszkapcsolók, a Tesla ismét mert bevállalós lenni és szembe menni a szokásokkal. Az index a kormány bal oldalára költözött és egy-egy gombnyomással tudunk irányjelzést adni a forgalomnak. A világítás természetesen a napszaknak megfelelően automatán kapcsolódik, csakúgy, mint a távolsági fényszóró.

Az első ülések végre jóval keményebbek, mint eddig, az ülésfűtésen kívül szellőztető, hűtő berendezés is található bennük alapáron. Az egységes kialakítás kedvéért a fehér bőrülések elöl-hátul lyuggatottak, noha az új ülés hűtés funkció csak az első ülésekben érhető el.

Új a pohártartó kialakítása és a körben végigfutó Moodlight hangulatvilágítás is, de az igazán lényeges változás a megújult futómű és a módosított zajcsillapítás miatt a sokkal-sokkal csendesebb utastér, amelyben az alapáron 17 hangszórós Hi-Fi élményszerűen szól.

A nem létező műszerfal, azaz a kormány és a kesztyűtartó feletti rész új szövetborítást kapott, csakúgy, mint az ajtók belső része is. Tapintásuk kellemesen lágy, aki nem szereti a fa-, vagy alumínium betéteket, annak kifejezetten tetszeni fog ez a megoldás.

Vezeték nélküli mobiltelefon töltők

Sajátosan teslás megoldás az érintőképernyő alatt elhelyezett, két vezeték nélküli mobiltöltő hely, amely pont ott van, ahol kell, egyből működni kezd minden telefonnal, amely támogatja ezt a funkciót, anélkül, hogy bármit meg kellene nyomni hozzá. Látszik, ha üzenetet kapunk, vagy hívásunk van, de nem zavar a vezetésben, nem takar ki semmit a kilátásból, mint máshol a szélvédőre illesztett telefonok esetén, és bárhogyan is vezetünk, a készülék soha sem csúszik el a helyéről.

A másik érdekesség az ajtók alján található kis fém túlnyúlások, amelyek záródáskor bekattannak a küszöbbe és stabilan tartják az ajtót. Sokan ezt észre sem veszik, de a biztonság szempontjából ennek nagy jelentősége van: egy esetleges ütközés során az ajtó először stabilan védi az utast, majd könnyedén kinyílik.

Folyamatosan csökkenő ár

Azt gondolhatnánk, hogy nekünk itt Magyarországon felesleges egy ilyen különc amerikai autóval foglalkozni, mert biztosan nagyon drága és a szélesebb társadalmi rétegek számára úgyis elérhetetlen, de ez ma már közelről sincs így.

Egyrészt a Tesla 2,2 millió példányt adott el az előző Model 3-ból szerte a világon, amellyel egy csapásra elnyerte a legnagyobb példányszámban eladott elektromos autó címét, másrészt a feltörekvő márkák orra alá borsot törve több alkalommal is egyoldalú árcsökkentést jelentett be, magyar forintban mérve több millióval elérhetőbbé téve így az autót.

Az új modellt 17,8 millió forintért kínálja most a Tesla, jelezve, hogy 5 év használatot alapul véve más benzines, vagy diesel gépjárműhöz képest az autó alacsony áramfogyasztásával (13,2 kWh/100 km) még 3,1 millió Ft üzemanyag megtakarítást is eredményez majd 0 gramm/km CO2 kibocsátás mellett.

Ezt 20 000 km futásteljesítménnyel számolja, 571 Ft-os literenkénti árral (ami manapság még kevés is), 6,4 literes fogyasztást feltételez és az áramot 39,32 Ft-on számítja.

Aki pedig él az új Európai Uniós pályázati lehetőségekkel és a napelemek mellé még energiatárolót is szereltet az otthonába, az valóban zölden, káros anyag kibocsátása nélkül és nagyon olcsón autózhat a jövőben.

Természetesen a Teslák több ezer elektromos töltőponton is tölthetők, a saját, Superchargernek elnevezett töltőállomásain pedig 15 perc alatt akár 282 km-re elegendő energia is “tankolható” az autóba.

Vásárlás helyett bérlés

Másrészt manapság az autókat nem csak megvásárolni lehet, hanem egyre elterjedtebb a közösségi autózás számos formája is, amikor az autót használati km vagy perc alapon bérelhetjük egy-egy útra, a fenntartási költségek megfizetése nélkül.

Tesztautónkat a teslaberles.com oldalon bárki kipróbálhatja már napi 29.000 Ft-os napidíj ellenében (Model 3 2022). Egy vidéki esküvőre, vagy egy baráti wellness hétvégére nem is olyan nagy ár ez az elegáns megjelenésért. Az oldalt böngészve pedig esetleg egy nagyobb kiránduláshoz is kedvet kapunk, akár egy model Y volánja mögött.

Megpróbáltuk minél kevesebb adattal terhelni az olvasót, mert akinek nincs autója, annak keveset mond az, hogy a Tesla Model 3 továbbra is 281 lóerős és 440 nm nyomatékkal rendelkezik: ezt ugyanis érezni kell, kipróbálni, megélni. Nehéz elmagyarázni azt a különbséget is a hagyományos autókhoz képest, hogy a Tesla 70-ről, vagy 90-ről is úgy lő ki 130-ra, mintha állóhelyzetből rajtolna, maga mögött hagyva a teljes mezőnyt, amikor az autópályán véget ér egy korlátozás. Mégsem ösztönöz száguldásra, mivel egyrészt nincs előttünk örökké a műszerfalon a 250 km/óráig skálázott sebességmérő. Másrészt minden utunkon tájékoztat bennünket a rendszer arról, hogy a lehetségesnél most 15, vagy akár 50 km-rel több hatótávunk maradt volna, ha nem gyorsítunk háromszor feleslegesen, ha nem hűtünk vagy fűtünk a szükségesnél többet és így tovább.

Amikor nem az autó a lényeg

Használat közben szerzünk igazán tapasztalatot arról is, hogy egy ilyen okos autóhoz elengedhetetlenül szükséges egy okostelefon is – ugyanis a telefonunkkal tudjuk nyitni-zárni az autót. Természetesen ezt automatikusan megteszi magától, ahogy közeledünk vagy távolodunk. A telefonunkkal tudjuk elindítani a töltést, vagy előre beállítani a kívánt hőmérsékletet. Remek érzés, amikor korán reggel odasétálunk az autónkhoz, és beülünk az előre perce pontosan beprogramozott, előfűtött járművünkbe és egy szál ingben indulunk el, miközben a szomszédok sálban-sapkában kapargatják az autóik szélvédőjét, vagy törölgetik a párát az autóikban.

A gyakorlottabb felhasználók arra is ráéreznek majd, hogy nem árt előmelegíteni az akkumulátorokat sem töltés előtt, mivel ekkor sokkal gyorsabban tudunk áramot vételezni, mint dermedt állapotban. Ezekhez az apróságokhoz azonban valóban használni kell az autót, és egyik érdekesség után fedezzük majd fel a másikat.

Töltés vagy parkolás közben, munka, játék

Ami egy másik gyártónál nem szempont és nem jön azonnal, mint például a Ford Mach-e tesztünkben, ott nem lehet “semmit” csinálni a szintén nagy kijelzőn. Itt ezzel ellentétben lehet folyamatosan böngészni az internetet, ez már eleve 10 pont, ebben verhetetlen a Tesla. De vannak még beépített játékok is: az egyik például épp egy autós, ahol a gyerek az igazi kormány elforgatásával játszhat. Ez a játék pont annyira egyszerű, hogy élmény legyen elsőnek lenni és könnyű legyen elérni valamit, mint például megszerezni a képen látható Cybertruckot a garázsunkba. Ha az ember hosszú útra indul és meg kell állnia tölteni, akkor a kifogástalan töltőhálózaton túl szerintem ez is egy plusz pont.

Töltés

Apropó töltés. 50000 töltőpont áll rendelkezésünkre a világ minden pontján. Itthon 10 helyen (Győr, Sormás, Szeged, Debrecen, Székesfehérvár, Szigetszentmiklós, Törökbálint, Óbuda, Fót, Miskolc) vannak töltőoszlopok. Világszerte ez a legmegbízhatóbb hálózat. Felmerülhet a kérdés, hogy jó, de mennyi ideig kell tölteni? Nyilván ha messzire megyünk, akkor az útba eső töltők egyikén töltünk hosszabban. Viszont ilyen egy átlag embernél nagyjából egyszer van egy évben.

Erre szokták mondani, hogy nekem az az egy sem fér bele. Hát akkor gondoljuk át ezt még egyszer. Legtöbbször otthon tölt az ember, ahogy beáll a garázsba, természetes lesz a mozdulat, hogy töltőre teszi a kocsit. Ez 2 mp. Minden nap 100%-ról indulhatunk vagy (80%-ról a lítiumossal) és egész évben nem kell másutt töltenünk. Így ha összehasonlítjuk egy átlagos emberrel, aki legalább havonta egyszer megáll tankolni, akkor ha a leggyorsabb 5 perccel számolunk, akkor is 60 percnél tartunk éves szinten, a Teslánál pedig kétszer 20 perc és legyen mondjuk 250 alkalom, amikor otthon töltőre rakjuk, akkor is az +8 perc. Tehát összesen 48 percet töltöttünk töltéssel – vagyis összességében kevesebbet, mint egy benzines vagy dízeles járműnél.

Vezetési élmény

Amennyiben elvonatkoztatunk egy pillanatra attól, hogy ez egy elektromos autó, és a meghajtásától függetlenül hasonlítjuk össze vetélytársaival, akkor maga a vezetési élmény az, ami páratlan.

Kezdve onnan, hogy nincs gyújtás, nincs motorhang, nincs kuplung, itt még sebességváltó kar sincs. Sem a megszokott helyen, sem a kormányon nem találunk fokozatválasztó kart. Az érintőképernyőn megjelenik egy csúszka, aminek a segítségével kijelölhetjük, hogy előre kívánunk menni, vagy hátra. Ez a választási lehetőség is eltűnik, ha elindulunk, mivel egyszerűen nincs is rá szükségünk. Amint megállunk, újra megjelenik az ábra, hogy Parking fokozatba válthassunk, de mindez olyan magától értetődően, hogy elkezdünk azon gondolkodni, hogy eddig miért foglalt egy el teljes ülőhelyet a váltó az autók közepén, amikor meg lehet ezt oldani egy érintéssel is. Csakúgy, mint a telefonunk érintőképernyőjén, amely esetében a felület egy része az egyik esetben gomb, máskor képernyő, attól függően, hogy milyen alkalmazást használunk éppen.

Utasként is élmény az utazás. Egyrészt a legkisebb modell is meglepően tágas, másrészt a hátsó utasoknak is rendelkezésükre áll középen egy nagy méretű érintőképernyő. Itt személyre szabhatják a körülöttük lévő hőmérsékletet, vagy videókat nézhetnek a beépített Netflix vagy YouTube segítségével, esetleg játszhatnak az előre telepített videójátékok egyikével. Ezeket a funkciókat viszont az első napokban, hetekben talán észre sem fogjuk venni a panoráma üvegtető miatt: az autó tetejét alkotó üveg olyan mesés kilátást nyújt elöl és hátul egyaránt, hogy egész új dimenziókat fogunk megtapasztalni.

Az önvezető képesség

Az autó önvezető képességéről még nem is beszéltünk. Ez legyen talán egy következő teszt tárgya, a jelenlegi megoldás nem ért el még átütő sikereket. Viszont Amerikában elérhető a 12.3-as verzió már nagyságrendi előrelépést jelent. Kíváncsian várjuk, hogy hozzánk is megérkezzen és tesztelhessük.

Apróságok

Természetesen magától kapcsol be az ablaktörlő is, ha elered az eső. Addig fel sem tűnik a bajuszkapcsoló hiánya, amíg nem szembesülünk itt is azzal, hogy bár jó volt az eddigi módszer, de ma már teljesen felesleges. A szoftver és az érzékelők megoldják ezt helyettünk. Sőt, arra is gondoltak, hogy az ablaktörlő lapátok egészen az A-oszlopig tisztára törlik a szélvédőt. Így nem marad ott a vezető oldalon egy jó 5 cm-es széles koszos felület, mint az összes többi autóban.

Ugyanígy hiába keresnénk a klasszikus légbeömlő nyílásokat az utastérben, hogy magunkra irányítsuk a meleg, vagy éppen a hideg levegőt. Ezek a rostélyok megszűntek, illetve a levegő körös-körül mindenünnen csak úgy észrevétlenül árad körülöttünk, egyenletesen elosztva a beömlő levegőt. Ennél a csodálatos megoldásnál is az az érzésünk támad, hogy vajon miért nincs ez így megoldva már évtizedek óta minden autóban. Miért kellett nekünk tekergetni, irányítani, szabályozni azt, ami olyan egyszerűen működik magától is egyetlen gombnyomásra?

Néhány bevásárlást követően az is természetessé válik, hogy a telefonunkkal messziről felnyitjuk az első, az egyéb járműveknél ugye motortérként funkcionáló, de itt 88 literes csomagteret, és belepakoljuk a kezünkből a táskákat. Esetleg felnyitjuk a hátsó csomagtartót és beleállítjuk a két szélébe azokat a szatyrokat, amiből kifolyna valami, hogyha eldőlnének.

Köszönjük a teslaberles.com-nak, hogy rendelkezésünkre bocsátotta a tesztautót.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Az elektromos autózást egyelőre használhatatlannak tartom fővárosi viszonylatban. Budapesti lakótelepen lakva, azt látom, hogy a ház körül, aminek a parkolóját P+R parkolónak használják a T. autósok, napközben 160, estétől reggelig 110 autó parkol. A 110 itt lakó reggel elmegy, jön helyette 160 P+R-es. Kérdésem: ha mindenki elektromos autót használna (mert ugye ez lenne a kitűzött cél) hány darab töltőállomás és mekkora energiaigény biztosítandó egy ekkora parkolóhoz, hogy mindenki fel tudja tölteni a járművét akár napközben, akár mondjuk a délután 4 órás hazaérkezés és az este 10 órai lefekvés között? További kérdés, hogy aki napközben tölti, hogyan veszi le a kocsit a töltőről és szabadítja fel a helyet, miközben a munkahelyén tartózkodik tizen-x km távolságban? Ehhez képest a hagyományos belsőégésű motorral szerelt autót bárhol 5 perc alatt megtankolom, és megyek tovább. A hosszútávú, napi 6-700 km-es utazásokról nem is beszélve.

  2. Avatar for gunar gunar says:

    Több ilyen témájú videót kellene megnézned, v elolvasni pár erről szóló kifejezetten a villanyautózással foglalkozó portálon a cikkeket és nem is kérdeznél ilyeneket, mert tudnád rájuk a választ. Amugy kicsit gondolkodva főleg ha műszaki ember vagy, megint csak ott lennének a válaszok, mert mind az orrod előtt van kb és ha nem a villanyautózás ellenes “ligában” játszol, akkor már nem is ezek lennének a kérdések, mert aki ismeri a témát, tudja ma már ez egyik sem igazán kérdés, az EV-k mai szintjén, bár töltő még valóban igen kevés van, kb mint a 80-as években benzinkút és a füstösök pedig sokkal régebben kezdték, nem 10-12 éve voltak az utakon mint most az EV-k.

  3. Avatar for gunar gunar says:

    Csak szólok ez nem így van, mert megint a Toyota volt a ludas ebben, a Tesla csak a Model Y-ból adott el mint az egy típusból a legtöbbet, még a szegény kínai BYD is beelőzte a Teslát az össz eladott autókat nézve és itthon meg a Suzuki a nyerő 2023-ban. :thinking: A többi csúsztatást már meg sem említem, de mindegy is ,mert láthatóan “teslafan” a cikkíró, igazán átfogó autóismeret mentesen.
    Sok érdeme van a Tesláknak (Musknak) amiket érdemes lenne követni, akár másolni is a többi gyártónak, több olyan dologgal szemben, amikben meg hát csalódást keltő tud lenni, de ezek vannak kevesebben ez tény. Írtam mindezt úgy, hogy sem nem utálom, sem nem rajongok érte, csak realista szemmel látom a többit is.

  4. Bocs, de a cikk tele van hibás és pontatlan adattal, szándékos ferdítéssel.
    Van a neten 1 oldal, ahol véletlenül sem szakmabeli szerzők szándékosan félretájékoztatnak, szektaként tolják a villanyautós bullshitet, ennek meg is lett az eredménye, szépen lassan fogy el az oldal.
    Szerintem nem érdemes ezt a vonalat követni, ha autós cikket akartok írni kérjetek meg olyat aki ért hozzá és a Teslás muszkovita marketingből ki tudja hámozni a valóságot. Attól mert van benne egy tablet még nem fogtok hozzá érteni.
    Ti eddig jól csináltátok amit csináltatok nem hinném, hogy érdemes felülni erre a vonalra éppen olyankor amikor a villanyautó eladások éppen a helyükre kerülnek (csökkennek), a tulajdonosok pedig lassan rájönnek arra, hogy a hatalmas értékvesztés miatt drágábban autóztak mintha taxival mentek volna mindenhová.
    A villanyautózás ettől függetlenül egy remek dolog, bőven lesz helye a jövő közlekedésében, de a Tesla eddig becsapta a vevőit, Musk ígért fűt-fát nem gondolom, hogy a jelenlegi negatív spirálban ezt máshogy tenné a jövőben.
    Összefoglalva a villanyautózás remek dolog, egy Tesla ezzel szemben egy életveszélyes közlekedőedény az alultervezett futóművel, a kieső kerekekkel, a Dacia-hoz képest is hanyag összeszereléssel és anyagminőséggel és lehetne folytatni.
    Maradjatok az almás vonalnál abban a munkásságotok minden tiszteletet megérdemel, ezt az Muszkovita vallásháborút meg hagyjátok meg a szektásoknak.

  5. Avatar for zlizik zlizik says:

    Szia ZuboraF!

    Írd meg, hogy hol laksz, melyik lakótelepnél és megnézzük mi van a környéken. Sokkal egyszerűbb kérdés megnézni neked milyen lehetőségeid vannak, ha szeretnél elektromos autóra váltani, mint több száz másik autóst is figyelembe venni. A többség arra fog menni amerre a legkisebb ellenállás van, ezt eddig is tudtuk. Sok olyan hely van ahol eddig tollasozni lehetett az úton mert a kutya nem járt arra, aztán egy új parkolózónától élhetetlen lett az utca. Ugyan így a te esetedben is, ha zárt lesz a parkoló vagy fizetős, akkor el fognak tűnni az ingázók. Vannak olyan kerületek, ahol már csak ott lakók parkolhatnak bizonyos időszakokban. Sok olyan lakótelep is van, ahol napelemet telepítettek, körbeszigetelték a panelt… ezek el fognak jutni oda, hogy lesznek okos töltők, ahova beállhatnak az ott lakók tölteni. Olyan helyen, ahol se napelem, se szigetelés valószínű a töltéssel sem fognak foglalkozni. Az 5.-ről lelógatott töltést meg nem ajánlom senkinek, veszélyes és tilos.

  6. Avatar for zlizik zlizik says:

    Kedves gunar!

    Valóban a bevezetőben esetleg félreérthető, de a Beteljesülés bekezdésben megemlítem, hogy itt a Model Y-ról van szó. Valamint mindkét helyen be van linkelve a forrás, igen (kozben javitva a forras) adott model-ről van szó. Hamarosan cseréljük a forrást, mert a jato oldala jelenleg nem elérhető. Sajnos sokáig nem közölt a Tesla gyártási adatokat a Model Y-ról külön, mert a 3-assal egy soron készül. Ezért a közös trón szerintem jár nekik. Én szeretem az autókat és szeretem megosztani a tapasztalataimat mással. Nem vagyok autós újságíró és nem is akarok az lenni. Egy totalcar vagy autómagazin vagy autó motor hasábjain általában 0 szó esik a szórakoztató elektronikáról. Még Handrás is megemlíti a videójában, hogy le sem tölti már az adott autó alkalmazását. Van akit ez nem érdekel. Engem igen, minket igen is lázba hoz egy nagy kijelző, főleg ha azon csinálni is lehet valamit.

  7. Avatar for zlizik zlizik says:

    Kedves Ottokis!

    Én szeretem az autókat és szeretem megosztani a tapasztalataimat mással. Nem vagyok autós újságíró és nem is akarok az lenni. Egy totalcar vagy autómagazin vagy autó motor hasábjain általában 0 szó esik a szórakoztató elektronikáról. Még Handrás is megemlíti a videójában, hogy le sem tölti már az adott autó alkalmazását. Van akit ez nem érdekel. Engem igen, minket igen is lázba hoz egy nagy kijelző, főleg ha azon csinálni is lehet valamit. Ez egy vélemény cikk, ami az én véleményemet tükrözi. Ha van pontatlanság amit szerinted javítani kéne, akkor írd le pontosan mire gondolsz.

  8. Jelezzétek ezentúl ha ezt a fanboyos ömlengést toljátok véleménycikknek becézve, annak olvasására nem pazarolnék további időt.
    Az első perctől kezdve hű olvasótokként próbáltam rávilágítani a problémára, nem nekem gond ha nem sikerül megérteni mi a baj a fenti cikkel.
    Ha nem akarsz autós cikket írni, akkor ne az autóról írj hanem a benne lévő infotainmentről, ott még a véleményedet is szívesen olvasom a tényeken túl.
    Tudom, hogy manapság néhány oldalon divat geológusként, közgazdászként, bukott fotósként autós híreket “szerezni”, de ettől ez a félretájékoztatáson kívül sehova sem vezet.

    További eredményes munkát kívánok azon a területen amiben jók vagytok!

  9. Avatar for gunar gunar says:

    Nem is azzal van a baj, hogy vélemény, csak ne szerepeljen benne ennyi de ennyi pontatlan adat, féként mivel nincsen velük tisztában és az ilyen és hasonlóan pontatlan írások miatt van annyi EV ellenes ember, akik utána tovább terjesztik a téves dolgokat.
    Sok hiteles EV teszt forrás van a neten és ezek ellenére sajnálatosan a kifejezetten arra (villanyautók) szakosodott portálokon is olvasni véleményeket, amelyeket ki tudja honnan gyűjtöttek be és teljességgel elrugaszkodottak a valóságtól, alapjaiban tájékozatlanok. Szvsz nem kellene pontatlanságokkal tovább fokozni ezt az állapotot, mert rengeteg tévhit kering már így is.
    Véleményem szerint, a kezdő mondat ha az lett volna, " Ez egy magán vélemény, a villanyautózás szakmaisága nélkül, csupán felhasználói szemmel" (kb) :slightly_smiling_face: és még így is sokan veszik készpénznek sajnos bármit is ír a cikkíró, hiszen a FB-ot is alapul szokták venni rengetegen, azt pedig tudjuk mit ér. Ha pedig adatokat közlünk az olvasókkal, legyen már pontos ha lehetséges és ugye az.

  10. Avatar for gunar gunar says:

    Ezzel nincs is semmi baj, hogy más szemmel nézed mint a zújságírók, csak rengeteg tévhit kering már így is a neten az EV-kről és az emberek meg szentírásnak vesznek sok mindent, ha meg adatokat írsz, akkor azok legyenek pontosan, utánajártak és nem kötözködésből mondom. Elég régóta foglalkozom az EV-k teljes technológiájával, mert érdekel A-tól Z-ig, mivel új és autóbolond is vagyok, mindenféle fanatizmus mentesen. Sajnos akik Tesla fanok, többnyire egy vallás hívői és bármit is ír vki ami valós hibája adott típusnak, azonnal letámadják és megmagyarázzák, az miért is nem olyan hiba.
    Olvastam olyant is fanoktól, hogy “a HUD fölösleges, Musk is megmondta” kb :face_with_raised_eyebrow: és hasonlók. Emiatt is írtam, hogy igen ott vannak az elvitathatatlan érdemeik és sok jó, követendő megoldásuk, de van jó pár ami meg hiány sokaknak és emiatt nem vennék. Sőt lassan kezdik beérni a régi nagyok EV-i mindenben, ez természetes is, bár úgy látszik nem kicsit elkéstek, hiszen a Tesla már elég nagyot kiharapott az autós üzletükből, a kínaiakról nem is beszélve. Én pl ne mvagyok márka fan autóban, ha EV-t veszek az mejdnem mindegy milyen logo van rajta. ha bizonyítottan olyan amilyent akarok.
    Mindig szoktam mondani ha megkérdik, hogyan válasszon vki EV-t, hogy 1. nézzek körül a piacon és vegye lajstromba mi tetszik neki a pénzéért, majd nézzen meg minél több tesztet róluk, hogy legyen vélemény ellene és mellette, s megtudja valójában, az ő szokásaihoz jó lesz-e. Talán így nem fog csalódni, mert az elején vagyunk még nagyon ennek az EV korszaknak és bele lehet futni könnyen egy rossz választásba, csak mert az tetszett a legjobban címmel.

  11. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    @gunar a cikk kategóriája egyértelműen ott van: vélemény. ha meg kell magyarázni, hogy ez mit jelent, akkor szerintem hagyjuk. :frowning:

    ha a fenti mondataidban ezeket soroltad volna fel, és hogy mi a pontos, akkor már javítani is lehetett volna mindet. én viszont így biztosan nem tudok javítani semmit, mert sem azt nem tudom, mi az, ami (szerinted) hibás, sem azt, hogy mi kellene legyen helyette. a hozzászólásod sajnos semmi hasznosat nem tartalmaz ezzel kapcsolatban számomra.

  12. Avatar for gunar gunar says:

    Minek, mikor az első mondat sem lett lejavítva még mindig, pedig azzal kezdtem az első kommentemet.
    Amugy az ablaktörlő és az index megoldása is kiverte a biztit, mert az ablaktörlő automatikája pl legendásan rosszul működött a M3-nak is, az meg hogy kitöröl a szélvédő széléig és a többi meg nem, hát hagyjuk, az index kart elhagyták (kb a 90% panaszkodik) és csináltak két idióta gombot egymás fölött, ez ugye a kormányt forgatva hol lent van az egyik irány, hol meg fent, mikor simán ha már erre vetemednek, csak az egyik kívül a másik mellette belül kellene és megoldva a dilema mert az nem változhat sosem (bár ez sem jó, de megszokhatóbb), volt még pár dolog, ne kelljen már lektorálnom a cikket kb.

  13. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    lásd (az első hozzászólásodat egyébként nem ezzel kezdted, az első az a ZuboraF hozzászólására érkező válaszod volt):

    ezt sem pontosan értem:

    az, hogy X embernél ez kiverte a biztit, meg hogy hányan panaszkodnak, pontosan mit cáfol a cikkben a kolléga véleményén? egy véleményen mégis mit akarsz lektorálni a helyesíráson kívül?

    én továbbra sem tudom, mit kellene kijavítani a cikkben, ami “ennyi de ennyi pontatlan adat”, mert eddig összesen kettő dolgot említettél, ezek közül az elsőre válaszolt a cikk szerzője, a másodikkal kapcsolatos véleményed pedig semmiben sem befolyásolja azt, hogy a cikk szerzője mit gondol.


    a cikk első mondatát közben módosítottam erre: “Amennyiben még 2013-ban azt mondtam volna, hogy szerintem 10 év múlva, 2023-ban a Tesla adja majd el a legnépszerűbb autómodellek közül a legtöbbet a világon”

  14. Köszönöm a segítő szándékot, de félreértés ne essék, eszem ágában sincs elektromos autóra váltani, legalábbis addig nem, amíg nem lehet lépten-nyomon, de legalább a lakóhelyen és a munkahelyen (és nem attól x km-re), tölteni a járművet. Továbbá addig sem akarok cserélni, amíg normális hatótávval és normális töltési idővel nem rendelkezik a technika (és véleményem szerint ezek egyhamar nem fognak bekövetkezni). Nekem nem opció az, hogy egy 650 km-es utat 3 nap alatt tegyek meg egy helyett. Mert lássuk be, pl. ezt a szakújságírói cikket olvasva, ahol csak Debrecenig szerettek volna eljutni autópályán, autópályatempóval az idézem „a legnagyobb hatótávolságú Volvo EX30 … Száz százalékra puffasztott akkupakkal” de nem sikerült sem oda-, újratöltés után pedig visszajutni sem. Ez 2x 230 km lett volna, holott a Volvo EX30 gyári hatótávja (ügyesen megfogalmazva) akár 476 km, mégsem sikerült ezt abszolválni egyszer sem. Attól független, hogy nekem nem tetszik ez az üzemmód, van olyan ismerősöm, aki teljes megelégedéssel használja a full elektromos autóját, igaz csak rövid utakra, és saját napelemparkról, a garázsban tudja tölteni a kocsit. Az már más kérdés, hogy kirándulni ő is benzinessel jár a biztonság kedvéért. Végül az említett cikk: Totalcar - Tesztek - Volvo EX30 Single Motor Extended Range

  15. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ha Teslát veszel, ahhoz rengeteg helyen van Supercharger, azon meg a nullára merített autót is nagyjából 1 óra feltölteni – egy Model S hatótávja pont 650km körül van, tehát elég lehet maximum egyszer megállni tölteni.

  16. Avatar for gunar gunar says:

    Na itt az idézetnél látszik mekkora hülyeségek lesznek ha vki9k félreértelmeznek vmit és csak azt veszik alapul ami ott és azon az egy helyen le vagyon írva. Akkora irdatlan sok baromság terjeng a neten és az emberek meg megszik, ahelyett, hogy máshol is utána olvasnának néznének.
    Az meg hogy a Tesla töltők sok helyen vannak ok, csak baromi kényelmetlen lesz egy frissen áttérőnek, hogy le kell autóznia a pályáról mert kb egy sincs mellette mint egy hagyományos bkút, akkor inkább ionity-n töltenek sokan, mert bár felénk még kevesebb van, de az EU már nyugatabbra tele van velők szórva, igaz a Teslások akkor is inkább sort állnak és örömlánynak nézik a fillért, ha mellettük van 3-4 másik töltő is, ami akár még gyorsabb is mint az övék és nem kell vitatkozni, csak nyitott szemmel járni és spkat olvasni ,meg vlogokat is nézni ilyen témában, ez van, persze ott is tisztelet a kevés kivételnek, pl Szöcske a villanyautosok.hu -ról :+1: aki a free töltést is beáldozza inkább a megtakarított időért. ja MS sem fog autópálya tempóval (130km/h) elmenni annyit, mert az a WLTP és pálya tempó mellett nem lesz sose meg, arról nem is beszélve, hogy a Teslák egyik sajátossága, hogy a tippelője ugyan jó és a navi is jól számolja, csak vhogy a végén amit töltöttél kWh sosem annyi mint amit vársz, na jó előfordul pontos is. Erről is vannak tesztek, pl HAndrás kamerájából is és a TeslaBjorn is ezt támasztotta alá párszor, az 1000km-es teszteken.
    JA!
    ZuboraF!
    Kellene nézni pár 1000km-es tesztet és rádöbbennél mennyire tévhitben élsz, mert 9-10 óra alatt abszolválja sok mai EV és megint csak TeslaBjorn aki sokat csinál sok nem teslával is ilyent, sőt zömmel már azokkal. Lehet ám a neten a hülyeség mellett hasznosat is lelni, tudok pár elismert és hiteles tesztelőt ajánlani ha valóban érdekel a téma.

  17. Mondjuk pont annyira kényelmetlen mint lemenni tankolni a pályáról, hiszen csak az tankol közvetlenül az autópályán, akinek céges az autója vagy szarja a pénzt.
    Vagy csak én emlékszem rosszul hogy mennyivel drágább a benzin azokon a kutakon és mennyivel olcsóbb lemenni és 500 méterre tankolni?

    Majd ha jönnek a nagyobb kúthálózatok, pl Total már látványosan elkezdte Franciaországot telerakni, és ha ki akarod fizetni annak az árát hogy ott töltessz, akkor ott fogsz tölteni és nem mész le a Tesla superchargerhez. Ott még kapuk is vannak, meg ezer körforgalom hogy tényleg “kényelmetlen” legyen.
    Egyébként a Tesla mindig szar helyzetből indult, mert a) nem engedték az autópálya pihenőkbe, b) nem akarta kifizetni az árát, hiszen fillérb…szók, cserébe ezért tud egy SuC profitot termelmi, míg pl. egy Ionity csak valaki pénzét viszi.
    Persze hogy nem volt egy olajtársaságnak sem célja hogy oda engedjék a töltőket. Most kezdenek csak felébredni.

  18. Avatar for gunar gunar says:

    Persze ebben is ott figyel sok igazság, de akinek kell az ott tölt ahol tud és a baj, hogy nem tud még elég sok helyen a pályák és főutak mentén sajnos, de hát emléxem mikor kezdő jogsis voltam, akkor is meg kellett tervezni kb, hogy hol fogok tankolni, mert közel nem így állt a kúthálózat (Bp-en kívül, de itt is kevesebb volt sokkal) Pont emiatt kellene kb minden pihenőben legalább 2db AC töltőt telepíteni, akár dinamikus osztással is ha szükséges, hogy elmúljon minden EV-sből a para, mert max lassan, de tudna akkor kb bárhol tölteni. Ezek már rögtön v akár csak a későbbiekben, mikor már lesz rendes tölőhálózat itthon is, átavanzsálhatnak “vésztöltő”-vé.
    Na meg persze az EU-nak nem az LMBTQ-ra kellene ekkora figyelmet fordítani, hanem a rendes töltőhálót kiépítésére és azok rendszerbe (online) állítására és normális karbantartására, hogy az üzemeltetők, akár büntetés terhe mellett ezeket betartsák. Értve az előbbi alatt, hogy a töltőkhöz kellő áramot is annak szolgáltatója, ne csak " 1xcsak" határidőre vállalja és ne ezeken akarjon meggazdagodni, telepítsenek föléjük tetőt, lehetőleg napelemekkel és tárolóval, sőt akár az olyan töltőket jobban támogatni, amelyek tárolókkal rendelkeznek és cserében kisebb forgalmú helyeken, alacsonyabb betáppal tudnak dolgozni, stb. Persze magasabb prioritással kezelni a fő közlekedési utak mentén elhelyezendő ultra DC töltőket és azokat, amelyekkel az utazók végre élvezhetik az autós kirándulásaikat EV-vel is. A töltők mellett pedig ne kelljen a “barnamacit” a fa mellé v bokorba helyezni és stb lehetőségeket sem hagynám ki, hogy aki üzemelteti az tudja is ezt tenni normálisan és ne kelljen horror árakat szabnia a megtérülés és fenntartás miatt. Jó hosszú lett ez, de még így sem teljes sajnos. :face_with_raised_eyebrow:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for zlizik Avatar for Ottokis Avatar for Szifon Avatar for ZuboraF Avatar for KekszNET Avatar for Jadeye Avatar for gunar