fbpx Skip to content

Folytatódik az autós vonatkozású tesztsorozatunk, és most egy amerikai legendához van szerencsénk, a Ford Mustang Mach-E GT-hez és a hozzá tartozó FordPass apphoz.

Helyezzük kis kontextusba, hogy mivel is van dolgunk. Először is a Ford egy 119 éves márka, a Mustang egy 6 generációt megélt modell, és annak is a teljesen elektromos verziója a Mach-E, utalva ezzel az első Mach-1 teljesítményorientált felszereltségi csomagra. Ezek közül is a legdrágább és egyben leggyorsabb GT verzió járt nálunk.

SUV

Boncolgassuk tovább, hogy mivel is állunk szemben. A bevezetőből és a Mustang névből gondolhatnánk, hogy egy lapos, sportos kétajtós sportautóval van dolgunk. Való igaz, hogy a négykerék-meghajtással és 487 lóerővel az összes Mustang közül a leggyorsabb, de mindeközben egy nagy családi autóról beszélünk, amiben van elegendő fejtér, 5 ajtó és még első csomagtartó is. 0-100-ra 3,8 másodperc alatt repít bennünket és egészen 200 km/h ig engedi az elektronika a családi SUV-t száguldozni. A FordPass alkalmazással pedig beállíthatjuk, hogy mindig ideális állapotban várjon ránk az autó: télen melegen, nyáron hűvösen.

Cyber Orange szín

Azt kell, hogy mondjam, hogy egyetlen kép sem adja vissza azt az élénk narancs színt, amit ez az autó kapott. Nagyon hivalkodó, szinte mint egy izzó vas. Az az érdekes, hogy nem is tudom mihez hasonlítani, nincs hozzá hasonló a piacon. Ahány emberrel találkoztam, mindenkinek nagyon tetszett a színe élőben.

Forma

Folytassuk a sort a formával, ahol szintén hasonló a helyzet. Nehéz bármihez is hasonlítani. Az idomait nagyon kellemes pásztázni, mintha egy Mustang lovon ülnénk és a dús sörényét látnánk belülről ahogy a motorháztetőn domborodik. Ilyen mértékű kiemelkedések nem jellemzők manapság, de egy biztos, ez nem egysíkú. Ez a masszív domborulat folytatódik az ajtókon is és végül a hátsó keréknél ér véget. Azt is állandóan lesi az ember a visszapillantóban.

Hang és hangtalanság

Az a furcsa, hogy a sok sportosság mellett sincs semmi hangja az autónak. Ami nekem meglepő volt, hogy nem lehet “túráztatni” a lámpánál a motort még sport módban sem, ahol egyébként ki- és bekapcsolhatjuk a kipuffogó hangot. Szerintem egész jól eltalálták azt a süvítő halálhörgést, amit egy V8 kiad magából, amikor padlógázzal indulunk, és ezt halljuk a hangszóróból belülről. A V8-as motornak viszont csak hűlt helye.

A menetszél úgy 100 km/h körül felerősödik, de egyébként minden felület puha, csendes és jó tapintású. A kapcsolók és az index kar is kifejezetten puha és lágy mind érintésre, mind hangra.

Túráztatás

Engedjetek meg pár filmes utalást, szerintem lehetett volna olyan a hangja, mint a 2011-es Dilemma című filmben (1h 39m). Vagy mint a Dodge Charger Daytona SRT-nek, a piros lámpánál való, dögös gázfröccs hangzás ezek szerint megmarad nekik. Reméljük, egy szoftverfrissítéssel majd orvosolják ezt a kihagyott ziccert.

Kulcsnélküli ajtónyitó és indító rendszer

Most, hogy már látjuk, mivel is állunk szemben, térjünk át a technikai részletekre. Szeretnénk nektek bemutatni egy, hazánkban kevésbé ismert technológiát, a számzáras ajtó nyitást. Ha valaki figyelmesen nézi az amerikai filmeket, akkor egy pár filmben felfedezhet olyan kocsikat (Ford, GM, Lincoln, Mercury), amik készültek olyan verzióval is, ami tartalmazott egy gombsort a kilincs fölött. Ezt a Ford szabadalmaztatta “SecuriCode” név alatt 1980-ban. Ennek közvetlen leszármazottja a ma is rendelhető, B oszlopba épített, érintős változat.

SecuriCode

Korábban teszteltem, hogy a BMW iX-nél, ha mondjuk csak egy órát viszünk magunkkal, akkor is le tudunk vele menni a partra fürödni kulcs nélkül. Itt ezt még tovább gondolták, ha megadjuk a titkos számkombinációt, akkor kinyílik az utastér és bekapcsol a fedélzeti számítógép – ami egy kicsit tovább tart, mint mondjuk amihez szokva vagyunk az iPhone-nál és MacBook-nál –, de ha feléledt a rendszer, a monitoron megadhatunk az indításhoz egy másik jelszót, és már “jár is a motor”. Tehát kulcs nélkül is használhatjuk az autót. A Ford ezt Biztonsági tartalék indítókódnak nevezi magyarul. Cégeknek is hasznos lehet, hogy nem kell feltétlen a fizikai kulcson marakodni, hanem ha vihetjük az autót, akkor elég csak a kódot használni. Még e-mail értesítést kaphatunk a kód használatáról, hogy tudjuk, ha a gyerekek megfejtették a talányt. Az ajtó egyébként csalóka, kintről jól elrejti a vastag akkupakkot a színezés és a formák, de amikor kinyitjuk az ajtót, látszik a jókora toldás az ajtó alján.

Kilincs

Meglepő módon egy terasz ajtó fogantyúval elintézték a kérdést. Faék egyszerű, ez biztos nem fog befagyni vagy letörni. A fogantyú fölött van egy világító karika, aminek a közepét meg lehet nyomni és ez a gomb nyitja az ajtót.

Az ajtóba van építve egy motor, ami kitol egy kis műanyag darabkát és így kicsit eltartja nekünk az ajtót a kocsitól. Ennek inkább hátul van értelme, mert ott már fogantyú sincs, úgyhogy azért, hogy ott fogást találjunk az ajtón, muszáj nyitni rajta egy kicsit. Amit csak napokkal később vettem észre, hogy a világító gomb fölött van még egy gomb, mégpedig egy lakat ikon. Ezzel tudjuk zárni a központi zárat.

Ha már kívül más lett a kilincs, mint ami a megszokott, akkor belül is illik változtatni, így is történt, egy szép függőleges kart kaptunk az ajtónyitáshoz.

Belső

A belső tér SUV-hoz méltóan tágas és praktikus. Magasan van az ülés, könnyű a beülés, hátul is teljes értékű ülések vannak. A panorámatetőnek köszönhetően tágas a fejtér hátul is.

Én 185cm vagyok és még így is messze voltam a tetőtől. A csomagtartó ajtaja nagy és könnyen pakolható. Ha pedig minden liter számít, akkor a vízszintes takaró lemez alatt még bőven van hely az extra csomagnak. Az hátsó ülések dönthetőek, így ha bútort szállítunk, akkor is van hely bőven. Ha még ez sem lenne elég, akkor elöl található egy 110 literes csomagtartó, ami a kulcsról is nyitható. Kicsit hangos a reteszelés oldása, olyan motorháztetős, pedig hasznos része a kocsinak. Ide tökéletesen beférnek a töltőkábelek, és ha jól láttam, leeresztő dugó is van benne, úgyhogy akár egy jeges bárpultot is berendezhetünk benne a partyra.

Kis kijelző

A Mustangban két kijelző van, egy kisebb a kormány mögött, ami a sebességet és a szokásos piktogramokat mutatja, valamint egy 15.5″-os nagy kijelző, ami már mondhatjuk, szokványos egy elektromos autóban.

Az egyik szemem sír, a másik nevet, ha a kijelzőre nézek, mert nagyon jó munkát végeztek abban a tekintetben, hogy jól kihasználták a nagy kijelzőt és teret. Szellősek a gombok, nagyok az érintési felületek, sok adat szépen és kényelmesen van elrendezve, például a rádió állomásokból vagy 15 is kifér. A ráragasztott tekerőgomb megnyugtató, ha bármikor le kell venni a hangot, akkor tudjuk, hova kell nyúlni.

Nagy kijelző

A Waze pompás és a CarPlay alkalmazások is kihasználják a nagyobb területet. Most jöjjön a másik szemem, hát az bizony sír, hogy sajnálták bele azt az extra hardvert, amitől egy kicsit gyorsabb lett volna.

A bootolás lassú, az alkalmazások közötti váltásra is várni kell és néha érezhetően belassul. Valamint ha már itt a nagy kijelző, akkor azt nem csak menet közben lehetne jól kihasználni, hanem álló helyzetben is. Mivel ez egy teljesen elektromos autó, ezért előbb-utóbb eljön a pillanat, amikor nem csak otthon töltjük, hanem egy töltőoszlopnál. Ekkor ha nincs mit csinálni, végiglapozzuk azt a pár száz opciót, ami a beállítások között rejlik, de legrosszabb esetben is ezzel nagyjából fél óra alatt végzünk. Legközelebb már nem lesz érdekes, hogy ott van egy óriás kijelzőnk, és azt nem tudjuk csak színezésre használni. Ez az egyetlen alkalmazás van jelenleg a Mustangokon.

OTA (Over-The-Air update)

Nem reménytelen egyébként a helyzet, mert szerencsére van OTA lehetőség és azt csiripelték a madarak, hogy a következő frissítésben lesz YouTube is. Ez a lépés szerintem nagyságrendekkel növelné az álló helyzetben való “hasznosságot”. Kívánom nekik, hogy itt ne hagyják abba és jöjjön minél több alkalmazás!

Ha már a frissítéseknél tartunk, itt jegyezném meg, hogy jelenleg nincs magyar nyelv az autó rendszeréhez, remélem, ez is rajta van a listájukon. Ez egyébként azért is meglepő, mivel a FordPass alkalmazásban viszont van magyar nyelv. Az angol Mach-E tulajdonosok számára a napokban jött egy friss fejlesztés, ami szintén OTA-n keresztül került letöltésre, hogy az angol autópályákon már nem szükséges fogniuk a kormányt BlueCruise közben. Ez az első ilyen rendszer, amit engedélyeztek Európában. Ebből is látszik, hogy tart még számunkra meglepetéseket a Ford. Azért jó egyébként az OTA, mert senki nem tudja, mi lesz 10 év múlva, de így lehetőség van rá, hogy a Ford távolról új alkalmazásokat telepítsen. Például lehet 10 év múlva az AI asszisztensek új korát éljük majd, ami most még nincs kész, nem lehet telepíteni előre, de 10 év múlva már elavult lesz az a kocsi, amiben nem lesz. Így lehetőség van később is változtatni az autó szoftverén és telepíteni egy “Jarvis-t”.

CarPlay

A CarPlay beállítása pofonegyszerű, a Bluetooth beállítások között kell megkeresni a Mach-E-t és csatlakozni. Ezután már csak a jóváhagyó kódot kell ellenőriznünk (hogy lássuk, tényleg a mi eszközünkkel fogjuk párosítani) és indul is a vezeték nélküli CarPlay.

Ezután a telefont betehetjük a vezeték nélküli töltőpadra vagy maradhat a zsebünkben is. Két féle méretarány közül választhatunk (az összes alkalmazásnál) a normál és a “teljes képernyős” mód közül. A kijelző felbontása 1200×1920 pixel, ebből kap a CarPlay 1200×782 pixelt vagy 1200×1065 pixelt.

Alkalmazás, FordPass

Ha a CarPlay nem lenne elég, akkor párosítani lehet az autó alvázszámát a FordPass alkalmazáshoz, amivel további lehetőségeink nyílnak. Használhatjuk kulcsként a telefonunkat, azaz nyithatjuk, zárhatjuk és indíthatjuk a jelenlétében az autót, illetve mindezt megtehetjük az alkalmazásból is.

Szerencsére itt van magyar fordítás és egy nagyon jó leírás, ami bemutatja az összes funkciót. Elsősorban szerintem a töltés és a hatótáv az, ami miatt érdemes használni az alkalmazást. Ha például megállunk egy töltőnél és beülünk egy étterembe, akkor nem kell a kocsiban számolgatni és megvárni, megsaccolni, hogy mikorra végez a töltéssel, hanem például az étteremben rá tudunk nézni, hogy hol áll a töltés, és értesítést is kapunk, ha feltöltött. Van benne egy térkép is a partner töltőkről, megtervezhetjük a hosszabb útjainkat töltéssel együtt, megjegyzi, hol parkoltunk, beállíthatjuk az állófűtést, látjuk a hatótávunkat és akár a töltést is fizethetjük.

Ha Bluetoothon is csatlakozunk az autóhoz, akkor az ablakokat és a csomagtartókat is nyithatjuk, és rányomhatunk a dudára is.

Még egy kulcs: Apple Watch app

Igazán nem lehet panasz az autó nyitására kínálkozó lehetőségek miatt. Lehet ugye a fizikai kulcs a zsebünkben, amit érzékel az autó és nyitja automatikusan a zárat, lehet a fent említett kóddal, lehet mobillal és lehetőségünk van a FordPass apphoz tartozó Apple Watch appal is kinyitni az óránkról, és még el is tudjuk indítani a Mustangot. Fő a kényelem, ennyi lehetőség közül szerintem mindenki ki tudja választani a számára legkényelmesebb megoldást.

Sportos extrák

A Brembo fékeknek nem sok dolguk akad a hétköznapokban, de eszméletlen jól mutatnak. Illetve ha kivisszük egy pályanapra az autót, akkor ott nem kell attól tartanunk, hogy elfogyna a fékerő.

A 20″ méretű kerekek kecsessé teszik a nagy SUV testet. A MagneRide aktív felfüggesztés az aszfalthoz tapasztja a Mach-E GT-t, ez szintén pályán érdekes, a hétköznapokban inkább azt mondanám, hogy rázós, kemény. Szintén a sportosságra helyezték a hangsúlyt a performance sport ülések, amiknek nagyon jó az oldaltartása. Az 1 pedálos vezetési élményben pedig az eddigi legjobb tapasztalatomat szereztem itt. Sokan gondolják, hogy ez veszélyes, mert elfelejt fékezni a vezető és vészhelyzetben nem találja a féket. Szerintem ez pont fordítva van. Az 1 pedálos vezetésnél, ha felengedjük a lábunkat, akkor már rögtön lassul az autó, tehát hamarabb kezdi meg a lassulást, mintha át kéne tennie a lábát a másik pedálra. Valamint ha kellően erős autónk van, márpedig “a Mustangban van Craft”, akkor pedig a visszatöltés is kellően erős.

Extrák

Az oldalirányú forgalomra figyelmeztető rendszer is jól vizsgázott nálam. Ez tolatáskor figyeli a gyalogosokat és az autókat, amik keresztezik az útvonalunkat. Ezen kívül ott van a fűthető kormány és első szélvédő és még megannyi extra. A beépített navigáció is jól teljesített és jelezte az úton lévő veszélyeket is élőben. Végül még a lábbal nyitható és zárható csomagtartót emelném ki, először kerestem a műszerfalon, hogy is lehetne nyitni bentről a csomagtartót, de ha teli van a kezünk, akkor csak a kocsi alá lendítjük a lábunkat és már nyílik is a csomagtartó, ugyanígy zárhatjuk is, ez is szintén olyan amerikai. Szerintem nálunk sokaknak nem jutna eszébe így nyitni a csomagtartót.

Ár, eladási adatok, profit

A Ford 2021-ben 3,9 millió járművet adott el világszerte és 186.000 alkalmazottja van. Az elektromos üzletág veszteséges volt, de ezt ellensúlyozza a többi, profittal árult autó. 2022-ben itthon 71 darab Mach-E fogyott és 38 darab kelt el 2023 első negyedévében. Tehát növekvő kereslet van a kocsi iránt.

A Ford is beszállt az árversenybe, de csak Amerikában csökkentettek árat (és növelték ennek megfelelően a termelési kapacitást is) a Tesla árcsökkentésére reagálva, de míg a Tesla árcsökkentése elért hozzánk, addig a Fordé (egyelőre?) nem. Az induló ár 24.520.000 Ft, a GT pedig 36.900.000 Ft. Viszonyításképpen most egy Tesla Model Y 19.999.900 Ft-ról indul és a performance 24.969.900 Ft. Reméljük, az árverseny és az árfolyam kegyes lesz majd hozzánk és lefelé mennek a Mustang árai is, de szerintem nem az ár lesz a szűk keresztmetszet, hanem a töltés.

Töltés, hatótávolság

Nagyon jó és egyszerűen használható a töltőnyílás melletti gomb, ami egyértelműen oldja a reteszelést és körülötte mutatja az autó hozzávetőleges töltöttségét és magát a töltést.

Most, hogy lehetőségem volt messzire utazni egy ilyen rendkívüli autóval és beleképzelhettem magam a tulajdonosok helyébe, igen csak kettős érzések fogtak el. A hátsókerék-meghajtású verzió 600 km-es hatótávval rendelkezik, a GT 490 km-essel. Viszont ha egy üzletember napját nézem, még ez is elfogyhat és akkor hiába van egy 37 milliós autója, ha nem tudja hol feltölteni, akármennyit is fizetne érte. Én Kecskeméten jártam és nem sok maradt a kocsiban, ott egyetlen 50 kWh-s töltő volt csak az egész városban és az is foglalt volt. Egy sima fali aljzatból pedig több mint egy nap teletölteni, ezt egy üzletember nyilvánvalóan nem fogja tudni kivárni. Az alábbi képet vasárnap délben fotóztam.

A kocsi tudna egyébként 150 kW-tal is tölteni, de az ország keleti részén nincs ilyen töltő. Tehát amíg nem lesz egyenletesebben és sűrűbben lefedve az ország gyorstöltőkkel, addig szerintem inkább ez tartja vissza az eladásokat, mintsem az ár.

Az FordPass alkalmazást innen tölthetjük le.

Végezetül ha annyi ló nincs is benne, ahány lóerő, de 100 Mustang jel biztos van az autón… 🐎 Itt például a tükörből a földre vetített éjszakai fény látható.

Köszönjük a Ford Magyarországnak a tesztelési lehetőséget.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok