fbpx Skip to content

Szinte már alig emlékezünk az AirPowerre, az Apple még 2017-ben beharangozott, de végül elkaszált vezeték nélküli töltőjére, mellyel egyszerre akár 3 készüléket is tudtunk tölteni. Mondjuk ez manapság már nem újdonság, mert számtalan dokkolóval találkozunk, ami akár 3 készüléket is képes tölteni – lásd épp a hétvégi cikkünket.

A fenti töltőkkel szemben viszont az AirPower esetén a lapon bárhol elhelyezhettük a tölteni kívánt eszközt, tehát nem kellett volna rajta adott helyre rakni magát a telefont vagy az órát. Ez volt benne az az újdonság, amit senki sem tudott meglépni – és végül az Apple sem tudta, mert több évnyi fejlesztés után 2019-ben hivatalosan is elkaszálta a cég a terméket. Mi is volt a probléma?

Az Apple igencsak merész tervvel állt elő. A legtöbb olyan vezeték nélküli töltő, ami egyszerre több, mondjuk 3 eszköz töltésével is elbír, általában pont annyi tekercset tartalmaz, ahány készüléket tölthetünk rajta. Ez természetesen azzal jár, hogy el kell találnunk mindhárom tekercs középppontját például a telefonunkkal, hogy maximális hatékonyságú legyen a töltési folyamat. Az Apple ezzel szemben – szabadalmi ábrák és leírások alapján – 15, de akár 32 tekercset is elhelyezett volna az AirPowerben, hogy bárhová tesszük is rá az iPhone-unkat, azt mindig ugyanolyan jól és gyorsan feltöltse.

Az iFixit már a termék bejelentése után meginterjúvolta William Lumpkins villamosmérnököt, aki szerint az ilyen sok forrásból származó, erős interferenciajel akár még “egy pacemakert is megállíthat”. Ez már önmagában is baj, de még egy ilyen konkrét eset nélkül is valószínű, hogy a magából felharmonikusokat és zajt ontó AirPowert nem engedélyezték volna sem az USA-ban, sem Európában.

Lumpkins szerint ez azonban nem egyedi vagy különleges eset:

Well, so what always happens is you get it functional first. No one looks at [Electro-Magnetic Interference] until the end.

Azaz:

Ami mindig történik, az az, hogy először egyszerűen csak működnie kell. Senkit sem érdekel az elektromágneses interferencia a legvégéig.

A szakértő még azt is elmondta a túlmelegedésről szóló pletykák kapcsán, hogy az is egy piaci döntés eredménye lehetett: valószínűleg túl nagy áramot vezettek a tekercsekbe, mert az utolsó milliwatt teljesítményt is ki akarták préselni a töltőből. Az Apple tehát elkészített egy eszközt, amelynek a működése fizikailag lehetséges volt – csupán a szigorú biztonsági előírásokat nem tudták volna vele betartani.

Egyszóval a jelenlegi technológia nem alkalmas a fenti eszköz működtetésére, legalábbis biztonságos keretek között, de ki tudja, az Apple mit fejleszt épp, vagy az elmúlt 6 évben mennyire fejlődött a technológia. Azonban több videó is napvilágot látott már azóta 1 vagy több működőképes prototípusról.

Az alábbi, friss videóban pedig jól látható az is, hogy bárhol képes tölteni egy Apple Watch-ot – ebben az esetben egyébként az óra is egy Series 4 prototípus, de ez elvileg nem befolyásolja a töltés működését:

Ezt az elmúlt 6 évben az Apple-ön kívül egyébként semmilyen cégnek nem sikerült létrehoznia – pontosabban az Apple-nek sem. 🙂 Továbbra is szükséges hozzá a speciális kábel vagy az pedig be van építve a dokkolóba, mivel az Apple Watch-ok nem a Qi-szabványt használják, így azokat nem lehet csak úgy bármi vezeték nélküli töltőre rátenni, mert az nem fogja tudni tölteni – ellenben melegedhet tőle, az pedig nem tesz jót sem a töltőnek, sem az órának.

Az Apple végül a MagSafe-et hozta el helyette – de egyébként az is csak az iPhone-okat és az AirPods-okat tudja tölteni, az Apple Watch-ot nem, annak még a MagSafe Duo esetén is külön helye van a töltőn.

Szerintem a MagSafe egy remek alternatív formája a töltésnek, nagyon sok helyen használható a mágneses eljárás és az ebből adódó pontos illeszkedés is sokkal jobb töltési teljesítményt nyújt, mint a “bárhova” való elhelyezés lehetősége, mert így biztosan a megfelelő helyen marad és tölt a készülék.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Ez után volt a gyenge mentés, hogy akkor használjuk állítva a töltéskor és akkor óra lesz.

  2. Avatar for Czo Czo says:

    Mire gondolsz? A night modera (nagy zold szamok)? A night mode, az watchOS 2 -vel erkezett, 2015-ben. Az AirPower evekkel kesobb lett bemutatva.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Czo Avatar for White64GB Avatar for Szifon

Népszerű hozzászólások

  1. Ez után volt a gyenge mentés, hogy akkor használjuk állítva a töltéskor és akkor óra lesz.

  2. Avatar for Czo Czo says:

    Mire gondolsz? A night modera (nagy zold szamok)? A night mode, az watchOS 2 -vel erkezett, 2015-ben. Az AirPower evekkel kesobb lett bemutatva.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Czo Avatar for White64GB Avatar for Szifon