fbpx Skip to content

A napokban odáig jutott a még évekkel ezelőtt indult per, hogy az Apple elkezdte kifizetni a perhez csatlakozott vásárlók számára a megítélt összegeket, ez jelen esetben készülékenként 92,17 dollárt, azaz nagyjából 32 ezer forintot jelent.

A magyar sajtóban ezzel egyidőben sajnos félrevezető tartalmú cikkek is megjelentek, például olyan hangzatos címekkel, hogy érdemes ellenőrizni a bankszámlánkat, mert akár százezreket is visszakaphatunk az Apple-től. Ez azonban több szempontból sem fedi a valóságot a magyar vásárlók számára.

Miről is van szó pontosan?

Az Apple még a téli hidegben véletlenszerűen újraindulgató iPhone 6s-ek problémája miatt vezette be a teljesítményfelügyelet funkciót, ami az elöregedett akkumulátorok csökkent kapacitása miatt automatikusan visszavette a processzor órajelét, ezzel előzve meg azt, hogy a készülék sokkal hamarabb lemerüljön, vagy váratlanul kikapcsoljon a nagyobb fogyasztás miatt, amit az akkumulátor nem tudna kiszolgálni – a visszavett órajel pedig a rendszer lassabb működéséhez vezetett.

Erről viszont nem tájékoztatták a vásárlókat, ráadásul ha egyszer bekapcsolt a teljesítményfelügyelet, azt az elején nem lehetett felülbírálni sem, hanem csak pár szoftververzióval később vált letilthatóvá. Ettől függetlenül egy akkumulátorcsere a legtöbb esetben orvosolta ezt a lassulást.

A per kapcsán érdemes elolvasni a témában megjelent, korábbi cikkeinket:

Kik jogosultak a kifizetésre?

A kifizetésre kizárólag azok az amerikai vásárlók jogosultak, akik 2020. október 6-áig regisztráltak a per oldalán, hogy részt vennének abban, és emellett rendelkeztek a per által érintett készülékekkel a perben megjelölt időben.

Az érintett készülékek a következők:

  • iPhone 6 és 6 Plus
  • iPhone 6s és 6s Plus
  • iPhone 7 és 7 Plus
  • 1. generációs iPhone SE

Ezeken a készülékeken iOS 10.2.1-nek vagy újabb, illetve az iPhone 7 és 7 Plus esetén pedig iOS 11.2-nek vagy újabb verziónak kellett futnia 2017. december 21. előtt, és a felhasználónak tapasztalnia kellett a lassulást is.

Ezek alapján a magyar vásárlóknak felesleges ellenőrizgetni a bankszámlájukat, mert ránk eleve nem vonatkozik ez a kifizetés – és még az amerikai vásárlók közül is csak annak fizet az Apple, aki regisztrált a per oldalán 2020 októberében.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok