fbpx Skip to content

Az Apple múlt héten bemutatta az új generációs Apple Silicon chipeket, és ahogy azt sejteni lehetett, mindegyik gyorsabb az elődjénél.

De sajnos mégsem örülhetünk teljesen, mert az Apple némi turpisságot is elkövetett, így például az M3 Pro memóriájának sávszélessége 25%-kal kisebb lett és 3 millióval kevesebb tranzisztor került bele, mint elődjébe. Mégis mire volt ez jó?

Először is nézzük meg alaposan az Apple Silicon chipeket egymás mellett, és máris fel fog tűnni néhány apróság. Az ArsTechnica készített ehhez egy táblázatot, ahol a CPU magokat, GPU magokat és a maximum RAM-ot is megnézhetjük az M-szériás chipeknél.

P jelöli a teljesítményre hangolt magokat, az E pedig az energiatakarékos magok számát.

Az M3 körülbelül annyival fejlődött az M2-höz képest, mint az M2 az M1-hez képest, így itt teljesen örülhetünk, az Apple nem trükközött semmivel. Az M3 Pro esetén azonban már nem ilyen egyszerű a helyzet.

Az M3 Pro egy 37 millió tranzisztorból felépülő chip, ami 3 millióval kevesebb, mint az M2 Pro-nál. Ez a különbség a magoknak köszönhető. Míg az M2 Pro-ban 8 teljesítményre hangolt mag és 4 energiatakarékos mag volt akár 19 GPU maggal együtt, addig az új modellben kicsit mérséklődtek a számok.

Az M3 Pro-ban továbbra is 12 CPU mag van, de most már fele-fele arányban, vagyis 6 teljesítményre és 6 energiatakarékosságra hangolt mag van és csak 18 magig húzható a GPU. Egyetlen pozitívum a számok terén, hogy a maximum RAM 32 GB-ról 36-ra emelkedett.

Épp ezért az M3 Pro csak azért gyorsabb az M2 Pro-nál, mert a 3 nm-es gyártási technológia fejlettebb, mint az M2 Pro által használt 5 nm-es, de a visszavett számok miatt kisebb az emelkedés, mint az M2/M3 ugrásnál.

Ezzel szemben az M3 Max-nál óriási lett az előrelépés: míg az M2 Max 67 millió tranzisztorból állt, addig az M3 Max 92 millió tranzisztorból épül fel. Ez annak köszönhető, hogy az eddigi 8 teljesítményre hangolt CPU mag helyett 12 került a chipbe és közben nem változott az energiatakarékos magok száma, maradt 4. A GPU magok terén is történt növekedés, ott akár 40 is lehet a korábbi 38 helyett és ugyanígy a maximálisan konfigurálható memória is nagyobb lett, akár 128 GB is lehet a korábbi 96 GB helyett.

Azonban az Apple nem csak a magok számával szórakozott, hanem a memória sávszélességével is. Az M1 és M2 Pro 200 GB/s-os sávszélességgel rendelkezett, míg az M3 Pro csak 150 GB/s-t tud és az M3 Max is vissza lett fogva.

Az M2 Max sávszélessége mindig 400 GB/s volt, de az M3 Max-nál ezt a sebességet csak a drágább modellek kapják meg, a 14 CPU magos variánsnak be kell érnie 300 GB/s-mal.

Az M3 chipekben található Neural Engine az Apple A17 Pro chipjén alapul, de mégsem tud annyit, mint az iPhone 15 Pro-ban. A gépi tanulásra optimalizált chipek teljesítményét TOPS-ban (billió művelet másodpercenként) mérik és itt kijön, hogy az M3 chipek csak 18 TOPS-ra képesek, miközben az A17 Pro 35 TOPS-ot is tud.

De miért is történt ez? Miért került kevesebb mag az M3 Pro-ba és az Apple miért fogta vissza a memória sávszélességét?

Első indoklás a gyártási nehézségek. A Snazzy Labs YouTube csatornán megnézheted ezt a videót, ami részletesen elmagyarázza a problémát:

Röviden összefoglalva: az Apple a TSMC-vel gyártatja az M-szériás chipeket és az N3B gyártási technológiát használják, ami sok “selejt” chippel jár, amiket az Apple így úgy tud hasznosítani, hogy gyengébb chipeket ad ki.

És mivel kevesebb chip sikerül tökéletesen, így a teljes chipeket drágábban adják, hogy visszafogják a keresletet.

Ez abszolút nem egy újkeletű dolog, “chip binning” a folyamat neve és emiatt volt erősebb GPU az iPhone 13 Pro-ban és ezért volt gyengébb az M1 Pro a 14 colos MacBook Pro-ban.

A második indoklás már kicsit összeesküvés-elmélet szagú: az Apple szerette volna az M3 Max felé terelni a vásárlókat.

Az M2, M2 Pro és M2 Max családot így lehetne leírni tömör jelzőkkel: jó, legjobb, csillagromboló. Ehhez képest az M3 családnál már a lépcsők így jönnek: jó, jobb és legjobb.

A csillagromboló pedig valószínűleg az M3 Ultra lesz majd, ami még várat magára.

Addig is az M3 Max a legtöbb teszten közel akkora teljesítményre képes, mint az M2 Ultra, ami az iPhonedo csatorna tesztjeiből szépen látszik:

Összességében az Apple jó chipeket tett le az asztalra, de valószínűleg az M4 családot meg kell várnunk, hogy megtudjuk, melyik indoklás volt a valóság. Ha az M4 család N3E gyártási technológiával fog készülni a TSMC-nél és az Apple továbbra is visszafogja majd a Pro chipeket, akkor tudhatjuk, hogy az összeesküvésekben hívőknek volt igaza.

Amennyiben viszont az M4 Pro jelentős ugrás lesz az M3 Pro-hoz képest, akkor tudni fogjuk majd, hogy csak a gyártási nehézségek vezettek ezekhez a megkérdőjelezhető döntésekhez.

Neked hogy tetszik az új M3-as Apple Silicon chipcsalád?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok