fbpx Skip to content

Az A15 Bionic chip az egész iPhone 13 sorozat motorja, az iPhone 13 minitől az iPhone 13 Pro Max modellekig, ami esetén a CPU két nagy teljesítményű és négy energiatakarékos maggal rendelkezik. A GPU esetén viszont már van eltérés.

Bár a vállalat nevében ugyanazokat a processzorokat szereli a készülékekbe, némi eltérés mégis van a számítási kapacitásukban. Az A15 chip grafikus teljesítménye az iPhone 13 Pro modellekben ugyanis erősebb a plusz egy grafikus magnak köszönhetően, mint az alapnak számító iPhone 13 esetében.

Az iPhone 13 mini és az iPhone 13 modellek A15 Bionic chipjeibe integrált GPU négy magot tartalmaz, és az Apple szerint 30%-kal jobb grafikus teljesítményt nyújt a versenytársakhoz képest. Ami az iPhone 13 Pro és az iPhone 13 Pro Max A15 Bionic chipjét illeti, a GPU egy további extra maggal (összesen öt) rendelkezik, amelyek akár 50%-kal jobb teljesítményt nyújtanak a versenytársakhoz képest.

A 9to5Mac csapatából Jeff Benjamin megjegyezte, a Pro modellek erősebb GPU-ja valószínűleg az Apple ProRes kodek támogatásában játszhat fontos szerepet. Ezt egyébként az Apple is kiemelte a bemutatón, ahol elmondták, hogy az A15 Bionic chip új videokódolókat és dekódolókat tartalmaz a ProRes formátumú videók felvételéhez és szerkesztéséhez. Az ilyen formátumú videók nemcsak sok belső tárhelyet foglalnak el (ami az új 1 TB-os modellt is eredményezte), hanem jelentős számítási teljesítményt igényelnek a grafikus processzortól is.

Az 5 nanométeres technológiával rendelkező A15 Bionic chip, mely jelenleg az okostelefonok leggyorsabb chipje, új 5 magos GPU-val rendelkezik a Pro sorozatban. Ez a lehető legjobb grafikus teljesítményt hozza el, mely akár 50 százalékkal gyorsabb, mint a kihívók készülékeiben található chipek. Ez ideális videós alkalmazásokhoz, a nagy teljesítményű játékokhoz és az új kamerafunkciók esetében is.

A méreteket tekintve a folyamatosan zsugorodó gyártástechnológia összefüggésben lehet a chip binning néven ismert jelenséggel is, amelyet korábban a 9to5Mac-es Ben Lovejoy fejtett ki:

Egyik gyártási folyamat sem tökéletes, és ahogy ez a folyamat egyre kisebb méretű lesz, a tökéletes termék előállításának kihívásai úgy nőnek. Amikor nanométeres pontossággal dolgoznak, még a legtisztább helyiségek is tartalmazhatnak néhány mikroszkopikus méretű szennyeződést. Tehát amikor a vállalatok egy adott specifikációt céloznak meg, szétválasztják a megfelelő minőségű chipeket, amelyek pedig elmaradnak a kívánalmaktól, azokat eladják alacsonyabb specifikációjú változatként.

Természetesen még várnunk kell péntekig az iPhone 13 és iPhone 13 mini illetve az iPhone 13 Pro modellek kézbevételéig, hogy megtudhassuk, hogy a tényleges használat során mit jelent majd az A15 Bionic chip.

Te váltasz valamelyik iPhone 13 modellre?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok