Az Apple bemutatta az iPhone 13 és iPhone 13 mini modelleket – árak, megjelenés, technikai adatok

A tegnap esti keynote-on az Apple az iPhone 13 és iPhone 13 mini modellekkel kezdte az új iPhone-ok bemutatását, amelyeknél nem csak új, átlós hátlapi kamera elrendezést, de a korábbiakhoz képest 20%-kal keskenyebb belógó szenzorszigetet is rögtön észre lehetett venni a videóban, a hangszórórés pedig teljesen a kijelző szélére került.

Processzorként A15 Bionic került beléjük a némileg nagyobb akkumulátor mellett, és az új kameráknak köszönhetően a fotózás és videózás is tovább fejlődött. De nézzük meg részletesen, mit is kell tudni róluk, mennyibe kerülnek és mikor jelennek meg!

Az új modellek öt új színben érkeznek, amelyek a rózsaszín, kék, éjfekete, csillagfény és a Product Red pirosa – a képen ez jobbról balra értve látható:

A kijelző Super Retina XDR, ami 28%-kal nagyobb fényerőre, 800 nit értékre is képes, de ez a HDR tartalmaknál akár egészen 1200 nit csúcsértékig is felmehet. Ráadásul a kijelző javított energiahatékonyságának köszönhetően ez hosszabb használati időt is eredményez. Az iPhone 13 és iPhone 13 mini ugyanakkor nem kapta meg a 120Hz-es ProMotion technológiát.

A készülék lelke az A15 Bionic chip lett, ami 5 nanométeres technológiával készül, és ennek köszönhetően majdnem 15 milliárd tranzisztor kapott helyet rajta. A magok száma nem változott, továbbra is két nagyteljesítményű és négy energiatakarékos, de új CPU-t tartalmaz, ami az Apple állítása alapján akár 50%-kal gyorsabb, mint a konkurenciáé.

A grafikus processzor is maradt négy magos, viszont itt az Apple akár 30%-kal gyorsabb grafikus teljesítményt említ a konkurenciával szemben. A Neural Engine is maradt 16 magos, de azok a magok is frissítésre kerültek, így már 15,8 trillió műveletre képesek másodpercenként. Emellett a cache méretét is megnövelték a duplájára.

A következőként az Apple az új kamerákat emelte ki. Az új, 12 megapixeles, széles látószögű kamera 47%-kal több fényt képes beengedni, ami kevesebb zajt eredményez, és ehhez 7 lencsetagú objektív, ƒ/1,6-os rekeszérték, 26 mm-es fókusztávolság és 1,7 mikron méretű pixelek az érzékelőn segítik hozzá, amelyek mindegyike egyben támogatja a Focus Pixels technológiát is.

A kamera ráadásul már tartalmazza az iPhone 12 Pro Max esetén bemutatkozott szenzormozgatásos optikai kép­stabilizálást is, amivel még rosszabb fényviszonyok esetén is könnyebb éles képet készíteni a hosszabb záridő ellenére.

Az ultraszéles látószögű kamera is 12 megapixeles, de az esetében ehhez 5 lencsetagú objektív társul, ƒ/2,4-es rekeszértékkel, 13 mm-es fókusztávolsággal, és 120°-os látószöggel, és maga az érzékelő is gyorsabb lett.

Újdonság még a Fotografikus stílusok opció, amivel egyedibbé tehetjük a fotóinkat: a szűrőkkel ellentétben a stílusok szelektíven módosítják a kép különböző részeit, megőrizve a szereplők bőrtónusát. Az általunk kiválasztott stílust beállítva az összes fotónk automatikusan abban a stílusban fog megjelenni.

A videózás esetén újdonság a filmszerű mód, amire az iPhone 13 és iPhone 13 mini 1080p felbontásban, 30 képkocka/s sebességgel képes. A profi filmesek előszeretettel alkalmazzák az átélezésnek nevezett technikát – vagyis a fókusz egyik tárgyról a másikra való áthelyezését – a nézők figyelmének irányítására. Az iPhone-nal felvett videóinkban mostantól mi is egyszerűen bevethetjük ezt a történetmesélési technikát (videó):

A filmszerű mód auto­ma­ti­ku­san mélység­élesség-effektet hoz létre, és váltja a fókuszt. A felvételt elindítva a filmszerű mód folyama­tosan fókuszban tartja és gyönyörű mélység­élesség-effekttel veszi körül a szereplőket, és azt is érzékeli, ha egy új főszereplő készül bejönni a képbe, és amikor színre lép, intelligensen ráfókuszál. A fókuszt természetesen manuálisan is bármikor állíthatjuk a kívánt alanyra koppintva az élőképen, mindezt Dolby Vision HDR-ben rögzítve.

A filmszerű mód mellett pedig 4K felbontásban már 60 képkocka/s sebességgel is rögzíthetünk Dolby Vision HDR-ben videókat.

A következőként kiemelt újdonság az 5G-t érinti. Ennek kapcsán már voltak olyan félreértések, hogy a műholdas hanghívás lehet az iPhone 13 egyik nagy dobása, de végül kiderült, hogy itt nincs másról szó, mint további 5G sávok támogatásáról. Ennek köszönhetően az év végéig az Apple megduplázza az 5G-vel támogatott szolgáltatók számát 200-ra, 60 országban és régióban. A mmWave-et (n258, n260, n261 sávok) továbbra is (elvileg) csak az amerikai modellek tudják, a hazánkban forgalomba kerülők nem.

Kicsit viccesnek tekinthető momentum volt, hogy itt pont azt hozták fel példaként, hogy így majd még könnyebb lesz közösen nézni a filmeket 5G-n keresztül a SharePlay használatával – noha a SharePlay csak majd később, egy szoftverfrissítéssel érkezik az iOS 15-höz… Bár ha azt vesszük, hogy az 5G támogatásának további szolgáltatókra kiterjesztését is az év végéig ígérik, igazából nem lódítottak.

Ezután következett az akkumulátor, ami minden egyes alkalommal sarkalatos kérdés. Mivel az iPhone 13-ban gyorsabb chip kapott helyet, és gyorsabb 5G sebességre is képes, nagyobb fényerejű, de mégis takarékosabb OLED-kijelzője van, és a jelenlegi legfejlettebb kamerarendszerrel rendelkezik, ezért az Apple állítása szerint az iPhone 13 mini nagyjából másfél órával hosszabb használati időre képes, mint az iPhone 12 mini, a sima iPhone 13 esetén pedig ez két és fél óra pluszt jelent a sima iPhone 12-vel szemben.

Ez nem csak az energiatakarékosabb alkatrészeknek köszönhető, de az akkumulátor fizikai mérete, és így kapacitása is némileg nagyobb lett – hogy ez pontosan mennyi mAh-t jelent, az majd például az iFixit szétszedős cikkéből kiderül. A gyakorlatban meg majd kiderül, mit is hoz.

Bár az Apple nem emelte ki külön, de szintén fontos újdonság, hogy a kettős SIM esetén immár mindkét kártya lehet eSIM.

Hazai iPhone 13 és iPhone 13 mini árak, megjelenés

Az új iPhone-ok ára dollárban nem változott, azok ugyanannyiba kerülnek, mint előző évben az iPhone 12 modellek, annak ellenére, hogy az alapértelmezett tárhely-kapacitás 64GB-ról 128GB-ra nőtt, és elérhetővé vált ezeknél a modelleknél az 512GB is.

Ráadásul a dollár-euró-forint átváltási tengelyen most az árfolyamok miatt a forintban fizetendő ár nemhogy nem nőtt, hanem még jelentősen csökkent is a múlt évhez képest!

Az iPhone 13 esetén ezekkel az árakkal kell számolni:

 • 128GB: 334 990 Ft (ez 371 990 Ft volt a múlt évben!)
 • 256GB: 374 990 Ft (ez 415 990 Ft volt a múlt évben!)
 • 512GB: 462 990 Ft (ez új opció)

Az iPhone 13 mini esetén pedig ezekkel:

 • 128GB: 294 990 Ft (ez 321 990 Ft volt a múlt évben!)
 • 256GB: 334 990 Ft (ez 365 990 Ft volt a múlt évben!)
 • 512GB: 422 990 Ft (ez új opció)

Az iPhone 13 és iPhone 13 mini modellek szeptember 17-től előrendelhetők, és 24-én érkeznek a vásárlókhoz.

Összegezve

Az iPhone 12-ről és iPhone 12 miniről nem feltétlen éri meg váltani, viszont az új kamerák nyújtotta új funkciók mindenképpen érdekesek, a nagyobb akkumulátor és az energiatakarékosabb működés pedig hosszabb használati időt eredményezhet. A felül belógó szenzorsziget megmaradt, de keskenyebb lett. Touch ID továbbra sincs. Az árfolyamváltozások és az alapértelmezett tárhely-kapacitás növekedéséből adódó árcsökkenés vitathatatlan pozitívum. A 120Hz-es ProMotion kijelző ugyanakkor a Pro modellek kiváltsága lett.

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

 1. gunar says:

  Azért ez a múlt olvasatában csak egy 12S.

 2. pAnk says:

  A filmszerű módot nem fogja tudni az eddigi készülékek egyike sem? Mert ez csak egy szoftveres “trükk”, ha jól olvastam. Elég gáz, ha ezt az új telefonok újdonságaként akarnák eladni…

 3. Elég nagy csalódás… Pedig lenne miben fejlődni… USB-C, Gyorsabb töltés, Always On Display, Fektetve és közelről is működő FaceID, 12mpx kukázása… Ez így vicc egy kicsit. Watch-ról meg ne is beszéljünk :smiley:

  Annyiból jó, hogy idén nem kell költeni :smiley:

 4. sullerj says:

  jól értelmezem hogy 2db e-simet és egy fizikait tud majd kezelni? Magyarul 3 sim-et?

 5. Applecare + vásárlással kapcsolatban vannak változások vagy működik a régebben leírt módszer?

 6. Jadeye says:

  nem. továbbra is dual SIM. egyszerre maximum 2db kártya tud a hálózatra csatlakozni. tehát az lehet 1db fizikai és 1db eSIM, VAGY 2db eSIM. ha beleteszed a fizikai kártyát, majd pedig két eSIM-et, akkor biztosan fel fogja dobni, hogy csak 2db lehet egyszerre aktív.

 7. expa says:

  Egyet értek. Lehetett volna fejlődni de nem tudtak. De legalább így nem kell pénzt költeni :smiley:

 8. Tartogatják a puskaport a következőre. Ez gazdasági döntés. Akkor fog cserélni a 12 és 11 tulaj. A kicsikről nem is beszélve. Pont mint az autó piac.

 9. sullerj says:

  Köszi! Bár így is előny, hogy nem kell a simeket cserélgetni, csak letiltani/engedélyezni.

 10. Czo says:

  Tobb eSIM egyebkent most is berakhato, de azokbol egyszerre csak 1 lehet akiv a jelenlegi palettan.

 11. totopad says:

  Kis túlzással, de az iPhone 6 óta tartogatják a puskaport…

  évről évre, csak a számok upgrade-je történik, szinte

 12. HE? ez rohadt nagy túlzás mert az X és a Face ID egy puskaporos LÁDA volt, amit előttek. Ezek után jött egy olyan kamera update ami ismét majdnem egy LÁDA volt… szóval…

 13. Pro? Pro max?

 14. Ezeket meg is vettem :hugs:

 15. totopad says:

  de ezek nem adnak hozzá a tényleges funkcionalitáshoz…
  Adom, hogy fejlesztés, meg biztonság, meg mittomén, de, ha a tiszta használatiságát nézem a telefonnak, akkor kb stagnál évek óta.

 16. Nem_Tom says:

  Miért, számodra mi lenne ami hozzáadna a tényleges funkcionalitáshoz?

 17. totopad says:

  Modnjuk egy DEX szerű renszer, hogy ne kelljen külön laptop és telefon. Na az adná.

 18. gunar says:

  A régi plus - okat még lehetett fekvő módban használni, azok talán alkalmasak is lehetnének rá, amennyiben az adott épp használt app is akarja. Sajnos az utódjaikból már kihagyták, gondolom üzleti okokra visszavezethető ez a lépésük, mert kevesebben vennének iPad-et.

 19. Szanya says:

  Ha 12s- ként tekintek rá, akkor nekem jó, hogy nem tavaly a 12- re váltottam a régebbi telefonomról, hanem vártam egy évet, és 13- ra váltok. Lehet, hogy a mostani telómmal még egy évet húzhatnám, de már kezdem érezni, hogy aktuális lenne a csere. (Nem használok se tabletet, se laptopot vagy asztali gépet.)

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!