fbpx Skip to content

A tegnap esti keynote-on az Apple az iPhone 13 és iPhone 13 mini modellekkel kezdte az új iPhone-ok bemutatását, amelyeknél nem csak új, átlós hátlapi kamera elrendezést, de a korábbiakhoz képest 20%-kal keskenyebb belógó szenzorszigetet is rögtön észre lehetett venni a videóban, a hangszórórés pedig teljesen a kijelző szélére került.

Processzorként A15 Bionic került beléjük a némileg nagyobb akkumulátor mellett, és az új kameráknak köszönhetően a fotózás és videózás is tovább fejlődött. De nézzük meg részletesen, mit is kell tudni róluk, mennyibe kerülnek és mikor jelennek meg!

Az új modellek öt új színben érkeznek, amelyek a rózsaszín, kék, éjfekete, csillagfény és a Product Red pirosa – a képen ez jobbról balra értve látható:

A kijelző Super Retina XDR, ami 28%-kal nagyobb fényerőre, 800 nit értékre is képes, de ez a HDR tartalmaknál akár egészen 1200 nit csúcsértékig is felmehet. Ráadásul a kijelző javított energiahatékonyságának köszönhetően ez hosszabb használati időt is eredményez. Az iPhone 13 és iPhone 13 mini ugyanakkor nem kapta meg a 120Hz-es ProMotion technológiát.

A készülék lelke az A15 Bionic chip lett, ami 5 nanométeres technológiával készül, és ennek köszönhetően majdnem 15 milliárd tranzisztor kapott helyet rajta. A magok száma nem változott, továbbra is két nagyteljesítményű és négy energiatakarékos, de új CPU-t tartalmaz, ami az Apple állítása alapján akár 50%-kal gyorsabb, mint a konkurenciáé.

A grafikus processzor is maradt négy magos, viszont itt az Apple akár 30%-kal gyorsabb grafikus teljesítményt említ a konkurenciával szemben. A Neural Engine is maradt 16 magos, de azok a magok is frissítésre kerültek, így már 15,8 trillió műveletre képesek másodpercenként. Emellett a cache méretét is megnövelték a duplájára.

A következőként az Apple az új kamerákat emelte ki. Az új, 12 megapixeles, széles látószögű kamera 47%-kal több fényt képes beengedni, ami kevesebb zajt eredményez, és ehhez 7 lencsetagú objektív, ƒ/1,6-os rekeszérték, 26 mm-es fókusztávolság és 1,7 mikron méretű pixelek az érzékelőn segítik hozzá, amelyek mindegyike egyben támogatja a Focus Pixels technológiát is.

A kamera ráadásul már tartalmazza az iPhone 12 Pro Max esetén bemutatkozott szenzormozgatásos optikai kép­stabilizálást is, amivel még rosszabb fényviszonyok esetén is könnyebb éles képet készíteni a hosszabb záridő ellenére.

Az ultraszéles látószögű kamera is 12 megapixeles, de az esetében ehhez 5 lencsetagú objektív társul, ƒ/2,4-es rekeszértékkel, 13 mm-es fókusztávolsággal, és 120°-os látószöggel, és maga az érzékelő is gyorsabb lett.

Újdonság még a Fotografikus stílusok opció, amivel egyedibbé tehetjük a fotóinkat: a szűrőkkel ellentétben a stílusok szelektíven módosítják a kép különböző részeit, megőrizve a szereplők bőrtónusát. Az általunk kiválasztott stílust beállítva az összes fotónk automatikusan abban a stílusban fog megjelenni.

A videózás esetén újdonság a filmszerű mód, amire az iPhone 13 és iPhone 13 mini 1080p felbontásban, 30 képkocka/s sebességgel képes. A profi filmesek előszeretettel alkalmazzák az átélezésnek nevezett technikát – vagyis a fókusz egyik tárgyról a másikra való áthelyezését – a nézők figyelmének irányítására. Az iPhone-nal felvett videóinkban mostantól mi is egyszerűen bevethetjük ezt a történetmesélési technikát (videó):

A filmszerű mód auto­ma­ti­ku­san mélység­élesség-effektet hoz létre, és váltja a fókuszt. A felvételt elindítva a filmszerű mód folyama­tosan fókuszban tartja és gyönyörű mélység­élesség-effekttel veszi körül a szereplőket, és azt is érzékeli, ha egy új főszereplő készül bejönni a képbe, és amikor színre lép, intelligensen ráfókuszál. A fókuszt természetesen manuálisan is bármikor állíthatjuk a kívánt alanyra koppintva az élőképen, mindezt Dolby Vision HDR-ben rögzítve.

A filmszerű mód mellett pedig 4K felbontásban már 60 képkocka/s sebességgel is rögzíthetünk Dolby Vision HDR-ben videókat.

A következőként kiemelt újdonság az 5G-t érinti. Ennek kapcsán már voltak olyan félreértések, hogy a műholdas hanghívás lehet az iPhone 13 egyik nagy dobása, de végül kiderült, hogy itt nincs másról szó, mint további 5G sávok támogatásáról. Ennek köszönhetően az év végéig az Apple megduplázza az 5G-vel támogatott szolgáltatók számát 200-ra, 60 országban és régióban. A mmWave-et (n258, n260, n261 sávok) továbbra is (elvileg) csak az amerikai modellek tudják, a hazánkban forgalomba kerülők nem.

Kicsit viccesnek tekinthető momentum volt, hogy itt pont azt hozták fel példaként, hogy így majd még könnyebb lesz közösen nézni a filmeket 5G-n keresztül a SharePlay használatával – noha a SharePlay csak majd később, egy szoftverfrissítéssel érkezik az iOS 15-höz… Bár ha azt vesszük, hogy az 5G támogatásának további szolgáltatókra kiterjesztését is az év végéig ígérik, igazából nem lódítottak.

Ezután következett az akkumulátor, ami minden egyes alkalommal sarkalatos kérdés. Mivel az iPhone 13-ban gyorsabb chip kapott helyet, és gyorsabb 5G sebességre is képes, nagyobb fényerejű, de mégis takarékosabb OLED-kijelzője van, és a jelenlegi legfejlettebb kamerarendszerrel rendelkezik, ezért az Apple állítása szerint az iPhone 13 mini nagyjából másfél órával hosszabb használati időre képes, mint az iPhone 12 mini, a sima iPhone 13 esetén pedig ez két és fél óra pluszt jelent a sima iPhone 12-vel szemben.

Ez nem csak az energiatakarékosabb alkatrészeknek köszönhető, de az akkumulátor fizikai mérete, és így kapacitása is némileg nagyobb lett – hogy ez pontosan mennyi mAh-t jelent, az majd például az iFixit szétszedős cikkéből kiderül. A gyakorlatban meg majd kiderül, mit is hoz.

Bár az Apple nem emelte ki külön, de szintén fontos újdonság, hogy a kettős SIM esetén immár mindkét kártya lehet eSIM.

Hazai iPhone 13 és iPhone 13 mini árak, megjelenés

Az új iPhone-ok ára dollárban nem változott, azok ugyanannyiba kerülnek, mint előző évben az iPhone 12 modellek, annak ellenére, hogy az alapértelmezett tárhely-kapacitás 64GB-ról 128GB-ra nőtt, és elérhetővé vált ezeknél a modelleknél az 512GB is.

Ráadásul a dollár-euró-forint átváltási tengelyen most az árfolyamok miatt a forintban fizetendő ár nemhogy nem nőtt, hanem még jelentősen csökkent is a múlt évhez képest!

Az iPhone 13 esetén ezekkel az árakkal kell számolni:

  • 128GB: 334 990 Ft (ez 371 990 Ft volt a múlt évben!)
  • 256GB: 374 990 Ft (ez 415 990 Ft volt a múlt évben!)
  • 512GB: 462 990 Ft (ez új opció)

Az iPhone 13 mini esetén pedig ezekkel:

  • 128GB: 294 990 Ft (ez 321 990 Ft volt a múlt évben!)
  • 256GB: 334 990 Ft (ez 365 990 Ft volt a múlt évben!)
  • 512GB: 422 990 Ft (ez új opció)

Az iPhone 13 és iPhone 13 mini modellek szeptember 17-től előrendelhetők, és 24-én érkeznek a vásárlókhoz.

Összegezve

Az iPhone 12-ről és iPhone 12 miniről nem feltétlen éri meg váltani, viszont az új kamerák nyújtotta új funkciók mindenképpen érdekesek, a nagyobb akkumulátor és az energiatakarékosabb működés pedig hosszabb használati időt eredményezhet. A felül belógó szenzorsziget megmaradt, de keskenyebb lett. Touch ID továbbra sincs. Az árfolyamváltozások és az alapértelmezett tárhely-kapacitás növekedéséből adódó árcsökkenés vitathatatlan pozitívum. A 120Hz-es ProMotion kijelző ugyanakkor a Pro modellek kiváltsága lett.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for gunar gunar says:

    Azért ez a múlt olvasatában csak egy 12S.

  2. Avatar for pAnk pAnk says:

    A filmszerű módot nem fogja tudni az eddigi készülékek egyike sem? Mert ez csak egy szoftveres “trükk”, ha jól olvastam. Elég gáz, ha ezt az új telefonok újdonságaként akarnák eladni…

  3. Elég nagy csalódás… Pedig lenne miben fejlődni… USB-C, Gyorsabb töltés, Always On Display, Fektetve és közelről is működő FaceID, 12mpx kukázása… Ez így vicc egy kicsit. Watch-ról meg ne is beszéljünk :smiley:

    Annyiból jó, hogy idén nem kell költeni :smiley:

  4. jól értelmezem hogy 2db e-simet és egy fizikait tud majd kezelni? Magyarul 3 sim-et?

  5. Applecare + vásárlással kapcsolatban vannak változások vagy működik a régebben leírt módszer?

  6. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    nem. továbbra is dual SIM. egyszerre maximum 2db kártya tud a hálózatra csatlakozni. tehát az lehet 1db fizikai és 1db eSIM, VAGY 2db eSIM. ha beleteszed a fizikai kártyát, majd pedig két eSIM-et, akkor biztosan fel fogja dobni, hogy csak 2db lehet egyszerre aktív.

  7. Avatar for expa expa says:

    Egyet értek. Lehetett volna fejlődni de nem tudtak. De legalább így nem kell pénzt költeni :smiley:

  8. Tartogatják a puskaport a következőre. Ez gazdasági döntés. Akkor fog cserélni a 12 és 11 tulaj. A kicsikről nem is beszélve. Pont mint az autó piac.

  9. Köszi! Bár így is előny, hogy nem kell a simeket cserélgetni, csak letiltani/engedélyezni.

  10. Avatar for Czo Czo says:

    Tobb eSIM egyebkent most is berakhato, de azokbol egyszerre csak 1 lehet akiv a jelenlegi palettan.

  11. Kis túlzással, de az iPhone 6 óta tartogatják a puskaport…

    évről évre, csak a számok upgrade-je történik, szinte

  12. HE? ez rohadt nagy túlzás mert az X és a Face ID egy puskaporos LÁDA volt, amit előttek. Ezek után jött egy olyan kamera update ami ismét majdnem egy LÁDA volt… szóval…

  13. Pro? Pro max?

  14. Ezeket meg is vettem :hugs:

  15. de ezek nem adnak hozzá a tényleges funkcionalitáshoz…
    Adom, hogy fejlesztés, meg biztonság, meg mittomén, de, ha a tiszta használatiságát nézem a telefonnak, akkor kb stagnál évek óta.

  16. Miért, számodra mi lenne ami hozzáadna a tényleges funkcionalitáshoz?

  17. Modnjuk egy DEX szerű renszer, hogy ne kelljen külön laptop és telefon. Na az adná.

  18. Avatar for gunar gunar says:

    A régi plus - okat még lehetett fekvő módban használni, azok talán alkalmasak is lehetnének rá, amennyiben az adott épp használt app is akarja. Sajnos az utódjaikból már kihagyták, gondolom üzleti okokra visszavezethető ez a lépésük, mert kevesebben vennének iPad-et.

  19. Avatar for Szanya Szanya says:

    Ha 12s- ként tekintek rá, akkor nekem jó, hogy nem tavaly a 12- re váltottam a régebbi telefonomról, hanem vártam egy évet, és 13- ra váltok. Lehet, hogy a mostani telómmal még egy évet húzhatnám, de már kezdem érezni, hogy aktuális lenne a csere. (Nem használok se tabletet, se laptopot vagy asztali gépet.)

  20. Avatar for gunar gunar says:

    Akinek már van az gondolom meg tudja mondani, van-e benne Always on display. Csak mert láttam videón, de leírásokban meg nem, vagy lehet elkerülte a figyelmemet.

  21. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    nincs benne. ha lenne, akkor az le lenne írva a termékoldalon.

  22. Avatar for gunar gunar says:

    Jó én is ezért kérdeztem, mert a haver mondta hogy látott videót róla én meg hogy szvsz hülyeség, mert nem olvastam ilyent, bár a technologia adott, nem kaptunk sajnos. Amugy ezt az IOS-nek kellene tudnia, vagy app is elég, v a hardver sem tudja eleve?

  23. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    nincs ilyen opció. pont. lényegtelen, hogy ki látott és hol és mit. nincs ilyen opció, lényegtelen, hogy miért.

  24. Avatar for gunar gunar says:

    Neked!

  25. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    nem tökmindegy? nincs és kész. totál felesleges azon rugózni, hogy miért nincs, mert nem lesz tőle.

  26. Avatar for gunar gunar says:

    Mi a bajod ember? Csak kérdeztem, valamit ami ENGEM érdekel és erre Te meg dobsz egy olyan választ ami nem az, csak dobtál valamit, majd mivel téged nem érdekel, neked “lényegtelen” , megint a “fölösleges rajta rugózni” jött. Köszi! Majd talán más elárulja, ha vki tudja.

  27. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    az Apple úgy döntött, hogy nem tesz ilyen opciót a készülékbe. hogy miért döntöttek így, azt csak ők tudják. senki más.

  28. Avatar for gunar gunar says:

    Ezekre még mindig nem jött válasz, de majd vki talán. Az opció hiányát az első válaszodból is értettem.

  29. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    sosem volt olyan app, ami megváltoztathatta volna a készülék működését, és ugyanígy a zárolt képernyő működését sem. bármi OLED-kijelzőn tetszőleges adatot jeleníthetsz meg úgy, hogy csak az adott pixelek vannak bekapcsolva és csak azok világítanak, szemben az LCD-vel, ahol ehhez háttérvilágítás kell. hardveresen tehát képes lenne rá. de az iOS-ben nincs ilyen opció jelenleg, és ameddig az Apple nem teszi bele, addig nem is lesz – csak maximum jailbreakkel.

  30. Avatar for gunar gunar says:

    Na erre voltam kíváncsi az elején is. Köszi! De elég lett volna annyi is, hogy app nem tudhat ilyent, a hardver adott csak az Apple kell hozzá az IOS-ben és már régen máshol lennénk. :smiley:

  31. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    mivel sosem tudhatott, így igazából nem értem, miből gondolod, hogy most ez változott volna. ha pedig változott volna, akkor arról már a készülékek bemutatásakor az Apple is beszámolt volna, és tele lenne vele a tech sajtó.

  32. Avatar for gunar gunar says:

    Akkor most hogy is van ez a rugózás amit fentebb említettél?
    Megint kiragadtál egy mondat töredéket és abba kötöttél bele, de igen sok olyan lehetőség van az IOS-ben amiket nem használnak ki a fejlesztők többségben, csak néhány, többször is “rugóztam” a múltban ilyeneken (VOIP appok pl.) szóval akár lehetne is csak nem csinálják vmiért, vannak ilyenek. Most már tudom ez itt nem az a dolog. Arról nem is beszélve, hogy hány olyant vetettem már fel amiért anno hasonlóan le lettem hurrogva és azóta mégis megcsinálta az Apple mert kellett, csak egy ilyen a teló elhagyásának jelzése a watch-on normálisabban mint egy ikonka felül. Ki tudja hány lesz még ilyen amit régebben hiányoltam és majd lesz később. Remélem sok ! :crazy_face:

  33. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ez tény, viszont arra soha nem volt lehetősége a fejlesztőknek, hogy a rendszer működését módosíthassák. ha meg most már lenne ilyesmire lehetőség, azt az Apple külön kiemelte volna már az iOS 15 júniusi bemutatásakor, mint újdonságot.

    tehát a hasonló esetleges önmegtévesztések megelőzése érdekében én továbbra is azt javaslom, hogy az “ismerős mutatott valami videót” helyett inkább az Apple termékoldaláról tájékozódj. ha ott nincs leírva egy ilyen, drasztikusan új funkció, akkor az a funkció nem létezik a készülékben. videókat bárki csinálhat, és feltölthet, még csak értenie sem kell az adott témához, hiszen senki sem ellenőrzi, hogy szakmailag pontos-e – ez pedig azt eredményezheti, hogy akarva vagy akaratlan meg tud téveszteni másokat, ha mások sem feltétlenül tájékozottak megfelelően.

    nem azért csinálta meg, mert te itt felvetetted, az azért kemény lenne – hanem leginkább azért, mert elég sokan küldtek a cégnek visszajelzést valamiről, és úgy döntöttek, hogy beleteszik a rendszerbe az adott funkciót. tehát ha valami funkciót szeretnél, küldj visszajelzést a cégnek. azt pedig így teheted meg:

  34. Avatar for gunar gunar says:

    Most komolyan ezt ide kiírtad nekem??? Ez az én olvasatomban annyit jelent, hogy szerinted én annyira hülye vagyok, hogy ezt feltételezem. HÁT NEM vagyok!

    @Jadeye :tehát a hasonló esetleges önmegtévesztések megelőzése érdekében én továbbra is azt javaslom, hogy az “ismerős mutatott valami videót” helyett inkább az Apple termékoldaláról tájékozódj. ha ott nincs leírva egy ilyen
    Erre meg csak annyit, hogy milyen önmegtévesztésről is beszélsz? Mikor :

    Igy kezdtem az egész témát az első erre vonatkozó kérdésemben, hát igen el kellett volna rendesen olvasni. Máskor légyszíves tedd azt és ne feltételezz dolgokat se, mert sok esetben nem fedi a valóságot, ha meg sértegetni akarsz akkor írd oda hogy egy p:ocs vagyok és kész, sokkal 1xűbb. :crazy_face:

  35. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    semmi ilyesmi szándék nem volt bennem, szerintem itt akkor félreértettük egymást. egyébként én bánnám a legkevésbé, ha az Apple foglalkozna az itt felvetett dolgokkal. de sajnos még kishazánk is egy túl kis piac számukra ahhoz, hogy például Siri megtanuljon magyarul végre.

    igen, pont ezt mondom, hogy bárki csinálhat bármiről bármilyen videót, semmi garancia nincs arra, hogy az szakmailag is pontos lesz. az egyetlen pontos forrás ilyen esetben az Apple termékoldala. ha ott nincs leírva egy funkció, akkor elég kevés az esélye, hogy az adott videó pontos. ezért nagyon meg kell szerintem válogatni, hogy milyen videókat néz meg egyáltalán az ember.

  36. Avatar for gunar gunar says:

    Hát pedig elvben csinálják egy ideje ahogy kerestek rá embereket, ha igaz volt anno a hír, csak ugye a nyelvünk nem az 1xű kategória megtestesítője, azaz lesz mit tanulnia még akár a kiadás után is bőséggel az inteligenciának ami feldolgozza az infókat, kérdéseket, stb.
    A videót természetesen nem vettem én sem készpénznek, de én sem vagyok gép, akár lehetett volna benne és elkerülte a figyelmemet mikor olvastam, pont ezért tettem fel a kérdést, na meg néha szépen csendben is vezet be dolgokat az Apple, hiszen ennek nem kell hírverés, ami csak negatív reakciókat szülne mindenhol, mert a konkurencia már régen alkalmazza, én biztosan nem verném nagydobra a helyükben, csak beletenném és a leírásába is, oszt ágyesz-búgyesz.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Czo Avatar for White64GB Avatar for Szifon Avatar for lacika88 Avatar for ahorvathkaroly Avatar for sullerj Avatar for Szanya Avatar for totopad Avatar for pAnk Avatar for szanyizoli Avatar for expa Avatar for Jadeye Avatar for Nem_Tom Avatar for SzifonAdmin Avatar for gunar

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for gunar gunar says:

    Azért ez a múlt olvasatában csak egy 12S.

  2. Avatar for pAnk pAnk says:

    A filmszerű módot nem fogja tudni az eddigi készülékek egyike sem? Mert ez csak egy szoftveres “trükk”, ha jól olvastam. Elég gáz, ha ezt az új telefonok újdonságaként akarnák eladni…

  3. Elég nagy csalódás… Pedig lenne miben fejlődni… USB-C, Gyorsabb töltés, Always On Display, Fektetve és közelről is működő FaceID, 12mpx kukázása… Ez így vicc egy kicsit. Watch-ról meg ne is beszéljünk :smiley:

    Annyiból jó, hogy idén nem kell költeni :smiley:

  4. jól értelmezem hogy 2db e-simet és egy fizikait tud majd kezelni? Magyarul 3 sim-et?

  5. Applecare + vásárlással kapcsolatban vannak változások vagy működik a régebben leírt módszer?

  6. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    nem. továbbra is dual SIM. egyszerre maximum 2db kártya tud a hálózatra csatlakozni. tehát az lehet 1db fizikai és 1db eSIM, VAGY 2db eSIM. ha beleteszed a fizikai kártyát, majd pedig két eSIM-et, akkor biztosan fel fogja dobni, hogy csak 2db lehet egyszerre aktív.

  7. Avatar for expa expa says:

    Egyet értek. Lehetett volna fejlődni de nem tudtak. De legalább így nem kell pénzt költeni :smiley:

  8. Tartogatják a puskaport a következőre. Ez gazdasági döntés. Akkor fog cserélni a 12 és 11 tulaj. A kicsikről nem is beszélve. Pont mint az autó piac.

  9. Köszi! Bár így is előny, hogy nem kell a simeket cserélgetni, csak letiltani/engedélyezni.

  10. Avatar for Czo Czo says:

    Tobb eSIM egyebkent most is berakhato, de azokbol egyszerre csak 1 lehet akiv a jelenlegi palettan.

  11. Kis túlzással, de az iPhone 6 óta tartogatják a puskaport…

    évről évre, csak a számok upgrade-je történik, szinte

  12. HE? ez rohadt nagy túlzás mert az X és a Face ID egy puskaporos LÁDA volt, amit előttek. Ezek után jött egy olyan kamera update ami ismét majdnem egy LÁDA volt… szóval…

  13. Pro? Pro max?

  14. Ezeket meg is vettem :hugs:

  15. de ezek nem adnak hozzá a tényleges funkcionalitáshoz…
    Adom, hogy fejlesztés, meg biztonság, meg mittomén, de, ha a tiszta használatiságát nézem a telefonnak, akkor kb stagnál évek óta.

  16. Miért, számodra mi lenne ami hozzáadna a tényleges funkcionalitáshoz?

  17. Modnjuk egy DEX szerű renszer, hogy ne kelljen külön laptop és telefon. Na az adná.

  18. Avatar for gunar gunar says:

    A régi plus - okat még lehetett fekvő módban használni, azok talán alkalmasak is lehetnének rá, amennyiben az adott épp használt app is akarja. Sajnos az utódjaikból már kihagyták, gondolom üzleti okokra visszavezethető ez a lépésük, mert kevesebben vennének iPad-et.

  19. Avatar for Szanya Szanya says:

    Ha 12s- ként tekintek rá, akkor nekem jó, hogy nem tavaly a 12- re váltottam a régebbi telefonomról, hanem vártam egy évet, és 13- ra váltok. Lehet, hogy a mostani telómmal még egy évet húzhatnám, de már kezdem érezni, hogy aktuális lenne a csere. (Nem használok se tabletet, se laptopot vagy asztali gépet.)

  20. Avatar for gunar gunar says:

    Akinek már van az gondolom meg tudja mondani, van-e benne Always on display. Csak mert láttam videón, de leírásokban meg nem, vagy lehet elkerülte a figyelmemet.

  21. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    nincs benne. ha lenne, akkor az le lenne írva a termékoldalon.

  22. Avatar for gunar gunar says:

    Jó én is ezért kérdeztem, mert a haver mondta hogy látott videót róla én meg hogy szvsz hülyeség, mert nem olvastam ilyent, bár a technologia adott, nem kaptunk sajnos. Amugy ezt az IOS-nek kellene tudnia, vagy app is elég, v a hardver sem tudja eleve?

  23. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    nincs ilyen opció. pont. lényegtelen, hogy ki látott és hol és mit. nincs ilyen opció, lényegtelen, hogy miért.

  24. Avatar for gunar gunar says:

    Neked!

  25. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    nem tökmindegy? nincs és kész. totál felesleges azon rugózni, hogy miért nincs, mert nem lesz tőle.

  26. Avatar for gunar gunar says:

    Mi a bajod ember? Csak kérdeztem, valamit ami ENGEM érdekel és erre Te meg dobsz egy olyan választ ami nem az, csak dobtál valamit, majd mivel téged nem érdekel, neked “lényegtelen” , megint a “fölösleges rajta rugózni” jött. Köszi! Majd talán más elárulja, ha vki tudja.

  27. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    az Apple úgy döntött, hogy nem tesz ilyen opciót a készülékbe. hogy miért döntöttek így, azt csak ők tudják. senki más.

  28. Avatar for gunar gunar says:

    Ezekre még mindig nem jött válasz, de majd vki talán. Az opció hiányát az első válaszodból is értettem.

  29. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    sosem volt olyan app, ami megváltoztathatta volna a készülék működését, és ugyanígy a zárolt képernyő működését sem. bármi OLED-kijelzőn tetszőleges adatot jeleníthetsz meg úgy, hogy csak az adott pixelek vannak bekapcsolva és csak azok világítanak, szemben az LCD-vel, ahol ehhez háttérvilágítás kell. hardveresen tehát képes lenne rá. de az iOS-ben nincs ilyen opció jelenleg, és ameddig az Apple nem teszi bele, addig nem is lesz – csak maximum jailbreakkel.

  30. Avatar for gunar gunar says:

    Na erre voltam kíváncsi az elején is. Köszi! De elég lett volna annyi is, hogy app nem tudhat ilyent, a hardver adott csak az Apple kell hozzá az IOS-ben és már régen máshol lennénk. :smiley:

  31. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    mivel sosem tudhatott, így igazából nem értem, miből gondolod, hogy most ez változott volna. ha pedig változott volna, akkor arról már a készülékek bemutatásakor az Apple is beszámolt volna, és tele lenne vele a tech sajtó.

  32. Avatar for gunar gunar says:

    Akkor most hogy is van ez a rugózás amit fentebb említettél?
    Megint kiragadtál egy mondat töredéket és abba kötöttél bele, de igen sok olyan lehetőség van az IOS-ben amiket nem használnak ki a fejlesztők többségben, csak néhány, többször is “rugóztam” a múltban ilyeneken (VOIP appok pl.) szóval akár lehetne is csak nem csinálják vmiért, vannak ilyenek. Most már tudom ez itt nem az a dolog. Arról nem is beszélve, hogy hány olyant vetettem már fel amiért anno hasonlóan le lettem hurrogva és azóta mégis megcsinálta az Apple mert kellett, csak egy ilyen a teló elhagyásának jelzése a watch-on normálisabban mint egy ikonka felül. Ki tudja hány lesz még ilyen amit régebben hiányoltam és majd lesz később. Remélem sok ! :crazy_face:

  33. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ez tény, viszont arra soha nem volt lehetősége a fejlesztőknek, hogy a rendszer működését módosíthassák. ha meg most már lenne ilyesmire lehetőség, azt az Apple külön kiemelte volna már az iOS 15 júniusi bemutatásakor, mint újdonságot.

    tehát a hasonló esetleges önmegtévesztések megelőzése érdekében én továbbra is azt javaslom, hogy az “ismerős mutatott valami videót” helyett inkább az Apple termékoldaláról tájékozódj. ha ott nincs leírva egy ilyen, drasztikusan új funkció, akkor az a funkció nem létezik a készülékben. videókat bárki csinálhat, és feltölthet, még csak értenie sem kell az adott témához, hiszen senki sem ellenőrzi, hogy szakmailag pontos-e – ez pedig azt eredményezheti, hogy akarva vagy akaratlan meg tud téveszteni másokat, ha mások sem feltétlenül tájékozottak megfelelően.

    nem azért csinálta meg, mert te itt felvetetted, az azért kemény lenne – hanem leginkább azért, mert elég sokan küldtek a cégnek visszajelzést valamiről, és úgy döntöttek, hogy beleteszik a rendszerbe az adott funkciót. tehát ha valami funkciót szeretnél, küldj visszajelzést a cégnek. azt pedig így teheted meg:

  34. Avatar for gunar gunar says:

    Most komolyan ezt ide kiírtad nekem??? Ez az én olvasatomban annyit jelent, hogy szerinted én annyira hülye vagyok, hogy ezt feltételezem. HÁT NEM vagyok!

    @Jadeye :tehát a hasonló esetleges önmegtévesztések megelőzése érdekében én továbbra is azt javaslom, hogy az “ismerős mutatott valami videót” helyett inkább az Apple termékoldaláról tájékozódj. ha ott nincs leírva egy ilyen
    Erre meg csak annyit, hogy milyen önmegtévesztésről is beszélsz? Mikor :

    Igy kezdtem az egész témát az első erre vonatkozó kérdésemben, hát igen el kellett volna rendesen olvasni. Máskor légyszíves tedd azt és ne feltételezz dolgokat se, mert sok esetben nem fedi a valóságot, ha meg sértegetni akarsz akkor írd oda hogy egy p:ocs vagyok és kész, sokkal 1xűbb. :crazy_face:

  35. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    semmi ilyesmi szándék nem volt bennem, szerintem itt akkor félreértettük egymást. egyébként én bánnám a legkevésbé, ha az Apple foglalkozna az itt felvetett dolgokkal. de sajnos még kishazánk is egy túl kis piac számukra ahhoz, hogy például Siri megtanuljon magyarul végre.

    igen, pont ezt mondom, hogy bárki csinálhat bármiről bármilyen videót, semmi garancia nincs arra, hogy az szakmailag is pontos lesz. az egyetlen pontos forrás ilyen esetben az Apple termékoldala. ha ott nincs leírva egy funkció, akkor elég kevés az esélye, hogy az adott videó pontos. ezért nagyon meg kell szerintem válogatni, hogy milyen videókat néz meg egyáltalán az ember.

  36. Avatar for gunar gunar says:

    Hát pedig elvben csinálják egy ideje ahogy kerestek rá embereket, ha igaz volt anno a hír, csak ugye a nyelvünk nem az 1xű kategória megtestesítője, azaz lesz mit tanulnia még akár a kiadás után is bőséggel az inteligenciának ami feldolgozza az infókat, kérdéseket, stb.
    A videót természetesen nem vettem én sem készpénznek, de én sem vagyok gép, akár lehetett volna benne és elkerülte a figyelmemet mikor olvastam, pont ezért tettem fel a kérdést, na meg néha szépen csendben is vezet be dolgokat az Apple, hiszen ennek nem kell hírverés, ami csak negatív reakciókat szülne mindenhol, mert a konkurencia már régen alkalmazza, én biztosan nem verném nagydobra a helyükben, csak beletenném és a leírásába is, oszt ágyesz-búgyesz.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Czo Avatar for White64GB Avatar for Szifon Avatar for lacika88 Avatar for ahorvathkaroly Avatar for sullerj Avatar for Szanya Avatar for totopad Avatar for pAnk Avatar for szanyizoli Avatar for expa Avatar for Jadeye Avatar for Nem_Tom Avatar for SzifonAdmin Avatar for gunar