Lesz-e műholdas hanghívás és üzenetküldés az iPhone 13 modellekben?

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A napokban több médium is lehozta, hogy iparági pletykák alapján, Ming-Chi Kuo szerint műholdas hanghívás és üzenetküldés érkezne az Apple által hamarosan bemutatásra kerülő iPhone 13 modellekkel.

Ez már önmagában egy komoly hír lenne, de rögtön felveti a kérdést, hogy mégis milyen műholdas hálózat nyújtana ehhez lefedettséget, milyen feltételekkel és főleg milyen árak mellett, hiszen az Apple-nek nincsenek műholdjai. Nézzük, miről is van szó pontosan.

A hírek szerint az iPhone 13-ban ezt a műholdas kommunikációt elvileg a Qualcomm X60-as modem chipjének egy speciális változata tenné lehetővé, ami már támogatná az 5G specifikációban leírt 53-as (valamint 70-es és 259-es) sávot – ezt ugyanis alapból még csak az X65 tudja.

Ezek közül valószínűleg az 53-as sáv volt, ami az egész kérdéskört elindította, mert arra a Globalstarnak, egy műholdas kommunikációval foglalkozó cégnek van használati engedélye az USA, Kanada, Brazília és Kenya esetén (Európában még nem), és bár ez a sáv korábban műholdas kommunikációra volt elérhető – viszont a cég 2016 óta már a földi, kisteljesítményű, 11,5 MHz sávszélességű hálózata esetén is használja, de megmaradt downlink frekvenciasávként a műholdas eszközeiknél is.

Kuo szerint a LEO (low-earth orbit, alacsony Föld körüli pályán keringő) műholdakkal való kommunikáció lehetővé tenné az iPhone 13 felhasználói számára, hogy üzeneteket küldjenek és telefonálhassanak még akkor is, ha nem érhető el a mobil lefedettség. A Bloomberg korábban például egy 2019-es cikkében számolt be az Apple azon tesztjeiről, hogy műholdas technológiával biztosítsanak adatkapcsolatot az iPhone készülékek számára, az azonban most először merült fel, hogy ez a funkció már a 2021-es iPhone 13 sorozat része is lehetne.

Kuo azt is feltételezi, hogy a jövőben ezt a közelgő Apple AR headset, az Apple Car és más tárgyak használni fogják majd, de az nem világos, hogy ez a műholdas kapcsolat csak az Apple szolgáltatásaival, mint például az iMessage és a FaceTime működne, vagy a normál hanghívások és szöveges üzenetek esetén is.

Ezek mind jól hangzanak, viszont a tech sajtó több képviselője is meglehetősen szkeptikus a hírrel kapcsolatban. Többen éppen azt reagálták erre, hogy az 53-as sáv támogatásával az Apple készülékei még nem fognak csak azért tudni műholdakkal kommunikálni, mert az 53-as sáv használatára jogosultsággal rendelkező Globalstar egyébként egy műholdas kommunikációval foglalkozó cég:

Mi hasonlóan szkeptikusan fogadjuk ezt a hírt, mert bár az Apple-nek megvan az anyagi háttere ahhoz, hogy beruházzon egy ilyen szolgáltatás kiépítésébe, azt a készülékeibe építenie csak akkor lenne értelme, ha már volna is mivel használni, ahhoz pedig a LEO relatíve alacsony röppályái miatt több tucat (akár 70-nél is több) műholdra is szükség van a globális lefedettséghez, azokat pedig nem lehet észrevétlenül pályára állítani. (Persze az is lehet, hogy közben az Apple már csöndben megállapodott a Globalstarral, amit egyelőre nem hoztak nyilvánosságra – de az egész kérdés kapcsán már így is túl sok a találgatás.)

Mindenesetre kíváncsian várjuk az Apple őszi eseményét, és az iPhone 13 modellek bejelentését, amikor végre a fenti kérdésre is egyértelmű választ fogunk kapni.

Te mit gondolsz?

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

 1. Hát szerintem van itt más gond is, nem tudom, hogy az IRIDIUM (vagy azóta bárhogy is hívják) mekkora telefon oldali kimenő teljesítménnyel dolgozott, de azt valószínűtlennek tartom, hogy a 2W körüli UL kimenő teljesítmény elég lesz ahhoz, hogy akár nyílt terepen is fel lehessen rádiózni egy LEO műholdig. Persze semmi sem lehetetlen, az FCC nagyobb teljesítményeket enged meg pl wifi esetén is mint más ilyen szervezetek, szóval az USA így esélyes, de máshol ennek nagyon kicsi esélyét látom SAR problémák miatt.

 2. Esim is van még sem támogatja “senki”. Ahol meg van ott is extra az előfizetéshez. Feltöltő kártyával nem megy. Jó nagy lehúzás. Hát még ez mekkora lenne!

 3. gunar says:

  Már miért ne támogatnák sokan, csak itthon nem akarják a szolgáltatók a T. kivételével, ahol már régóta teljesen normális dolog az eSIM és extra pénzbe sem kerül.
  A műholdas okosság meg hát igen, az ha lesz akkor az biztosan extra lesz, de nem lenne hülyeség, bár alig van hely ahol ne lenne legalább GSM, így kérdés az hogy kinek is lenne rá szüksége valóban és ezért megéri-e minden telót azzal szerelni.

 4. Menj el itthon 500 m feletti hegyekbe kirándulni és rájössz, hogy milyen korlátos is a hazai GSM lefedettség még ismert nagy látogatottságú részeken is.
  Ráadásul más vonatkozáshoz képest (4G, 5G) ezen a hegyi lefedettségi téren nem is látom a fejlődést az utóbbi években. Gondolom, nem éri meg a szolgáltatóknak, az állam pedig szabályozói oldalon nem erölteti, de olyan állami támogatású programot sem indít erre, mint a kistelepülések szélessávú internet elérésének biztosítása.
  Szóval szerintem igény az itthon is lenne a GSM-en túli kommunikációs megoldásokra, akár műholdasra is. Kérdés, hogy egy egyszeri túrázó ezt meg tudja-e majd fizetni.

 5. gunar says:

  Ha számoljuk azokat a helyeket amiket említesz, talán belefér az “alig van”-ba és igen nem annyira szoktam 500m felett mászkálni itthon, de a hegyek között óhatatlanul lesznek árnyékolt területek amikre jó lenne a műhódvétel valóban. Addig is ez műhód egy olcsó alternatíva lehet, ameddig nem lesz olcsó szolgáltatás ott is. :crazy_face:

 6. Az is lehet, hogy “csak” segélyhívásra lesz benne.

 7. Ez lenne a legjobb.
  Mert maradna az igazi offline kikapcsolódás kombinálva egy jelentősen magasabb vészhelyzeti biztonsággal.
  Engem speciál megnyugtatott volna a legutóbbi 20 km-es apa-fiú túrán, amikor egy gyönyörű vadregényes szurdok szakaszon 4 órán keresztül se emberrel se térerővel nem találkoztunk egy ilyen háttér biztonság mondjuk egy sima bokaficam esetére.
  Egy biztos mobil nélkül teljes a kikapcsolódás :sunglasses:

 8. Az Apple főleg követő, nem újító. Mivel a műholdas hívás/üzenetküldés/net más telefonokban még - finoman szólva - nincs kifejezetten elterjedve, nem hiszem, hogy éppen ebben akarna a cég első lenni a piacon.

 9. gunar says:

  Azért ennek jobban is utána olvashattál volna. :slightly_smiling_face:

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!