fbpx Skip to content

A napokban több médium is lehozta, hogy iparági pletykák alapján, Ming-Chi Kuo szerint műholdas hanghívás és üzenetküldés érkezne az Apple által hamarosan bemutatásra kerülő iPhone 13 modellekkel.

Ez már önmagában egy komoly hír lenne, de rögtön felveti a kérdést, hogy mégis milyen műholdas hálózat nyújtana ehhez lefedettséget, milyen feltételekkel és főleg milyen árak mellett, hiszen az Apple-nek nincsenek műholdjai. Nézzük, miről is van szó pontosan.

A hírek szerint az iPhone 13-ban ezt a műholdas kommunikációt elvileg a Qualcomm X60-as modem chipjének egy speciális változata tenné lehetővé, ami már támogatná az 5G specifikációban leírt 53-as (valamint 70-es és 259-es) sávot – ezt ugyanis alapból még csak az X65 tudja.

Ezek közül valószínűleg az 53-as sáv volt, ami az egész kérdéskört elindította, mert arra a Globalstarnak, egy műholdas kommunikációval foglalkozó cégnek van használati engedélye az USA, Kanada, Brazília és Kenya esetén (Európában még nem), és bár ez a sáv korábban műholdas kommunikációra volt elérhető – viszont a cég 2016 óta már a földi, kisteljesítményű, 11,5 MHz sávszélességű hálózata esetén is használja, de megmaradt downlink frekvenciasávként a műholdas eszközeiknél is.

Kuo szerint a LEO (low-earth orbit, alacsony Föld körüli pályán keringő) műholdakkal való kommunikáció lehetővé tenné az iPhone 13 felhasználói számára, hogy üzeneteket küldjenek és telefonálhassanak még akkor is, ha nem érhető el a mobil lefedettség. A Bloomberg korábban például egy 2019-es cikkében számolt be az Apple azon tesztjeiről, hogy műholdas technológiával biztosítsanak adatkapcsolatot az iPhone készülékek számára, az azonban most először merült fel, hogy ez a funkció már a 2021-es iPhone 13 sorozat része is lehetne.

Kuo azt is feltételezi, hogy a jövőben ezt a közelgő Apple AR headset, az Apple Car és más tárgyak használni fogják majd, de az nem világos, hogy ez a műholdas kapcsolat csak az Apple szolgáltatásaival, mint például az iMessage és a FaceTime működne, vagy a normál hanghívások és szöveges üzenetek esetén is.

Ezek mind jól hangzanak, viszont a tech sajtó több képviselője is meglehetősen szkeptikus a hírrel kapcsolatban. Többen éppen azt reagálták erre, hogy az 53-as sáv támogatásával az Apple készülékei még nem fognak csak azért tudni műholdakkal kommunikálni, mert az 53-as sáv használatára jogosultsággal rendelkező Globalstar egyébként egy műholdas kommunikációval foglalkozó cég:

Mi hasonlóan szkeptikusan fogadjuk ezt a hírt, mert bár az Apple-nek megvan az anyagi háttere ahhoz, hogy beruházzon egy ilyen szolgáltatás kiépítésébe, azt a készülékeibe építenie csak akkor lenne értelme, ha már volna is mivel használni, ahhoz pedig a LEO relatíve alacsony röppályái miatt több tucat (akár 70-nél is több) műholdra is szükség van a globális lefedettséghez, azokat pedig nem lehet észrevétlenül pályára állítani. (Persze az is lehet, hogy közben az Apple már csöndben megállapodott a Globalstarral, amit egyelőre nem hoztak nyilvánosságra – de az egész kérdés kapcsán már így is túl sok a találgatás.)

Mindenesetre kíváncsian várjuk az Apple őszi eseményét, és az iPhone 13 modellek bejelentését, amikor végre a fenti kérdésre is egyértelmű választ fogunk kapni.

Te mit gondolsz?

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.