fbpx Skip to content

Az Apple a keddi keynote utolsó szekciójára hagyta az iPhone 13 Pro és iPhone 13 Pro Max bemutatását. Az iPhone 13 Pro első ránézésre nem sokban tér el elődjétől, viszont az új, világosabb kék szín, illetve a nagyobb, és jobban ki is emelkedő kamerák azonnal szembetűnőek voltak.

A felül belógó szenzorsziget itt is keskenyebbé vált, a hangszórórés ugyanúgy a kijelző éléhez költözött, és az akkumulátor mérete ezeknél a modelleknél is nőtt valamelyest. Lássuk, mit kell tudni róluk!

A tükörfényesre polírozott acél kialakítás nem változott, csak színében, amelyek mostantól a grafit, arany, ezüst, sierrakék színeket jelentik. A sierrakék esetén ráadásul az Apple kiemelte, hogy az egy teljesen új eljárást igényelt a fizikai gőzfázisú leválasztás során, hogy a megfelelő színt elérjék.

A külsőhöz tartozik a fentebb már említett, az elődjénél 20%-kal keskenyebb szenzorsziget, mellé viszont a hátlapi kamerák mérete az elfoglalt terület és a kilógás magassága terén is nem sokkal ugyan, de mégis szemmel láthatóan nőtt.

A hátlapi üveg továbbra is matt felületű, az előlap üvege pedig maradt az iPhone 12 modellekkel megjelent Ceramic Shield.

A MagSafe kiegészítők támogatása természetesen ugyanúgy elérhető – a tokokból viszont a megváltozott hátlapi kamerasziget miatt újra van szükség, de például a MagSafe bőrtárca vagy a MagSafe akkumulátor ugyanúgy használható.

A készülék lelke itt is az A15 Bionic chip – viszont a sima iPhone 13 és iPhone 13 mini modellekkel szemben a grafikus magok száma itt öt, és nem csak négy, ami az Apple állítása szerint akár 50%-kal gyorsabb grafikus teljesítményre képes, mint a konkurencia vezető modelljei.

A kijelző itt is az új Super Retina XDR, amely egy új, sokkal energiatakarékosabb OLED-panellel rendelkezik, viszont már 1000 nit fényerővel, ami 25%-kal több, mint az előző évi modell esetén, illetve HDR tartalmaknál ez akár 1200 nit is lehet.

De a legfontosabb újdonság mégsem ez, hanem a 120Hz-es ProMotion technológia. Az energiatakarékosság jegyében pedig a készülék dinamikusan változtatja a kijelző képfrissítési értékét 10 és 120Hz között a megjelenített tartalomnak megfelelően:

Így például görgetés vagy a képek közötti lapozás sokkal finomabb és gyorsabban reagáló, és a készülék még az ujjunk húzásának sebességét is figyelembe veszi ehhez. Az egyes alkalmazások és persze a játékok pedig még inkább ki tudják majd használni a megnövekedett képfrissítési érték nyújtotta előnyöket.

A következőként az Apple a kamerákat említette. A telefotó kamera immár 77 mm-es fókusztávolsággal, 3‑szoros optikai zoommal és ƒ/2,8‑as fényrekesszel rendelkezik.

Az ultraszéles látószögű kamera ƒ/1,8‑as fényrekeszt, gyorsabb érzékelőt, Focus Pixels technológiát és hattagú objektívet kapott, amiknek köszönhetően 92%-kal javult a gyengébb fényviszonyok esetén a képek készítése:

A széles látószögű kamera pedig az ƒ/1,5‑ös fényrekesz mellett nagyobb, 1,9 μm‑es képpontokat kapott az érzékelőre, amivel 2,2-szeresével javult a gyenge fényviszonyok közbeni használata:

Az ultraszéles látószögű kamera kis fókusztávolsága még egy újdonságot lehetővé tesz, ez pedig a makrofotózás.

Az Áttervezett objektívjével és hatékony autofókusz-rendszerével az új ultra­széles látószögű kamera akár 2 cm‑re is képes fókuszálni – így még a legapróbb részletek is gyönyörűen látszódnak.

A makrofotózás pedig csak a kezdet, mert már makro­videókat is felvehetünk majd – akár lassítva, akár time‑lapse‑ként.

Itt is elérhető a Fotografikus stílusok opció, amivel egyedibbé tehetjük a fotóinkat: a szűrőkkel ellentétben a stílusok szelektíven módosítják a kép különböző részeit, megőrizve a szereplők bőrtónusát.

Csak válasszuk ki valamelyik Apple-előbeállítást – például az Élénk, a Gazdag kontraszt, a Meleg vagy a Hűvös megjelenést –, és ha szeretnénk, finomítsuk tovább. Az általunk kiválasztott stílust beállítva az összes fotónk automatikusan abban a stílusban fog megjelenni.

A videózás esetén újdonság a filmszerű mód, amire az iPhone 13 Pro és iPhone 13 Pro Max 1080p felbontásban, 30 képkocka/s sebességgel képes. A profi filmesek előszeretettel alkalmazzák az átélezésnek nevezett technikát – vagyis a fókusz egyik tárgyról a másikra való áthelyezését – a nézők figyelmének irányítására. Az iPhone-nal felvett videóinkban mostantól mi is egyszerűen bevethetjük ezt a történetmesélési technikát.

A filmszerű mód auto­ma­ti­ku­san mélység­élesség-effektet hoz létre, és váltja a fókuszt. A felvételt elindítva a filmszerű mód folyama­tosan fókuszban tartja és gyönyörű mélység­élesség-effekttel veszi körül a szereplőket, és azt is érzékeli, ha egy új főszereplő készül bejönni a képbe, és amikor színre lép, intelligensen ráfókuszál. A fókuszt természetesen manuálisan is bármikor állíthatjuk a kívánt alanyra koppintva az élőképen, mindezt Dolby Vision HDR-ben rögzítve – még akár utólag is.

A számítások elvégzéséhez, a gépi tanulási algoritmusok futtatásához, az automatikus fókusz­váltás rendereléséhez, a manuális fókusz­váltás támogatásához és minden képkocka Dolby Vision-fényeléséhez elképesztő számítási teljesítményre van szükség – mivel mindez valós időben történik.

Az iPhone 13 Pro modellek kiváltsága a ProRes-videofelvétel, amivel akár 4K felbontásban és 30 képkocka/s sebességgel (128 GB‑os tároló esetén 1080p felbontásban és 30 képkocka/s sebességgel) rögzíthetünk videókat. A ProRes formátum ki­emel­kedő szín­hűségének és alacsony tömörítési arányának köszönhetően moziminőségben vehetjük fel, szerkeszthetjük meg és küldhetjük el a videókat.

Az egész projektet végigvihetjük ProRes formátumban az iPhone‑unkon, vagy könnyedén átküldhetjük a ProRes-videókat az iPhone‑ról a Mac-en futó Final Cut Pro-ba. A ProRes támogatás ugyanakkor csak később, egy szoftverfrissítéssel érkezik.

Mivel az ilyen nagyfelbontású videók elég nagy tárhelyet igényelnek, ezért idén először elérhetővé vált az 1TB-os tárhely-kapacitás is az iPhone-ok esetén.

A következő újdonságként az Apple az akkumulátort említette meg. Mivel az iPhone 13 Pro-ban gyorsabb chip kapott helyet, és gyorsabb 5G sebességre is képes, nagyobb fényerejű, de mégis takarékosabb OLED-kijelzője van, és a jelenlegi legfejlettebb kamerarendszerrel rendelkezik, ezért az Apple állítása szerint az iPhone 13 Pro nagyjából másfél órával hosszabb használati időre képes, mint az iPhone 12 Pro, a iPhone 13 Pro Max esetén pedig ez két és fél óra pluszt jelent a sima iPhone 12 Pro Max-szel szemben.

Itt is várjuk az iFixit szétszedős cikkét, hogy kiderüljön, mit is takar pontosan, hogy nagyobb lett az akkumulátor.

Bár az Apple nem emelte ki külön, de szintén fontos újdonság, hogy a kettős SIM esetén immár mindkét kártya lehet eSIM, ami azt jelenti, hogy egyszerre akár kettő eSIM is használható vele. (Persze bele tehetünk ezek mellé még egy fizikai SIM-et is, de ettől függetlenül egyszerre csak kettő kártya lehet aktív, három nem!)

Hazai iPhone 13 Pro és iPhone 13 Pro Max árak, megjelenés

Az új Pro iPhone-ok ára dollárban itt sem változott, azok ugyanannyiba kerülnek, mint előző évben az iPhone 12 Pro modellek. Ráadásul a dollár-euró-forint átváltási tengelyen most az árfolyamok miatt a forintban fizetendő ár nemhogy nem nőtt, hanem még csökkent is a múlt évhez képest!

Az iPhone 13 Pro esetén ezekkel az árakkal kell számolni:

  • 128GB: 424 990 Ft (ez 439 990 Ft volt a múlt évben!)
  • 256GB: 464 990 Ft (ez 483 990 Ft volt a múlt évben!)
  • 512GB: 552 990 Ft (ez 571 990 Ft volt a múlt évben!)
  • 1TB: 640 990 Ft (ez új opció)

Az iPhone 13 Pro Max esetén pedig ezekkel:

  • 128GB: 464 990 Ft (ez 479 990 Ft volt a múlt évben!)
  • 256GB: 504 990 Ft (ez 523 990 Ft volt a múlt évben!)
  • 512GB: 592 990 Ft (ez 611 990 Ft volt a múlt évben!)
  • 1TB: 680 990 Ft (ez új opció)

Az iPhone 13 Pro modellek szeptember 17-től előrendelhetők, és 24-én érkeznek a vásárlókhoz.

Összegezve

Amennyiben valakinek az iPhone-ja a kamerája, és tényleg sokat fotóz és videóz vele, akkor az új kameráknak köszönhető fotós és videós újdonságok mindenképp egy pozitív előrelépést jelentenek még az iPhone 12 Pro modellekről váltva is.

A 120Hz-es képfrissítésre is képes kijelzőt is sokan várták, és mivel az iOS dinamikusan változtatja a képfrissítést, így ez nem eredményez majd gyorsabb merülést sem. Ebben még az egyébként energiatakarékosabb kialakítás is segít, ahogyan a nagyobb akkumulátor is, aminek köszönhetően másfél illetve két és fél órával tovább is bírhatja a készülék az elődjével szemben.

Ha pedig valakinek a tárhely-kapacitás a legfontosabb, akkor most már 1TB-ot is választhat (no persze ne felejtsük el azt sem, hogy mindig legyen naprakész biztonsági mentés a készülékünkön tárolt adatokról). Az meg külön pozitívum, hogy idén még olcsóbb is lett forintban az ár, mint amennyi múlt évben volt.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for expa expa says:

    Gyenge fejlesztések, ennél sokkal nagyobbat kellett volna ugrani. Felejtős 12-ről…

  2. Csak kommenetet olvasni jöttem :shushing_face:

  3. Tulajdonképpen ez egy 12S - már amikor még volt “S”. De lényegében az.
    A XS Max-ról megfontolom a váltást, bár még mindig kiváló készülék mindenre.

  4. Szerintem felesleges elvárni, hogy évről-évre olyan újdonságokkal rukkoljanak elő, hogy az előző csúcskészülékről teljes mértékben megérjen váltani. Annak a korszaknak már vége és ez jól is van így.

  5. Avatar for pAnk pAnk says:

    Ez így van. Viszont akkor felmerül a kérdés, hogy van -e értelme teleszemetelni évente a világot azért, hogy csak egy egészen apró újdonságot kapjunk? Ezt kellene inkább szabályozni, ha már annyira ráugtottak a kötelező frissítésekre. És itt nem csak az Apple-ről van szó.

  6. Újrahasznosítás.
    Amúgy meg töredék % vált évente, aki meg igen szinte biztos, hogy eladja vagy továbbadja a családon belül. Tehát a készülék élettartama több felhasználó között oszlik meg, tehát fontosabb a készülékek hosszúra tervezett eletciklusa ebben pedig a többiekhez képest jól áll az Apple.

  7. Avatar for expa expa says:

    Te milyen nagy fejlesztésre gondolsz?
    Én csak arra, hogy a face-id mehetne fektetett módban is. Vagy lehetne jóval kisebb szenzor sziget, stb. Ezek nem olyan nagy dolgok de mégis nagyobb fejlődés lenne mint amiket bemutattak…

  8. Viszont akkor most ugyanazt tudja a Pro Max és Pro kamera terén vagy van megint különbség és csak én nem látom?

  9. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    nincs különbség.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for White64GB Avatar for Szifon Avatar for nmarcell27 Avatar for pAnk Avatar for grofzero Avatar for expa Avatar for Nem_Tom Avatar for Jadeye Avatar for 83miki83

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for expa expa says:

    Gyenge fejlesztések, ennél sokkal nagyobbat kellett volna ugrani. Felejtős 12-ről…

  2. Csak kommenetet olvasni jöttem :shushing_face:

  3. Tulajdonképpen ez egy 12S - már amikor még volt “S”. De lényegében az.
    A XS Max-ról megfontolom a váltást, bár még mindig kiváló készülék mindenre.

  4. Szerintem felesleges elvárni, hogy évről-évre olyan újdonságokkal rukkoljanak elő, hogy az előző csúcskészülékről teljes mértékben megérjen váltani. Annak a korszaknak már vége és ez jól is van így.

  5. Avatar for pAnk pAnk says:

    Ez így van. Viszont akkor felmerül a kérdés, hogy van -e értelme teleszemetelni évente a világot azért, hogy csak egy egészen apró újdonságot kapjunk? Ezt kellene inkább szabályozni, ha már annyira ráugtottak a kötelező frissítésekre. És itt nem csak az Apple-ről van szó.

  6. Újrahasznosítás.
    Amúgy meg töredék % vált évente, aki meg igen szinte biztos, hogy eladja vagy továbbadja a családon belül. Tehát a készülék élettartama több felhasználó között oszlik meg, tehát fontosabb a készülékek hosszúra tervezett eletciklusa ebben pedig a többiekhez képest jól áll az Apple.

  7. Avatar for expa expa says:

    Te milyen nagy fejlesztésre gondolsz?
    Én csak arra, hogy a face-id mehetne fektetett módban is. Vagy lehetne jóval kisebb szenzor sziget, stb. Ezek nem olyan nagy dolgok de mégis nagyobb fejlődés lenne mint amiket bemutattak…

  8. Viszont akkor most ugyanazt tudja a Pro Max és Pro kamera terén vagy van megint különbség és csak én nem látom?

  9. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    nincs különbség.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for White64GB Avatar for Szifon Avatar for nmarcell27 Avatar for pAnk Avatar for grofzero Avatar for expa Avatar for Nem_Tom Avatar for Jadeye Avatar for 83miki83