fbpx Skip to content

Másfél hónappal az iOS 16.6 megjelenése után az Apple kiadta az iOS 16.6.1-et, ami elsősorban két sebezhetőség javítását tartalmazza, amiket a cég információi alapján aktívan ki is használhatnak épp.

Emellett megjelent még az iPadOS 16.6.1, a watchOS 9.6.2 és a macOS Ventura 13.5.2 is, amelyek ugyanezeket a sebezhetőségeket orvosolják.

Nem érdekelnek az újdonságok, csak telepíteni szeretnéd? Kattints ide, hogy átugord őket: Letöltés, telepítés.

iOS 16.6.1 újdonságok

A hivatalos információkban az Apple a következőket írja:

Ez a frissítés fontos biztonsági javításokat tartalmaz, és javasolt az összes felhasználó számára.

A frissítés két sebezhetőséget javít, ezek azonosítói a következők: CVE-2023-41061, CVE-2023-41064.

Az Apple információi alapján ezeket a sebezhetőségeket jelenleg aktívan ki is használhatják.

☣️ BLASTPASS exploit – Pegasus kémszoftver

A Citizenlab munkatársai múlt héten fedezték fel a BLASTPASS névre keresztelt exploit láncot, amely az NSO Group által fejlesztett Pegasus kémszoftver telepítését teszi lehetővé anélkül, hogy a felhasználónak bármit is tennie kellene, egyszerűen már egy megfelelően előkészített iMessage üzenet megérkezése elegendő ahhoz, hogy a készülék megfertőződjön, tehát egy zero-click zero-day sebezhetőségről van szó.

A Lezárt Mód ugyanakkor igazoltan védelmet nyújt egyébként ez ellen is.

Letöltés, telepítés

A frissítés a legegyszerűbben a Beállítások, Általános, Szoftverfrissítés menüpontba lépve telepíthető, de természetesen használhatjuk a Findert, illetve korábbi rendszereken és Windows-on az iTunes-t is. Bármelyik módszert is választjuk, a folyamat végeredménye ugyanaz lesz. Erről itt írtunk részletesen: Gyakori kérdések: hogyan működik az OTA frissítés?

Az iOS 16.6.1 buildje 20G81.

Ha valaki szeretné lementeni a 16.6.1 IPSW fájlját, az nyissa meg az alábbi cikkünket, amiből mindig a legfrissebb, az Apple által épp aláírt iOS-verzió IPSW-fájlja tölthető le: Gyakori kérdések: mi a készülékemre elérhető, legfrissebb firmware-verzió?

Downgrade?

Gyakorlatilag bármely esetben kizárólag csak az arra a készülékre hivatalosan elérhető legfrissebb verzió tehető fel – illetve az, amit az Apple épp aláír, mert itt lehetnek átfedések, főleg egy új verzió megjelenése utáni napokban, ameddig még az előző verziót is aláírják: Gyakori kérdések: az aktuális iOS-verziónál régebbi firmware visszaállítása.

Az iOS 16-ra frissíthető készülékek esetén az Apple már nem írja alá az iOS 15-öt, így az már nem tehető vissza, pláne nem az iPhone 14 modellekre, amelyek már eleve iOS 16-tal érkeztek.

Ha a készüléken aktuálisan meglévő verziót szeretnénk kitakarítani: Gyakori kérdések: aktuális iOS-verzió újratelepítése, frissítés nélkül.

Mivel azonban ez a verzió két zero day sebezhetőséget is javít, amit az információk alapján éppen aktívan ki is használhatnak, így ebben az esetben a downgrade legkevésbé sem javasolt.

Kérdésem van!

Ha kérdésed merül fel, érdemes elsőként a Gyakran Ismételt Kérdések cikkünket végiglapozni: Gyakran Ismételt Kérdések.

Ha a frissítéskor hibával találkozol, akkor pedig ezt a cikkünket érdemes megnézni: Leggyakoribb iTunes hibaüzenetek.

Linkgyűjtemény

Az iOS 16-ról szóló összes cikkünk megtalálható az iOS 16 címke alatt.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

 1. Avatar for novisz novisz says:

  Miért nem lehet látni az app-ban a hozzászólásokat?
  Azt nehezen, de elfogadtam, hogy az appban nem lehet hozzászólást írni, de látni sem lehet már :frowning:

 2. Sajnos még nem volt időm az új rendszerhez az appot is igazítani ezért nincsenek bizonyos dolgok az appban. Természetese Safariban elérhető az oldal, tehát ott láthatod a hozzászólásokat és itt hozzá is tudsz szólni. De igyekszem majd megjeleníteni ott is őket.

 3. Avatar for novisz novisz says:

  Szia!
  Köszi, nagyon várjuk!
  Jelzem, hogy a hozzászólások sem a Firefox-ban sem a Chrome-ban sem működik.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for novisz Avatar for Szifon Avatar for SzifonAdmin