fbpx Skip to content

Az elmúlt pár napban több forrásból izgalmas hírek merültek fel az iOS 17-ről és az iPadOS 17-ről.

Valószínűleg érkezik egy új Napló alkalmazás, ahol leírhatod, hogy milyen napod volt, valamint Gurmantől érkeztek hírek azt illetően, hogy melyik már meglévő alkalmazások fognak idén nagyobb frissítésen átesni. Nézzük meg, hogy mit tudunk!

Mark Gurman, a Bloomberg újságírója interjút adott a MacRumors Show podcastben. Gurman azt mondta, hogy az iOS 17-re úgy érdemes gondolni, mint az iOS 15-re, ugyanis ez a frissítés sem fog nagy változásokat hozni, mint az iOS 14 widgetjei vagy az iOS 16 lezárt képernyő frissítése, hanem inkább a meglévő dolgokat bővíti.

Két alkalmazás, ami nagyobb figyelmet kap az Apple-től az a Tárca és a Lokátor lesz. Gurman úgy véli, hogy az Apple nagyobb hangsúlyt fog helyezni a Lokátor helyalapú funkcióira, de hozzátette, hogy az elkövetkező hetekben még fog nyilatkozni az iOS 17-ről.

Az iOS 17 egyik legnagyobb újítása valószínűleg a “sideloading” lesz, vagyis hogy bárki otthonról is telepíthet majd alkalmazást vagy harmadik féltől származó alkalmazás-áruházat eszközére. Ez a funkció az európai piacra lesz korlátozva, mert alapvetően az EU követelései miatt valósítja meg az Apple. Ha bővebben érdekel, itt számoltunk be róla: Bloomberg: 2024-ben érkeznek a harmadik féltől származó alkalmazás áruházak. (Technikailag maga a sideloading egyébként már évek óta megoldható: például az utóbbi évek jailbreakjeit végrehajtó alkalmazásokat is így lehet telepíteni az adott készülékre.)

Gurman említette még a macOS 14-et is, mely szerinte csak egy apróbb frissítés lesz és főként a többi platform újításainak támogatásával fogja felvértezni az Apple számítógépeit. A watchOS 10 előrejelzéseiről pedig itt írtunk: Új főképernyőt és izgalmas újdonságokat hozhat a watchOS 10.

Bár Gurman úgy véli, hogy nagy újításra nem érdemes számítani az iOS 17-től, de a The Wall Street Journal úgy sejti, hogy az Apple egy Napló alkalmazáson dolgozik.

Ha használtál már Day One-t vagy bármely más napló alkalmazást, akkor valószínűleg megvan a koncepció: napi bontásban rögzíted, hogy mivel töltötted az idődet. Pont, mint egy fizikai naplóban.

A szoftver a naplóalkalmazások kategóriájában fog versenyezni, mint a Day One és lehetővé teszi majd a felhasználók számára, hogy gondolataikat és tevékenységeiket rögzítsék. Ez az új Apple termék megerősíti azt, hogy a vállalat egyre inkább érdeklődik a mentális egészség irányába.

Az Apple naplóalkalmazása belső kódnevén Jurassic néven fut és ha lehet hinni dokumentációjának, úgy lett tervezve, hogy segítse az felhasználókat emlékezni arra, hogy milyen volt a napjuk. Az alkalmazás kielemzi majd a felhasználó átlagos napját, beleértve azt, hogy mennyi időt töltött otthon vagy hogy történt-e vele bármi szokatlan.

A naplóhoz az Apple állítólag fel fogja használni az Apple Watch-csal rögzített edzéseket is és arra is figyelni fog, hogy találkozott-e a felhasználó másokkal a nap során.

A jelentés szerint az Apple naplóalkalmazása sokkal nagyobb dolgokat tud véghezvinni, hiszen hozzáfér a felhasználók üzeneteihez és hívásaihoz is, de a tervezésekor állítólag az adatvédelem és a biztonság kritikus szempont volt. A felhasználó napjának elemzése az eszközön fog történni és a naplózási javaslatok 4 hét után törlésre kerülnek, ha nem rögzítették őket.

Egyelőre nem úgy tűnik, hogy fizetős lenne az alkalmazás, legalábbis a WSJ által megkaparintott dokumentáció alapján nincs erre utaló jel. Természetesen az Apple szóvivőjének nem volt semmi hozzáfűznivalója.

Az “Apple Napló” ötlete felcsigázta Parker Ortolani designert is, aki rögtön összedobott pár képernyőfotót, hogy szerinte hogyan nézhetne ki ez az alkalmazás iPhone-on és Apple Watch-on:

Szívem szerint sokkal jobban érdekelt volna, hogy Mac-en hogy fog kinézni, ugyanis inkább ott írnék naplót, ha már bárhol írnom kéne.

Végül pedig ejtsünk szót a támogatott eszközökről. Ez már eddig is egy felhevült téma volt, mert az iPhone X kapcsán ellentétes információkat hozott két megbízható forrás: Felmerült, hogy az iOS 17 esetleg már nem támogatja majd az iPhone 8 és iPhone X modelleket.

Most a francia iPhoneSoft nyilatkozott az iPadOS 17 eszköztámogatásáról. Ha lehet hinni nekik, akkor az első generációs 9,7 és 12,9 colos iPad Pro, valamint az 5. generációs iPad esik ki idén.

Ez azt jelentené, hogy ezek az iPadek maradnának támogatottak:

  • 2017-es vagy újabb iPad Pro
  • Harmadik generációs iPad Air vagy újabb
  • Hatodik generációs iPad vagy újabb
  • Ötödik generációs iPad mini vagy újabb

Ez a lista megegyezik azzal, ami az első rendszerkövetelményes pletykában szerepelt, de ez persze még nem jelent semmit.

Tavaly az iOS 16 sok eszköz támogatásával számolt le, többek között az iPhone 6s-sel, iPhone 7-tel, az eredeti iPhone SE-vel, az utolsó iPod touch-csal, a második generációs iPad Airrel és az iPad mini 4-gyel, így erős lépés lenne az Apple-től, ha idén is magasabb rendszerkövetelményeket állapítanának meg, főleg úgy, hogy előreláthatólag nem lesz nagy újítás az iOS/iPadOS 17-ben.

Te mit gondolsz: szerinted melyik eszközökön fut majd az iOS 17?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for gunar gunar says:

    Gurmantől milyen írek érkeztek? :crazy_face:

  2. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    betűhiányos vöröshajúak! javítottam, köszi. :slight_smile:

  3. Avatar for Czo Czo says:

    Ha lanyok, johetnek! :DD

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Czo Avatar for Szifon Avatar for Jadeye Avatar for gunar

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for gunar gunar says:

    Gurmantől milyen írek érkeztek? :crazy_face:

  2. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    betűhiányos vöröshajúak! javítottam, köszi. :slight_smile:

  3. Avatar for Czo Czo says:

    Ha lanyok, johetnek! :DD

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Czo Avatar for Szifon Avatar for Jadeye Avatar for gunar