fbpx Skip to content

A Synology routerei közül járt már nálunk az RT1900ac, az RT2600ac, az MR2200ac, és legutóbb pedig az RT6600ax, most pedig a WRX560-nal lefedjük a jelenlegi termékpalettát.

A routerek fejlődésével az általuk nyújtott funkciók és támogatott szabványok, frekvenciasávok mennyisége is nőtt, ami nagyon leegyszerűsítve még a külső antennák számának növekedését is magával hozta: az RT1900ac esetén 3 antenna volt, az RT2600ac-n már 4, a jelenlegi zászlóshajón, az RT6600ax-en pedig már 6 antennával számolhatunk. Konkurens gyártóknál van, hogy még ennél többet is ráaggatnak a routerre, így megjelentek az egyfajta “digitális sündisznók” is. De mi van akkor, ha inkább valami olyanra vágyunk, amiből nem állnak ki antennák, és így sokkal inkább belesímul a környezetébe? Ahogyan korábban az MR2200ac, úgy most a WRX560 is választ kínál többek között erre a kihívásra is.

Műszaki adatok

  • Processzor: Négymagos 1.4 GHz
  • Hardveres gyorsítómotor: Layer 4 / Layer 7
  • Memória: 512 MB DDR4
  • Antenna típusa:
    4×4 MIMO nagy teljesítményű belső antenna (5 GHz)
    2×2 MIMO nagy teljesítményű belső antenna (2.4 GHz)
  • LAN-Port:
    2.5GbE (RJ-45) x 1
    Gigabit (RJ-45) x 3
  • WAN-Port:
    Gigabit (RJ-45) x 1
    2.5 GbE (RJ-45) x 1 (Dual WAN)
  • Külső portok: USB 3.2 Gen 1 x 1 (5V, 0.9A)
  • IEEE 802.11ax:
    IEEE 802.11a/b/g/n/ac/ax
    2.4GHz: 600Mbps
    5GHz: 2400Mbps
    Párhuzamos kétsávos Wi-Fi
  • Wi-Fi titkosítása: WPA/WPA2-Personal, WPA/WPA2-Enterprise, WPA2/WPA3-Personal, WPA3-Personal/Enterprise, Wi-Fi Enhanced Open (OWE)
  • Gomb és kapcsoló: WPS, tápkapcsoló, reset, Wi-Fi be- és kikapcsolása
  • Méret (magasság x szélesség x mélység): 233 mm x 194 mm x 66 mm
  • Súly: 1.3 kg

SRM 1.3

A routeren az SRM 1.3-as verziója fut, amihez rendszeresen érkeznek frissítések. Egyébként még az RT1900ac is kap biztonsági frissítéseket, de arra az SRM 1.3 nem érhető el.

Mi a különbség az RT6600ax-szel szemben?

A WRX560-at a leginkább kézenfekvő “nagytestvérével”, az RT6600ax-szel összehasonlítani, ami nyilván a jelenlegi zászlóshajó a cég routerei közül, így annak “kistestvéreként” pár dologban értelemszerűen kevesebbet tud nála, de ezek nem feltétlenül életbevágóak.

Méret

Az RT6600ax-szel szemben a legnagyobb eltérés, hogy a WRX560-on nincsenek külső antennák – ebben követi elődjét, az MR2200ac-t –, de ez mégsem megy az általa nyújtott lefedettség rovására.

Az alábbi képen elsőre talán észre sem vehető, hogy ott áll hátul, a virág előtt – és pont ez az egyik legnagyobb előnye, hogy jóformán beleolvad a környezetbe, és csak teszi a dolgát:

A mérete egyébként nagyjából akkora, mint amekkora az RT6600ax lenne az antennái nélkül.

LED-ek

A WRX560 esetén mindössze 3 LED van: Status, Wi-Fi, WAN – ezzel is próbál az eszköz a legkevésbé sem feltűnő lenni, illetve természetesen ezek is kikapcsolhatóak, akár időzítve is, ha például hálószobában kerülne elhelyezésre, és akkor egyáltalán nem villognak éjszaka.

Csatlakozók

Csatlakozók tekintetében ugyanaz a helyzet, mint az RT6600ax esetén: az eszköz egy darab 2,5 GbE-s WAN porttal (WAN 2 / LAN 1), illetve négy, gigabites Ethernet porttal (WAN 1, LAN 2-4) rendelkezik – és ennél a modellnél ugyanúgy az érintkezőikkel lefelé álló portok vannak, ahogyan az RT2600ac-nál is (az RT6600ax hátoldalán ezek pont fordítva vannak).

A WRX560 esetén egyéb csatlakozásként még egy darab USB-portunk van, ami USB 3.2 Gen 1-es.

Processzor, memória

Az RT6600ax-ben található négymagos, 1,8 GHz órajelű processzor és 1 GB DDR3-as RAM helyett a WRX560-ban egy négymagos, 1,4 GHz-es processzor kapott helyet, és noha a RAM csak 512 MB, de cserébe már DDR4.

Teljesítménybeli különbségek

Az RT6600ax-szel szemben az alábbi különbségekkel számolhatunk:

  • 15 helyett 10 a lehetséges Wi-Fi SSID-k száma
  • 200 helyett 150 a maximálisan csatlakoztatható eszközök száma
  • 96 helyett 64 a lehetséges Port Forwarding és UPnP szabályok száma
  • 64 helyett 32 a lehetséges Port Triggering szabályok száma
  • 200 helyett 100 a blokkolható URL-ek száma
  • 200 helyett 100 az engedélyezhető URL-ek száma
  • 40 helyett 20 a VPN-hozzáférési kliens licencek maximális száma
  • 20 helyett 10 a Site-to-Site VPN-alagutak maximális száma
  • 5 helyett 3 a Távoli asztal (RDP + VNC) kapcsolatok maximális száma

Ezek az értékek egyébként a maximálisan csatlakoztatható eszközök számának kivételével megegyeznek az RT2600ac által nyújtott lehetőségekkel, a csatlakoztatható eszközök száma annál 100, a WRX560-nál pedig 150.

Ha pedig a WRX560-at az elődjének tekinthető MR2200ac-vel hasonlítjuk össze, akkor a legtöbb paramétere majdnem ugyanolyan mértékben nőtt, mint amennyit az RT6600ax fejlődött az RT2600ac-vel szemben.

Nagy teljesítmény helytakarékos kivitelben

A Wi-Fi 6 technológia és nagy teljesítményű belső antennák révén nagyobb sebességet biztosít több eszközhöz, nagyobb hatótávolságban, mindezt kompakt kialakításban.

5,9 GHz-es sáv támogatása

Az 5,9 GHz-es sáv támogatásával elérhetővé válik az interferenciamentes sávhoz való hozzáférés a nagyobb potenciális kapcsolati sebességek vagy a dedikált vezeték nélküli backhaul érdekében.

Energiafogyasztás

A használat közbeni érték 10.80 W, az üresjárati pedig 7.94 W, amelyek megegyeznek az RT2600ac fogyasztási értékeivel – és ez azt is jelenti, hogy használat közben alacsonyabb a fogyasztása az RT6600ax-nél, készenléti állapotban ugyanakkor magasabb nála.

Wi-Fi 6 támogatás

A Wi-Fi 6 nyújtotta előnyöket, így a nagyobb sávszélességet avagy leegyszerűsítve sebességet értelemszerűen kizárólag az azt támogató készülékekkel fogjuk megtapasztalni, de még ebben az esetben is sok körülménytől függ a ténylegesen elérhető adatátviteli sebesség.

Az Apple készülékei közül az alábbiak támogatják a Wi-Fi 6-ot:

  • iPhone: iPhone 11 és újabb modellek (részletek),
  • iPad: 10. generációs iPad, 6. generációs vagy újabb iPad mini, 4. generációs vagy újabb 12,9 hüvelykes iPad Pro, 2. generációs vagy újabb 11 hüvelykes iPad Pro, 4. generáció vagy újabb iPad Air (részletek),
  • Mac: Apple processzorral rendelkező modellek.

DS router app

A router természetesen nem csak böngészőből, webes felületen keresztül menedzselhető, hanem létezik hozzá app is, amit a 2.0-s verziójával drasztikusan felújított a Synology, így olyan funkciók is elérhetővé váltak benne, amik miatt korábban mindenképpen a webes felülethez kellett nyúlni.

[appstore id=”963699443″]

A DS router appot részletesen bemutattuk az RT6600ax-ről szóló cikkünkben, így itt most nem térnénk ki rá ennél bővebben, érdemes elolvasni a korábbi cikkünket: Synology RT6600ax: kipróbáltuk a cég Wi-Fi 6-os routerét.

Mesh Wi-Fi

A Synology routerei közül az RT2600ac, MR2200ac, RT6600ax és a WRX560 könnyen összekapcsolhatók egy mesh-hálózatba.

Mi az a mesh?

A mesh egy működési módot jelent. Leegyszerűsítve azt, hogy a mesh-képes eszközök egymáshoz akár vezeték nélkül kapcsolódva képesek egységes Wi-Fi-hálózatot kialakítani, nagyobb lefedést megvalósítani, amit a mobil eszközök egy hálózatként észlelnek. A hálózat egységei által lefedett területek között sétálva a telefonunkat, tabletünket az egyes elemek átadják egymásnak, így a felhasználó nem észlel átviteli kiesést, idegesítő lassulást, rossz jelszintet.

A rendszer ráadásul automatikusan maga adja meg, hogy az egyes eszközök melyik Wi-Fi-pontra csatlakozzanak, és ezzel még jobb minőségű kapcsolatot biztosít.

Egyszerű beállítás

A beállításhoz dugjuk be a konnektorba az új eszközt, egyúttal akár Etherneten keresztül összekötve a fő routerünkkel. A router adminisztrációs felületén lépjünk be a Wi-Fi Connect alkalmazásba, ahol válasszuk a Wi-Fi-pont opciót, majd nyomjunk a Hozzáadás gombra, és kövessük a lépéseket.

Ezután várjunk addig, amíg az eszköz elején található állapotjelző LED villogni kezd. Amint a Wi-Fi-pont készen áll, kattintsunk a beszédes “A Wi-Fi-pontok készen állnak” gombra:

A rendszer ekkor fel fogja dobni a rendelkezésre álló Wi-Fi-pontokat, amelyek esetén válasszuk ki, amelyiket engedélyezni szeretnénk, esetleg adjunk neki új nevet, illetve Ethernet-kábelen keresztül csatlakoztatott Wi-Fi-pont esetén még meg kell adni az eszköz hátoldalán található PIN-kódot is, majd nyomjunk rá a Tovább gombra.

Ezután rányomhatunk a Bezárás gombra, a rendszer a háttérben elvégzi az eszköz beállítását.

Természetesen egyszerre több Wi-Fi-pontot is hozzáadhatunk. Ezután az összes eszköz megjelenik majd a Wi-Fi-pont opció alatti listában, ahol azokat kezelni tudjuk.

Ugyanezt a DS router appban az iPhone-on vagy az iPaden is egyszerűen megtehetjük, ahogyan azt a Synology az alábbi videóban be is mutatja:

Összegezve

A Wi-Fi 6 támogatásának és az egyéb hardveres frissítéseknek köszönhetően a WRX560 komoly előrelépés az elődjének tekinthető MR2200ac-vel szemben, és egyben megfelelő “kistestvére” a jelenlegi csúcsmodellnek, az RT6600ax-nek. A külső antennák helyetti belső antennás kialakításnak köszönhetően pedig sokkal kisebb helyet foglal, mint az RT6600ax.

A Synology korábbi, szintén belső antennás routerével, az MR2200ac-vel szembeni, dupla akkora teljesítményű processzor és az ugyancsak duplájára nőtt RAM a legtöbb funkció esetén szintén növelte a lehetőségeinket, miközben a használati energiafogyasztás kicsit csökkent, készenléti állapotban pedig némileg nőtt. Emellett az egyik Ethernet-port már 2,5 Gbit-es, ami WAN-portként is használható.

A router ugyanakkor a drága kategóriába tartozik a jelenleg kevéssel 100.000 Ft feletti árával – bár ebben a kategóriában a konkurensek termékei is általában ugyanilyen árban kaphatóak.

A Synology összes routere ezen a linken tekinthető meg, a WRX560 pedig megvásárolható például a lejatszo.hu oldalán.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok