fbpx Skip to content

Egy ideje már elérhető a Synology kínálatában is Wi-Fi 6-ot támogató router, így az RT1900ac, az RT2600ac és az MR2200ac után most már a 2022 tavaszán megjelent RT6600ax-et is lehetőségünk volt kipróbálni.

Az Apple készülékei közül az iPhone 11 és újabb modellek, az iPadeknél pár kivétellel az USB-C-s modellek, a Mac-ek esetén pedig az Apple processzorral rendelkezők támogatják a 802.11ax (Wi-Fi 6 és egyes modelleknél a 6e) szabványt, amellyel adott esetben nem csak a telítettebb környezetben lehet segítségünkre, hanem még nagyobb sávszélességet elérhetünk vele. Nézzük, mit kell tudni a Synology jelenlegi zászlóshajó routeréről!

Műszaki adatok

  • Processzor: Négymagos 1.8 GHz
  • Hardveres gyorsítómotor: Layer 4 / Layer 7
  • Memória: 1 GB DDR3
  • Antenna típusa:
    4×4 MIMO többirányú, nagy erősítésű, dipól (5GHz)
    2×2 MIMO többirányú, nagy erősítésű, dipól (2,4 GHz / 5 GHz)
  • LAN-Port:
    2.5GbE (RJ-45) x 1
    Gigabit (RJ-45) x 3
  • WAN-Port:
    Gigabit (RJ-45) x 1
    2.5 GbE (RJ-45) x 1 (Dual WAN)
  • Külső portok: USB 3.2 Gen 1 x 1 (5V, 0.9A)
  • IEEE 802.11ax:
    IEEE 802.11a/b/g/n/ac/ax
    5GHz-1: 4800Mbps
    5GHz-2: 1200Mbps
    2.4GHz: 600Mbps
    4×4 160MHz (a 160 MHz nem támogatott Ausztráliában és Kanadában)
    Egyidejű, háromsávos Wi-Fi
  • Wi-Fi titkosítása: WPA/WPA2-Personal, WPA/WPA2-Enterprise, WPA2/WPA3-Personal, WPA3-Personal/Enterprise, Wi-Fi Enhanced Open (OWE)
  • Gomb és kapcsoló: WPS, tápkapcsoló, reset, Wi-Fi be- és kikapcsolása
  • Méret (magasság x szélesség x mélység): 175 mm x 320 mm x 200 mm (antennák függőleges helyzetben)
  • Súly: 1.6 kg

Az új Synology Router System (SRM) 1.3 által támogatott RT6600ax routert teljesen felvértezték a modern hálózati környezet kihívásainak leküzdésére, beleértve a csatlakoztatott eszközök számának hatalmas növekedését, valamint a felhasználók ebből eredő, egyre növekvő biztonsági fenyegetésekkel szembeni védelmét is.

SRM 1.3

A routeren az SRM 1.3-as verziója fut, amihez rendszeresen érkeznek frissítések. Egyébként még az RT1900ac is kap biztonsági frissítéseket, de arra az SRM 1.3 nem érhető el.

Az SRM 1.3-ról a Synology ebben a rövid videójában számolt be a vizuális típusok számára:

Mi változott az RT2600ac óta?

A jelenlegi zászlóshajót a leginkább kézenfekvő elődjével, az RT2600ac-vel összehasonlítani, amit gyakorlatilag mindenben túlszárnyal az RT6600ax, noha egyúttal pár dologtól el is búcsúzunk vele.

Méret

Az első, és leginkább szembetűnő változás a méret: ahogyan az RT2600ac is nagyobb az RT1900ac-nál, úgy most az RT6600ax is egy kategóriával nagyobb lett. A fizikai méret mellett az antennák száma is nőtt: a korábbi 4 darab helyett már 6 darab található rajta, egy-egy a két oldalán, és négy hátul, viszont ezek már nem csavarozhatóak le a routerről, mint a korábbi modellek esetén.

A mérettel egyébként nyilván a tömeg is nőtt: míg az RT2600ac 0,7 kg volt, addig az RT6600ax már 1,6 kg – bár ez sokat nem számít, mert egy routert nem hord magával az ember napi szinten.

LED-ek

Változott a visszajelző LED-ek száma és elrendezése is. Az RT2600ac esetén 9 darab LED volt, balról jobbra a következő sorrendben: Status, 2.4G, 5G, WAN1, WAN2, és 4 Ethernet port.

Az RT6600ax-en ezzel szemben már csak 7 LED van, és ezek sorrendje is felcserélődött az elődjéhez képest: balról jobbra így a 4-es, 3-as, 2-es, 1-es Ethernet portok, WAN, Wi-Fi, Status kapott rajta helyet. Így tehát már nem lehet külön látni a 2,4 GHz-es és 5 GHz-es hálózatok állapotát, csak annyit, hogy a Wi-Fi aktív-e vagy sem, ahogyan azt sem, hogy ha dual WAN-t használunk, akkor a kettő közül melyik az aktív.

Csatlakozók

Csatlakozók tekintetében is van pár változás: az RT6600ax már rendelkezik egy darab 2,5 GbE-s WAN porttal (WAN 2 / LAN 1), illetve négy, gigabites Ethernet porttal (WAN 1, LAN 2-4) – és az eddig az érintkezőikkel lefelé álló portok egyúttal átfordultak a másik oldalukra.

Nincs viszont SD-kártya olvasónk, és már csak egy darab USB-portunk van, ami pedig USB 3.2 Gen 1-es a korábbi USB 3.0-val szemben, a sima USB 2.0-s porttól pedig elbúcsúztunk, és ugyanígy nincs már USB/SD kiadás gomb sem.

Processzor, memória

Az RT2600ac-ban található kétmagos, 1,7 GHz órajelű processzor helyett az RT6600ax-ben már egy négymagos, 1,8 GHz-es kapott helyet, emellett pedig a korábbi 512 MB RAM helyett immár duplájával, 1 GB-tal gazdálkodhat a router.

Teljesítménybeli változások

A nagyobb teljesítményre képes processzor és az elődjéhez képest dupla mennyiségű RAM, illetve a több antenna megléte a router által nyújtott teljesítményen is látszik. Az RT2600ac-val szemben az alábbi változásokkal számolhatunk:

  • 2×2-ről 4×4-re nőtt a 160MHz esetén a MIMO
  • 10-ről 15-re nőtt a lehetséges Wi-Fi SSID-k száma
  • 100-ról 200-ra nőtt a maximálisan csatlakoztatható eszközök száma
  • 64-ről 96-ra nőtt a lehetséges Port Forwarding és UPnP szabályok száma
  • 32-ről 64-re nőtt a lehetséges Port Triggering szabályok száma
  • 100-ról 200-ra nőtt a blokkolható URL-ek száma
  • 100-ról 200-ra nőtt az engedélyezhető URL-ek száma
  • 20-ról 40-re nőtt a VPN-hozzáférési kliens licencek maximális száma
  • 10-ről 20-ra nőtt a Site-to-Site VPN-alagutak maximális száma
  • 3-ról 5-re nőtt a Távoli asztal (RDP + VNC) kapcsolatok maximális száma

Ahogy látható, ez minimum másfél, de a legtöbb esetben kétszeres növekedés az egyes funkcióknál! 🥳

Teljesítményre és stabilitásra tervezve

A Synology első Wi-Fi 6-tanúsítvánnyal rendelkező routere, az RT6600ax megbízhatóbb Wi-Fi-hálózatot biztosít a jobb adatkódolásnak, beamformingnak, ütemezésnek és jelszigetelésnek köszönhetően. A WAN vagy LAN telepítéshez konfigurálható 2,5 GbE port segítségével a felhasználók remekül kihasználhatják a többgigás internetkapcsolatot vagy a nagy teljesítményű eszközöket (például a NAS), illetve a nagy sebességű vezeték nélküli backhault. A gyors csatlakozási sebességről és a gyors működésről a négymagos, 1,8 GHz-es processzor gondoskodik, még akkor is, ha több eszköz van csatlakoztatva, és minden funkció engedélyezve van.

A háromsávos technológia a Smart Connect megoldással együttműködve optimalizálja az eszközök elosztását, kiküszöbölve a szűk keresztmetszeteket az adatátvitel során. Az újonnan licencet szerzett 5,9 GHz-es spektrummal való kompatibilitás feloldja a nem DFS-csatornákat 80 és 160 MHz-en a kombinált 6,6 Gb/s-os vezeték nélküli átvitel, az egyidejű kapcsolatok magasabb száma és gyorsabb VPN-szerverteljesítmény érdekében.

Energiafogyasztás

A nagyobb teljesítménnyel az energiafogyasztás nem nőtt érdemben: az RT2600ac 10.80 W-os fogyasztásával szemben mindössze 11.11 W-ra nőtt. Az üresjárati pedig még energiatakarékosabbá is vált: a korábbi 7.94 W-ról 6.77 W-ra csökkent.

Wi-Fi 6 támogatás

A Wi-Fi 6 nyújtotta előnyöket, így a nagyobb sávszélességet avagy leegyszerűsítve sebességet értelemszerűen kizárólag az azt támogató készülékekkel fogjuk megtapasztalni, de még ebben az esetben is sok körülménytől függ a ténylegesen elérhető adatátviteli sebesség.

Az Apple készülékei közül az alábbiak támogatják a Wi-Fi 6-ot:

  • iPhone: iPhone 11 és újabb modellek (részletek),
  • iPad: 10. generációs iPad, 6. generációs vagy újabb iPad mini, 4. generációs vagy újabb 12,9 hüvelykes iPad Pro, 2. generációs vagy újabb 11 hüvelykes iPad Pro, 4. generáció vagy újabb iPad Air (részletek),
  • Mac: Apple processzorral rendelkező modellek.

DS router app

A router természetesen nem csak böngészőből, webes felületen keresztül menedzselhető, hanem létezik hozzá app is, amit a 2.0-s verziójával drasztikusan felújított a Synology, így olyan funkciók is elérhetővé váltak benne, amik miatt korábban mindenképpen a webes felülethez kellett nyúlni.

[appstore id=”963699443″]

A Synology YouTube csatornáján van erről egy rövid videó is a vizuálisabb típusok számára:

Áttekintés fül

Az Áttekintés fülön a rendszerünk aktuális állapotát tudjuk egy pillantással áttekinteni, illetve az egyes elemekre koppintva azok beállításait is elérhetjük.

A Wi-Fi szekció alatt pedig pár koppintással QR-kódot generálhatunk a Wi-Fi-hálózatunk adataival, amelyet egy készülékkel beolvasva az rögtön csatlakozni tud az adott hálózatra, így nem kell kézzel beírni az SSID-t és a jelszót sem.

Eszköz fül

Az Eszköz fül alatt láthatjuk a routerünkhöz csatlakozó eszközöket, legyenek azok vezetékkel vagy vezeték nélkül csatlakoztatva.

Itt az egyes eszközök részletes adatait is megtaláljuk, köztük a készülék nevét, MAC-címét, IP-címét, illetve állíthatjuk a forgalomvezérlés állapotát, egyetlen kapcsolóval rögtön szüneteltethetjük az internetkapcsolatát, vagy akár blokkolhatjuk is.

Safe Access fül

A Safe Access alatt a tartalomszűréssel kapcsolatos beállításokat találjuk.

Itt természetesen nem csak a már meglévő tartalomszűrési profiljainkat tudjuk módosítani, de újakat is hozzáadhatunk pár lépésben, részletes beállítási lehetőségekkel.

Beállítások fül

Az utolsó fülön, a Beállítások alatt a router további beállításait találjuk.

Ennek a legaljára görgetve pedig még újra is tudjuk a routert indítani, ha az esetleg bármi okból szükséges lenne. Az app automatikusan a készülékünk nyelvén fog megjelenni, így magyarul is használhatjuk, de ha szeretnénk más nyelven használni, mint az iOS-t, akkor azt az iOS Beállítások appjában a DS router apphoz legörgetve az Előnyben részesített nyelvnél tudjuk a kívánt nyelvre állítani. (A magyar felület esetén jelenleg van pár fordítási hiba, ezeket már jeleztük a Synology felé, és várhatóan hamarosan orvosolják is őket!)

Összegezve

A Wi-Fi 6 támogatásának és az egyéb hardveres frissítéseknek köszönhetően az RT6600ax komoly előrelépés az egyébként jelenleg is hibátlan RT2600ac-vel szemben, de hát idővel érdemes haladni a korral az újabb technológiák nyújtotta újabb lehetőségek miatt.

A nagyobb teljesítményű processzor és a duplájára nőtt RAM a legtöbb funkció esetén szintén duplájára növelte a lehetőségeinket, miközben az energiafogyasztás alig nőtt, készenléti állapotban pedig még csökkent is. A portok száma ugyan kevesebb, mint az RT2600ac-n, hiszen az új modellen már csak egy USB van (ami viszont már USB 3.2-es), és nincs SD-kártya olvasó sem, de cserébe érkezett egy 2,5 Gbit-es port, ami WAN-portként is használható.

A router ugyanakkor a drága kategóriába tartozik a jelenleg jóval 100.000 Ft feletti árával – bár ebben a kategóriában a konkurensek termékei is általában ugyanilyen árban kaphatóak.

Olcsóbb, szintén Wi-Fi 6-os testvére a WRX560-as típus, ami ráadásul a külső antennákat is levetkőzte magáról, ezt is hamarosan kipróbáljuk.

A Synology összes routere ezen a linken tekinthető meg, az RT6600ax pedig megvásárolható például a lejatszo.hu oldalán.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Nagyon vártam, de sajnos az egy darab 2,5 -ös port miatt, nem ő lesz a 2600AC utódja…

  2. Én ezt értem hogy 2.5Gbiten akarunk élni, de technikailag ezt rendkívül nehéz kivitelezni. Én gondolkoztam rajta hogy átállok 2.5Gbit-re (nem Synoval) de akkor ugye kell 2.5Gbit LAN a clienseknél, kell 2.5Gbites Switchek, több port így van, és ez nem olcsó. A 2.5Gbit szerintem a legtöbb helyen jelenleg paraszt vakítás, ellenben a Wi-Fi 6 valóban tudja javítani az otthoni internet válaszidejét és megbízható kommunikációját.

    A 2.5Gbit-et pedig hol szeretnénk kihasználni? :slight_smile: Mert letöltésnél sem olyan egyszerű.

  3. Avatar for Cice Cice says:

    Nekem például a teljes belső hálóm multi gigabiten megy, wifi6-os acces pointtal, de igazából a lelki békén kívül nem sok változás van, azért a válaszidő nem csak a LAN-on múlik (amennyiben nem csak helyileg futtatott bármin böngészel), sajnos legtöbbször a szolgáltatótól függ, ami ugye forgalmasabb időszakokban bizony erősen érezhető. DNS-t is sajátot futtatok (18ms vs. 0.3ms), hogy az se legyen szűk keresztmetszet.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for ahorvathkaroly Avatar for Cice Avatar for SzifonAdmin

Népszerű hozzászólások

  1. Nagyon vártam, de sajnos az egy darab 2,5 -ös port miatt, nem ő lesz a 2600AC utódja…

  2. Én ezt értem hogy 2.5Gbiten akarunk élni, de technikailag ezt rendkívül nehéz kivitelezni. Én gondolkoztam rajta hogy átállok 2.5Gbit-re (nem Synoval) de akkor ugye kell 2.5Gbit LAN a clienseknél, kell 2.5Gbites Switchek, több port így van, és ez nem olcsó. A 2.5Gbit szerintem a legtöbb helyen jelenleg paraszt vakítás, ellenben a Wi-Fi 6 valóban tudja javítani az otthoni internet válaszidejét és megbízható kommunikációját.

    A 2.5Gbit-et pedig hol szeretnénk kihasználni? :slight_smile: Mert letöltésnél sem olyan egyszerű.

  3. Avatar for Cice Cice says:

    Nekem például a teljes belső hálóm multi gigabiten megy, wifi6-os acces pointtal, de igazából a lelki békén kívül nem sok változás van, azért a válaszidő nem csak a LAN-on múlik (amennyiben nem csak helyileg futtatott bármin böngészel), sajnos legtöbbször a szolgáltatótól függ, ami ugye forgalmasabb időszakokban bizony erősen érezhető. DNS-t is sajátot futtatok (18ms vs. 0.3ms), hogy az se legyen szűk keresztmetszet.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for ahorvathkaroly Avatar for Cice Avatar for SzifonAdmin