fbpx Skip to content

Korábban már írtam arról, hogy a Sonos bemutatta a két új generációs hangfalát, a Sonos Era 100-at és a Sonos Era 300-at. Mindkét hangszóró egyedi megoldásokkal rendelkezik. Első körben a Sonos Era 100-at kaptuk meg tesztelésre és így erről fogom megírni a véleményemet.

Az Era 100 röviden a Sonos One utódja, de nem beszélhetünk egyszerű ráncfelvarrásról. Sokkal inkább egy új generációs hangfalról van szó, ami új kezelőfelülettel rendelkezik, Bluetooth támogatással, Line-in bemenettel és persze a megszokott Sonos rendszerrel, alkalmazással. Ezen felül a hangzás is javult, és összességében egy kiváló multiroom rendszert vele létrehozni néhány perc alatt. Nézzük is meg, mire képes a Sonos Era 100!

Csomagolás és szervizelhetőség

Az Era 100 és az Era 300 újrahasznosított műanyagból (PCR) készült, és 100%-ban fenntartható módon előállított papírba csomagolták, miközben úgy tervezték őket, hogy két watt alatti üresjárati fogyasztással és egy új, fejlett alvó funkcióval csökkentsék az energiafogyasztást.

Mindkét hangszórót úgy tervezték, hogy sok évig része legyen az otthonunknak, és a könnyű szétszerelhetőség és javíthatóság érdekében a ragasztók helyett a csavarok használatára tértek át, ezáltal is könnyítve a szervizelhetőséget, és nem mellékesen USB-C-s csatlakozást is kapott!

Kialakítás és hangzás

Az Era 100 kialakításban is változott, a két oldalára kerültek a magas hangszórók és ezért sokkal jobb sztereó képet kapunk, valamint speciális külső kialakítást is kapott annak érdekében, hogy még szélesebb térben hallhassuk az adott zenét.

A mély-középhangszóró is fejlődésen esett át, több mélyet kapunk már az új generáció esetén. Összességében egy kristálytiszta hangzást értek el, amit én kifejezetten szeretek. Ahogy azt már megszokhattuk, nem egy erőteljes mély hangzással ellátott zenét hallunk, hanem inkább kiegyenlítetten dinamikusat, ami kifejezetten pontos magas hangokkal egészül ki.

A hangzáson kívül új felső funkciógombokat is kaptunk, melyeknek a segítségével kényelmesebben tudjuk már a zenét és hangerőt is állítani, és a Sonos Era 100 mikrofonnal is rendelkezik, így képes a Hey Sonos-ra reagálni és hangvezérléssel is irányíthatjuk. A Sonos mindig is jó hangzást biztosított, amit a Trueplay™ segítségével lehet a szobára finomhangolni.

A Trueplay™ egy olyan szoftveres megoldás, ami méri, hogyan verődik vissza a hang a falakról, berendezési tárgyakról és a helyiségen belüli felületekről, amelyek befolyásolhatják a hangot. Ez az okos hangfalaknál először a Sonos-nál jelent meg, aztán pedig az Apple HomePod-jainál is elérhetővé vált. A Sonos Trueplay™ eltér az Apple megoldásától, de funkciókban hasonló.

Aztán ezeket az adatokat használja fel a hangszóró hangjának finomhangolására, hogy kompenzálja és optimalizálja a hangszóró teljesítményét, bárhol is legyen elhelyezve az adott eszköz. Ez így néz ki gyakorlatban:

Általában a felhasználók a hangsugárzók praktikus elhelyezését és diszkrécióját helyezik előtérbe a hangminőséggel szemben. A Trueplay™ úgy kívánja enyhíteni ezt a problémát, hogy meghatározza a hangszóró elhelyezését, és úgy optimalizálja a hangot, hogy az a lehető legjobban, legtisztábban szóljon. A Trueplay™-t az újabb Sonos hangszórók támogatják már, például Soundbarok és persze az Era termékek is.

A Sonos hallgat 🔊 a felhasználók visszajelzéseire!

A Sonos-nál figyelnek a felhasználó visszajelzésekre, ezért olyan technológiákat is kapott az Era 100, amit mondjuk 2023-ban már nem várunk el egy adott okos hangfaltól, vagy pedig az Apple termékekhez szoktunk. 😅 Ilyen például a Line-in avagy Jack bemenet, melynek a segítségével bármilyen más eszközt ráköthetünk az Era 100-ra, például a lemezjátszót is vagy akár a TV-nket. Ezen felül nyitott Bluetooth kapcsolatot is kapott, tehát bármilyen más eszközről is csatlakozhatunk az Era 100-ra és használhatjuk vezeték nélküli módban. A fent említett szervizelési lehetőség pedig egyenesen álom, mert manapság már jóformán minden ragasztva készül. A fenti technológiák és a szervizelés különösen pozitív a Sonos részéről.

Szoftveres megoldások

Miben más a Sonos a többi gyártónál? Alapból prémium termékről beszélünk, a hangzásvilága és a kialakítása is ezt tükrözi, és ezt persze meg kell fizetni. Ettől függetlenül a Sonos egyedi szoftveres megoldásai is egyedivé teszi a terméket, amilyen a már említett Trueplay™, de maga a Sonos szoftver a szolgáltatások támogatása. Ilyen a Spotify, Apple Music, Tidal, de például a Calm is, ami az App Store első számú alkalmazása az alváshoz és a meditációhoz.

(Spoiler: lesz Sonos Sub mini teszt is)

Ahogy a fenti képen is látjuk, az Apple-höz hasonlóan azonnal felismeri a közeli Sonos termékeket az alkalmazás, majd pedig egyetlen érintéssel hozzáadhatjuk az új vagy már meglévő rendszerünkhöz. Ezután pedig a szolgáltatások hozzáadásával önmagában működik a hangfal, tehát nem kell kliens, hogy egy zenét hallgassunk – pusztán az appon belül elindítjuk a zenét, legyen az akár Spotify, akár Apple Music.

Ezen kívül néhány hónapja elérhetővé vált a Sonos hangvezérlés is, tehát most már az adott szobában kényelmesen, hanggal is vezérelhetjük a zenéket, amikre mutatok néhány példát is:

  • “Hey Sonos, play Indie Gold on Sonos Radio.”
  • “Hey Sonos, louder. Louder.”
  • “Hey Sonos, like this song.”
  • “Hey Sonos, play Brittany Howard.”
  • “Hey Sonos, play here too.”
  • “Hey Sonos, ungroup the den and guest room.”
  • “Hey Sonos, play this in the kitchen.”
  • “Hey Sonos, mute the living room.”
  • “Hey Sonos, TV on.”
  • “Hey Sonos, turn on Speech Enhancement.”
  • “Hey Sonos, volume 30.”
  • “Hey Sonos, turn off Night Sound.”

Valljuk be, a Sonos igen széles skálán mozog a hangvezérlés kapcsán, szinte mindent aktiválhatunk, és állíthatunk rajta, bármilyen termékről is legyen szó. Az Era 100 és Era 300 rendelkezik fizikai kikapcsoló gombbal is, amivel lenémítjuk a mikrofont, ha éppen erre van szükségünk.

Érdemes még megjegyezni, hogy a Sonos egy adott szolgáltatást nem csak egyszer tud felvenni, hanem többször is. Tehát ha a családban több Apple Music vagy Spotify fiók van, akkor mindenki a sajátját hallgathatja anélkül, hogy a másik listájába beleszólna, vagy éppen elnémulna máshol az adott fiókkal a lejátszás.

Konklúzió

Az Era 100 a megszokott Sonos minőséget hozza, prémium kialakítással és hangzással, valamint páratlan szoftveres megoldásokkal. Imádtam hallgatni a nappaliban, teljesen betöltötte a kristálytiszta hang és kényelmesen tudtam vezérelni a hangommal is. Olyan, mint egy HomePod, csak éppen rengeteg dolgot lehet rajta hallgatni hasonló minőségben. Ha multiroom rendszert szeretnénk vagy Dolby Atmos-t, akkor szerintem mindenképp a Sonos-t érdemes választani.

A Dolby Atmos-ról itt írtunk már korábban és hamarosan lesz majd még róla újabb cikk az Era 300-zal is.

Nagyon szépen köszönjük a Sonos magyarországi forgalmazójának, a Display Me-nek, hogy segítették a tesztünket a fenti termék kölcsönzésével!

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for Rasket Rasket says:

    Szuper teszt, egy dolgon gondolkodom még. Egy nagy homepoddal összehasonlítva melyik szól jobban? Tudom tudom van még kismillió előnye/hátránya ahhoz képest, de nekem az apple music airplay-jel és Sirivel tökéletesen megfelel.

  2. Ha neked az megfelel, akkor válaszd a HomePod-ot teljesen hasonló hangjuk van. Talán a HomePod picit mélyebb hangokra is képes, de összességében ha nem használsz egyéb funkciót akkor neked azaz ideális. :slight_smile:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for Rasket Avatar for SzifonAdmin

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for Rasket Rasket says:

    Szuper teszt, egy dolgon gondolkodom még. Egy nagy homepoddal összehasonlítva melyik szól jobban? Tudom tudom van még kismillió előnye/hátránya ahhoz képest, de nekem az apple music airplay-jel és Sirivel tökéletesen megfelel.

  2. Ha neked az megfelel, akkor válaszd a HomePod-ot teljesen hasonló hangjuk van. Talán a HomePod picit mélyebb hangokra is képes, de összességében ha nem használsz egyéb funkciót akkor neked azaz ideális. :slight_smile:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for Rasket Avatar for SzifonAdmin