fbpx Skip to content

Néhány évvel ezelőtt még mi is azonnal repültünk külföldre, hogy kipróbálhassuk az új iPhone készülékeket és beszámolhassunk róla. Mára ez valójában okafogyott, mert egyrészt itthon is rögtön megvásárolható, másrészt kifejezetten drága lett az új készülék, bár aki akarja, úgyis megveszi. Nekik pedig teljesen mindegy, hogy mit írunk és hogyan teszteljük.

iPhone 14 Pro teszt és vélemény

A teljesen felesleges azonnali, néhány órás tesztek ideje elmúlt, és cserébe megérkeztek a hosszútávú tesztek, és ez jellemzi a népszerű külföldi YouTuberek, mint például MKHBD videóit is. Tesztnek amúgy sem hívhatjuk a néhány órás használatot, mert annyi idő alatt nem fogjuk kitapasztalni, mire is képes a készülék. Az iPhone 14 Pro Max-et több mint 3 hónapja használom, így van már némi fogalmam arról, hogy miért érdemes megvenni a Pro modellt. Ez a cikk sok szempontból egy vélemény arról, hogy milyen használni egy ilyen készüléket 2023-ban és megéri-e rá váltani a jövőben. Szó lesz benne a félrefókuszáló kameráról, a hatalmas akkumulátor időről, az új, szerintem teljesen felesleges Dynamic Islandről, és persze egyéb szoftveres újdonságokról. Vágjunk is bele!

iPhone 11 Pro-ról váltottam

Manapság teljesen felesleges évente váltani készüléket. Ugyan azzal semmi baj sincs, ha évente cserélünk az újabb modellre, de ne várjuk el, hogy évente akkora újdonságokat kapjunk, mint egy iPhone 8 vs. iPhone X esetén. Általában az emberek azért váltanak évente, mert keresik az új designt, új kamerát, a szoftveres újdonságokat.

Manapság már több szoftveres újdonságot kapunk, mint hardverest, legalábbis, amik láthatóak használat közben

Ilyenkor mindig előjön, hogy az Apple direkt csak az új készülékbe rakja ezeket a szoftveres újdonságokat, és igen, valahol ez igaz is, Te nem ezt tennéd? Nyilván egy része köthető a hardverhez, de egy része futna régebbi modelleken is, esetleg lassabban, de Te is ugyanezt tennéd. Nem minden autó kapja meg a legjobb szoftvert, holott megkaphatná. A Tesla például külön adja el az önvezetést régebbi hardverre is, nyilván hardvertől függően. Az Apple új hardverhez köti az adott új szoftveres megoldást. Ez ilyen, el kell fogadni, vagy más márkát kell választani, elvégre megtehetjük, hogy nem vásárolunk Apple terméket, nem?

Én többek között emiatt sem váltottam 3 évig új készülékre, mert bizony nem kaptam annyi újdonságot, ami miatt ez megérte volna. Egy átlagember számára nemhogy a Pro, de jóformán az iPhone 13 mini is bőven elegendő, és azoknak, akik pedig most ismerkednek ezzel az új rendszerrel, gyerekek, idősek, az iPhone SE lehet a megfelelő választás. Az iPhone 14 Pro egy ember-specifikus telefon, azoknak, akik nem fotóznak, nem videóznak, nem használják ki a processzor lehetőségeit, szerintem totálisan felesleges készülék. Sokan megveszik, mert hát ez a legjobb készülék, de valójában egy 1-2 éves iPhone is bőven elegendő, ezért is kínálja az Apple továbbra is az iPhone SE-t és frissítgeti. Jelenleg én azt mondom, hogy az iPhone 13 Pro a legjobb “deal”, ha a Pro a fontos és új készüléket szeretnénk, és a maximumot kihasználnánk.

Összességében ha 3 évente váltunk, sokkal több újdonságot kapunk. Nyilván készüléktől függően ennyi idő alatt avul el egy processzor. Számomra már az iPhone SE 2 is lassú lenne, az ember könnyen hozzászokik a Pro Motion 120Hz-es kijelzőhöz. 3 év alatt új kijelzőt, új processzort, sokkal jobb kamerát, jobb akkumulátor időt, és persze más designt is kap az ember. Számomra újdonság volt a MagSafe töltés és megannyi szoftveres extra is a kamerában. Manapság szerintem 3 évente érdemes váltani, teljesen mindegy, hogy miről mire, 3 év alatt fejlődik annyit az Apple, hogy ezt meglépjük.

iPhone 14 Pro Max külső kialakítás és kijelző

Sokan mondják, hogy a Pro Max már túl nagy, nem lehet megfelelően használni. Emlékszem, amikor iPhone 6-ra váltottam, akkor kipróbáltam egyszer a nagyobb kijelzőt, de visszaváltottam kisebbre. Tényleg túl nagy volt. Aztán persze az ember szokásai is változnak, ha nem utazás közben használjuk a készüléket, hanem inkább munkában vagy otthon, akkor szerintem a nagyobb kijelző sokkal több információt ad. Természetesen mindenki saját maga döntse el, mi a legjobb, nekem ideális esetben a mini méret tetszene a legjobban, mert imádtam használni, pici volt, egy kézzel lehetett írni vele, csak hát az akkumulátor idő és a kamerák mennyisége miatt végül nem lett opció.

Az iPhone 12-től kezdve az Apple nagyrészt elhagyta a lekerekített formát és én ezt imádom. A kedvenc készülékem egy fekete iPhone 5s volt, mivel abban már benne volt a slow-mo, megfelelő mérettel rendelkezett és “kocka” alakja volt. Kényelmes volt használni, nem esett ki a kezemből, imádtam. Hibátlan kamerával rendelkezett és így tovább… Az iPhone 12-től az Apple részben visszahozta ezt a designt, és én már akkor váltani akartam csupán a design miatt, de érthető okokból ezt nem követte tettlegesség, így végül maradtam az iPhone 11 Pro-nál.

Külsőre leginkább a hatalmas kamerákkal találkozunk elsőként, és bizony ezek tényleg nagyok. Mivel új szenzort kapott a készülék, és még az iPhone 13 Pro-hoz képest is 65%-kal nagyobb szenzort kaptunk, ezért nyilván növekedett a kamera sziget is. Ez oké, már megszoktuk, hogy van kamera szigetünk, cserébe billeg a telefon az asztalon. Ez van, a nagyobb újdonság egyértelműen a kijelző, ami – valljuk be – az iPhone esetén mindig is élen járt. Az iPhone 14 Pro Max részben ugyanazzal a kijelzővel rendelkezik, mint az iPhone 13 Pro, tehát akik annál régebbi készülékről váltanának, sokkal látványosabb kijelzővel találkozhatnak.

Az iPhone 14 Pro és Pro Max rendelkezik a 120Hz Pro Motion kijelzővel. Ez dinamikusan változó frissítéssel rendelkező kijelző, amit a legtöbb esetben valóban 120Hz-en használunk, de azért nem mindig. Eddig ugye 60Hz-en futottak a régebbi kijelzők (iPhone 12 vagy régebbi készülék) és bizony számít a 120Hz: érezhetően gördülékenyebb a rendszer, gyorsabban reagál, és ezáltal mi is gyorsabban tudunk reagálni egy-egy dologra. Ez például játékoknál lehet fontos.

Ebben a videóban jól látható, hogy mekkora a különbség az egyes képfrissítések között, és bizony a 120Hz-nek megvan az előnye:

A másik újdonság a fényerő, amely kültéren dupla akkora az előző generációhoz képest. Mindig is egyfajta csalásnak tartottam ezt a fényerő dolgot, mert amint nyáron kimegyünk és a forró napsütésben használjuk a készüléket, teljesen mindegy mekkora a kijelző fényereje, az iOS visszaveszi, még egy vonat út során is, hogy ne melegedjen túl. Totál feleslegesnek éreztem az erősebb fényerejű kijelzőket, és akkor még hazánkban nincs is annyira meleg.

Az iPhone 14 Pro-nál az Apple valamit változtatott, mert ezzel én nem találkoztam és még bőven voltak meleg napok, mikor elkezdtem használni, főleg hogy rolleren használom legfőképp, a napsütésnek kitéve. Szóval a kijelző frissült, és talán nem is annyira 13 Pro-hoz képest, de régebbi készülékekhez képest minden bizonnyal. Egy valamiben azonban jobb lett, az pedig a fényerő. Eddig régebbi készülékek esetén 800 vagy kevesebb nit fényerőt kaptunk, az iPhone 13 Pro-nál ez 1000-re növekedett, az iPhone 14 Pro-nál pedig kültéren napsütés esetén 2000 nit fényerőt kapunk.

Ez egyébként brutális, 100%-os növekedést jelent bizonyos körülmények között. Sosem volt még olyan, hogy ne láttam volna a kijelzőt utazás közben, és azzal sem találkoztam eddig, hogy túlmelegedés miatt visszavette volna a fényerőt a készülék. Szóval a kijelző hardveresen szerintem egy hatalmas lépés a régebbi generációkhoz képest.

Dynamic Island

Ha már kijelző, akkor ejtsünk szót a Dynamic Islandről, mely az Apple legújabb újítása, hogy lássuk, hogy új készülék van a kezünkben. Persze nem csak emiatt készült, sőt… A különböző alkalmazások különböző módon tudnak információt elhelyezni erre a területre.

Ez kétség kívül baromira jól néz ki, tényleg látványos funkciója az iPhone 14 Pro-knak, de ettől még nem gondolom őket hasznosnak. Az Apple mindig kitalál szoftveres újdonságokat, megkéri a nagyobb cégeket, hogy találjanak rá ki funkciókat, aztán magára hagyja az egészet, és vagy beválik, vagy nem. Számomra az iOS 16-nak két olyan újdonsága is van, ami részben bevált, részben nem. Ami nekem nem vált be, az egyértelműen a Dynamic Island. Pontosan ugyanúgy használom a kijelző felső részét, mint eddig, extra információt nagyon ritkán olvasok le róla, beépített appokat nem használok, így két alkalmazás sem fut felül a szigeten, röviden:

Szépnek szép, de jelenleg minimálisan hasznos az Apple Dynamic Islandje

Nézzünk egy példát. Sokkal nagyobb méretű és több információt magába foglaló Élő tevékenységek már jóval több segítséget ad az iPhone felhasználóknak. És cserébe ez az összes, iOS 16-ot futtató eszközre elérhető – nem úgy, mint a Dynamic Island.

Ahogy látható, élőben, folyamatosan frissülnek a zárolt képernyőn a Wolt alkalmazás szállítási információi, és hasonlóan működnek azok az alkalmazások is, amik támogatják ezt. Az Apple a Dynamic Islandben is megjeleníti ezt az információt, ami dinamikusan változtatható, attól függően, hogy hosszan nyomunk rá, de a szigetnek köszönhetően folyamatos nyomkövetést tesz lehetővé. És itt talán azt mondom, van is értelme, mert nem csak a zárolt képernyőn látom a tartalmat, hanem mindenhol, bármilyen alkalmazás is legyen nyitva.

Azt gondolom, hogy néhány hónappal később sem sikerült olyan alkalmazásokat bemutatni, amik ezt a szigetet nagyban kihasználnák az átlagember számára, szóval ez egyelőre egy semmilyen funkció, de meglátjuk, mit hoz a jövő.

Always-on kijelző

Érdemes még röviden megemlíteni a mindig bekapcsolt kijelzőt is, amelyről akkor is leolvashatjuk az információkat, amikor a készülék alvó módban van, de ez természetesen kikapcsolható. Elsőre furcsa lehet, és szokni kell, mert eddig mindig csak akkor néztünk oda a kijelzőre, amikor valami értesítés jött. Mostantól viszont mindig láthatóak rajta az értesítések és különböző információk is, azonban azok csak ritkábban frissülnek az alvó állapot során.

Ezzel szerintem le is zárhatjuk a külső kialakítást, a kijelzőt, és rátérhetünk a belső értékekre, a processzorra, az akkumulátorra és persze a kamerákra.

iPhone 14 Pro Max sebessége, és akkumulátor ideje

Azt hiszem, nem meglepő, hogy idén is új processzort kaptunk az A16 Bionic személyében, amivel jóformán már senki sem tud versenyezni, kizárólag az Apple. Az eseményen már nem nézett volna ki jól, ha az A15-tel hasonlítja össze az Apple, szóval inkább az A13-at tették be, meg a “többieket”.

Szóval összességében az új processzor gyors és a következő 3-5 évben is gyors lesz. Szerintem az iPhone 11, 12 óta olyan gyorsak az Apple processzorai hogy nem amiatt váltunk készüléket, mert lassú, hanem mert egyszerűen már vágyunk az újra.

A nagyobb kérdés inkább az akkumulátor idő. Már utáltam az iPhone 11 Pro-mat, mert lényegében fél napot sem bírt ki és folyamatosan töltőre kellett raknom és még éjszaka is lemerült. Ezzel szemben az iPhone 14 Pro Max egy álom, szavakkal is nehéz leírni, hogy mennyire jól bírja akkumulátorral a nagyobb készülék. Ezt persze az Apple is büszkén hirdeti, hogy 29 órát tudunk vele filmet nézni a 25 óra helyett. De mi a helyzet valós környezetben?

Reggel fél 8-kor levettem töltőről és hajnali 4-kor volt 24%-on

A fenti mutatvány már önmagában is impresszív, de ha azt mondom, esküvő volt, akkor talán még jobban elképedtek, mert számos fotót és videót is készítettem, navigáltam aznap, és egyéb alkalmazásokat is elindítottam, tehát nem egy átlagos, semmilyen használat mellett volt képes 1,5 napot működni.

Már az elején is azt mondtam, hogy “hű, azért az Apple valamit csinált itt a Pro Max-nál, mert elképesztő akkumulátorral rendelkezik”, de mikor élesben is használtam és egyszerűen nem merült, elképedtem, hogy végre, olyan akkumulátort kaptam, ami kibír egy teljes napos használatot és nem kell külső akkumulátor hozzá. Hajnali 4-kor egyébként ráraktam egy MagSafe-es külső akkumulátorra és 8-9-ig fel is töltött ameddig aludtam és használhattam is tovább. Szerintem önmagában az iPhone 14 Pro-nak is rendkívül jó akkumulátora van, de Max kihozza a maximumot!

Megváltozott töltési idők, és gyorsabb töltésre is képesek a 14 Pro-k

Ha már akkumulátor, akkor térjünk ki kicsit a töltésre is, mert ez is változott. Az iPhone 14 Pro és 14 Pro Max már 20W-nál is többet képes “felvenni”, a 14 Pro esetén ez nagyjából 23W, a Pro Max-nál pedig 27W körül mozog a külföldi információk alapján. Ez azt jelenti, hogy már nem elég a 18-20W-os töltővel tölteni őket, főleg nem a Pro Max-et, ha ki akarjuk hozni a 30 perces 50%-os és 2 órás 100%-os töltést. Ehhez össze is szedtem a múltkori cikkemben néhány töltőt, amit érdemes megvásárolni:

Ezzel szerintem le is zárhatjuk az akkumulátor és töltési szekciót, és neki is foghatunk az utolsó résznek, mégpedig a kamerának.

iPhone 14 Pro Max kamera teszt

Az iPhone 14 Pro és Pro Max-ban lévő szenzor 65%-kal nagyobb, mint az iPhone 13 Pro esetén, tehát jóformán hatalmasat fejlődött a kamera az előző generációhoz képest is. Persze nem mindenki számára. ??‍♂️

Pontosan a fenti videók miatt készült az iPhone 14 Pro, ezt lehet kihozni vele, és elképesztő, hogy milyen brutális lett a kamera szenzora, mennyi fényt képes beengedi a lencserendszer, és milyen utómunkára képes a készülék. Nyilván ehhez tudás is kell, de a hardver mellett szoftveresen is elképesztő frissítést kapott az iPhone 14 Pro, ami számos olyan, videós és fotós anyagot képes rögzíteni, amiből remek munkák készülhetnek. Hogy a HDR képességeket megmutassam, készítettem két rövid videó nektek, de sem a YouTube-ra felrakva, sem máshogy nem tudtam kihozni azt a minőséget, amit a telefonon látok. Így eredeti minőségben is elérhetővé teszem a videókat, melyeket iPhone 13 Pro vagy újabb készüléken érdemes megnézni az XDR kijelzők miatt.

Összesen két videót töltöttem fel a Szifon.com tárhelyére, amit alább tudtok megnyitni:

Szerintem az iPhone 14 Pro HDR felvétele és az új szenzora elképesztő lett, sötét és világos helyzetekben is megállja a helyét, lásd mindkét videót. Kattintsatok rá a videókra és Safariban már a megfelelő HDR minőségben láthatjátok, iPhone 13 Pro vagy újabb készüléken a maximális minőségben, annál régebbinél pedig rosszabb minőségben.

(Teljesen átlagos fotó, de nem átlagos képből, mert a napfény direktben éri a “modellt”.)

A fotózás terén is kaptunk újdonságot, ott a ProRAW-nak és a nagyobb szenzornak köszönhetően a középső, “alap” kamera már képes a 48 megapixeles felbontásra és persze a már megszokott RAW fotózásra. Ez azt jelenti, hogy ha picit is jobban foglalkozunk a képeinkkel, megszerkesztjük őket, például színeket állítunk, akkor az Apple még több lehetőséget ad erre.

A fenti kép ProRAW maximum felbontását ide kattintva találod meg, láthatod is, hogy mennyit szerkesztettem rajta.

Érdemes megnézni austinmann képeit, aki eléggé részletes cikket írt az iPhone 14 Pro fotózási képességeiről és magáról a 48 megapixelről. Látványos lett az Apple új kamerája és ezt azok, akik akarják, ki is tudják használni.

Mivel hatalmas felbontással rendelkezünk, hatalmas a zoom tartományunk is, lásd a fenti képen. A nagyobb szenzornak köszönhetően nőtt a dinamika tartomány is, amit láthattatok már a HDR koncert felvételemen, de egyértelműen látszik az alábbi képen is.

Megfelelő használat mellett még a csillagok is látszanak a nap mellett. Összességében az iPhone 14 Pro kamerája még a 13 Pro-hoz képest is fényévekkel jobb lett, kérdés, az átlagember ki tudja-e használni. Azonban érdemes megjegyezni valamit:

Az algoritmus nem változott, a szenzor igen, és ez probléma!

A legtöbb ember nem tud fotózni, nyilván nem is fotósok, az algoritmus dolgozik helyettük. Aki ilyen készüléket vásárol, csak azt látja, ez a kép ugyanolyan, mint a 12 vagy 13 Pro-nál, és igen, az algoritmus nem is változott, vagy nem volt elég ideje az Apple szoftver részlegének, hogy változtasson rajta. Ezáltal a készülék sok esetben félrefókuszál vagy nem megfelelően rakja össze a képet. Erről egyébként számos külföldi portál beszámolt, hogy bizony az új kamerák hibáznak, ezt az Apple-nek javítania kell. Több ismerősöm is panaszkodott, hogy a készülék képtelen megfelelően fókuszálni.

Ez egyébként nem az egyén hibája, hanem szimplán az algoritmus nem fejlődött eleget az szenzorhoz. Látszik a fenti képen is, hogy picit jobban kiemelve a bögrét már megtalálja a fókuszpontot a telefon, de régebbi készülék esetén ez nem volt gond. Nyilván nem változtatunk drasztikusan a fotózási szokásainkon, tehát ezek a bakik gyorsan kiderülnek. Én szerintem azért nem találkoztam ezzel, mert megszoktam a DSLR gépet, és az én fotózási szokásaim sokkal több “adatot” adnak az algoritmusnak. Természetesen nem csak fókuszálási, hanem dinamikatartománybeli hibák is láthatóak egyes képeken, és erről MKHBD is beszámolt egy videójában.

(A teljes videó ide kattintva nézhető meg.)

Jól látható, hogy az iPhone nem “tiszteli” az árnyékokat és ez összességében rossz hatással van a képalkotásra. Mivel az új szenzor sokkal több fényt enged be, sokkal több adatot kap a régebbi algoritmus, és rosszul számolja ki dinamika tartományt. Egy semmilyen képet kapunk, ami természetesen utómunkázást igényel. Nyilván ha megmondjuk az algoritmusnak, hogy milyen fényekkel állunk szemben, esetleg a modellt megfelelő helyre rakjuk, ezzel nem lesz gond, lásd az alábbi képet.

Én úgy gondolom, hogy nincs gond az iPhone 14 Pro kameráival, fényévekkel jobb lett az előző generációnál is, ha picit odafigyelünk a használatra. Azonban azzal egyetértek, hogy most az Apple hibázott és szoftveresen tegye rendbe ezt a generációt, de MKHBD szerint itt már csak az iPhone 15 Pro-nál lesz nagyobb változás, sokkal jobb algoritmus. Én így is szeretem ezt a kamerát, szerintem a Pro felhasználók nem fognak észrevenni semmilyen hibát, és imádni fogják a 48 megapixelt!

AppleCare+

Szoktuk mondani, hogy a legjobb Apple biztosítás az AppleCare+. Hazánkban nem vásárolható meg hivatalosan, de külföldi beállításokkal, címmel és bankkártyával itthonról is simán megköthetjük. Igazából ez a lehető legjobb biztosítás, mert 100%-osan eredeti alkatrészt kaptok javításkor, illetve az Apple Watch-nál és AirPods-nál minden esetben az egész készüléket cseréli az Apple, tehát hibázni sem tudtok.

Ebben a cikkben részletesen leírtuk, hogy hogyan tudjátok megkötni saját magatoknak az AppleCare+-t, de ha nincs külföldi bankkártyátok és címetek, akkor mi is nagyon szívesen megkötjük nektek külön díjért cserébe. Ezt az elmúlt években hoztuk el nektek, hogy a lehető legjobb biztosítást tudjátok megkötni az Apple terméketekre. Az AppleCare+ kizárólag a vásárlástól számított 60 napig köthető meg! Amennyiben a mi segítségünkre van szükségetek, írjatok egy emailt a [email protected]-ra a készülék megjelölésével és tájékoztatunk titeket a részletekről!

Konklúzió

Az iPhone 14 Pro és Pro Max nem váltotta meg a világot, de szerintem egy remek frissítés lett. Az akkumulátor a Pro Max-nál számomra egy álom, nem tudom hova rakni egyelőre, a ProRAW kamera pedig egy élmény. Kifejezetten imádom a HDR videózást és az XDR kijelzőt, nem nagyon tudok belekötni a készülékbe. Számomra egyértelműen remek frissítés lett, és ugyan az előző generációhoz képest nem éri meg róla váltani, iPhone 12 Pro vagy régebbi készülékek esetén már érdemes elgondolkozni. Az ára persze egészen más kérdés, mert minimum 256 GB-osat érdemes nézni és már az is a MacBook árához közelít hazánkban. Erről nekem az a véleményem, hogy nem éri meg évente váltani, inkább 3 évente érdemes új készüléket vásárolni.

Ha tetszett a cikk, dobj egy hozzászólást, te mit gondolsz erről!

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.