fbpx Skip to content

Az idei iPhone frissítés szerintem nem igazán mozgatta meg az embereket. Azok, akik évente váltanak, amúgy is váltottak, akik viszont egy értelmes frissítésre várnak, azokat lényegében ez a mostani nem hatotta meg. Ezért is döntöttem úgy, hogy idén picit szakítok a szokásos teszteléssel, és megnézek egy iPhone 13 minit, hogy mégis mire képes 2021-ben.

2020-ban specifikusan a kamerát teszteltük, de jó volt látni, hogy külsőre is változott az iPhone. Akkoriban az iPhone 12 Pro kamerája mozgatott meg minket, valamint az 5G, illetve a Smart HDR. 2020-ban az Apple bemutatta a MagSafe töltést is. Mi változott a 2021-ben? Lényegében az akkumulátor és a kamera. Az Apple szinte alig frissített idén az előző évhez képest, de már megszokhattuk, hogy minden második évben csak egy “s” frissítést kapunk, de már nem hívjuk mondjuk iPhone 12s Pro-nak. Szóval úgy döntöttem, hogy megnézem a legolcsóbb iPhone 13-at, a kisebb mérettel rendelkező iPhone 13 minit!

Az iPhone 13 mini is lényegében egy iPhone 5, 5s lett, ami az egyik kedvenc készülékem volt, imádtam minden pontját. Miért nem a 12 minit teszteltem múlt évben? Ott sokkal jobban érdekelt a többi újdonság, mint a méret, a kamera, az 5G és így tovább… Plusz az akkumulátor valami gyalázatos lett az iPhone 12 mininél, amit az Apple most kiküszöbölt. Ezért is gondoltam arra, hogy idén megnézem, hosszabb távon mire képes a kisebb készülék, mert általában nem ezt tesztelik az újságírók vagy a YouTuberek.

Megjelenésében az iPhone 13 mini teljesen megegyezik a nagyobb testvérekkel azonban az iPhone 13 6,1 hüvelykes kijelzőjéhez képest 5,4-est kapott. Az Apple még az iPhone 12-nél vezette be a minit, ami hardveresen majdnem megegyezik a nagyobb társaival, de apróságokban el szokott térni. Idén is vannak olyan dolgok, amik kimaradtak a miniből, de egy sokkal szerethetőbb készüléket kaptunk, amit én normál körülmények között napi használatba vettem!

Az iPhone 13 mini tehát ugyanúgy XDR kijelzővel rendelkezik, ami képes megjeleníteni a HDR tartalmakat. Egyre több streaming szolgáltató ad HDR tartalmat, így 2021-ben lényegében 60%-ban kihasználható ez a kijelző, ha filmet nézünk. A készülék szokásosan megkapta a legfrissebb A15 Bionic chipet, ami 6 magos CPU-val és 4 magos GPU-val rendelkezik, valamint 16 magos Neural Engine-nel. Az iPhone 13 mini is képes az 5G-re, valamint az Apple vízállónak hirdeti, de az továbbra sem garanciális probléma, ha belemegy a víz. Tehát ne ússzunk vele, ez nem az a készülék.

Az idei legnagyobb frissítés maga a kamera. Ultraszéles látószögnél még részletgazdagabb képet kapunk. Az iPhone 12 mininél vált elérhetővé, hogy éjszakai mód is lett az ultraszéles látószögű kameránál, ezt továbbfejlesztette az Apple, tehát éjjel még jobb képeket tudunk készíteni, amiben az egész világ elfér. Ettől függetlenül a normál (széleslátószögű) kamera kapta a nagyobb frissítést, elődjéhez képest 47%-kal több fényt enged be. Ezzel elmondható az, hogy az új kamerák lényegében éjszaka lettek jobbak, nappal szinte ugyanazt nyújtják. Persze az éjszakai módot rendkívül sokszor használjuk, nyilván éjjel sokkal nehezebb fotózni, mint nappal, de sokkal élettelibb képek, videók készülhetnek, amit az Apple is nagyon jól tud.

Ettől függetlenül az iPhone 13 miniben spóroltak a kamerával. Az iPhone 13-ba és 13 minibe minimálisan rosszabb kamera rendszer került, mint a Pro változatokba. Egyrészt ugye hiányzik a telefotókamera, és ezzel lényegében egy egészen nagy zoomtartomány. Ettől függetlenül tudunk nagyítani a minivel is, de nem hardveresen, hanem szoftveresen, ami azért látszik. Tehát csupán egy normál és egy ultraszéles kameránk van, telefotó nincs. Ezen túl is spórolt még az Apple, mivel csak Pro-k kapták meg a nagyobb fényrekeszt, ami a következőt jelenti:

Az iPhone 13 és iPhone 13 mini kamerarendszere:

  • Széles látószögű kamera: ƒ/1,6-os fényrekesz
  • Ultraszéles látószögű kamera: ƒ/2,4-es fényrekesz

Az iPhone 13 Pro és iPhone 13 Pro Max kamerarendszere:

  • Széles látószögű kamera: ƒ/1,5‑ös fényrekesz
  • Ultraszéles látószögű kamera: ƒ/1,8-as fényrekesz

Ahogy azt fent is írtam, a normál kamera lényegében 47%-kal több fényt enged be, és ez a 1,6-os fényrekesznek köszönhető. Itt az iPhone 13 Pro már 1,5-öset kapott, ami különbség, de nem mindig észrevehető. Azonban az ultraszéles látószögnél sokkal jobb ƒ-értéket kapott az iPhone 13 Pro, ƒ/2,4-es fényrekesz helyett ƒ/1,8-at. Tehát aki ultraszéles látószöggel szeret éjjel fotózni, az mondjuk ne a minit válassza, ha ez fontos neki. Ettől függetlenül azért ne hajítsuk el ezt kamera rendszert, mert a szenzormozgatásos optikai képstabilizálással sokkal, de sokkal jobb éjszakai fotókat készítünk, mint mondjuk egy iPhone 11 Pro vagy korábbi készülékek esetén. Mindezt HDR-ben, amit ne felejtsünk el.

(iPhone 13 mini normál kamera éjszakai képe)

Tehát elmondható, hogy a mini kamera rendszere rendkívül jó lett éjjel és nappal is, ahogy látható a képen is. Nappal lényegében ugyanarra képes, mint mondjuk egy iPhone 11 Pro, azonban éjjel megmutatja, hogy mennyit fejlődött. Ettől függetlenül nem rendelkezünk telefotó kamerával és az iPhone 13 Pro-k pedig jobb fényrekeszt is kaptak, ami számít. Tehát ha fotózásra veszünk új iPhone-t, akkor ezt tartsuk szem előtt, azonban én az iPhone 11 Pro után meg voltam elégedve az iPhone 13 mini kamerájával, sokkal jobb képeket készítettem, de hiányzott a telefotó. Nem gondoltam volna, hogy ennyit használom.

Cinematic mód és egyéb fotóbeállítások

Különösen üdvözlendő, hogy az Apple szoftveres újdonságokat nem hagyta ki a kisebb készülékből, pedig ez azért néha szokásuk, így a filmszerű mód és egyéb fotószerkesztési beállítások elérhetőek a kisebb készülék esetén is. Ezek egészen jól működnek és viszonylag sokszor használtam őket. Valóban úgy van, ahogy az Apple írja:

Készítettem két rövid, filmszerű videót is, amiben jól látszik, mennyire szépen fókuszál az iPhone 13 mini és milyen jól használja széles látószögű kamerát. Azért ez a filmszerű mód egészen jól sikerült az Apple részéről, és ugye a mini felhasználók is megkapták.

[videopack id=”134036″ width=”700″ height=”394″]https://szifon.com/wp-content/uploads/2021/10/Filmszeru-mod-elso-video.mov[/videopack]

A fenti videó elején láthatjuk, hogy ahogy bekapcsol a filmszerű mód, elhomályosodik a háttér és a fókuszpont középre kerül, miután pedig elmozgatom a kamerát, automatikusan átkerül a fókuszpont a hídra.

[videopack id=”134035″ width=”700″ height=”394″]https://szifon.com/wp-content/uploads/2021/10/Filmszeru-mod-masodik-video.mov[/videopack]

A második videónál a rendszer automatikusan észreveszi, hogy egy ember kerül a fókuszpont közelébe, és azonnal ráfókuszál. Ez látható az alábbi képen is: ahogy mozgatom a kamerát, a fejlett mesterséges intelligencia segítségével észreveszi a változást és már fókuszál is a kamera. Mindkét videó Dolby Vision HDR, tehát adott esetben érdemes TV-n is megnézni, ahhoz az eredeti fájlt ide kattintva tudjátok megnyitni és lementeni, majd Apple TV-n lejátszani.

Ez a funkció egyébként még jobban működik az iPhone 13 Pro-nál, mert ott a telefotó kamerát is használhatjuk a filmszerű móddal.

Akkumulátor idő

Ezzel térjünk is át a másik fontos szempontra, az akkumulátor időre. Az iPhone 13 mini végre egész napos üzemidőt kapott, ami egy ilyen kis egykezes készülék esetén nagy fejlődés. Ez saját tapasztalat alapján végeredményben egy iPhone 13 Pro üzemideje, nem vettem észre sok különbséget, tényleg egész nap bírja a kisebb készülék.

Nyilván nem egész nap videót játszunk le egy készüléken, de jól demonstrálja az akkumulátor különbséget a fenti összehasonlítás. Az iPhone 13 mini 2 órával többet bír, mint az iPhone 12 mini, ami azért rengeteg, arról nem beszélve, hogy 5 órával többet bír, mint a hasonló mérettel rendelkező iPhone SE!

Röviden tehát az iPhone 13 mini remekül teljesít akkumulátor téren, minden tekintetben megállja a helyét és két hét alatt nem volt egyáltalán problémám az akkumulátor idővel.

Méret

A méret mindig is egy sarkalatos pont. Én azt gondolom, hogy a mostani iPhone 11, 12, 13 készülékek mérete teljesen jó. De! Számomra az ideális méret akkor is az iPhone 12/13 mini mérete, mert munkára, átlagos használatra, chatelésre, kommunikációra, telefonálásra sokkal kényelmesebb egy egykezes telefon, mint egy nagyobb. Így ha tehetném, két telefont használnék. Egyet a hétköznapokra, úgymond a mindennapokra. Egyet pedig fotózásra, nyaralásra, élményekre. Nyilván ezt kevesen tehetik meg, köztük én sem, de a mini mérete sok szempontból ideális.

Ahogy a fenti képen is látszik, a kisebb méretnél is minden látszik. Alig tér el a nagyobb kijelzőtől a kisebb, és mégis elfér mindenhol a készülék, és képesek vagyunk egy kézzel is kényelmesen használni. Sokan félnek, hogy ezzel viszont a virtuális billentyűzet is kisebb lesz. Ez nálam nem eredményezett semmilyen problémát, ugyanúgy tudtam emaileket írni rajta, valamint üzenetben válaszolni.

Konklúzió

Szokták mondani, hogy a méret a lényeg ?, és ez a mininél mindennél jobban igaz. Imádtam használni ezt a pici telefont, és semmilyen problémám nem volt vele átlagos használat mellett. Az Apple brutális processzort rakott a minibe, és jó kamerát a mindennapos fotózáshoz, és persze egész napos akkumulátor használatot. Számomra ez a készülék 90%-ban megfelel, de mivel én elég sokat fotózom, a telefotó kamera sokszor hiányzott. Emiatt sajnos nekem nem vált be a mini, de ezért is írtam, hogy a legjobb megoldás ugye a dupla telefon lenne MultiSIM-mel, így hétköznap a 13 minit, hétvégén a 13 Pro-t használnám. Maradtam végül az iPhone 11 Pro-nál, amin amúgy is van még AppleCare+, szóval lehet várok még egy évet, de üdítő volt használni egy kisebb készüléket. Szerettem!

Az iPhone 13 mini készüléket a teszt idejére az iSTYLE biztosította nekünk, köszönjük! Ide kattintva megtaláljátok az árakat és egyéb információkat a készülékről!

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Szerintem is tökéletesek a mini méretek! Tavaly váltottam a 12 mini-re mert már olyan régóta vártam ezt a formát és ezt a méretet, hogy egyből kellett! A 13 mini is nagyon csábító, viszont ha minimálisan is, de vastagabb, valamint, ahogy egy youtube-os teszten láttam a jobb strapabírósága a 12 mininek, emiatt egyelőre várok a váltással. Az akksi idő persze nem szól mellette, de nincs összehasonlítási alapom a 13 minihez :slight_smile: Remélem megtartja még jó ideig az apple ezt a méretet ezzel a formatervezéssel, mert számomra ez a tökéletes mobil!

  2. Nekem egyedül a kompromisszumokkal van bajom, én PM-ot vettem, de nekem is elég lenne a kicsi, ha minden benne lenne.

  3. Avatar for evone evone says:

    akkor miért nem sima 13 Pro-t választottál amúgy? :smiley:

  4. Nagyobb akksi…

  5. 11PM-ről váltottam és nem bántam meg. Sokkal jobb képeket csinál mindkét kamerájával. Két év alatt alig használtam a zoom kamerát, mert gyengébb volt a képminősége, és a 2x optikai zoom önmagában kevés, digitálissal meg minek fotózni. A mérete tökéletes, végre egy egykezes telefon. Ha leülök, észre sem veszem hogy a zsebemben van, és befér bármelyik zsebbe. 40% körüli aksival zárom a napot, de van úgy, hogy 60% - csak munkára használom és fotózásra. A kijelző mérete is tökéletes, még hírolvasásra is.

  6. van aki esetleg 12 miniről váltott és leírná a tapasztalatait?

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for evone Avatar for Jnetshaw Avatar for revelo6 Avatar for totopad

Népszerű hozzászólások

  1. Szerintem is tökéletesek a mini méretek! Tavaly váltottam a 12 mini-re mert már olyan régóta vártam ezt a formát és ezt a méretet, hogy egyből kellett! A 13 mini is nagyon csábító, viszont ha minimálisan is, de vastagabb, valamint, ahogy egy youtube-os teszten láttam a jobb strapabírósága a 12 mininek, emiatt egyelőre várok a váltással. Az akksi idő persze nem szól mellette, de nincs összehasonlítási alapom a 13 minihez :slight_smile: Remélem megtartja még jó ideig az apple ezt a méretet ezzel a formatervezéssel, mert számomra ez a tökéletes mobil!

  2. Nekem egyedül a kompromisszumokkal van bajom, én PM-ot vettem, de nekem is elég lenne a kicsi, ha minden benne lenne.

  3. Avatar for evone evone says:

    akkor miért nem sima 13 Pro-t választottál amúgy? :smiley:

  4. Nagyobb akksi…

  5. 11PM-ről váltottam és nem bántam meg. Sokkal jobb képeket csinál mindkét kamerájával. Két év alatt alig használtam a zoom kamerát, mert gyengébb volt a képminősége, és a 2x optikai zoom önmagában kevés, digitálissal meg minek fotózni. A mérete tökéletes, végre egy egykezes telefon. Ha leülök, észre sem veszem hogy a zsebemben van, és befér bármelyik zsebbe. 40% körüli aksival zárom a napot, de van úgy, hogy 60% - csak munkára használom és fotózásra. A kijelző mérete is tökéletes, még hírolvasásra is.

  6. van aki esetleg 12 miniről váltott és leírná a tapasztalatait?

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for evone Avatar for Jnetshaw Avatar for revelo6 Avatar for totopad