fbpx Skip to content

Vasárnapi hírlevelében Mark Gurman, a Bloomberg újságírója egy rakás információmorzsát felfedett az Apple 2023-as portfóliójával kapcsolatban.

Az új Mac Pro feltehetően nem kap egy saját, durvább chipet, tavasszal érkezik az új MacBook Pro család, év végén az M3-as chippel szerelt iMac és még új Apple kijelzők is lehetnek a horizonton. Vágjunk bele a pletykák rengetegébe!

Viszlát M2 Extreme

Csak másfél hónapja volt, hogy Gurman arról írt, hogy az Apple egy M2 Extreme névre keresztelt chippel ellátott Mac Pro-n dolgozik: A Bloomberg szerint idén nem érkezik már új Mac.

Úgy tűnik, hogy azóta meggondolta magát a csészéje alján lévő tealevél, mert most már úgy véli, hogy az Apple elvetette a hiper-szuper sebességgel rendelkező chipet.

Ehelyett az új Mac Pro-ban egy M2 Ultra lesz, ami akár 24 magos konfigurációban is megvásárolható lesz, valamint 76 magos GPU és akár 192 GB RAM is választható lesz hozzá. De ha az Apple opciói nem lennének elegek, akkor sem kell csüggedned, mert a memória, háttértár és egyéb komponensek állítólag bővíthetőek maradnak – pont, mint a jelenlegi modellnél.

Az elkaszált M2 Extreme chip 48 CPU magot és 152 magos GPU-t hozott volna magával, de Gurman úgy véli, hogy az Apple költségekre és gyártási nehézségekre hivatkozva elhalasztotta a projektet.

Gurman szerint az M2 Extreme-mel szerelt Mac Pro 10 ezer dollárról indult volna és a cupertinói vállalat úgy ítélte meg, hogy ennyiért nem lett volna rá elégséges vásárlóerő.

A jelenlegi Mac Pro 6000 dollárról indul az Egyesült Államokban és mivel 2019 decemberében mutatták be, így igazán itt lenne az ideje, hogy az Apple frissítse, főleg, hogy 2020 végén azt ígérték, hogy 2 éven belül a teljes palettát át fogják állítani Apple Silicon chipekre.

Úgy tűnik, hogy ezt az ígéretet nem fogják tudni tartani és elképzelhető, hogy emögött az M2 Extreme-mel kapcsolatos nehézségek állhattak.

M2 Pro és M2 Max chippel szerelt MacBook Pro

2020 novemberében az M1 chip lesöpört mindent a piacról, majd érkezett az M1 Pro és az M1 Max, melyek azt is kenterbe verték, végül befutott idén az M2, ami egymagos számítási teljesítményben a legjobb, így sejthető, hogy a rá épített M2 Pro és M2 Max még durvább lesz.

Épp ezért az idén júliusban bemutatott, M2 chippel szerelt MacBook Air után mindenki izgatottan várta az őszt, hogy kiderüljön, mire lesznek képesek az Apple Silicon második generációs chipjeinek combosabb variánsai. Azonban október és november is elmúlt MacBook Pro bejelentés nélkül, és most már úgy tűnik, hogy kénytelenek leszünk várni 2023-ig.

Legutóbb 2021 októberében frissült a MacBook Pro család, akkor teljesen újratervezett házat és hasznos csatlakozók reneszánszát kaptuk a MagSafe, HDMI és SD-kártyaolvasó visszatérésével. A jövő év első felében érkező frissítés ehhez képest visszafogottabb lesz, csak az új chipekre és gyorsabb memóriára számíthatunk.

iMac, iMac Pro és Mac mini

Az M1-es chippel felszerelt iMac még 2021 áprilisában jelent meg, akkoriban teszteltük is: Kezünkben az M1 iMac 2021 – “teszt” és vélemény.

Ha lehet hinni Gurman értesüléseinek, az iMac teljesen ki fogja hagyni az M2 chip családot és egyenesen az M3-at fogja megkapni a jövő év végén.

Emellett az Apple egy profiknak szánt iMac Pro verzión is dolgozik, de az valószínűleg nem kap túl sok erőforrást a cégen belül, ugyanis egyre inkább csak csúszik a bemutatása.

Továbbá folyamatban van egy új Mac mini is, amiben M2 vagy M2 Pro chip lenne megtalálható, de sajnos erről sem tudott több infót felfedni a Bloomberg legpontosabb előrejelzője.

Frissített kijelzők

Jelenleg az Apple saját kínálatában két monitor található: a 2019 végén bemutatott Apple Pro Display XDR, melynek 6K felbontása van 32 hüvelykes képátló mellett, 5000 dollárba kerül és nincs benne kamera, a másik pedig az idén márciusban bemutatott Apple Studio Display, mely 27 colon 5K felbontást hoz, van benne egy 12 megapixeles ultraszéles látószögű webkamera, 1600 dollárba kerül és egy A13 Bionic chip hajtja.

Nyilvánvalóan utóbbi kevésbé szorul frissítésre, de előbbire igazán ráférne. Egy nagyobb kijelzőről már tavaly októberben is pletykáltak, aztán arról is, hogy az igazából egy iMac lesz: Ross Young: 2022 elején érkezhet a mini-LED kijelzős, 27 hüvelykes iMac.

Utólag mondhatjuk, hogy ez nem jött be, de ennek ellenére elképzelhető, hogy valami igazság volt benne, ugyanis Gurman most hasonlókat lát az Apple jövőjében.

Ha helyesek számításai, akkor az Apple jövőre több új kijelzővel is elő fog rukkolni, többek közt a Pro Display XDR frissített változatával.

Teljesen új Mac Pro, frissített MacBook Pro modellek, új kijelzők és az M3 chip debütálása egy új iMac-ben? Izgalmas évnek nézünk elébe!

Te mit vársz a leginkább az Apple-től Mac fronton?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok