fbpx Skip to content

Az Apple egy egészen érdekes koncepcióként rakta le az asztalra az iMac-et, ami jelen esetben egy munkaállomás az egész család számára. Leginkább ezzel tudom jellemezni az M1-es gépet, ami brutális sebességre képes.

M1 iMac 2021 - teszt és vélemény COVER

Az alábbi cikk leginkább a saját véleményünket tökrözi majd az új iMac-ről és mert érdemben tesztelni teljesen felesleges lett volna, mivel az M1-es processzor benne teljesen ugyanaz, mint a Mac miniben, MacBook Pro-ban és MacBook Airben. Tehát, ha sebesség teszteket, videó vágásokat, illetve egyéb komolyabb hardvert igénylő teszteket szeretnél az M1-es iMac-ről, olvasd el a régebbi MacBook Pro cikkünket, vagy nézz YouTube teszteket.

Röviden összefoglalva, még mindig gyorsabb, mint bármelyik Inteles iMac jelenleg, tehát sokkal élvezhetőbben használhatjuk a macOS Big Surt, ami az M1-re lett tervezve. Az egész design és úgy általában a rendszer sima használata elképesztő az M1-es processzoron, ami ugye az Intelnél ventilátor zúgással és egyéb, már a Safariban is görgetéskor észrevehető akadással társul. Mióta M1-es MacBook Pro-t használok, ezek a problémák eltűntek, a Pro-ban lévő ventilátor egyszer sem pörgött fel az elmúlt időszakban, tehát én továbbra is amellett vagyok, hogy az M1-es gép brutális sebességre képes, és bőven használható 4K/8K videó vágásra, Xcode használatra, RAW fotó szerkesztésre és így tovább… Ide effektíve nem kell több, nem kell M1X, M2 processzor, ez Pro munkára is elengedő, de hobbi felhasználóknak több mint elég.

(Steve, a macska már sajnos nem fér el a 11.5mm vastag új iMac-be, kérdőre is vonta a gépet, hogy hát ezt így miért?!)

iMac 4.5K kijelző

Sokan nem tudják, de a szegmens legjobb kijelzője került az új iMac-be, ami 24 colon 4.5K lett, 228 PPI-vel, és ez rendkívül fontos. Mivel ez a kijelző kiválóan használható munkára, designerek és videovágók, fotószerkesztők számára is. 500nit fényerővel rendelkezik, na de miért is ennyire jó az iMac kijelzője?

Alapvetően a macOS kétféle pixelsűrűségre van optimalizálva, az egyik a 110 PPI, amely a nem retina kategóriába tartozó kijelzőkre igaz, a másik pedig a 220 PPI, amely a retina kijelzőket foglalja magába. Abban az esetben viszont, ha a kijelzőnk egyik értékhez sem áll közel, akkor a rendszer létre fog hozni egy virtuális vászont (virtual canvas), és a rendszer alkotóelemeit bitmapként fogja fel- vagy leskálázni a kijelző beállításainak megfelelően.

Ez azért probléma, mert a skálázás közben elkerülhetetlenül is félpixelek fognak keletkezni, nem minden lesz a helyén, ezáltal picit homályosabb pixeleket kapunk, valamint a gépünk GPU-ja lényegesen erősebben fog dolgozni mindeközben.

Neked milyen külső monitorod van és mennyi PPI-vel rendelkezik? ?

Designer vagy programozói szempontból ez azt jelenti, hogy az elmosottabb pixelek miatt sokkal nehezebb (vagy lehetetlen) kiszúrni a félrecsúszott képpontokat egy adott munkában.

Ennek megfelelően ebben a cikkben találhatunk egy remek táblázatot, amely végigmegy a legnépszerűbb kijelző típusokon és a macOS szempontjából értékeli azokat, hogy melyek esnek a 110 PPI és a 220 PPI értékek közelébe úgy, hogy pixelpontos kép legyen a végeredmény.

Sajnos ez a táblázat rendkívül lehangoló, mivel ahogyan láthatjuk, 27″ colos méretben körülbelül 2 kijelző közül választhatunk, ha pixelpontos “retina” élményben szeretnénk részesülni és nem szeretnénk iMac-et vásárolni a MacBook Pro mellé. Viszont 5K felbontású kijelzőt kizárólag a 2016-os MacBook Pro modellek képesek meghajtani.

A táblázatban nincs benne tehát az új, M1-es iMac, ami 24 colon 4.5K 228 PPI-t tartalmaz, tehát borotvaéles képet kapunk. ?

Elmondható tehát, hogy az iMac vásárlásakor rendkívül fontos maga a kijelző is, amivel az Apple rendkívül magasra tette a lécet. Azon túl, hogy pixelpontos retina, ez a kijelző támogatja a P3 színskálát is, amely alapvetően azt jelenti, hogy több színt képes megjeleníteni a klasszikus monitor szabványoknál, ennek köszönhetően részletgazdagabb képet látunk, valósabb zöld, kék és piros árnyalatok jelennek meg a szemünk előtt. Ez egyébként már alap az Apple termékek esetén, szinte minden újabb Mac, iPhone, és iPad is megkapta ezt a támogatást. Természetesen rendelkezik True Tone technológiával is, de HDR-re nem képes, azt az Apple meghagyta a legújabb iPad Pro-nak és Pro Display XDR kijelzőnek.

A külső kialakításról @Kosztalma kolléga számol be innentől.

A mostani hosszú hétvégén volt alkalmam kipróbálni az új iMac alapmodelljét és így sikerült véleményt formálnom arról, hogy az Apple hogyan képzeli el az otthoni felhasználóknak szánt asztali számítógépet 2021-ben.

Ez a gép ugyanis nem a profiknak készült, hanem az átlagos felhasználóknak, akik filmeket néznek, prezentációkat raknak össze, időnként pedig képeket vagy videókat szerkesztenek. Ilyesmire bőven elég az iMac, ahogy azt már valószínűleg tudod, ha találkoztál olyan médiával, ami az Apple M1 chipjét megemlíti.

Az Apple M1 chipjével szerelt gépek mind gyorsak, reszponzívak, azonnal felébrednek alvó állapotból és mindennapi feladatok során csendesen működnek. Ezek olyan tulajdonságok, amiket otthoni felhasználók is azonnal értékelni fognak, csakúgy, mint a kiváló hangszórókat és az éles, 1080p-s webkamerát. Az M1-nél sokkal izgalmasabb a design, mely most változott először látványosan 2012 óta. 9 év rengeteg az informatika világában, így bőven fejlődött a technológia, ami lehetővé tette, hogy ez az új iMac jelentősen vékonyabb és könnyebb legyen elődjénél.

Amikor szemből nézed az új, M1-es iMac-et, akkor két dolog fog azonnal szembetűnni: a fehér kijelző körüli keret és a kijelző alatti „áll”, ahol egykoron még egy alma logó törte meg az ürességet.

Az Apple-nél úgy döntöttek, hogy a designnal felhívják a figyelmet a belső működésre is. A valódi számítógép ugyanis nem az iMac kijelzője mögé került, hanem alá és ezért olyan hangsúlyos ez az áll, hiszen abban helyezkedik el szinte minden, beleértve az alaplapot, a hangszórókat és minden mást, ami a gép működéséhez szükséges.

Ha az Apple eltüntette volna a kijelző alatti sávot, mondjuk azzal, hogy kicsit vastagabbá teszi a gépet, akkor jelentősen letisztultabb lett volna az iMac szemből, de közel se lett volna ennyire emlékezetes és egyéb hátrányokkal is járt volna az a kialakítás.

Tesztelésem során letöltöttem pár iOS alkalmazást, egy-két, Rosetta 2-t használó alkalmazást és természetesen natív, Apple Silicon chipre fordított alkalmazást is, hogy megtudjam, mindennapi teendők mellett bekapcsolnak-e a ventilátorok.

A válasz pedig az, hogy nem! Ha Apple Music-ról hallgatsz zenét, mellette 5-10 fülön böngészel Safariban, közben válaszolsz az Üzenetekben és a háttérben fut még a Skype és a Mail is, azzal még az iMac teljesen csendes marad. Viszont ha az alaplap a kijelző mögé került volna, akkor ez valószínűleg nem így lenne, hiszen akkor kénytelen lenne a két ventilátor jobban hűteni a chipet, hogy az ne melegíthesse túl a 4,5K-s panelt, ahogy az a régi iMac-nél is volt.

Az Apple mérnökei meghoztak egy döntést azzal, hogy a kijelző alatt helyezték el a számítógépet és utána a design csapat úgy döntött, hogy ezt a döntést büszkén viselni is fogja az iMac ahelyett, hogy mondjuk ezt a kijelző alatti sávot is fehér üveggel borították volna.

Tökéletes-e ez így? Közel sem, és mivel 2004 óta minden iMac állán ott volt az alma logó, így nagyon szokatlan, hogy most még egy iMac felirat sincs ott vagy bármi, ami meg tudja törni az ürességet.

A kijelző körüli fehér keret egyáltalán nem zavart, egy világos tapéta előtt használtam a gépet mindennapi teendők ellátására és egyszerűen egy pár perc után fel se tűnt. Ez pont olyan, mint az újabb iPhone-okon a szenzorsziget, melynek elméletben zavarnia kéne a kijelző felett, de igazából észre se veszed, ha nem figyelsz rá.

1998 és 2007 közt fehér kerete volt az iMac kijelzőjének és 2007 és 2020 közt volt fekete. Az Apple divatcég is, ezért a ciklikus design egyáltalán nem meglepő. Elég csak arra gondolni, hogy az iPhone-ok először lekerekítettek voltak, majd szögletesek lettek, majd újra lekerekítettek lettek és most ismét szögletesek. Ez nincs másképp a kijelző körüli keret színével sem.

Ráadásul ezzel az „állal” és a fehér, kijelző körüli kerettel felkavarta az Apple az állóvizet és sokkal többen beszéltek az új iMac-ről, mintha ott maradt volna az alma logó a kijelző alatt és fekete lett volna a keret.

A különböző közösségi oldalakon még egy aspektusát kritizálták az új iMac-nek, mégpedig azt, hogy a táp nem került bele a gépházba, hanem egy különálló dobozról van szó, mint a laptopoknál.

Különböző YouTube tesztek során ez megemlítésre került, de videóról nem tűnt számomra ez nagy gondnak. A táp azonban élőben a nagy mérete miatt kicsit meglepett, de igazából megérte kivenni a gépből és nem is ez az első alkalom, hogy az Apple így döntött volna. A PowerMac G4 Cube-ban és az első pár Mac miniben sem volt belső táp.

Az új, különálló táp két részlet miatt érdekes: a mágneses tápkábel és a gigabites Ethernet csatlakozó. Sajnos mivel az alapmodellt teszteltük, ezért nem volt alkalmam utóbbit kipróbálni, de a mágneses csatlakozóról elmondhatom, hogy biztosan csatlakozik, így nem fogja egy macska kirántani, ha elsétál az iMac-ed mögött.

Azt kell, hogy mondjam, az Apple tökéletesen megvalósította azt a gépet, amit el akart készíteni. Van ugyanis, amikor ez nem sikerül nekik, ilyen például a 2016-os MacBook Pro, melynek szinte minden újítását kritizálták a felhasználók és ha lehet hihetni a pletykáknak, szinte mindenben vissza fog táncolni az Apple idén.

Ennél az iMac-nél nem lesz szükség ilyesmire, ez ugyanis egy tökéletes asztali számítógép otthoni felhasználásra. Csak azt bánom, hogy egyáltalán nincs rá szükségem, mert jelenlegi életembe nem tudnám beilleszteni, de tényleg fantasztikus és érdemes élőben is megnézni, mielőtt véleményt nyilvánítanál a „kritikus” pontokról.

Visszaadom a szót @adminnak a konklúzióhoz.

A családi ?

Az új designnal és kialakítással funkciókkal az iMac lényegében egy családi munkaállomás lett. Egy nappaliban, konyha/nappaliban állja meg a helyét, nem igazán egy személyes használatra tervezték. Ez leginkább a desigban mutatkozik meg, illetve abban, hogy ugyan az M1 egy gyors gép, de nem pro felhasználásra szánták. Ez egyébként a reklámokban is látható, hogy bizony ez a mindennapi gép, a nappaliban. Megkereshetünk rajta dolgokat, Facebookra használhatjuk, gyorsan válthatunk felhaszálót, mindenki be lehet jelentkezve, a család minden tagja használhatja és a Touch ID-val az a felhasználó lép be, aki éppen leül hozzá. Szóval tényleg a családnak szánta az Apple, és ez bizony jó!

Az egész gép úgy lett tervezve, hogy elviselje a mindennapos dolgokat, könnyen dönthető, állva is használható, ülve is, van rajta jack és gyönyörűen szóló hangszórokat is kapott, ami a nappaliban hibátlanul szolgáltatja a mindennapi zenét is. “Meeting gépnek” is használható az 1080p kamerának köszönhetően, így anya napközben, a gyerekek pedig este használhatják arra, hogy egymással beszélgessenek. És természetesen az egész család is körbe tudja ülni egy családi esemény alkalmával. Én teljesen megértem ezt a felhasználási módot, bár nem vagyok családos ember, de látom benne a jövőt. ❤️

Azt gondolom ennek az iMac-nek sokkal több funkciója van, mint az ember gondolná. Mert még én is tudok rajta fotókat szerkeszteni esténként és ezt nevezhetjük pro felhasználásnak, míg délelőtt a párom tud rajta nézni YouTube recepteket, amit persze lát a konyhából is a megfelelő méretű kijelző miatt.

Konklúzió

Az M1-es iMac lényegében egy tökéletes családi Mac lett, ami a processzornak köszönhetően sokkal többre képes, mint mi képzelnénk. Simán állja a sarat egy komolyabb megerőltetés esetén tehát nem csak a gyerekek, hanem mi, pro felhasználók is használhatjuk. Ettől függetlenül a design nekem egyáltalán nem tetszik, egyszerűen nem érzem ezt a semmilyen, kijelző körüli keretet. Számomra teljesen ronda elölről. Hátulról persze már teljesen más a helyzet, ott szerintem gyönyörű lett a gép. Az ára persze nem lett olcsó, mert bizony 800.000Ft-ba kerül egy értelmesebb változat.

Alapvetően utólag nem módosítható sem a memória (RAM), sem a tárhely (SSD). Így szerintem 16GB memóriával és 512GB-os tárhellyel érdemes megvenni a gépet, ha több mint 5 évre tervezzük, ezen kívül kevés az alapgépben lévő USB portok száma is. Tehát rögtön a legnagyobb verzióval érdemes kezdeni és még mellé berakni egy Magic Trackpadet. Az alap verzió nem rendelkezik Touch ID-val sem, tehát számomra rögtön kiesett a pixisből. Szóval ez a gép alaphangon 800.000Ft, ami nem kevés. Azonban ezért az összegért kapunk egy monitort is, ami pixel pontos, és már említettem a cikk elején, miért is ilyen fontos. Egyszóval ez az ár szerintem rendben van, akár egy pro felhasználó számára is.

A Szifonkék iMac-et az iSTYLE-tól kaptuk kölcsön a teszt idejére, köszönjük nekik. Apropó, most meg is nyerhetsz egyet, kattints ide!

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. helo ? :slightly_smiling_face:

  2. Apple alap képernyőkímélő :man_shrugging:t2:

  3. Biztos kikapcsolták a helyesírás-ellenőrzőt amikor ezt készítették. :smiley: :smiley: :smiley:

  4. Vagy más nyelven van :slight_smile:

  5. Közben bekapcsoltam az enyémen is, és alapból úgy van beállítva, hogy minden nyelven megjelenjen, így már értem :smiley:

  6. Avatar for expa expa says:

    Sokkal jobb, hogy kivették a tápot a gépből Hiba esetén sokkal könyebb cserélni. Ez is jó döntés!!!

  7. Hát igen, én pont ezt az időtállóbbnak szánt konfigurációt vettem, ma jött meg. Nem olcsó valóban, de nagyon FUN :heart_eyes: Még nem tettem fel rá final cut-ot, meg ps-t, szóval nem látom a valós erejét, de a napokban belakom alaposan.


  8. NAH így kell elhelyezni! :smiley: :smiley: ügyes! Mondjuk sztem szomorúan konstatáltad hogy a 2 homepod mini már lehet nem oda kell :smiley: Elég jó a hangja, persze még mindig nem HomePod mini szintűek de elég jó a hangja az iMac-nek.

  9. Így-így, egy kicsit hezitáltam, hogy maradjanak-e, de van minden helyiségben másik HomePod meg minik, szóval marad itt. Azért jobb a hangjuk, mint az iMac-nek, de az is meglepően jól szól, talán egy kis mélyet hiányolok belőle.

  10. Avatar for expa expa says:

    Gratulálok!!!

  11. Köszi! Péntekre ígérték, de valahogy Kölnben ragadt péntek hajnaltól, ma 9kor került futárhoz, nehéz szülés volt, és pont most volt hosszúhétvége, szóval idegbe’ voltam :sweat_smile:

  12. Avatar for Zandrs Zandrs says:

    Szuper gèp, szuper cikk!
    Ha mindenre is elég az M1, és a legolcsóbb változat viszi a 4kt, és a kèpszerkesztèst (tapasztalatotok van ebben? ) , akkor ez nálam befutó! Sőt, azt kell mondanom, úgy még nem is vèszesen dràga… persze jobb lenne megnyerni :crossed_fingers:

  13. Avatar for expa expa says:

    Ugyan a gép elejére nem raktak gyárilag alma logót de a csomagban benne van így oda lehet ragasztani. Ezt jól tudom?

  14. Avatar for Zandrs Zandrs says:

    Igen. De ha jól làttam a videókon, a csomagban nagyobb méretű matricák vannak mint ami ott elfér…. Nem vagyok benne biztos hogy a hűtést segítenè…. :thinking:

  15. Avatar for expa expa says:

    Nagyobb a matrica mint ami ott elfér? Akkor mi értelme a matricának?

  16. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    semmi köze annak a matricának ahhoz, hogy van-e az elején logó a gépnek, vagy nincs. évek óta jár Apple logós matrica a termékek mellé, de még senkinek nem jutott eszébe az, hogy az azért lenne ott, hogy fel tudd ragasztani, ha nem lenne logó az adott terméken, hiszen volt rajtuk logó.

  17. (…) mindennapi teendők mellett bekapcsolnak-e a ventilátorok.
    A válasz pedig az, hogy nem! Ha Apple Music-ról hallgatsz zenét, mellette 5-10 fülön böngészel Safariban, közben válaszolsz az Üzenetekben és a háttérben fut még a Skype és a Mail is, azzal még az iMac teljesen csendes marad.

    Mi a helyzet, ha valóban mindennapi teendőkről van szó?

    (Az cikkben megemlített terhelés azért közelében sincs egy átlagos mindennapi teendős / munkaterhelésnek, én inkább nagyon alap, takarékos, ad hoc hobbi / nyugdíjas terhelésnek nevezném, amire igazából a legkisebb, 4-5 éves Macbook Air is elegendő vasat biztosít.)

  18. Mire gondolsz mindennapi teendők alatt? :slight_smile:

  19. Na persze kinek mi, nálam most fut: Chrome (3 ablakban és összes 34 fülön - ebből 1 youtube zenét játszik le), Safari (2 ablakban, összesen 18 fülön), Edge (3 fülön), Slack, iTerm2 (3 fülön), Messenger, Jegyzetek, VSCode (3 ablakban), Viber, Signal, PHP Storm, Docker (3 container), Tunnelblick, plusz mindenféle background appok (FlyCut, XCode, brew, nodejs, stb), mindösszesen 2 képernyő és összesen 12 asztal - igaz ez inteles Macbook Pro (2020).

    De a kifejezést nem én helyeztem el, szóval visszakérdeznék, Ti mit értetek mindennapi teendők alatt?

  20. Ezt kérdés nélkül elfut, és meg se fog akadni. :slight_smile: De amúgy én nem értem a tab függőséget. :smiley: Mármint nincs vele bajom, csak nem értem miért jó. Ami érdekel lementem majd elolvasni. HA pedig munkára kell akkor mindig megnyitnám, amikor kell és utána bezárnám :smiley:

  21. Mindezt több böngésző több ablakjában. :roll_eyes:

  22. Valószínűleg nem teljesen ugyanaz a munkánk, alapvetően sem lenne kivitelezhető a megnyitom - becsukom állapot N db szolgáltatás fejlesztése és tesztelése során, ráadásul duplájára / háromszorosára növelné a fejlesztési időt a nyitogatás / zárogatás, ugyanaz (korábbi) állapot visszacsalogatása, és így tovább. (És akkor még korábban azt nem is említettem, hogy a tabok jelentős részénél devtools is fut, ami legalábbis megduplázza az adott tab erőforrás-igényét.)

  23. Avatar for Czo Czo says:

    Szerintem ezzel a workloaddal se lesz para. Az iMacek mindig is a csendes gepek koze tartoztak, ha eddig a 14nm Intel hutheto volt hang nelkul a mindennapokban (legalabbis en 20 ev iMac hasznalat alatt nagyon-nagyon ritkan hallottam a ventit), akkor ez a modell, amiben eleve csak 1 nagy hotermelo alkatresz van a korabbi ketto helyett (cpu vs cpu+gpu), ami raadasul nem olyan melegedos, mint a korabbi, akkor nem hiszem, hogy ezzel itt gond lesz.

  24. Teljesen jogos a válasz, köszönöm, így már értem a tabokat. :blush:

  25. Avatar for expa expa says:

    Nekem eszembe juttott, ha nincs az elején akkor oda ragasztanám.
    De szerintem ezt a kínaiak fel fogják ismertni és lehet majd e-bay-ről rendelni az elejére logót :smiley:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for vkleszken Avatar for Czo Avatar for Szifon Avatar for Zandrs Avatar for Interstate Avatar for inebhedj Avatar for expa Avatar for Jadeye Avatar for ef-dani Avatar for 83miki83 Avatar for SzifonAdmin

Népszerű hozzászólások

  1. helo ? :slightly_smiling_face:

  2. Apple alap képernyőkímélő :man_shrugging:t2:

  3. Biztos kikapcsolták a helyesírás-ellenőrzőt amikor ezt készítették. :smiley: :smiley: :smiley:

  4. Vagy más nyelven van :slight_smile:

  5. Közben bekapcsoltam az enyémen is, és alapból úgy van beállítva, hogy minden nyelven megjelenjen, így már értem :smiley:

  6. Avatar for expa expa says:

    Sokkal jobb, hogy kivették a tápot a gépből Hiba esetén sokkal könyebb cserélni. Ez is jó döntés!!!

  7. Hát igen, én pont ezt az időtállóbbnak szánt konfigurációt vettem, ma jött meg. Nem olcsó valóban, de nagyon FUN :heart_eyes: Még nem tettem fel rá final cut-ot, meg ps-t, szóval nem látom a valós erejét, de a napokban belakom alaposan.


  8. NAH így kell elhelyezni! :smiley: :smiley: ügyes! Mondjuk sztem szomorúan konstatáltad hogy a 2 homepod mini már lehet nem oda kell :smiley: Elég jó a hangja, persze még mindig nem HomePod mini szintűek de elég jó a hangja az iMac-nek.

  9. Így-így, egy kicsit hezitáltam, hogy maradjanak-e, de van minden helyiségben másik HomePod meg minik, szóval marad itt. Azért jobb a hangjuk, mint az iMac-nek, de az is meglepően jól szól, talán egy kis mélyet hiányolok belőle.

  10. Avatar for expa expa says:

    Gratulálok!!!

  11. Köszi! Péntekre ígérték, de valahogy Kölnben ragadt péntek hajnaltól, ma 9kor került futárhoz, nehéz szülés volt, és pont most volt hosszúhétvége, szóval idegbe’ voltam :sweat_smile:

  12. Avatar for Zandrs Zandrs says:

    Szuper gèp, szuper cikk!
    Ha mindenre is elég az M1, és a legolcsóbb változat viszi a 4kt, és a kèpszerkesztèst (tapasztalatotok van ebben? ) , akkor ez nálam befutó! Sőt, azt kell mondanom, úgy még nem is vèszesen dràga… persze jobb lenne megnyerni :crossed_fingers:

  13. Avatar for expa expa says:

    Ugyan a gép elejére nem raktak gyárilag alma logót de a csomagban benne van így oda lehet ragasztani. Ezt jól tudom?

  14. Avatar for Zandrs Zandrs says:

    Igen. De ha jól làttam a videókon, a csomagban nagyobb méretű matricák vannak mint ami ott elfér…. Nem vagyok benne biztos hogy a hűtést segítenè…. :thinking:

  15. Avatar for expa expa says:

    Nagyobb a matrica mint ami ott elfér? Akkor mi értelme a matricának?

  16. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    semmi köze annak a matricának ahhoz, hogy van-e az elején logó a gépnek, vagy nincs. évek óta jár Apple logós matrica a termékek mellé, de még senkinek nem jutott eszébe az, hogy az azért lenne ott, hogy fel tudd ragasztani, ha nem lenne logó az adott terméken, hiszen volt rajtuk logó.

  17. (…) mindennapi teendők mellett bekapcsolnak-e a ventilátorok.
    A válasz pedig az, hogy nem! Ha Apple Music-ról hallgatsz zenét, mellette 5-10 fülön böngészel Safariban, közben válaszolsz az Üzenetekben és a háttérben fut még a Skype és a Mail is, azzal még az iMac teljesen csendes marad.

    Mi a helyzet, ha valóban mindennapi teendőkről van szó?

    (Az cikkben megemlített terhelés azért közelében sincs egy átlagos mindennapi teendős / munkaterhelésnek, én inkább nagyon alap, takarékos, ad hoc hobbi / nyugdíjas terhelésnek nevezném, amire igazából a legkisebb, 4-5 éves Macbook Air is elegendő vasat biztosít.)

  18. Mire gondolsz mindennapi teendők alatt? :slight_smile:

  19. Na persze kinek mi, nálam most fut: Chrome (3 ablakban és összes 34 fülön - ebből 1 youtube zenét játszik le), Safari (2 ablakban, összesen 18 fülön), Edge (3 fülön), Slack, iTerm2 (3 fülön), Messenger, Jegyzetek, VSCode (3 ablakban), Viber, Signal, PHP Storm, Docker (3 container), Tunnelblick, plusz mindenféle background appok (FlyCut, XCode, brew, nodejs, stb), mindösszesen 2 képernyő és összesen 12 asztal - igaz ez inteles Macbook Pro (2020).

    De a kifejezést nem én helyeztem el, szóval visszakérdeznék, Ti mit értetek mindennapi teendők alatt?

  20. Ezt kérdés nélkül elfut, és meg se fog akadni. :slight_smile: De amúgy én nem értem a tab függőséget. :smiley: Mármint nincs vele bajom, csak nem értem miért jó. Ami érdekel lementem majd elolvasni. HA pedig munkára kell akkor mindig megnyitnám, amikor kell és utána bezárnám :smiley:

  21. Mindezt több böngésző több ablakjában. :roll_eyes:

  22. Valószínűleg nem teljesen ugyanaz a munkánk, alapvetően sem lenne kivitelezhető a megnyitom - becsukom állapot N db szolgáltatás fejlesztése és tesztelése során, ráadásul duplájára / háromszorosára növelné a fejlesztési időt a nyitogatás / zárogatás, ugyanaz (korábbi) állapot visszacsalogatása, és így tovább. (És akkor még korábban azt nem is említettem, hogy a tabok jelentős részénél devtools is fut, ami legalábbis megduplázza az adott tab erőforrás-igényét.)

  23. Avatar for Czo Czo says:

    Szerintem ezzel a workloaddal se lesz para. Az iMacek mindig is a csendes gepek koze tartoztak, ha eddig a 14nm Intel hutheto volt hang nelkul a mindennapokban (legalabbis en 20 ev iMac hasznalat alatt nagyon-nagyon ritkan hallottam a ventit), akkor ez a modell, amiben eleve csak 1 nagy hotermelo alkatresz van a korabbi ketto helyett (cpu vs cpu+gpu), ami raadasul nem olyan melegedos, mint a korabbi, akkor nem hiszem, hogy ezzel itt gond lesz.

  24. Teljesen jogos a válasz, köszönöm, így már értem a tabokat. :blush:

  25. Avatar for expa expa says:

    Nekem eszembe juttott, ha nincs az elején akkor oda ragasztanám.
    De szerintem ezt a kínaiak fel fogják ismertni és lehet majd e-bay-ről rendelni az elejére logót :smiley:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Czo Avatar for vkleszken Avatar for Szifon Avatar for Zandrs Avatar for Interstate Avatar for inebhedj Avatar for expa Avatar for Jadeye Avatar for ef-dani Avatar for 83miki83 Avatar for SzifonAdmin