iOS 16.2: már csak 10 percig működik az AirDrop esetén a Mindenki opció

Az iOS 16.2-vel az Apple globálisan átállítja az AirDrop esetén a Mindenki opciót: ami korábban folyamatosan lehetett a Mindenki értéken, és így bármikor bárki küldhetett a készülékünkre tartalmakat az AirDrop segítségével, az most már csak 10 percig működik, utána pedig a készülék automatikusan visszaáll a Csak kontaktok beállításra.

A frissítés részleteiben az Apple azt írja, hogy ennek az oka az, hogy így elkerülhető legyen a kéretlen tartalmak fogadása, ami végül is jogos – bár aki egyszer is belefutott ilyesmibe, hogy valakitől kéretlen tartalmat kapott AirDropon, az már régen átállította a Csak kontaktok opcióra.

Az iOS 16.2-re való frissítéssel tehát a korábbi, mindig aktív “Mindenki” opció helyett már csak “Mindenki 10 percig” lehetőségünk van.

Az iOS 16.1.2-ben még nincs ilyen korlátozás (kivéve Kínában, ezt lásd alább):

Az iOS 16.2-vel kezdődően viszont már csak 10 percig él a Mindenki opció, utána automatikusan visszakapcsol a Csak kontaktokra:

A kéretlen tartalmak fogadása pedig igazából jogos, hiszen például a képek akkor is megjelennek előnézetként, ha magát a fogadást elutasítjuk, ezzel pedig vissza lehet élni.

Kissé mégis árnyalja mindezt az, hogy a cég ezt a változtatást Kína esetén már az iOS 16.1.1 megjelenésével meglépte: ott ugyanis ezzel a lépésével a cég gyakorlatilag a helyi “Zero Covid Policy” miatt az utóbbi hetekben kialakult, tömeges elégedetlenség és példátlan tüntetések esetén is megakadályozta azt, hogy a helyiek az ilyen megmozdulásokon, vagy a tömegközlekedésen, vagy az utcán, bárhol könnyen elküldhessenek bárkinek akár a kínai vezetéssel szemben kritikus tartalmakat is, ami értelemszerűen nemkívánatos a politikai vezetők szemében.

Az AirDrop egyébként még 2013-ban, az iOS 7-tel érkezett, és már akkor is ez a három opció volt elérhető: Fogadás ki, Csak kontaktok, Mindenki – tehát a kéretlen tartalomküldésre is megvolt a lehetőség azóta, ha valaki esetleg épp ilyesmibe vágta volna a fejszéjét. A legjobbat feltételezve könnyen előfordulhat, hogy mostanra kapott a cég ezzel kapcsolatban annyi negatív visszajelzést világszinten, hogy átbillent a mérleg, és egyfajta “jobb későn, mint soha” jelleggel léptek ezügyben.

Ettől függetlenül most, 9 évvel a funkció megjelenése után meglehetősen szerencsétlen az időzítés ennek a megváltoztatására, pláne mivel mindezt pont egy olyan környezetben vezette be az Apple elsőként, ahol a helyi vezetés számára nemkívánatos tartalmak terjesztésére is használhatták a helyiek.

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

  1. mremil says:

    Ez egy jó gondolat, elsőre is így kellett volna.
    Aki kapott kéretlen tartalmat, az sem állítja át.

  2. kchris says:

    Szerintem meg kamu indoklás. Nehogy már ekkora véletlen legyen hogy PONT ekkor zavarta meg a nyugati felhasználókat. Elég undorító képmutatás amit az Apple Kínában csinál. Miért? A pénzért.

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!