fbpx Skip to content

Tim Cook már ma délután elhintette Twitteren, hogy iPaddel kapcsolatos bejelentésre számíthatunk, és pár órával később így is lett.

Nem sokkal délután 5 óra után felkerült az Apple oldalára a 10. generációs iPad, valamint az új 11 és 12,9 colos iPad Pro. Előbbihez néhány izgalmas új kiegészítő is érkezett. Nézzük is meg, hogy mi változott a frissítésekkel!

10. generációs iPad

 • Talán senkit se lep meg, de az Apple árakat emelt: az új iPad 259.990 forintról indul, miközben a termékpalettán megmarad a 9. generációs modell 194.990 forintért. Ez kicsit vicces, tekintve, hogy a 9. generációs iPad tegnap még 134.990 forintba került, de ezt nyugodtan köszönhetjük a kiváló forintnak.
 • Megnőtt a kijelző is, átmérője 10,2 colról 10,9-re növekedett és az eddigi Retina kijelző helyett Liquid Retina lett, ami az Apple marketing neve a lekerekített sarkú LCD panelekre.
 • A 9. generációs iPadben az iPhone 11-ből ismert A13 Bionic chip volt, ezt az Apple most az iPhone 12 A14 Bionic-jára cserélte. Azért a 10. generációs iPad még így is le van maradva az iPhone 14 Pro-tól, melyben az A16 Bionic ketyeg.
 • Méretben nem történtek óriási változások az elődjéhez képest a teljesen új kialakítás ellenére: 2 mm-rel csökkent a magassága, 5,4 mm-rel szélesebb és 0,5 mm-rel vékonyabb lett, tömege pedig 10 grammot csökkent.
 • Hátlapi kamerája 8-ról 12 megapixelesre nőtt, amely már támogatja a Smart HDR 3-at a jobb képekért. Ez az új kamera a 4K videofelvételt és a 240 képkocka/másodperces lassított felvételek készítését is lehetővé teszi.
 • Az előlapi kamera az iPad hosszabbik oldalára költözött, ami egy első az iPadeknél, és így fekvő helyzetben használva már nem a bal oldalon, hanem fent található. Ez a kamera is támogatja most már a Smart HDR 3-at.
 • A hangszórók is fekvő tájolást kaptak, ezzel felhívva a figyelmet arra, hogy ezt az iPadet az Apple szerint érdemes fektetve használni. A kiegészítőknél erre még visszatérünk.
 • Csatlakozás tekintetében is nagy előrelépés az új iPad: támogatja már a 802.11ax Wi-Fi szabványt (elődje csak 802.11ac-t tudott), került bele Bluetooth 5.2 a 4.2 helyett, és megjelent az 5G is.
 • A többi iPadhez hasonlóan megkapta az USB-C csatlakozót is, így még több eszközt csatlakoztathatsz hozzá.

Ha már felmerült a többi iPad, akkor valószínűleg ránézésre is azonnal feltűnt neked, hogy a 10. generációs iPad nem a 9. generációs iPad utódjának tűnik, hanem sokkal inkább az iPad Air butított változatának.

Épp ezért azzal is érdemes összevetni, hiszen míg az iPad Air 344.990-ről indul, addig a 10. generációs iPad „csak” 259.990 forint.

 • Az új iPadben csak A14 Bionic chip van az M1 helyett, így sokkal lassabb és nem támogatja a Stage Managert, magyarul a Porondmestert, az iPadOS 16 új ablakkezelő rendszerét, valamint így nem rendelkezik dedikált médiamotorral, ezért a hardveres gyorsítású H.264 és HEVC dekódolásról is lemondhatsz.
 • USB-C csatlakozója ellenére nem támogatja a második generációs Apple Pencilt. Erre is visszatérünk még a kiegészítőknél.
 • Nagyobb és nehezebb: 1 mm-rel magasabb, 1 mm-rel szélesebb, 0,9 mm-rel vastagabb és 16 grammal nehezebb (Wi-Fi modell), mint az iPad Air.
 • Kijelzője annak ellenére, hogy felbontásában és fényerejében egyezik az Airrel, de nem laminált, nincs rajta tükröződésgátló bevonat és nem támogatja a P3 színtartományt.
 • Két dologban jobb egyedül az új iPad az Airnél: menőbb kiegészítők vannak hozzá és támogatja a Bluetooth 5.2 szabványt, míg a 2020 októberében bemutatott iPad Air megrekedt az akkori legújabbal, a Bluetooth 5.0-val.

M2-es iPad Pro

Nézzük meg, hogy mivel bővült idén az iPad Pro:

 • M2 chip került az M1 helyére, annak ellenére, hogy eddig se gondolta senki lassúnak az M1-es iPad Pro-t. Ennek az új chipnek előnye, hogy a médiamotor nem csak a H.264 és HEVC formátumokkal boldogul, hanem a ProRes és ProRes RAW se okoz problémát.
 • Kijelzője képes 12 mm távolságból is érzékelni az Apple Pencil közelítését.
 • Kamerái támogatják már a Smart HDR 4-et, míg az előző modellben csak Smart HDR 3 volt.
 • Hátlapi kamerája képes a legalább 256 GB tárhelyű modelleken 4K ProRes felvételek készítésére 30 fps-sel.
 • Csatlakozás tekintetében kicsit vegyes a kép, mert annak ellenére, hogy 2x gyorsabb Wi-Fi kapcsolatra képes (1,2 Gb/s helyett akár 2,4 Gb/s a Wi-Fi 6E-nek köszönhetően) és Bluetooth 5.0 helyett Bluetooth 5.3-at is tud, kikerült a mobilnetes verzióból a GSM/EDGE támogatás és az LTE is csak 30 sávhoz képest csatlakozni elődje 32-jéhez képest.

Sokak számára csalódás lehet, hogy a 11 colos modell továbbra sem kapta meg az XDR-fényerőre képes Mini-LED kijelzőt, ami 2020 márciusában debütált a 12,9 colos iPad Pro-ban, így ha 1000 nites fényerővel szeretnél HDR tartalmakat nézni a táblagépeden, akkor továbbra is kénytelen vagy megvásárolni a nagyobb modellt.

Legyen neked is AppleCare+ biztosításod!

Régóta használjuk az AppleCare+ szolgáltatást, és már többször is cserélt így nekünk díjmentesen teljes készüléket az Apple, de ilyen volt például Admin kolléga sarkára ejtett laptopja is, ahol 270.000Ft lett volna a kijelző csere, amit az Apple ismét térítésmentesen javított.

További információkat itt találsz AppleCare+ biztosításról: AppleCare+: mostantól még többet ad a legjobb Apple biztosítás!

Nem volt rajta AppleCare+ és túl drága lenne megjavíttatni? Kereteztesd be!

Ha már csak porfogó az adott készüléked, adj neki új életet: kereteztesd be, és akaszd ki dekorációként a falra!

 

Kiegészítők

Teljesen érthetetlen, hogy az Apple mit csinált idén a kiegészítőkkel. Ezt szerintem legjobban Federico Viticci foglalta össze Twitteren:

Szóval, csak hogy tisztázzuk:

Az új iPad modellbe fektetett előlapi kamera került (ez az) és kapott egy teljesen új Magic Keyboard Folio billentyűzetes tokot (ez az!), aminek lecsatolható a billentyűzete és hátlapi állványa is van (ez az!!), ráadásul még funkcióbillentyűk is vannak rajta (ez az!!!), de az iPad *Pro* nem kap ebből semmit?

Így van, jól olvastad, az iPad Pro csak az Apple eddigi Magic Keyboard és Smart Keyboard Folio tokokat billentyűzetes tokokat támogatja és az új, Magic Keyboard Folio pedig csak a 10. generációs iPaddel működik.

Attól most tekintsünk el, hogy ezeknek a tokoknak az elnevezése még az Apple rajongókat is össze tudja zavarni 2 sör után, nemhogy azt, aki csak szeretne magának venni egy könnyen használható táblagépet.

Ráadásul, ha ez nem lenne önmagában is durva, csak a 10. generációs iPadnél került fektetett orientációs előlapi kamera, pedig meg merem kockáztatni, hogy az iPad Pro-kat gyakrabban használják ilyen nézetben.

De nem is ez a legfurcsább az egészben, hanem az, hogy az új, 10. generációs iPad, melyet az Apple úgy reklámoz oldalán, hogy „Firkálnivaló”, egy külön kiegészítő nélkül nem is használható Apple Pencillel.

Ugyanis a 10. generációs iPad nem támogatja a második generációs Apple Pencilt, de mivel nincs rajta Lightning csatlakozó, ezért az első generációs Apple Pencil sem dugható rá, csak akkor, ha vásárolsz az Apple-től 4490 forintért egy USB-C – Apple Pencil adaptert:

Egyesek szerint az Apple azért döntött így, mert a fektetett előlapi kamera mellé nem fértek volna be a házba a második generációs Apple Pencil vezeték nélküli töltéséhez szükséges komponensek, de ha tényleg ez áll az egész mögött, akkor még furcsább, hogy az Apple ezt a lehetőséget választotta.

Mindenesetre az Apple kiadott egy rövidke bemutatóvideót, ahol megnézheted a 10. generációs iPad négy új színét is:

Igen, mert az új iPad 4 vidám színben is megvásárolható: ezüst, rózsaszín, kék és sárga.

Ez így önmagában egészen rendben is van, de ha mondjuk mellé teszed az iPad mini 6 színpalettáját (asztroszürke, csillagfény, rózsaszín, lila), akkor rögtön látszik, hogy a marketing melyik elnevezésekbe fektetett több energiát.

Alapvetően elmondható, hogy az iPad 10,9″ megkapta az iPad Air legtöbb jóságát, az iPad Pro pedig egy aprócska vérfrissítésen esett át. Forradalom ma nem történt és sajnálatos módon az iPad mini sem frissült, de legalább mostantól az új iPad és az iPad Pro is szövettel bevont USB-C kábellel érkezik a dobozban:

Neked hogy tetszenek az új iPadek?

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!