fbpx Skip to content

Tim Cook már ma délután elhintette Twitteren, hogy iPaddel kapcsolatos bejelentésre számíthatunk, és pár órával később így is lett.

Nem sokkal délután 5 óra után felkerült az Apple oldalára a 10. generációs iPad, valamint az új 11 és 12,9 colos iPad Pro. Előbbihez néhány izgalmas új kiegészítő is érkezett. Nézzük is meg, hogy mi változott a frissítésekkel!

10. generációs iPad

  • Talán senkit se lep meg, de az Apple árakat emelt: az új iPad 259.990 forintról indul, miközben a termékpalettán megmarad a 9. generációs modell 194.990 forintért. Ez kicsit vicces, tekintve, hogy a 9. generációs iPad tegnap még 134.990 forintba került, de ezt nyugodtan köszönhetjük a kiváló forintnak.
  • Megnőtt a kijelző is, átmérője 10,2 colról 10,9-re növekedett és az eddigi Retina kijelző helyett Liquid Retina lett, ami az Apple marketing neve a lekerekített sarkú LCD panelekre.
  • A 9. generációs iPadben az iPhone 11-ből ismert A13 Bionic chip volt, ezt az Apple most az iPhone 12 A14 Bionic-jára cserélte. Azért a 10. generációs iPad még így is le van maradva az iPhone 14 Pro-tól, melyben az A16 Bionic ketyeg.
  • Méretben nem történtek óriási változások az elődjéhez képest a teljesen új kialakítás ellenére: 2 mm-rel csökkent a magassága, 5,4 mm-rel szélesebb és 0,5 mm-rel vékonyabb lett, tömege pedig 10 grammot csökkent.
  • Hátlapi kamerája 8-ról 12 megapixelesre nőtt, amely már támogatja a Smart HDR 3-at a jobb képekért. Ez az új kamera a 4K videofelvételt és a 240 képkocka/másodperces lassított felvételek készítését is lehetővé teszi.
  • Az előlapi kamera az iPad hosszabbik oldalára költözött, ami egy első az iPadeknél, és így fekvő helyzetben használva már nem a bal oldalon, hanem fent található. Ez a kamera is támogatja most már a Smart HDR 3-at.
  • A hangszórók is fekvő tájolást kaptak, ezzel felhívva a figyelmet arra, hogy ezt az iPadet az Apple szerint érdemes fektetve használni. A kiegészítőknél erre még visszatérünk.
  • Csatlakozás tekintetében is nagy előrelépés az új iPad: támogatja már a 802.11ax Wi-Fi szabványt (elődje csak 802.11ac-t tudott), került bele Bluetooth 5.2 a 4.2 helyett, és megjelent az 5G is.
  • A többi iPadhez hasonlóan megkapta az USB-C csatlakozót is, így még több eszközt csatlakoztathatsz hozzá.

Ha már felmerült a többi iPad, akkor valószínűleg ránézésre is azonnal feltűnt neked, hogy a 10. generációs iPad nem a 9. generációs iPad utódjának tűnik, hanem sokkal inkább az iPad Air butított változatának.

Épp ezért azzal is érdemes összevetni, hiszen míg az iPad Air 344.990-ről indul, addig a 10. generációs iPad „csak” 259.990 forint.

  • Az új iPadben csak A14 Bionic chip van az M1 helyett, így sokkal lassabb és nem támogatja a Stage Managert, magyarul a Porondmestert, az iPadOS 16 új ablakkezelő rendszerét, valamint így nem rendelkezik dedikált médiamotorral, ezért a hardveres gyorsítású H.264 és HEVC dekódolásról is lemondhatsz.
  • USB-C csatlakozója ellenére nem támogatja a második generációs Apple Pencilt. Erre is visszatérünk még a kiegészítőknél.
  • Nagyobb és nehezebb: 1 mm-rel magasabb, 1 mm-rel szélesebb, 0,9 mm-rel vastagabb és 16 grammal nehezebb (Wi-Fi modell), mint az iPad Air.
  • Kijelzője annak ellenére, hogy felbontásában és fényerejében egyezik az Airrel, de nem laminált, nincs rajta tükröződésgátló bevonat és nem támogatja a P3 színtartományt.
  • Két dologban jobb egyedül az új iPad az Airnél: menőbb kiegészítők vannak hozzá és támogatja a Bluetooth 5.2 szabványt, míg a 2020 októberében bemutatott iPad Air megrekedt az akkori legújabbal, a Bluetooth 5.0-val.

M2-es iPad Pro

Nézzük meg, hogy mivel bővült idén az iPad Pro:

  • M2 chip került az M1 helyére, annak ellenére, hogy eddig se gondolta senki lassúnak az M1-es iPad Pro-t. Ennek az új chipnek előnye, hogy a médiamotor nem csak a H.264 és HEVC formátumokkal boldogul, hanem a ProRes és ProRes RAW se okoz problémát.
  • Kijelzője képes 12 mm távolságból is érzékelni az Apple Pencil közelítését.
  • Kamerái támogatják már a Smart HDR 4-et, míg az előző modellben csak Smart HDR 3 volt.
  • Hátlapi kamerája képes a legalább 256 GB tárhelyű modelleken 4K ProRes felvételek készítésére 30 fps-sel.
  • Csatlakozás tekintetében kicsit vegyes a kép, mert annak ellenére, hogy 2x gyorsabb Wi-Fi kapcsolatra képes (1,2 Gb/s helyett akár 2,4 Gb/s a Wi-Fi 6E-nek köszönhetően) és Bluetooth 5.0 helyett Bluetooth 5.3-at is tud, kikerült a mobilnetes verzióból a GSM/EDGE támogatás és az LTE is csak 30 sávhoz képest csatlakozni elődje 32-jéhez képest.

Sokak számára csalódás lehet, hogy a 11 colos modell továbbra sem kapta meg az XDR-fényerőre képes Mini-LED kijelzőt, ami 2020 márciusában debütált a 12,9 colos iPad Pro-ban, így ha 1000 nites fényerővel szeretnél HDR tartalmakat nézni a táblagépeden, akkor továbbra is kénytelen vagy megvásárolni a nagyobb modellt.

Legyen neked is AppleCare+ biztosításod!

Régóta használjuk az AppleCare+ szolgáltatást, és már többször is cserélt így nekünk díjmentesen teljes készüléket az Apple, de ilyen volt például Admin kolléga sarkára ejtett laptopja is, ahol 270.000Ft lett volna a kijelző csere, amit az Apple ismét térítésmentesen javított.

További információkat itt találsz AppleCare+ biztosításról: AppleCare+: mostantól még többet ad a legjobb Apple biztosítás!

Nem volt rajta AppleCare+ és túl drága lenne megjavíttatni? Kereteztesd be!

Ha már csak porfogó az adott készüléked, adj neki új életet: kereteztesd be, és akaszd ki dekorációként a falra!

 

Kiegészítők

Teljesen érthetetlen, hogy az Apple mit csinált idén a kiegészítőkkel. Ezt szerintem legjobban Federico Viticci foglalta össze Twitteren:

Szóval, csak hogy tisztázzuk:

Az új iPad modellbe fektetett előlapi kamera került (ez az) és kapott egy teljesen új Magic Keyboard Folio billentyűzetes tokot (ez az!), aminek lecsatolható a billentyűzete és hátlapi állványa is van (ez az!!), ráadásul még funkcióbillentyűk is vannak rajta (ez az!!!), de az iPad *Pro* nem kap ebből semmit?

Így van, jól olvastad, az iPad Pro csak az Apple eddigi Magic Keyboard és Smart Keyboard Folio tokokat billentyűzetes tokokat támogatja és az új, Magic Keyboard Folio pedig csak a 10. generációs iPaddel működik.

Attól most tekintsünk el, hogy ezeknek a tokoknak az elnevezése még az Apple rajongókat is össze tudja zavarni 2 sör után, nemhogy azt, aki csak szeretne magának venni egy könnyen használható táblagépet.

Ráadásul, ha ez nem lenne önmagában is durva, csak a 10. generációs iPadnél került fektetett orientációs előlapi kamera, pedig meg merem kockáztatni, hogy az iPad Pro-kat gyakrabban használják ilyen nézetben.

De nem is ez a legfurcsább az egészben, hanem az, hogy az új, 10. generációs iPad, melyet az Apple úgy reklámoz oldalán, hogy „Firkálnivaló”, egy külön kiegészítő nélkül nem is használható Apple Pencillel.

Ugyanis a 10. generációs iPad nem támogatja a második generációs Apple Pencilt, de mivel nincs rajta Lightning csatlakozó, ezért az első generációs Apple Pencil sem dugható rá, csak akkor, ha vásárolsz az Apple-től 4490 forintért egy USB-C – Apple Pencil adaptert:

Egyesek szerint az Apple azért döntött így, mert a fektetett előlapi kamera mellé nem fértek volna be a házba a második generációs Apple Pencil vezeték nélküli töltéséhez szükséges komponensek, de ha tényleg ez áll az egész mögött, akkor még furcsább, hogy az Apple ezt a lehetőséget választotta.

Mindenesetre az Apple kiadott egy rövidke bemutatóvideót, ahol megnézheted a 10. generációs iPad négy új színét is:

Igen, mert az új iPad 4 vidám színben is megvásárolható: ezüst, rózsaszín, kék és sárga.

Ez így önmagában egészen rendben is van, de ha mondjuk mellé teszed az iPad mini 6 színpalettáját (asztroszürke, csillagfény, rózsaszín, lila), akkor rögtön látszik, hogy a marketing melyik elnevezésekbe fektetett több energiát.

Alapvetően elmondható, hogy az iPad 10,9″ megkapta az iPad Air legtöbb jóságát, az iPad Pro pedig egy aprócska vérfrissítésen esett át. Forradalom ma nem történt és sajnálatos módon az iPad mini sem frissült, de legalább mostantól az új iPad és az iPad Pro is szövettel bevont USB-C kábellel érkezik a dobozban:

Neked hogy tetszenek az új iPadek?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for aw123 aw123 says:

    Ezek az arak kezelhetetlenek, telefont is kb soha nem veszek mar ujat ezutan :slight_smile: es most megerkeztek az ipadek is ide.

  2. Szombaton az Apple Store ba vettem egy iPad airt és egy kilencedik generációs iPad et. Nem bántam meg mert ma fölment mind a kettőnek az ára 100-100 €-val! Aztán mire föl!? Szerencsére megvettem de atya úristen ez az áremelés minden ok nélkül. A pró 200€-t ugrott csak mert M2?! Na jól van má! Már vége van annak a világnak hogy kifutó modelleket nem veszünk meg mert jön az új és ugyanazon az áron, és a kifutó modell olcsóbb lesz. Most már megtartják inkább a kifutó modelt és az újat drágábban hozzák be. Isten veled szép régi világ.

  3. Avatar for Czo Czo says:

    Nem aremeles ez. A dollar erosodott boven ennyit az elmult 1 evben,

  4. Euróhoz képest ekkorát nem

  5. Avatar for expa expa says:

    Ennyit már nem érnek ha csak tartalom fogyasztásra használjuk. Ennyivel nem rosszabb a droid fele ennyiért.

  6. Avatar for alali alali says:

    2 hete vettem 12,9 256 GB M1 prót, mobilnetes verziót 550.000.- HUF volt, M2-es cca 800.000.- HUF. Brutál az M1-es is, azért 250.000.- Ft-ot nem érne meg az a néhány többlet, amit az M2 pluszba adna. Éreztem hogy brutális lesz a drágulás, utolsó utáni pillanat volt, erre azért még én sem számítottam.

  7. Avatar for Czo Czo says:

    Miert nem? Ha jol szamolom, most kb 18% gyengebb az Euro, mint pontosan 1 evvel ezelott. Ha fogom a 9. generacios iPad 1 evvel ezelotti arat (379) es rarakok 18%-t, akkor 447.22-t kapok. Ehhez kepest “csak” 429-re korrigalta az arat az Apple. Ehhez, a korrigalt arhoz kepest erkezik aranyosan dragabban a 10. generacio.

    Ez ugyonaz, mint MO-n forintban, az Apple TV valtozasa. Eddig Apple TV HD/32GB, 4k/32GB es 4k/64 GB-t arult az Apple, ami US dollarban $149, $179 es $199 volt. Itthon pedig 59990, 71990 es 79990. Most ugye megszunt, a HD/32GB modell es iszonyatos arcsokkentest hajtott vegre az Apple, mert a 4k/64GB lett $129 es a 4k/128GB $149. Viszont azota a Forint (beke poraira) osszefosta magat, ezert a magyar arakon egy deka csokkenes sem latszik, mert 71990 a 4k/64GB es 79990 a 4k/128 GB (most mindenki elkepzelheti, hogy ha a forint ugy allna, mint 1 eve, akkor kb 44990 es 51990 lehetne az ara).

    Szerk: raadasul az Apple nem korrigalja a kiskereskedelmi arait, az adott periodusban, igy lehetoleg ugy kell kikalkulalnia az arat, hogy addig, ameddig a termek arazasa valtozik (jellemzoen ugye, 1 evvel kesobb, amikor lejebb csuszik 1-2 kategoriat), addig kitartson a kikalkulalt arfolyam.

  8. Pfff, 10.-gen iPaden ennyi pénzért nem laminált a kijelző. Ez azért elég gáz:))

  9. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    amikor meg összetöröd rajta az üveget, akkor meg a laminált kijelző lesz igencsak drága, szemben a sima érintőüveg cseréjével.

  10. Avatar for gunar gunar says:

    Azokkal csak az a baj, hogy az értékük is olyan gyorsan csökken, hogy mintha valami baj lenne velük. Pl. a samu tab 8 ultra már 400 alatt is látható, pedig nem is régi és akár még újakat is dobálnak nevetségesen olcsón az induláshoz képest. A iPad-ek és értem itt a Pro-kra, alig veszítenek, sajnos.

  11. jah még 130ért lehet venni 9gent 195 helyet :sweat_smile: :joy:

  12. Az létezik, hogy az iPad mini indulóára 199.900-ról 289.990-re emelkedett?
    Az Apple oldalán legalábbis 289 a sima 64gb wifi de nem látom, hogy a készülék frissült volna…

  13. Avatar for Czo Czo says:

    A forint kb 40%-t gyengult, az 1 evvel ezelotti helyzethez kepest. Mivel az ar maradni fog a kovetkezo Mini bemutatasaig, igy ugy alakitotta ki a ceg az arat, hogy a tovabbi penzromlast megelolegezze. Nyilvan, mert akkora bukot nem engedhet meg, mint amekkora bukoval arulta a termekeit nalunk, az elmult 3-4 honapban. Kb itt volt vilagviszonylatban a legolcsobb az iPad. Ha venni akartal kb. ketto iPadet, mar olcsobb volt megvenni egy NewYork - Budapest, Budapest - New York repjegyet es a ketto iPadet itt, mint megveni eredeti aron az USA-ban.

    Szerk: elirtam a szamokat.

  14. Avatar for expa expa says:

    De a 3 év garit csak itt kapod meg. Az ár nem minden…

  15. Avatar for Czo Czo says:

    Szerintem, ez az amerikai vasarlot nem erdekli :smiley:

  16. Avatar for gunar gunar says:

    Hát ja, mert megveszi olcsóbban és hozzá az AppleCare+ és azzal még jobban is jár mint itt mi a 3 évvel.

  17. Avatar for expa expa says:

    DE mi nem amerikaiak vagyunk. Ennyi pénzért legyen 3 év gari rá.

  18. De az amerikait aki idejönne érte még mindig nem érdekli…. Szerintem olvasd el mégegyszer mit irt @Czo, mert szerintem félreértetted.

  19. Minek úgyse romlik el …
    nekem az ipad air 2013-óta működik az aksi 85%os még mindig .

  20. 85%? nem is használod vagy mi fene?
    Az én 2017-es iPad Pro-m akksija valami 55-70% lehet mert 2-2,5 óra alatt simán lemerül. :smiley:
    A 1,5 éves iPhone 12-mnek 85%-os az akksija.

  21. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    @farkas63 cseréltesd ki az iPadet egy hivatalos szervizpartnernél – akkucsere árában teljes készüléket cserél az Apple.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for alali Avatar for Czo Avatar for aw123 Avatar for White64GB Avatar for Szifon Avatar for david_36ers Avatar for mexx.viktor Avatar for botiska Avatar for farkas63 Avatar for expa Avatar for Jadeye Avatar for 83miki83 Avatar for gunar

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for aw123 aw123 says:

    Ezek az arak kezelhetetlenek, telefont is kb soha nem veszek mar ujat ezutan :slight_smile: es most megerkeztek az ipadek is ide.

  2. Szombaton az Apple Store ba vettem egy iPad airt és egy kilencedik generációs iPad et. Nem bántam meg mert ma fölment mind a kettőnek az ára 100-100 €-val! Aztán mire föl!? Szerencsére megvettem de atya úristen ez az áremelés minden ok nélkül. A pró 200€-t ugrott csak mert M2?! Na jól van má! Már vége van annak a világnak hogy kifutó modelleket nem veszünk meg mert jön az új és ugyanazon az áron, és a kifutó modell olcsóbb lesz. Most már megtartják inkább a kifutó modelt és az újat drágábban hozzák be. Isten veled szép régi világ.

  3. Avatar for Czo Czo says:

    Nem aremeles ez. A dollar erosodott boven ennyit az elmult 1 evben,

  4. Euróhoz képest ekkorát nem

  5. Avatar for expa expa says:

    Ennyit már nem érnek ha csak tartalom fogyasztásra használjuk. Ennyivel nem rosszabb a droid fele ennyiért.

  6. Avatar for alali alali says:

    2 hete vettem 12,9 256 GB M1 prót, mobilnetes verziót 550.000.- HUF volt, M2-es cca 800.000.- HUF. Brutál az M1-es is, azért 250.000.- Ft-ot nem érne meg az a néhány többlet, amit az M2 pluszba adna. Éreztem hogy brutális lesz a drágulás, utolsó utáni pillanat volt, erre azért még én sem számítottam.

  7. Avatar for Czo Czo says:

    Miert nem? Ha jol szamolom, most kb 18% gyengebb az Euro, mint pontosan 1 evvel ezelott. Ha fogom a 9. generacios iPad 1 evvel ezelotti arat (379) es rarakok 18%-t, akkor 447.22-t kapok. Ehhez kepest “csak” 429-re korrigalta az arat az Apple. Ehhez, a korrigalt arhoz kepest erkezik aranyosan dragabban a 10. generacio.

    Ez ugyonaz, mint MO-n forintban, az Apple TV valtozasa. Eddig Apple TV HD/32GB, 4k/32GB es 4k/64 GB-t arult az Apple, ami US dollarban $149, $179 es $199 volt. Itthon pedig 59990, 71990 es 79990. Most ugye megszunt, a HD/32GB modell es iszonyatos arcsokkentest hajtott vegre az Apple, mert a 4k/64GB lett $129 es a 4k/128GB $149. Viszont azota a Forint (beke poraira) osszefosta magat, ezert a magyar arakon egy deka csokkenes sem latszik, mert 71990 a 4k/64GB es 79990 a 4k/128 GB (most mindenki elkepzelheti, hogy ha a forint ugy allna, mint 1 eve, akkor kb 44990 es 51990 lehetne az ara).

    Szerk: raadasul az Apple nem korrigalja a kiskereskedelmi arait, az adott periodusban, igy lehetoleg ugy kell kikalkulalnia az arat, hogy addig, ameddig a termek arazasa valtozik (jellemzoen ugye, 1 evvel kesobb, amikor lejebb csuszik 1-2 kategoriat), addig kitartson a kikalkulalt arfolyam.

  8. Pfff, 10.-gen iPaden ennyi pénzért nem laminált a kijelző. Ez azért elég gáz:))

  9. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    amikor meg összetöröd rajta az üveget, akkor meg a laminált kijelző lesz igencsak drága, szemben a sima érintőüveg cseréjével.

  10. Avatar for gunar gunar says:

    Azokkal csak az a baj, hogy az értékük is olyan gyorsan csökken, hogy mintha valami baj lenne velük. Pl. a samu tab 8 ultra már 400 alatt is látható, pedig nem is régi és akár még újakat is dobálnak nevetségesen olcsón az induláshoz képest. A iPad-ek és értem itt a Pro-kra, alig veszítenek, sajnos.

  11. jah még 130ért lehet venni 9gent 195 helyet :sweat_smile: :joy:

  12. Az létezik, hogy az iPad mini indulóára 199.900-ról 289.990-re emelkedett?
    Az Apple oldalán legalábbis 289 a sima 64gb wifi de nem látom, hogy a készülék frissült volna…

  13. Avatar for Czo Czo says:

    A forint kb 40%-t gyengult, az 1 evvel ezelotti helyzethez kepest. Mivel az ar maradni fog a kovetkezo Mini bemutatasaig, igy ugy alakitotta ki a ceg az arat, hogy a tovabbi penzromlast megelolegezze. Nyilvan, mert akkora bukot nem engedhet meg, mint amekkora bukoval arulta a termekeit nalunk, az elmult 3-4 honapban. Kb itt volt vilagviszonylatban a legolcsobb az iPad. Ha venni akartal kb. ketto iPadet, mar olcsobb volt megvenni egy NewYork - Budapest, Budapest - New York repjegyet es a ketto iPadet itt, mint megveni eredeti aron az USA-ban.

    Szerk: elirtam a szamokat.

  14. Avatar for expa expa says:

    De a 3 év garit csak itt kapod meg. Az ár nem minden…

  15. Avatar for Czo Czo says:

    Szerintem, ez az amerikai vasarlot nem erdekli :smiley:

  16. Avatar for gunar gunar says:

    Hát ja, mert megveszi olcsóbban és hozzá az AppleCare+ és azzal még jobban is jár mint itt mi a 3 évvel.

  17. Avatar for expa expa says:

    DE mi nem amerikaiak vagyunk. Ennyi pénzért legyen 3 év gari rá.

  18. De az amerikait aki idejönne érte még mindig nem érdekli…. Szerintem olvasd el mégegyszer mit irt @Czo, mert szerintem félreértetted.

  19. Minek úgyse romlik el …
    nekem az ipad air 2013-óta működik az aksi 85%os még mindig .

  20. 85%? nem is használod vagy mi fene?
    Az én 2017-es iPad Pro-m akksija valami 55-70% lehet mert 2-2,5 óra alatt simán lemerül. :smiley:
    A 1,5 éves iPhone 12-mnek 85%-os az akksija.

  21. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    @farkas63 cseréltesd ki az iPadet egy hivatalos szervizpartnernél – akkucsere árában teljes készüléket cserél az Apple.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for alali Avatar for Czo Avatar for aw123 Avatar for White64GB Avatar for Szifon Avatar for david_36ers Avatar for mexx.viktor Avatar for botiska Avatar for farkas63 Avatar for expa Avatar for Jadeye Avatar for 83miki83 Avatar for gunar