fbpx Skip to content

Minden egyes új készülék megjelenésekor kifejezetten érdekes látni, hogy milyen változásokkal lehet találkozni a készülék felépítésében az előző évi modellhez képest. És noha a sima iPhone 14-re sokan csak iPhone 13s-ként hivatkoznak, mert a sima iPhone 13-hoz képest nem hozott óriási változásokat a specifikáció terén, a készülék felépítését drasztikusan újratervezte az Apple.

Szervizes szemmel nézve az iPhone 3G, 3GS, majd az iPhone 5 és újabb modellek esetén a kijelző felől kellett “támadni”, míg az iPhone 4 és 4s modelleknél az üveg hátlap volt a titok, vagyis inkább a készülék nyitja. Az Apple most ehhez, az iPhone 4 és 4s esetén meglévő kialakításhoz tért vissza valamennyire, mert az iPhone 14 szívéhez is a hátlapon keresztül vezet az út.

Mivel a hátlap a vezeték nélküli töltés miatt az iPhone X-től kezdődően üvegből van, így annak cseréje kifejezetten körülményes a készülékházhoz való ragasztása miatt, amihez így lézeres eljárás szükséges. Ez a megoldás az üvegen áthatolva magát a festék- és ragasztóréteget égeti el, így utána a betört hátlapi üveg darabjai egyszerűen lesöpörhetőek a készülékházról, és felragasztható a helyére az új üveglap:

Azzal, hogy ez az egész különleges megoldást igényel, ráadásul a garancián túli szervizekben jellemzően nem is a helyszínen megvárható javítás. Az Apple hivatalos szervizpartnereinél pedig még sokkal rosszabbak a kilátások: az Apple ugyanis jellemzően teljes készülékes cserét szokott erre alkalmazni, ez pedig, mivel a hátlap törése nem garanciális jellegű probléma, fizetős csereként nagyjából egy új készülék árának a 80%-a körül van. Sokan így egyszerűen inkább legyintenek rá, és egy, a hátlapot elfedő tok használatával megoldják a kérdést

Az iPhone 14-ben az Apple mindezt megváltoztatta.

Egyrészt a kijelzőt már a készülék teljes szétszedése nélkül is le tudjuk szedni – az iPhone 4 és 4s esetén egy kijelző cseréjéhez a teljes készüléket gyakorlatilag “ki kellett belezni”, hogy hozzáférjünk a kijelzőt a készülék középső keretéhez (vázához) rögzítő 10 csavarhoz (4db a négy sarokban, 3-3db a két oldalon).

Másrészt míg az iPhone 4 és 4s hátlapját a két alsó csavar kicsavarása után felfelé kellett eltolni, addig az új modellnél a hátlapi üveget ragasztóréteg tartja a középső keret belső peremén – pont ahogyan az az iPhone 6s-től kezdődően az összes készülék kijelzője esetén van.

Persze most is van mondhatni Apple-ös csavar a történetben. Ugyanis természetesen ennél a készüléknél sem lehet csak úgy alkatrészeket cserélgetni anélkül, hogy az iOS ne kezdene el miatta pánikolni, hogy lehet, hogy ez vagy az nem eredeti, csak mert más az adott alkatrész sorozatszáma, mint ami gyárilag a készülékhez volt párosítva.

Így mivel például a vezeték nélküli töltés tekercse és a hátlapi mikrofon a hátlapi üveghez van rögzítve, így egy üvegcsere esetén azokat is át kell majd szerelni az új üvegre, másképp ugyanis ha például egy másik készülék hátlapját tesszük át a vezeték nélküli töltés és a hátlapi mikrofon elektronikájával együtt, arra szintén pánikolni fog a készülék.

Ezek a problémák egy hivatalos szervizben történő javítás esetén természetesen értelemszerűen nem jelentkeznek, hiszen nekik minden szükséges eszközük megvan az új alkatrész(ek) készülékhez való párosításához.

A szétszedésről egy rövid videót is készített az iFixit, és egyúttal 7 pontot adott a 10-ből a javíthatóságra:

Emellett még háttérképeket is letölthetünk, amivel mintegy “átlátszóvá” tehetjük a készülékünket.

(Fotók: iFixit)

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok