fbpx Skip to content

Az Apple múlt hét szerdán, a szokásos őszi eseményén jelentette be az új AirPods Pro, iPhone és Apple Watch modelljeit. Sok elemző a bemutató előtt az új eszközök tekintetében áremelkedést prognosztizált, a világban tapasztalható állapotok miatt. Aztán jött a meglepetés, hogy noha az USA-ban nem emelt árat az Apple, nemzetközi szinten viszont jóformán mindenütt nőttek az árak valutaárfolyamok miatt.

A világszerte megugrott infláció és az ellátási lánc nehézségei ellenére a belépő szintű iPhone 14 ára az Egyesült Államokban 799 dollárról indul, vagyis ugyanannyi, mint amennyit a tavalyi iPhone 13 kóstált, az iPhone 13 Pro után az iPhone 14 Pro ára is 999 dollár maradt, az Apple legmagasabb kategóriás iPhone modellje, a Pro Max pedig szintén változatlanul 1099 dollárról indul.

A magyar közönség számára már nem ennyire rózsás a helyzet, itt ugyanis egész combosra sikeredett az árszabás, ami annak az eredménye ugye, hogy az Apple először dollárból átváltja az árat euróba, amikor behozza az EU-ba a készüléket, illetve kifizeti rá az import költségeit, majd ezután váltja át az árat a célország pénznemébe, esetünkben forintba, majd még erre kerül rá itthon a 27% ÁFA (és adott esetben még az Artisjus jogdíjátalánya is).

Egy 6.1″ hüvelykes, 128 GB-os iPhone 14 alapmodellért 449 990 Ft-ot kell fizetnünk a kasszánál, az iPhone 14 Pro széria legolcsóbb darabja 569 900 Ft. Ez amiatt is nehezen értelmezhető, mert a tavalyi iPhone 13 Pro széria a 2020-as elődjéhez képest eleve alacsonyabb áron érkezett: egy 128 GB-os verzió 424 990 Ft volt, szemben a 2020-ban debütált iPhone 12 Pro modellel, mely 439 990 Ft-os áron kellette magát.

Az új Apple Watch Series 8-ért 45 mm-es méretben, alap GPS kivitelben 224 990 Ft-ot kérnek. Emlékeztetőül: a hetedik generációs csak GPS-es 45 mm-es Apple Watch modell 169 990 Ft-ba került, az árnövekedés tehát +55 000 Ft. Egy plusz szenzorért meglátásom szerint kissé borsos ez a felár. Emellett az alap szilikon szíjak ára is 5000 Ft-tal emelkedett.

Az Apple Watch Ultra is kiemelkedőre sikeredett, bár számomra érthetetlen, hogy egy 419 990 Ft-ba kerülő eszköz kijelzőjébe nem tudtak napelemet integrálni, amely jelentősen kitolhatta volna az üzemidőt. Máshol ez az 50 000 Ft-os kategóriában már elérhető. Félreértés ne essék, ettől függetlenül mindannyian szeretjük itt a szerkesztőségben az Apple termékeit.

Az új, 2. generációs AirPods Pro nyitóára az USA-ban szintén változatlan maradt, nálunk 124 990 Ft-ba kerül, amely a többi termékhez viszonyítva szerény, “csupán” 25 000 Ft-os emelkedés.

Legyen neked is AppleCare+ Apple biztosításod!

Néhányszor már írtunk az AppleCare+-ról, amit az iPhone 11 Pro-m óta használok. Eddig kétszer lett cserélve a teljes készülék az AppleCare+-on belül, és most is már lassan akkumulátor cserére szorul a 11 Pro-m. Egyszóval többszörösön megtérült ezalatt az idő alatt már, de ilyen volt például a sarkára ejtett laptopom is, ahol 270.000Ft lett volna a kijelző csere, amit az Apple ismét térítésmentesen tett meg nekem: Sarkára ejtettem a laptopomat és ingyenesen cserélte a kijelzőt az Apple – AppleCare+

Egyéb információkat itt találsz AppleCare+ biztosításról: AppleCare+: mostantól még többet ad a legjobb Apple biztosítás!

Hogy a dollár erős árfolyamának, vagy a világszerte tapasztalható, rekordszintű inflációnak tudható be a hazánkban eszközölt, brutális áremelés, azt egyelőre csak találgatni tudja az ember. Az év maradék részében pedig, ahogy Admin kolléga a korábbi cikkében már említette, a meglévő iPhone modellek árát is aktualizálja majd az Apple hazánkban.

Mindenesetre személy szerint az 1 TB tárhellyel rendelkező iPhone 14 Pro Max áráért én inkább már egy “combos”, M2 chipes MacBook Air modellre szavaznék – bár azzal vicces lenne útközben telefonálni.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for expa expa says:

    virágozni fog a szürke import. Nem baj ha csak 1 év gari lesz rá…

  2. Mennyi volt tavaly az i13 128gb ès a i13 mini 128gb?

  3. Ha jól emlékszem 335 volt a 13, és valamivel 300 alatt volt a mini.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for batomika Avatar for Szifon Avatar for expa Avatar for igerywhite

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for expa expa says:

    virágozni fog a szürke import. Nem baj ha csak 1 év gari lesz rá…

  2. Mennyi volt tavaly az i13 128gb ès a i13 mini 128gb?

  3. Ha jól emlékszem 335 volt a 13, és valamivel 300 alatt volt a mini.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for batomika Avatar for Szifon Avatar for expa Avatar for igerywhite