fbpx Skip to content

Az Apple tegnap este bemutatta az Apple Watch Series 8-at, ami lényegében a szokásos évi ráncfelvarrást kapta. Noha a külső nem változott, a belső több újdonságokat tartogat számunka. Mindezek mellett, ahogyan írtunk is néhány hete, az Apple hazánkban az árfolyamváltozások miatt árat is emelt, így lényegében elmondható, hogy ez a legdrágább Apple Watch “ever”.

Az Apple Watch Series 8 új, 8. generációs, 64 bites, kétmagos processzorral lett felvértezve, ami 20%-os sebességnövekedést jelent. Mindezek mellett megkapta W3 vezeték nélküli és U1 chipet is. Ezen kívül került bele két új hőmérséklet érzékelő is, egy az aljába, ami a testünk hőmérsékletét érzékeli, egy pedig a kijelző mögé, amivel a kültéri hőmérsékletet érzékeli. Az új processzornak hála fejlettebb esésérzékelést és ütközésérzékelést is kapunk.

Minket férfiakat csak közvetve érint, de az Apple Watch Series 8 egyik legnagyobb újdonsága a hőmérsékleten alapuló menstruáció és peteérés követés. Ezt kifejezetten kiemelte az Apple, mivel a testhőmérsékletmérés nem csak erre való, hanem különböző betegségeket (például PCOS) is kimutathat. Egyszóval egy plusz szenzor, mint véroxigénmérés sosem árt az órán, és bizonyos esetekben a nőknek extra fontos is lehet, amit mi teljes mértékben megértünk.

Az Apple Watch Series 8-nál három szenzor is figyeli azt, hogy történt-e velünk valami. Az első a mikrofon, ami ha olyan zajt érzékel, akkor azonnal reagál. A második a beépített barométer, ami specifikus nyomáskülönbségnél aktiválódik – ilyen lehet például egy légzsák kinyílása. A harmadik pedig a gyorsulásmérő, ami eséskor, vagy ütközéskor a mért komoly erőhatásoknál lép életbe és aktiválja a vészhívást. Ez a három szenzor lényegében életet menthet, mert egy-egy ütközés után nem biztos hogy eszméletünknél vagyunk, vagy egyáltalán képesek vagyunk bármilyen mozgásra.

Az Apple Watch Series 8 mostantól képes érzékelni, ha súlyos autó­baleset ér. Az Ütközés­észlelés funkció ilyenkor automatikusan segély­hívást indít, megosztja a diszpécserrel a tartóz­kodási helyed, és a vészhely­zeti kontaktjaidnak is jelzi, hogy baleset ért. Az Apple Watch az ütközés­észleléshez egy tovább­fejlesztett, három­tengelyű giroszkóp hatékonyságát egy új gyorsulás­mérővel kombinálja, mely bármely más okos­óráénál nagyobb dinamika­tartománnyal működik. Emellett mikrofont, barométert, GPS‑t, valamint egy fejlett szenzor­fúziós algo­ritmust is használ, amelyhez több mint 1 millió órányi, valós balesetekből származó adatot gyűjtöttek össze, hogy képes legyen észlelni, ha súlyos autóbaleset ér.

Ezzel lényegében is érkeztünk a hardveres frissítés végére, külsőre, méretre teljesen megegyezik a korábbi generációval az új Series 8, azonban új szíjakkal találkozhatunk a vásárlás során. Nyilván szoftveresen számtalan újdonságot hoz még magával az új óra, és a legtöbb funkció elérhető a régebbi órákra is, de persze nem minden funkció és nem minden órára.

Például a eSIM-mel rendelkező órák már képesek lesznek ez év végétől kezdve még a nemzetközi roamingra is, tehát külföldön is használhatjuk őket, de kizárólag Series 5 vagy újabb készüléken.

Érdemes még néhány szót ejteni az új edzés funkciókról, ami Series 4 vagy újabb órákon érhető el, és az alábbiakat írja róluk az Apple:

  • Hajts rá a távra és az időre: az órád menet közben megmutatja, hogy megfelelő tempót tartasz‑e a célod elé­réséhez – sőt, dinamikusan diktálja is a ritmust, hogy hozzásegítsen a sikerhez.
  • Hívd ki magad egy versenyre. Újra meg újra: ha van olyan futó- vagy bringaútvonalad, amin gyakran edzel, verse­nyez­hetsz a legjobb vagy a legutóbbi időddel. Az app pillanatnyi adatokkal is segít, hogy felülmúlhasd a korábbi eredményed.
  • Pulzus­zónák: segítenek felmérni, hogy épp milyen intenzitással edzel. A rendszer automatikusan kiszámítja és személyre szabja a zónáidat az egészségügyi adataid alapján, illetve manuáli­san is beállíthatod a tartományaidat.

  • Edzések a terveid szerint: oszd be a feladatokat és a pihenőket, és alakítsd őket a felkészültségi szintedhez. Edzés közben tempó-, pulzus-, lépés­frekvencia- és teljesítmény­értesítéseket is kaphatsz. Formáld magadhoz, hogy formába hozzon.
  • Bemutatkozik a Futási teljesítmény funkció: a Futási teljesítmény mutató azonnali információt ad arról, hogy mennyi erőt adsz bele a futásodba, és segít a szá­modra fenntartható szinten maradni.
  • Figyeld élőben a futó­technikád mérőszámokkal: vedd fel az edzésnézeteidbe a Lépéshosszt, a Talajérintési időt és a Vertikális oszcillációt. Ezek az adatok segítenek megérteni, hogy mennyire hatékonyan futsz.

Árak

Már a cikk elején is említettem, hogy várható volt, hogy az Apple árat emel. Én körülbelül ezekre az árakra tippeltem, hogy olyan 210 000 Ft körül lesz a belépő Apple Watch Series 8 és végül be is jött a tippem.

A valutaárfolyamok miatt az árak is előre mennek, nem hátra, így tehát a belépő Apple Watch 209 990 Ft-tól kezdődik (korábban 159 990 Ft), ez ugye a kisebb méretű Apple Watch Series 8. Ugyanebből a méretből a rozsdamentesacél már 369 990 Ft, ez múlt évben amúgy 269 990 Ft volt. Tehát a rozsdamentesacél tokozásnál a cég konkrétan 100 000 Ft-ot emelt itthon az áron. Erre jön rá az új generációs Apple Watch Ultra, ami 419 990 Ft.

AppleCare+ – az Apple biztosítás

Hazánkban ugyan nem lehet hivatalosan Apple Care+-t vásárolni, de a sport és SE változathoz igencsak ajánlott: ebben a cikkben írtunk arról, hogy ezt mégis hogyan lehetséges megoldani jelenleg.

Az AppleCare+ ezekre a készülékekre 2 évre szól és lényegében bármilyen hiba esetén a teljes készüléket cseréli az Apple, tehát úgymond egy kötelező befektetés. Az AppleCare+ kizárólag vásárlástól számított 60 napon belül köthető meg!

Lényegében ennyit érdemes tudni az Apple Watch Series 8-ról, hamarosan jelentkezünk az Apple Watch Ultra cikkünkel is!

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!