fbpx Skip to content

Az Apple sosem díjazta, hogy egyesek illetéktelenül megosztják a fejlesztői béták esetén nem csak a béta profilokat, hanem az egyes szoftverek IPSW-fájljait is. A külföldi médiumok most arról adtak hírt, hogy több ilyen oldal is elérhetetlenné vált, köztük például a BetaProfiles.com és az IPSW.dev is. Az Apple Firmwares egyelőre még él, bár kérdés, hogy meddig.

Az Apple a nyilvános bétát kínálja azok számára, akik nem fejlesztők, és így nincs szükségük arra sem, hogy alkalmazásokat fejlesszenek és azokat frissíteni tudják az új rendszerekhez. Ehhez pedig semmiféle trükközés nem szükséges, viszont annyi hátránya van, hogy a WWDC-s bemutató után még nem érhető el a nyilvános béta, az általában a harmadik fejlesztői verzió magasságában szokott érkezni, tehát nagyjából 4-5 héttel később, utána pedig mindig 1 nappal egy újabb fejlesztői verziót követően.

A BetaProfiles.com az alábbi tweetben tájékoztatta a látogatóit a helyzetről – és az üzemeltetője a MacRumors számára közben megerősítette azt is, hogy felszólítást kapott az Apple-t képviselő Kilpatrick Townsend Stockton LLP-től a tevékenységének a befejezésére a további jogi lépések elkerülése érdekében:

Az Apple ezen túl a jelek szerint még a Twitternek is küldött felszólítást, hogy eltávolításra kerüljenek olyan tweetek, amelyek az IPSW.dev-re linkeltek:

Az jelenleg nem egyértelmű, hogy az IPSW.dev is azért vált elérhetetlenné, mert már közvetlenül is felszólították erre, vagy igazából csak megelőzésképp, de a végeredmény szempontjából ez igazából mindegy.

Az Apple már az iOS 8.3 óta biztosít nyilvános bétákat

2015-ben ugyan már voltak pletykák arról, hogy az iOS 9 majd bárki számára tesztelhető lesz nyilvános bétaként, de az Apple végül hónapokkal előbbre hozta mindezt, és már az iOS 8.3 is bárki számára kipróbálható volt: Nyilvános bétát kapott az iOS 8.3!

Ezzel a lépésével a cég egyúttal a fejlesztői béták illetéktelen telepítését is igyekezett visszaszorítani.

A béták használata azért problémás az Apple számára, mert sok felhasználó nem érti, hogy mit takar az, hogy valami béta, és olyan működést vár el tőle, mint a normál verzióktól. A még fejlesztés alatt álló szoftverek esetén viszont a lehető legváltozatosabb hibák tudnak előfordulni – adatvesztés, hibás működés, bármi –, hiszen ezért is béták még, és az ezek miatti bosszúságok pedig negatív felhasználói élményt okozhatnak, ami nyilván visszaüthet a cégre is.

Régebben egyébként nem is volt ennyire engedékeny az Apple a fejlesztői béták kapcsán. Egyrészt sokáig eleve nem is volt béta profil, így mindenképp az IPSW-t kellett letölteni hozzá a fejlesztői központból, amit ráadásul béta iTunes-szal lehetett telepíteni, ami csak Mac-re volt elérhető (hiszen a fejlesztéshez Xcode kell), másrészt még a készülékünk UDID-jét (Unique Device Identifier) is muszáj volt rögzíteni a fejlesztői készülékeink listáján, különben nem lehetett aktiválni a készüléket, harmadrészt pedig mindezekhez csak azok a fejlesztők férhettek hozzá, akik befizették a 99 dolláros éves díjat.

Ez utóbbi miatt akkoriban az terjedt el, hogy egyes “fejlesztők” általában 10 dollárért felvették a készülékeik listájára bárki UDID-jét, és ezzel még jó kis haszonra is szert tudtak tenni, hiszen egy adott felhasználó számára mindig vonzóbb alternatíva volt, ha csak 10 dollárba került mindez egy fejlesztői fiók 99 dolláros éves díja helyett. Egy adott típusból 100 eszköz regisztrálható, vagyis 99 dollárból könnyen előteremthető volt annak akár több mint tízszerese is. A bekezdés elején épp emiatt került idézőjelbe a fejlesztők, mert elég sokan álltak rá erre, hogy valójában semmiféle appot nem adtak ki soha, hanem csak az UDID-ek regisztrációjához hozták létre a fejlesztői fiókjukat és fizették be a 99 dolláros éves díjat.

A nyilvános béták megjelenésével pedig már semmi szükség nem volt erre, hiszen pár egyszerű lépéssel bárki telepíthette azt a készülékére, teljesen ingyen.

Van különbség a fejlesztői és a nyilvános béták között?

A gyakorlatban igazából nincs – a fejlesztői béták egyetlen előnye a nyilvános bétákkal szemben az, hogy az új főverziók WWDC-s bejelentésének a napján már fel lehet telepíteni őket a készülékünkre.

Ezzel szemben a nyilvános bétára további, általában 4-5 hetet kell még várni, viszont eközben a fejlesztői már legalább a harmadik verziónál jár, ami egyben azt is jelenti, hogy sok olyan hiba is javításra került benne, amivel ez idő alatt együtt kellett volna éljünk.

Amikor meg már megjelent a nyilvános béta is, utána egy újabb fejlesztői verzió közzétételét követő napon válik elérhetővé abból a nyilvános béta, tehát újabb 1 napot kell ilyenkor várnunk. Ez az 1 napos várakozás pedig megint csak azt szolgálja, hogy ha a fejlesztői verzióban valami tömegesen előforduló hiba jelentkezik, akkor azt lehetőség szerint ne kapják meg a nyilvános bétát használók tömegei, hiszen a nyilvános béta bárki számára nyitott.

Hogyan tovább?

Mivel a jelek szerint az Apple-nek már az is problémás lehet, hogy valaki a fejlesztői központban elérhető IPSW-kre linkel, hiszen azokról belépés és így fejlesztői előfizetés nélkül is letölthetőek a fájlok jelenleg, így a jövőben már nem fogjuk megosztani az IPSW-k linkjeit a bétákról szóló cikkeinkben. A fejlesztői béta profilokhoz ugyanakkor belépést kér az oldal, így azoknak a linkjei maradnak.

Mi továbbra is azt javasoljuk, hogy aki nem fejlesztő, az egyszerűen használja a nyilvános bétát, érdemi veszteség igazából nem éri vele, mert ugyanúgy megkapja az újabb verziókat, csak 24 órával később, mint a fejlesztők.

Azt jelenleg nem lehet tudni, hogy szigorít-e majd az Apple a jelenlegi helyzeten, és például ismét kötelezővé teszi-e a fejlesztői béták esetén az UDID regisztrációját. Azok számára, akik nem fejlesztők, de mégis fejlesztői bétát használnak, azt javasoljuk, hogy elővigyázatosságból inkább regisztráltassák egy fejlesztővel a készülékük UDID-jét, hogy ha a jövőben az Apple esetleg “vérszemet kapva” szigorítana, akkor ne fussanak bele abba, hogy mondjuk újbóli aktiválást kér a készülékük, amit viszont a regisztráció hiányában nem fog megtenni az Apple aktiváló szervere.

A másik megoldás, hogy letöröljük a készülékünkről a fejlesztői béta profilt, és letöltjük helyette a nyilvánosat: ezzel a következő build megjelenésekor már a nyilvános béta fog települni a készülékünkre, így semmiképp sem érinthet bennünket, ha az Apple esetleg korlátoz valamit a fejlesztők esetén.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for gunar gunar says:

    Tudom hogy sok volt ezzel a nyűg, mert nyakló nélkül tette fel boldog boldogtalan és mikor elakadt akkor jött sok esetben a vergődés, mert ez sem volt és az sem volt neki. Hiszen ezért születtek a leírásaitok is, hogyan tegye vissza a delikvens és mikre figyeljen. Persze akik még a beta profilok előtt kezdték el a beta-zást tudják mi a módi, többnyire. Ettől függetlenül nem biztos hogy szigorítani kellene, csak talán aláiratni velük akik mégis szeretnének fejlesztői beta-t használni anélkül hogy fejlesztők, hogy ez meg az lehetséges és ne reklamáljon senki, mert nem tud róla, ezt akár egy Apple ID-hez is hozzákötve és talán még küldhetnének visszajelzést is arról amit tapasztalnak, csak más elbírálás alá esne mint a fejlesztőké, mert hát ugye ők nem feltétlenül értenek annyira a dolgokhoz.
    Elég sok az utóbbi időkben a bug és ez lehet segítene szűrni jobban.
    Pláne a beta profillal 1xűbb ugye a dolgunk, mint régen amikor nem volt és csak gépről tehettük fel az újabb betakat. Persze ez az én véleményem, mivel évek óta csak és kizárólag dev beta-t haasználok, holott nem vagyok fejlesztő, de ez az én bajom.

  2. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    de hát a béta profil telepítésekor külön figyelmeztetés ugrik fel erről, hogy mit is takar a béta. az is le van írva a weboldalon, hogy az Apple nem javasolja napi használatú készülékre feltenni. és azt is megemlíti az oldal, hogy a béta felrakásával az adott személy vállalja, hogy visszajelzéseket, hibákat is beküld az Apple-nek, amit már egy ideje magán a készüléken is megtehet a Feedback appban. de láthatóan ezt a bétázóknak csak a töredéke teszi meg.

  3. Plusz tök érthetően bevételkiesést is generál, mert az ilyen proxi oldalak miatt sokaknál nincs kifizetve a 100 dolláros dev account.

  4. Avatar for gunar gunar says:

    Hogyan tud vki fejleszteni dev acc nélkül? Mert aki csak használja annak ha van visszajelzése az segítheti a munkát az Apple-nél, ha nincsen legalább nem káros ha jól tudom.

  5. Avatar for gunar gunar says:

    Ez mind ok, de ki olvassa el ezeket, főleg aki pl nem beszél angolul, v nagyon gyengén csak. Én irkáltam be ezt azt ,de sosem jött rá semmi reakció, hát így ami hiábavalónak tűnik, leszokik róla az ember.

  6. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    a nyilvános béta mellett értelemszerűen fejlesztői fiók nélkül is megy a Feedback app, de bárki más is küldhet visszajelzést az Apple-nek, még csak bétázni sem kell hozzá:

    már bocsánat, de az a saját problémád, ha nem tájékozódsz megfelelően, teljesen mindegy, milyen okból. a fejlesztői béta továbbra is a fejlesztőknek van, akik esetén meg elvárható, hogy tudjanak angolul, hiszen a programozási nyelv is angol kifejezéseket használ.

    aki nem fejlesztő, és így a nyilvános bétát használná, azt a fenti cikkben leírtak sem érintik, hiszen ő eddig is a hivatalos oldalról töltötte le a béta profilt, ahol pedig szintén le van írva minden, és ha más nem, akkor Google fordító segít több mint a 60%-át megérteni.

    visszajelzést csak a Feedback appban fogsz nagyobb valószínűséggel kapni, a webes feedback űrlap esetén pedig még írja is az oldal, hogy nem biztos, hogy egyáltalán kapsz bármi visszajelzést. nyilván ahhoz, hogy bármivel érdemben foglalkozni tudjanak, azt angolul célszerű leírni, hiszen az Apple egy amerikai cég. ugyanakkor ha szépen, részletesen leírod nekik magyarul, akkor szerintem van rá emberük, akik lefordítja, főleg ha az súlyos problémának tűnik, mert akkor magasabb a prioritása. de ha már felfedezel egy súlyosabb problémát, akkor annak a valószínűsége is magasabb, hogy tudsz angolul.

  7. Avatar for gunar gunar says:

    Ezt most komolyan mind leírtad nekem? Köszi, de évek óta használom a fejlesztői beta-kat és semmi komoly problémám nem volt velük 1-2 eset kivételével, amit írtál mindet tudom is, szóval nem nekem kellenek ezek, hanem a beta-kat nem értőknek, én tudom mit használok és miért. A feedback appban sem jeleztek vissza, így nem annyira szoktam már jó ideje időt pazarolni rá, mert minek is. Amugy azt majd ha lesz valami megint, lehet letesztelem, mit lépnek a szépen magyarul megfogalmazott jelzésre, mert eddig a google-val fordítottam ha írtam, nem mostanában volt az sem, a miérteket már leírtam.

  8. Avatar for gunar gunar says:

    Az előbb rákerestem a beta profile-ra és lám már 17 beta profile is tölthető innen onnan, vicces.
    Azért gondoltam feldobom a témát hátha valami átverés és akkor jobb tudni róla.

  9. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    de most úgy őszintén, szerinted mégis miért ne lenne ez átverés? mármint szerinted van olyan, aki beveszi, hogy mikor még az iOS 16 sem jelent meg, és hír sincs az iOS 17-ről, de valakinek már megvan az iOS 17-es béta profil…?

    azt meg, hogy az adott profil mit csinál, fel fogja dobni a telepítésekor. ismeretlen forrású, pláne aláírás nélküli profilt meg nem telepítünk. soha.

  10. Avatar for gunar gunar says:

    Van tutira, lehet nem itt, de ki tudja. Mint tudjuk az emberi hiszékenység határtalan és még azt a határt is vannak akik képesek átlépni ami ugye nincs is.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Burgatshow Avatar for Szifon Avatar for Jadeye Avatar for gunar

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for gunar gunar says:

    Tudom hogy sok volt ezzel a nyűg, mert nyakló nélkül tette fel boldog boldogtalan és mikor elakadt akkor jött sok esetben a vergődés, mert ez sem volt és az sem volt neki. Hiszen ezért születtek a leírásaitok is, hogyan tegye vissza a delikvens és mikre figyeljen. Persze akik még a beta profilok előtt kezdték el a beta-zást tudják mi a módi, többnyire. Ettől függetlenül nem biztos hogy szigorítani kellene, csak talán aláiratni velük akik mégis szeretnének fejlesztői beta-t használni anélkül hogy fejlesztők, hogy ez meg az lehetséges és ne reklamáljon senki, mert nem tud róla, ezt akár egy Apple ID-hez is hozzákötve és talán még küldhetnének visszajelzést is arról amit tapasztalnak, csak más elbírálás alá esne mint a fejlesztőké, mert hát ugye ők nem feltétlenül értenek annyira a dolgokhoz.
    Elég sok az utóbbi időkben a bug és ez lehet segítene szűrni jobban.
    Pláne a beta profillal 1xűbb ugye a dolgunk, mint régen amikor nem volt és csak gépről tehettük fel az újabb betakat. Persze ez az én véleményem, mivel évek óta csak és kizárólag dev beta-t haasználok, holott nem vagyok fejlesztő, de ez az én bajom.

  2. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    de hát a béta profil telepítésekor külön figyelmeztetés ugrik fel erről, hogy mit is takar a béta. az is le van írva a weboldalon, hogy az Apple nem javasolja napi használatú készülékre feltenni. és azt is megemlíti az oldal, hogy a béta felrakásával az adott személy vállalja, hogy visszajelzéseket, hibákat is beküld az Apple-nek, amit már egy ideje magán a készüléken is megtehet a Feedback appban. de láthatóan ezt a bétázóknak csak a töredéke teszi meg.

  3. Plusz tök érthetően bevételkiesést is generál, mert az ilyen proxi oldalak miatt sokaknál nincs kifizetve a 100 dolláros dev account.

  4. Avatar for gunar gunar says:

    Hogyan tud vki fejleszteni dev acc nélkül? Mert aki csak használja annak ha van visszajelzése az segítheti a munkát az Apple-nél, ha nincsen legalább nem káros ha jól tudom.

  5. Avatar for gunar gunar says:

    Ez mind ok, de ki olvassa el ezeket, főleg aki pl nem beszél angolul, v nagyon gyengén csak. Én irkáltam be ezt azt ,de sosem jött rá semmi reakció, hát így ami hiábavalónak tűnik, leszokik róla az ember.

  6. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    a nyilvános béta mellett értelemszerűen fejlesztői fiók nélkül is megy a Feedback app, de bárki más is küldhet visszajelzést az Apple-nek, még csak bétázni sem kell hozzá:

    már bocsánat, de az a saját problémád, ha nem tájékozódsz megfelelően, teljesen mindegy, milyen okból. a fejlesztői béta továbbra is a fejlesztőknek van, akik esetén meg elvárható, hogy tudjanak angolul, hiszen a programozási nyelv is angol kifejezéseket használ.

    aki nem fejlesztő, és így a nyilvános bétát használná, azt a fenti cikkben leírtak sem érintik, hiszen ő eddig is a hivatalos oldalról töltötte le a béta profilt, ahol pedig szintén le van írva minden, és ha más nem, akkor Google fordító segít több mint a 60%-át megérteni.

    visszajelzést csak a Feedback appban fogsz nagyobb valószínűséggel kapni, a webes feedback űrlap esetén pedig még írja is az oldal, hogy nem biztos, hogy egyáltalán kapsz bármi visszajelzést. nyilván ahhoz, hogy bármivel érdemben foglalkozni tudjanak, azt angolul célszerű leírni, hiszen az Apple egy amerikai cég. ugyanakkor ha szépen, részletesen leírod nekik magyarul, akkor szerintem van rá emberük, akik lefordítja, főleg ha az súlyos problémának tűnik, mert akkor magasabb a prioritása. de ha már felfedezel egy súlyosabb problémát, akkor annak a valószínűsége is magasabb, hogy tudsz angolul.

  7. Avatar for gunar gunar says:

    Ezt most komolyan mind leírtad nekem? Köszi, de évek óta használom a fejlesztői beta-kat és semmi komoly problémám nem volt velük 1-2 eset kivételével, amit írtál mindet tudom is, szóval nem nekem kellenek ezek, hanem a beta-kat nem értőknek, én tudom mit használok és miért. A feedback appban sem jeleztek vissza, így nem annyira szoktam már jó ideje időt pazarolni rá, mert minek is. Amugy azt majd ha lesz valami megint, lehet letesztelem, mit lépnek a szépen magyarul megfogalmazott jelzésre, mert eddig a google-val fordítottam ha írtam, nem mostanában volt az sem, a miérteket már leírtam.

  8. Avatar for gunar gunar says:

    Az előbb rákerestem a beta profile-ra és lám már 17 beta profile is tölthető innen onnan, vicces.
    Azért gondoltam feldobom a témát hátha valami átverés és akkor jobb tudni róla.

  9. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    de most úgy őszintén, szerinted mégis miért ne lenne ez átverés? mármint szerinted van olyan, aki beveszi, hogy mikor még az iOS 16 sem jelent meg, és hír sincs az iOS 17-ről, de valakinek már megvan az iOS 17-es béta profil…?

    azt meg, hogy az adott profil mit csinál, fel fogja dobni a telepítésekor. ismeretlen forrású, pláne aláírás nélküli profilt meg nem telepítünk. soha.

  10. Avatar for gunar gunar says:

    Van tutira, lehet nem itt, de ki tudja. Mint tudjuk az emberi hiszékenység határtalan és még azt a határt is vannak akik képesek átlépni ami ugye nincs is.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Burgatshow Avatar for Szifon Avatar for Jadeye Avatar for gunar