fbpx Skip to content

Az Apple még a macOS Catalina 10.15.5-tel vezette be a rendszerbe az Akkumulátorállapot-kezelés opciót a Thunderbolt 3-portokkal felszerelt, Intel processzoros gépek esetén, aminek a célja elsősorban az akkumulátor kémiai öregedésének a lassítása – és alapértelmezetten bekapcsolt állapotú. Ez az optimalizált akkutöltést egészíti ki, ami pedig a töltési szokásainkat megtanulva alapból csak 80%-ig tölti az akkut, és csak akkorra fejezi be a 100%-ra való töltést, ami időpontban a gépet várhatóan lehúznánk a töltőről.

Viszont míg az optimalizált akkutöltés az akku tényleges kapacitását nem veszi vissza, addig az Akkumulátorállapot-kezelés ezt fokozatosan megteszi: ezzel könnyen előáll az a helyzet, hogy már akár pár tucat töltési ciklus után a kapacitás leeshet 80%-ra is, vagyis az eredeti használati idő ötödét elveszítjük. Ha tehát számunkra az a fontos, hogy egy töltéssel a lehető leghosszabb időt tudjuk egyhuzamban használni a gépünket, akkor ahhoz ki kell kapcsolnunk Akkumulátorállapot-kezelés opciót. Nézzük, mit kell tudnunk erről!

Ez a cikk csak az Intel processzoros gépekre vonatkozik.

Tudnivalók a Mac notebookok lítiumion-akkumulátoráról

A Mac notebookokban lévő akkumulátor lítiumionos technológiát használ. A lítiumionos akkumulátorok gyorsan töltődnek, üzemidejük hosszabb, és a legfejlettebb technológiát képviselik, amellyel jelenleg a számítógépek energiaellátása biztosítható.

Minden akkumulátor fogyóeszköz, amelynek teljesítménye folyamatosan csökken a korával – ezt a kort pedig nem csupán az idő határozza meg. Az akkumulátorok élettartama a kémiai koruktól függ, amelyre számos tényező hatással van, többek között a hőmérsékleti előzmények és a töltési mintázatok. A notebookok akkumulátora egyre inkább veszít energiatároló képességéből a kémiai öregedés során.

Az akkumulátor jótállására vonatkozó információk

Az Apple egyéves korlátozott jótállása kiterjed a meghibásodott akkumulátor cseréjére. Ha pedig AppleCare Protection Plan csomagot is vásároltunk, akkor az Apple díjmentesen kicseréli a gépünk akkumulátorát (vagyis igazából teljes topcase-t billentyűzettel, adott esetben trackpaddel és hangszórókkal együtt), ha az eredeti kapacitása 80 százalék alá csökkent – ez pedig az akkumulátorállapot-kezelés opció miatt adott esetben pár tucat töltési ciklus után könnyen előfordulhat.

Egy akkumulátor-kapacitás miatti topcase-csere persze rögtön több munkanapot vesz igénybe, de ez adott esetben akár hosszabb idő is lehet, attól függően, hogy az Apple milyen hamar tudja leszállítani az adott alkatrészt az általunk választott, hivatalos szervizpartner számára, ahol a készülékünket leadtuk szervizelésre.

A magyar jogszabályok révén elérhető 2. és 3. évi ügyintézés során a bevizsgálás és diagnosztika alapján dől el, hogy az Apple elfogadja-e díjmentes cserére, vagy pedig csak fizetősen hajlandó azt engedélyezni. Nyilván az AppleCare itt is előnyt jelent.

Hogyan segít az öregedésen az akkumulátorállapot-kezelés?

A macOS 10.15.5-ös és újabb verzióinak akkumulátorállapot-kezelési funkciója az akkumulátor kémiai öregedésének lassításával járul hozzá az akkumulátor élettartamának meghosszabbításához. Ezt úgy éri el, hogy folyamatosan figyeli az akkumulátor hőmérsékleti előzményeit és töltési mintázatait.

Az összegyűjtött mérési adatok alapján az akkumulátorállapot-kezelési funkció lecsökkentheti az akkumulátor maximális töltési kapacitását, ha ebben az üzemmódban van. Erre szükség szerint kerül sor, hogy az akkumulátor mindig a használati módnak megfelelő szintre töltődjön – így csökkenthető az akkumulátor igénybevétele, és lelassítható a kémiai öregedése. Az akkumulátorállapot-kezelési funkció emellett a mérések alapján számítja ki, hogy az akkumulátort mikor kell szervizelni.

Miközben az akkumulátorállapot-kezelés hosszú távon jó hatással van az akkumulátor élettartamára, a kapacitáskorlátozás miatt csökkenhet az az idő, ameddig a Mac egyetlen feltöltéssel működni tud.

Az alábbi képen a coconutBattery-nek köszönhetően világosan látható, hogy az akkumulátor kapacitását az Akkumulátorállapot-kezelés 73 töltési ciklus alatt egészen 82,1%-ig vette vissza, vagyis közel egyötödével csökkentette le az eredeti kapacitást – és ezzel a lehetséges maximális használati idő is már érezhetően csökkent:

A funkció kikapcsolását követően pedig egyértelműen látható, hogy mindössze 12 töltési ciklus alatt sikerült ennek a majdnem 20%-os veszteségnek több mint a felét, 10,3%-ot a kezdeti 17,9%-ből, vagyis 902mAh(!) kapacitást visszahozni.

A funkció célja az akkumulátor élettartamának meghosszabbítása, azonban a maximális kapacitására vonatkozó korlátozás miatt az akkumulátor állapotát jelző menü még azt is mutathatja, hogy szervizelésre van szükség, miközben a tényleges kapacitás igazából több, mert csak mesterségesen lett visszavéve.

Az akkumulátorállapot-kezelési funkció vezérlése

Az akkumulátorállapot-kezelés alapértelmezés szerint be van kapcsolva, ha új, macOS Catalina 10.15.5-ös vagy újabb rendszerű Mac notebookot vásároltunk, vagy ilyen rendszerre frissítettünk egy Thunderbolt 3-portokkal felszerelt, Intel processzoros Mac notebookon.

Ha szeretnénk kikapcsolni ezt az opciót, hogy ezzel az egy töltéssel elérhető, leghosszabb használati időt kapjuk, akkor kövessük az alábbi lépéseket.

Az  menüben válasszuk ki a Rendszerbeállítások pontot, majd kattintsunk az Akkumulátor lehetőségre, ezután az oldalsávban kattintsunk az Akkumulátor lehetőségre, majd az Akku állapota elemre:

Vegyük ki a pipát az „Akkumulátor hosszú élettartamának kezelése” opció elől, és erősítsük is meg mindezt:

Vegyük figyelembe, hogy a funkció kikapcsolása hosszú távon csökkentheti az akkumulátor élettartamát.

Arról jelenleg nincs egyértelmű információ, hogy az Akkumulátorállapot-kezelés több év után mennyivel növelheti meg ténylegesen az akkumulátor élettartamát, tehát hogy az mikor szorul majd cserére, viszont az biztos, hogy mivel a funkció fokozatosan csökkenti a maximális kapacitást, így az egy töltéssel való használati idő is csökken, ami pedig inkább bosszantó, mintsem előnyös.

Nálad be van kapcsolva ez az opció?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for aspe aspe says:

    Két kérdésem lenne. Az egyik, hogy a dátumos kapacitásos listát honnan lehet elővarázsolni. A másik pedig, hogy nekem nincs ott a pipa az élettartam kezelésnél.

  2. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    coconutBattery-ben a History opció.

    Intel processzoros a géped, vagy M1-es?

  3. Avatar for aspe aspe says:

    Macbook AIR M1

  4. Nem volt elég nagy a kiemelés! :smiley:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for aspe Avatar for Jadeye Avatar for SzifonAdmin

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for aspe aspe says:

    Két kérdésem lenne. Az egyik, hogy a dátumos kapacitásos listát honnan lehet elővarázsolni. A másik pedig, hogy nekem nincs ott a pipa az élettartam kezelésnél.

  2. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    coconutBattery-ben a History opció.

    Intel processzoros a géped, vagy M1-es?

  3. Avatar for aspe aspe says:

    Macbook AIR M1

  4. Nem volt elég nagy a kiemelés! :smiley:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for aspe Avatar for Jadeye Avatar for SzifonAdmin