fbpx Skip to content

Január 27-én az Apple kiadta az iOS 15.4 és iPadOS 15.4 első bétáját, amely rengeteg izgalmas funkciót hozott magával.

Az Univerzális vezérlő (Universal Control) részleteiről egy külön cikkben már beszámoltunk, ahogyan az EU-s oltásigazolás Tárcában és Egészség appban való tárolásának lehetőségéről is. Most jöhet az összes többi változtatás – vágjunk is bele!

Face ID maszk mellett

Az Apple-nek végre sikerült megoldania, hogy a Face ID maszk használata mellett is működhessen.

Egészen eddig, ha nem akartad beírni a jelkódod minden maszkos feloldáskor, akkor egy Apple Watch-ra volt szükséged. Ez változni fog az iOS 15.4-gyel, az Apple-nek ugyanis sikerült kitalálnia, hogy hogyan tud az eszközöd csupán a szemeid alapján felismerni.

Sajnos azonban nem fenékig tejfel az egész, ugyanis nem minden, Face ID-képes eszköz fogja ezt az újítást tudni, csak az iPhone 12 és újabb iPhone-ok. Vagyis a 2017-es iPhone X-től egészen a 2019-es iPhone 11-ig kiestek. Egyelőre az Apple még nem közölte, hogy miért korlátozták a funkciót, hiszen ha minden igaz, akkor ugyanazok a szenzorok vannak az összes, Face ID-s iPhone-ban.

Azért hogy ne csak a rossz dolgokra koncentráljunk, érdemes megemlíteni, hogy a maszkos Face ID-val működni fog az Apple Pay is, így akkor is tudsz majd a pénztárnál 21. századi módon fizetni, ha nincs rajtad Apple Watch.

Ha bekapcsolod a maszkos Face ID-t a Beállítások alkalmazásban, akkor újra kell szkennelned az arcod és még egy extra szkennelést kell végezned, ha szemüveggel és maszkkal szeretnéd használni az arcalapú azonosítást.

A MacRumors készített egy összefoglaló videót is erről:

Új Emojik

Az iOS 15.3 rengeteg biztonsági hibát javított, ha esetleg lemaradtál volna itt megnézheted a listát: Ezt a 10, fontos biztonsági hibát javítja az iOS 15.3

A biztonsági rések betömése azonban nem feltétlen motiválja az embereket a frissítésre (pedig kéne), az új Emojik azonban már annál inkább. Aki ezt tartja fontosnak, annak számára biztosan jó hír, hogy az Apple az iOS 15.4-ben elérhetővé teszi a Unicode szabvány Emoji 14-es karakterkészletét.

Ez az új karakterkészlet 37 új karaktert és 75 új bőrszín-opciót hoz, vagyis együttesen 112 megváltozott karakterről beszélhetünk.

Az új arcok közt van néhány igen mókás, személyes kedvencem az elfolyó mosolygó arc lesz, de bőven van potenciál a terhes férfi emoji használatában is – a tavalyi karácsonyi vacsora után tuti beállítottam volna Google Meet állapotnak.

Az Emojipedia oldalán részletesen megnézheted az összes új Emojit, ha nem bírod ki az iOS 15.4 végleges változatának megjelenéséig:

Apple Card widget

Itthon még nincs Apple Card, de a világ szerencsésebb részein már saját főképernyő widgetről nézhetik a kártyaegyenlegüket a szolgáltatás használói:

Kikapcsolható értesítések Parancsok futásakor

A Parancsok alkalmazásban az iOS 14 megjelenése után azonnal létrehoztam egy rakás hasznos automatizálást, de miután azt tapasztaltam, hogy ezek egy, a Parancsok alkalmazás által küldött értesítéssel jártak, hamar leszoktam a funkcióról.

A Képernyőidő beállítások kijátszásával persze kikapcsolhatóak voltak az értesítések, de 1-2 hét elteltével mindig visszajöttek.

Úgy tűnik, hogy Cupertinóba is eljutott a panaszosok hangja, és az iOS 15.4 Parancsok alkalmazásában a személyes automatizálások beállításainál kikapcsolható lesz az értesítések megjelenítése. Fantasztikus újítás!

iCloud kulcskarika jegyzetek

Régi haverod Netflix fiókját használod és az exed anyjának HBO Go profilját? Végre beírhatod ezeket a fontos részleteket az iCloud kulcskarikába a jelszó alá, így nem fogod elfelejteni, hogy az a felhasználónév/jelszó páros miért van nálad elmentve.

A már meglévő jelszavaidhoz a Beállítások alkalmazásban a Jelszavak opció alatt fűzhetsz megjegyzéseket.

120 Hz külső alkalmazásokban is

A CoreAnimation keretrendszer hibája miatt a harmadik féltől származó alkalmazások nem tudták minden helyzetben kihasználni az iPhone 13 Pro modellek 120 Hz-es kijelzőjét.

Ezt a hibát javítja az iOS 15.4, így hamarosan még több alkalmazásban lesznek teljesen folyamatos animációk.

SharePlay a megosztási panelen

A SharePlay egy hasznos FaceTime funkció, mely segítségével a hívásban lévő ismerőseiddel közösen élvezhettek média tartalmakat.

Ez mostantól a megosztási panelen is elérhető lesz egy gombnyomással, így népszerűsítve a SharePlay-t.

iPad gesztusbeállítások

Az iPadOS 15 elhozta a jobb alsó sarokból behúzható Gyorsjegyzet (Quick Note) ablakot. Ez korábban is állítható volt, de most az Apple egy lépéssel tovább ment, és a Jegyzetek alkalmazás beállításai alá mozgatták a gesztusok testre szabási opcióit.

Beállíthatod azt, hogy ujjal is aktívak legyenek ezek a sarkok, és azt is, hogy a bal és jobb alsó sarokból történő behúzás milyen műveletet hajtson végre. Választható a képernyőfotó, a Quick Note, vagy akár a semmi is.

Egyéb apróságok

  • a Beállítások alkalmazásból is létrehozhatóak az egyedi iCloud+ email domainek
  • az Apple dolgozik egy “kozmetikai szkennelés” funkción, ami lehetővé tenné, hogy körbefotózhasd a régi Apple kütyüidet, és az alapján kapnál rá egy beszámítási árat az Apple-től
  • a TV alkalmazásban beállíthatod majd, hogy állókép legyen egy műsor előnézeti képe
  • Jelkulcs opció, mely lehetővé teszi, hogy az iPhone-od legyen a bejelentkezésed egy weboldalra vagy alkalmazáshoz, és azt az iPaded és a Mac-ed is használhassa egy Face ID/Touch ID azonosítás után
  • jobb játékvezérlő támogatás a Sony DualSense adaptív kioldógombjához
  • ha Bluetooth fülhallgatót használsz például zene hallgatásához, és érkezik egy bejövő hívás, akkor a hangminőség csak a hívás elfogadása után fog romlani (átváltani a hívás audiokodekjére)
  • a tvOS 15.4 lehetővé teszi, hogy iPaded vagy iPhone-od használd a Wi-Fi beállításához, ha olyan hálózathoz csatlakoznál, ami például bejelentkező oldallal indít
  • ha a két AirPods-od töltöttségi szintje eltérő, akkor R és L feliratokkal egyértelműsíti a felugró ablak, hogy melyik akkuja hogy áll
  • iPadOS-en állítható lesz a csatlakoztatott billentyűzetek háttérvilágítása a Beállításokból, vagy akár a Vezérlőközpontból is, ha hozzáadod a kapcsolót

Szerintem egészen jó kis frissítéssel állt elő az Apple.

Te várod ennyi alapján az iOS 15.4-et?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    @ener a kérdésed emojis részére: ezeket még mindig nem az Apple erőlteti rá bárkire, hanem az egész mögött lévő Unicode szabvány karakterkészlete frissül a háttérben, és utána ez az összes, a szabványt támogató készüléken elérhető lesz a karakterkészlet frissítésével, még Androidon és Windows-on is.

    erről részletesen:

  2. Valahogy meg kell dobni az iPhone 13 eladásait. :smiley:
    (vegyetek új telót ha használni akarjátok címszóval…)

  3. Valószínűleg inkább az van mögötte, hogy a Neural Engine ill. a FaceID szenzorok fejlettebbek a 12/13 szérián, mint a korábbiakon. A FaceID szélesebb látószögű, nagyobb “betekintési” szöggel rendelkezik, illetve:

    • iPhone 12 / 13: 16 magos Neural Engine
    • iPhone XS / XR / 11: 8 magos Neural Engine
    • iPhone X: 2 magos Neural Engine

    De gondolom a pénzéhes Apple teória könyebben elfogadható…

  4. Szerintem érthető. A korábbi évek történései alapján, joggal gondolja bárki, hogy lehúzós és hazudós a cég. Persze lehet, hogy a szenzor képességei miatt van. A lényeg, hogy hiteltelen az Apple. …és most hagy ne soroljam, hogy miért, mert mindenki tudja…ennek ellenére Apple felhasználó vagyok én is

  5. Avatar for Czo Czo says:

    Ilyenkor (“és most hagy ne soroljam, hogy miért, mert mindenki tudja…”), nyugodtan irhatsz peldat, mert vegtelen sok dolog mogott, amit lehuzasnak latsz, van logikus es magatol ertetodo magyarazat.

  6. Ember várja itt a hivatalos 15.4-et, hogy majd maszkba feloldás, meg Walletben oltásigazolás, erre tegnap meg bejelentik nálunk, hogy holnaptól(azaz mától) eltörlik az igazolást meg a maszkviselést( csak tömegközlekedésen meg egészségügyi intézményekben maradt meg) meg úgy minden szigorítást megszüntetnek. Fasza így már mire kijön én a felét használni se tudom :joy:

  7. Avatar for gunar gunar says:

    Hol is van az az itt nálunk? Már ha nem titok, de régebben mintha írtad volna. Amúgy meg mivel indokolták ezt a lépést nálatok?
    Mondjuk a maszkos F-ID elmehet a francba, mert eléggé necces, amikor az autóban a mellettem ülő párom aki szemüveges és hosszú hajú és vékony arcú simán feloldotta rá, mert ott volt közel az órám és simán nyitott a biztonságos F-ID maszkos szken után. Hááát van még mit reszelni ezen.

  8. Avatar for Czo Czo says:

    Az ora miatt oldott fel, nem a maszkos FaceID beallitas miatt.

  9. Avatar for gunar gunar says:

    Eddig nem tette, így szvsz azzal van a baj, mert nem teszi a dolgát. Vagy oda kellene írni, ha használom a maszkos szkent akkor az órás oldást kapcsoljuk ki, a kettő együtt nem biztonságos.

  10. Avatar for Czo Czo says:

    Ha hasznalod az orat, az egyaltalan nem biztonsagos. Ezert is lehet vele csak a telefont oldani es mast nem.

  11. Avatar for gunar gunar says:

    Jó, én csak arra utaltam, hogy eddig ha más próbálta nem tudta feloldani semmivel semmi módon az órám segítségével, most meg a maszkos verzióval igen, csak fogom és ráirányítom a másik arcra és kinyit, ergo csökkent így a biztonság, igaz beljebb nem tud menni további szintet.

  12. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    hát de mégis mit vártál? nyilván sokkal kevesebb adatot vesz ilyenkor alapul a felismeréshez, így értelemszerű, hogy kevésbé biztonságos.

  13. Svájc, de még jó pár európai ország, svéd, norvég stb. A számok miatt, napi 70ezer tesztből igaz, hogy 20ezer pozitív de ez 99%-ban omikron, és kórházba “csak” 117-en kerültek. A kórházakban is “csak” 7,6%-os a koronás betegek aránya, az intenzív osztályon is 21%, így arra jutottak, hogy már nem veszélyes és azt mondták, hogy ez annak köszönhető, hogy kivártak a 3. oltással és nem kapkodták el, de ennyivel én le is zárnám ezt a témát :slightly_smiling_face:

    Reméljük, hogy hamarosan nem is lesz egyáltalán szükség a maszkos Face-ID-ra meg az oltási igazolványra.

  14. Avatar for Czo Czo says:

    De ennek tovabbra sincs semmi koze a maszkos FaceID tamogatashoz. Ha egy eltakart arcot teszel a telefon ele, tok mind1, hogy az egy regisztralt arc, vagy masvalaki eltakart arca, mert ha be van kapcsolva a watch hasznalataval torteno feloldas, akkor fel fog oldani, ha az ora kelloen kozel van. Hiszen erre van kitalalva.

  15. Avatar for gunar gunar says:

    Pont ezt írtam, hogy eddig nem volt ez, mert nálam csak annyi változott, hogy kipróbáltam ez ta maszkos F-ID -t, előtte órával sem oldott fel ha más volt maszkban és azt látta a teló, most meg igen. Szóval nekem ezért nem tetszik így, mert kb adtak egy dolgot és elvettek némi biztonságot. Nekem ez jön le ebből.

  16. Avatar for gunar gunar says:

    Ja nem is állt szándékomban erről vitát v mást generálni, csak kíváncsi voltam ezekre és köszi szépen az infót! :slightly_smiling_face:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Burgatshow Avatar for Czo Avatar for Szifon Avatar for weber770531 Avatar for farkas63 Avatar for Jadeye Avatar for 83miki83 Avatar for gunar

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    @ener a kérdésed emojis részére: ezeket még mindig nem az Apple erőlteti rá bárkire, hanem az egész mögött lévő Unicode szabvány karakterkészlete frissül a háttérben, és utána ez az összes, a szabványt támogató készüléken elérhető lesz a karakterkészlet frissítésével, még Androidon és Windows-on is.

    erről részletesen:

  2. Valahogy meg kell dobni az iPhone 13 eladásait. :smiley:
    (vegyetek új telót ha használni akarjátok címszóval…)

  3. Valószínűleg inkább az van mögötte, hogy a Neural Engine ill. a FaceID szenzorok fejlettebbek a 12/13 szérián, mint a korábbiakon. A FaceID szélesebb látószögű, nagyobb “betekintési” szöggel rendelkezik, illetve:

    • iPhone 12 / 13: 16 magos Neural Engine
    • iPhone XS / XR / 11: 8 magos Neural Engine
    • iPhone X: 2 magos Neural Engine

    De gondolom a pénzéhes Apple teória könyebben elfogadható…

  4. Szerintem érthető. A korábbi évek történései alapján, joggal gondolja bárki, hogy lehúzós és hazudós a cég. Persze lehet, hogy a szenzor képességei miatt van. A lényeg, hogy hiteltelen az Apple. …és most hagy ne soroljam, hogy miért, mert mindenki tudja…ennek ellenére Apple felhasználó vagyok én is

  5. Avatar for Czo Czo says:

    Ilyenkor (“és most hagy ne soroljam, hogy miért, mert mindenki tudja…”), nyugodtan irhatsz peldat, mert vegtelen sok dolog mogott, amit lehuzasnak latsz, van logikus es magatol ertetodo magyarazat.

  6. Ember várja itt a hivatalos 15.4-et, hogy majd maszkba feloldás, meg Walletben oltásigazolás, erre tegnap meg bejelentik nálunk, hogy holnaptól(azaz mától) eltörlik az igazolást meg a maszkviselést( csak tömegközlekedésen meg egészségügyi intézményekben maradt meg) meg úgy minden szigorítást megszüntetnek. Fasza így már mire kijön én a felét használni se tudom :joy:

  7. Avatar for gunar gunar says:

    Hol is van az az itt nálunk? Már ha nem titok, de régebben mintha írtad volna. Amúgy meg mivel indokolták ezt a lépést nálatok?
    Mondjuk a maszkos F-ID elmehet a francba, mert eléggé necces, amikor az autóban a mellettem ülő párom aki szemüveges és hosszú hajú és vékony arcú simán feloldotta rá, mert ott volt közel az órám és simán nyitott a biztonságos F-ID maszkos szken után. Hááát van még mit reszelni ezen.

  8. Avatar for Czo Czo says:

    Az ora miatt oldott fel, nem a maszkos FaceID beallitas miatt.

  9. Avatar for gunar gunar says:

    Eddig nem tette, így szvsz azzal van a baj, mert nem teszi a dolgát. Vagy oda kellene írni, ha használom a maszkos szkent akkor az órás oldást kapcsoljuk ki, a kettő együtt nem biztonságos.

  10. Avatar for Czo Czo says:

    Ha hasznalod az orat, az egyaltalan nem biztonsagos. Ezert is lehet vele csak a telefont oldani es mast nem.

  11. Avatar for gunar gunar says:

    Jó, én csak arra utaltam, hogy eddig ha más próbálta nem tudta feloldani semmivel semmi módon az órám segítségével, most meg a maszkos verzióval igen, csak fogom és ráirányítom a másik arcra és kinyit, ergo csökkent így a biztonság, igaz beljebb nem tud menni további szintet.

  12. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    hát de mégis mit vártál? nyilván sokkal kevesebb adatot vesz ilyenkor alapul a felismeréshez, így értelemszerű, hogy kevésbé biztonságos.

  13. Svájc, de még jó pár európai ország, svéd, norvég stb. A számok miatt, napi 70ezer tesztből igaz, hogy 20ezer pozitív de ez 99%-ban omikron, és kórházba “csak” 117-en kerültek. A kórházakban is “csak” 7,6%-os a koronás betegek aránya, az intenzív osztályon is 21%, így arra jutottak, hogy már nem veszélyes és azt mondták, hogy ez annak köszönhető, hogy kivártak a 3. oltással és nem kapkodták el, de ennyivel én le is zárnám ezt a témát :slightly_smiling_face:

    Reméljük, hogy hamarosan nem is lesz egyáltalán szükség a maszkos Face-ID-ra meg az oltási igazolványra.

  14. Avatar for Czo Czo says:

    De ennek tovabbra sincs semmi koze a maszkos FaceID tamogatashoz. Ha egy eltakart arcot teszel a telefon ele, tok mind1, hogy az egy regisztralt arc, vagy masvalaki eltakart arca, mert ha be van kapcsolva a watch hasznalataval torteno feloldas, akkor fel fog oldani, ha az ora kelloen kozel van. Hiszen erre van kitalalva.

  15. Avatar for gunar gunar says:

    Pont ezt írtam, hogy eddig nem volt ez, mert nálam csak annyi változott, hogy kipróbáltam ez ta maszkos F-ID -t, előtte órával sem oldott fel ha más volt maszkban és azt látta a teló, most meg igen. Szóval nekem ezért nem tetszik így, mert kb adtak egy dolgot és elvettek némi biztonságot. Nekem ez jön le ebből.

  16. Avatar for gunar gunar says:

    Ja nem is állt szándékomban erről vitát v mást generálni, csak kíváncsi voltam ezekre és köszi szépen az infót! :slightly_smiling_face:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Burgatshow Avatar for Czo Avatar for Szifon Avatar for weber770531 Avatar for farkas63 Avatar for Jadeye Avatar for 83miki83 Avatar for gunar