fbpx Skip to content

Újabban már szinte minden egyes iOS-frissítéskor láthatunk olyan megjegyzéseket, amelyekben az adott hozzászóló azon élcelődik, hogy az ilyen vagy olyan, számára sokkal fontosabbnak tartott funkciók elérhetővé tétele helyett az Apple már megint az emojik számát növeli.

Fontos azonban tudni, hogy az emoji karakterek a Unicode szabvány karakterkészletében szerepelnek, így ha a Unicode Consortium új emojikat ad a meglévőkhöz, akkor azok a szabványt támogató rendszerekben akkor is megjelennének, ha az adott rendszer fejlesztője, jelen esetben például az Apple nem rajzolna melléjük saját képecskéket. De nézzük, mit érdemes erről tudni.

Mikor kerültek az emojik az iOS-be?

Az iOS felhasználói az akkor még iPhoneOS-nek hívott rendszer 2.2-es változatában találkozhattak először az emoji karakterekkel – viszont akkor ezek még kizárólag a japán SoftBank mobilszolgáltató előfizetői számára voltak elérhetőek.

Röviddel később több olyan app is megjelent az App Store-ban, amivel az emoji billentyűzetet már bárki más is aktiválhatta a készülékén, és használhatta ezeket a karaktereket. No persze ameddig a címzett készüléke nem támogatta ezek megjelenítését, addig sokszor előfordult, hogy a kis képecskék helyett egyszerűen csak üres téglalapokkal volt tele a szöveg:

Várhatóan éppen ezt is kiküszöbölendő vált szükségessé az emojik Unicode szabványba való átemelése.

Végül az iOS 5.0-ban az Apple mindenki számára elérhetővé tette az emoji billentyűzetet, amit azóta már pár lépés csak hozzáadni a Beállítások, Általános, Billentyűzet, Billentyűzetek alatt.

Ki az, akinek az újabb karaktereket köszönhetjük?

Az emoji karaktereket a Unicode Consortium gondozza, mivel azok a Unicode (ejtsd: junikód) szabvány részét képezik, ami a különböző írásrendszerek egységes kódolását és használatát leíró nemzetközi számítástechnikai iparági szabvány. A Unicode nemcsak a karakterkódolással, hanem a karakterek osztályozásával, megjelenítésével és használatával is részletesen foglalkozik.

A konzorcium munkája már az emojik szabványba emelése előtt is az volt, hogy az alapvető szimbólumok, írásjelek minden létező eszközön azonos módon jelenhessenek meg, tehát hogy ugyanaz a jel másik eszközön is ugyanúgy jelenjen meg, ahogyan azt mi leírtuk. A szabvány emiatt a világ összes nyelvének írásjeleit is tartalmazza, és ennek köszönhető az is, hogy nem csak a latin betűkkel leírt szövegeket képes a készülékünk megjeleníteni, vagy hogy a japán barátunknak tudunk kanjikkal is üzenetet írni (már persze ha tudunk japánul).

Az új karakterek általában a még hiányzóakat pótolják, amiket a felhasználók maguk is javasolhatnak a konzorciumnál, megfelelő indokokkal alátámasztva, hogy az adott emoji miért is fontos, hogy a szabvány részévé váljon.

Természetesen vannak megkötések, például élő személyek, istenségek, vagy logók nem kerülhetnek be a szabványba.

A konzorcium döntéseit illetően szavazati joggal rendelkeznek az alábbiak:

 • Adobe
 • Apple
 • Berkeley
 • Emojipedia
 • Facebook
 • Google
 • Huawei
 • IBM
 • Microsoft
 • Monotype
 • Oracle Corporation
 • SAP SE
 • Yahoo!

Mikor kerültek az emoji karakterek a Unicode szabványba?

A Unicode Consortium a szabvány 6.0-s változatába emelte be az emojik kezdeti karakterkészletét.

Az előbbi képen látható példa lista megmutatja, hogy a Unicode 6.0-ban elérhetővé vált emojik hogyan néznek ki a szabvány szerint – ettől az adott szoftverek fejlesztői természetesen eltérhetnek saját grafikákkal, elvégre a fentiek csak vázlatrajzok, amelyek az adott karakterek elvárt jelentését mutatják meg.

És ha az Apple nem rajzolna saját képeket?

Az új karakterek ettől függetlenül ugyanúgy ott lennének a rendszerben, csak a megjelenítésük lehet adott esetben problémás. Az egyik opció, amikor az adott karaktereket az adott rendszer egyáltalán nem képes értelmezni, hanem helyettük egy üres téglalap látható, vagy valami teljesen értelmetlen karakter. Erre a Unicode szabvány alkalmazása óta nem igazán volt példa, épp a szabványnak köszönhetően.

A másik opció, amikor például több karakter kombinálásával jön létre az új, mondjuk amikor lett család emoji: egy vagy két szülő, és egy vagy több gyerek. Ilyenkor az iOS olyan, korábbi változata, amelyik még nem támogatja a szabvány új verzióját, mintegy “lefordítja” az adott jelet, és külön karakterekként jeleníti azt meg:

A kép bal oldalán a család emoji egyetlen karakterként szerepel, a jobb oldalon, az iOS korábbi változatában pedig az egyes személyek külön karakterként jelennek meg.

Ennek köszönhetően maga a jelentés sem torzul, még ha egyetlen karakterből hirtelen négy darab is lesz.

Összegezve

Látható tehát, hogy az emoji karakterek nem az Apple hóbortjának köszönhetően növekednek darabszámukat illetően, hanem a Unicode szabvány frissül folyamatosan az új karakterekkel, amelyek akkor is ott lennének a szabványnak való megfelelés miatt az Apple rendszereiben, ha a cég nem rajzolna nekik saját képecskéket, csak maximum sokkal “puritánabbul” néznének ki.

Legutóbbi frissítés: 2019.02.26.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

 1. Avatar for gunar gunar says:

  Ez jó, csak az vele a baj, hogy pont annyit fog érni azok szemében akik miatt íródott, amennyit eddig bárhol ez leírva itt. Ha lenne annyi 20e-sem ahányszor ezt leírta bárki is itt, sajna eredmény nélkül, szerintem most beülnék az autómba és mennék venni egy Tesla-t egészen fiatal model s-t vagy lehet egy új 3-ast akár. Kb ki is jönne belöle, ha csak az elmúlt pár évet számolom akkor is. De hátha, a remény hal meg utoljára ahogy a mondás tartja.

 2. Avatar for pAnk pAnk says:

  Komolyan, már el sem olvasom a cikket. Annyira elegem van, hogy hetente egyszer legalább arról írtok, hogy az epöl új emojikat csinál. Persze ahelyett, hogy a rendszert tökéletesítené. Erre van idejük, minősíthetetlen!

 3. Jó, jó, de hová tűnt a Monese cikk?
  Csak nem az orrotokra koppintottak az ajánlókód miatt? :slight_smile:

 4. Avatar for Szanya Szanya says:

  Fűnyírós emoji van? Csak én nem találom?:thinking:

 5. Avatar for Jadeye Jadeye says:
 6. Avatar for Jadeye Jadeye says:

  pedig akkor pont neked szól a cikk.

 7. Avatar for pAnk pAnk says:

  Bocs, Admin szokta érteni :confused:

 8. Avatar for Jadeye Jadeye says:

  ja oké, akkor úgy tűnik, hogy csak már túl alacsony az ingerküszöböm az ezt tárgyaló hozzászólások kapcsán.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Agent_H Avatar for Szifon Avatar for Szanya Avatar for pAnk Avatar for Jadeye Avatar for SzifonAdmin Avatar for gunar