fbpx Skip to content

Én magam mindig évekre bontva archiválom, tehát mentem el a fotóimat. Fontos tudni, hogy bár az iCloud fotókönyvtár egyfajta mentés, de nem nevezhetjük archiválásnak. Egyszerűen azért, mert a felhőben szinkronizálódnak az eszközök, tehát ha több készülék van a családban és az egyiken törlünk egy fotót, akkor az azonnal a másikon is törlésre kerül.

Továbbá sokszor előfordul az, hogy nincs hely a készülékünkön, akkor azt gondolhatjuk, hogy majd nyugodtan törlünk róla pár fotót, hiszen azok “a felhőben úgyis fent vannak”, de ez sem opció, mert az iCloud Fotók nem így működik, nem tekinthető külső, a készülékünktől független tárhelynek. Ezért én általában 1 évig nem nagyon szoktam fotókat és videókat törölni, csak amit tényleg nem használok, és végül év végén szoktam a NAS-ra menteni őket. Mivel itt az év eleje, ezért gondoltam, megér egy cikket, hátha mások is szeretnének mentést készíteni az előző évről, évekről és tiszta lappal indítani az új évet. ?

⚠️ Minden esetben kapcsoljuk be az “eredetik letöltése” opciót ⚠️

Az Apple-nek az az érdeke, hogy valamivel az adott ökoszisztémához láncoljon. Ezzel önmagában nincs semmi probléma, ha megfelelően működik – viszont ez nem igazán igaz a fotók kezelésére. Sokszor találjuk magunkat szembe azzal az üzenettel, hogy helyet spórolhatunk, ha bekapcsoljuk a Mac, iPhone, iPad tárhelyének az optimalizálását. Ez remekül hangzik, mert hát a felhőben úgyis fent lesznek a fotóink eredeti, teljes méretű változatai, tehát miért ne kapcsolnánk be a tárhely optimalizálását.

Sajnos az talán az egyik leggyakoribb hiba, hogy az emberek ezt bekapcsolják, mert ebben az esetben tényleg függünk az adott internettől, az adott szolgáltatástól és fokozottan érvényesül az, hogy amikor kell, akkor bizony nem fog működni. Ráadásul egyszerűen lementeni sem tudjuk a fotókat, mert kizárólag a felhőben érhetőek el.

(A macOS alatt a Fotók alkalmazáson belül a beállításokban találjuk meg az Eredetik letöltése opciót.)

A fenti beállítás az iPhone-on és az iPaden is elérhető. Ellenőrizd, hogy Te milyen beállításokat használsz az Beállítások › Neved › iCloud › iCloud-Fotók alatt! ?

Tehát ha az iPhone, iPad, vagy Mac tárhelyének az optimalizálása be van kapcsolva, akkor egy kis felhőcske jelenik az alsó sarokban a képek mellett. Mielőtt ezt a képet vagy videót tovább szeretnénk küldeni, vagy akár szerkeszteni, azt a készüléknek le kell töltenie. Ez bizony internet sebességtől függően beletelhet néhány percbe is, és akkor csodálkozik az ember, hogy “miért nem működik ez a #@$?!”… ? Másrészt ha ez be van kapcsolva, akkor szinte semmilyen korláttal nem rendelkezünk arra vonatkozóan, hogy mennyi fotót vagy képet készítünk. Pontosabban az iCloud tárhely egyfajta korlát, de mivel szükségünk van rá, mert már amúgy is rengeteg fotót tárolunk ott, egyre nagyobb és nagyobb előfizetést fogunk bekapcsolni, hogy a több 100GB-nyi fotónk elférjen a felhőben és egy kis része elérhető legyen a telefonon is.

Minél több fotót kell tárolni a felhőben, annál több problémával találkozhatunk

Ahogy persze telnek-múlnak a hónapok és évek, az ember több ezer, adott esetben több 10.000 fotót képes készíteni és tárolni. A telefon persze nem csak tárolja ezeket a fotókat, hanem analizálja is őket, példának okáért, mikor készültek, hol készültek, mi szerepel rajtuk, milyen eseményhez köthetőek és így tovább… Rengeteg adat, ami csak nő és nő és nő, és 30-70.000 képnél jelentősen lassíthatja már a készülék működését is, főleg ha valami fotóval kapcsolatos dolgot csinálunk. Ezzel egyidejűleg azt is kértük az eszköztől, hogy a felhőben tárolja ezeket, tehát még egy lépésre is szüksége van a készüléknek, mielőtt bármit tehetnénk az adott fotóval. Ezek után csodálkozunk, hogy lassul az eszköz? 🙂 ??‍♂️

Szóval összességében nem ideális a felhőben tárolni a képeket, és az sem ideális, ha több 10 000 fotót, és videót tárolunk évről-évre, mert pusztán “kényelmes” elérni őket. Holott ugye nem az, mert sokszor hibát is dob a rendszer, ahogy arról korábban írtunk is már: Gyakori kérdések: mit tehetünk, ha a fotók és videók nem menthetőek le a készülékünkről?

Szóval érdemes lementeni a fotókat és tiszta lappal indulni, ami miatt ez a cikk is készült. És most térjünk is rá magára a mentésre.

Hogyan mentsük le az iCloud-fotókönyvtárból a fotóinkat, videóinkat?

Erre több lehetőségünk is van, néhány 10.000 képig, fotóig én leginkább az iCloud.com-ot ajánlom. Ott minden egyes fotó nagy felbontásban elérhető és lementhető, majd pedig törölhető is. Az egyetlen probléma, hogy ezt csak 1.000-esével lehet megtenni, tehát 10.000 kép esetén 10x kell megtennünk a kiválasztás, mentés opciót.

Az iCloud.com-on lényegében a ⇧ (shift) billentyűt nyomva kijelölhetünk bármennyi képet. Tehát kijelöljük az elsőt, lenyomjuk a shift billentyűt, majd legörgetve kijelölünk jó pár képet. Ezt alul látni fogjuk, maximum 1.000-et jelölhetünk ki. Ezután jobb felül nyomjunk rá a letöltés gombra, és ismételjük meg. Akár havi bontást is létrehozhatunk, lényegében ez a legkönyebb módszer. Itt nem kell azzal foglalkozni, elérhetőek-e a képek, a legmagasabb felbontást kapjuk és látjuk is őket. És persze platform-független, tehát Windows-on és Mac-en is elérjük böngészőből.

Fotók, videók kérvényezése az Apple adatvédelmi oldaláról ?

A második megoldást azoknak ajánlom, akiknek több 100.000 képük van, és a gépükön effektíve nincs tárhelyük arra, hogy lementsék az összes képüket, videóikat. Az Apple-nek van egy adatvédelmi oldala, ahonnan szinte egyetlen gombnyomással kérvényezhetjük az általuk tárolt adatokat. Ez egyébként rengeteg adat, de köztük vannak a felhőben tárolt fotóink és videóink is.

Ehhez számítógépen navigáljunk a privacy.apple.com oldalra, majd pedig az első menüpontot nyissunk meg: Szerezzen adatairól másolatot.

Görgessünk le és jelöljük ki az iCloud-fotók menüpontot, majd nyomjunk a Folytatásra. Amint ezzel készen vagyunk, kérvényeztük az adatok letöltését. Ezt az Apple összeszedi nekünk és néhány napon belül emailben tájékoztat minket, hogy elérhetővé váltak a letöltési linkek, amik néhány hétig élnek:

Ezt már bárhova lementhetjük, kicsomagolhatjuk, lényegében a teljes fotókönyvtárunkról van egy mentésünk 2021-ig bezárólag.

iCloud fotókönyvtár mentése macOS-en

Ha valaki a Fotók alkalmazást használja, akkor tudja, hogy minden fotója elérhető a számítógépén azonnal – feltéve, hogy be van kapcsolva az “Eredetik letöltése erre a Mac gépre” opció. Ebből exportálni tudjuk adott esetben a 2021-es évet, de tegyük fel, hogy az összes képünket szeretnénk véglegesen elmenteni, hogy új lappal indítsuk az évet. Ehhez először is mindenképp be kell legyen kapcsolva a fenti beállítás, amivel a cikket is kezdtem, illetve laptop esetén dugjuk rá a számítógépet töltőre, majd úgy egy éjszakára hagyjuk is úgy.

Miután végzett a számítógép a letöltéssel, zárjuk be a Fotók alkalmazást, és Finderben menjünk a Fotók mappába. Itt nevezzük át a fotókönyvtárat 2021-re, vagy régi fotókra vagy bármire, amire szeretnénk, majd pedig az ⌥ (option) gombot nyomva tartva a dokkról kattintsunk rá a Fotók ikonjára. Ekkor ennek kell megjelennie:

Itt láthatjuk a már meglévő könyvtárat, és rányomhatunk az Új létrehozása opcióra ahhoz, hogy létrehozzuk az újat, ami rögtön meg is nyílik majd. Ilyenkor egy tiszta könyvtárunk lesz, amibe még nem lesznek letöltve az iCloudban tárolt fotóink, mert nincs beállítva rendszer fotókönyvtárnak. A 2021-es könyvtárat másoljuk át egy külön meghajtóra és csatlakoztassuk azt le. Ezzel a mentésünk elkészült.

A következő lépés a fotóink törlése a felhőből, és az összes készülékről, különben az iCloud szinkronizálni fogja az új, 2022-es könyvtárba, ami nem jó, mert ugye a cél az volt, hogy teljesen tiszta lappal kezdjünk. Természetesen az utolsó néhány nap, néhány hét fotóit megtarthatjuk, de érdemes a többit letörölni. Ezt a legkönnyebben a telefonon kijelölve tudjuk megtenni. Van rá más módszer is, de ez a biztos és biztonságos. Azokat töröljük le, amiket mi szeretnénk, én például minden évben megtartok néhányat 2016-ból, de ettől függetlenül a többi törlésre kerül. Ehhez az alábbi videót ajánlom:

Így utólag néhány fotót és videót kivehetünk a kijelölésből, de végeredményben “egy gombnyomással” letörölhetjük őket. Az persze jó kérdés, hogy ez több, 50-100.000 fotó esetén is ilyen jól fog-e működni, de 25.000 fotó és videó esetén simán működött. ? Ne felejtsük el kitörölni a képeket a Nemrég törölt mappából is, különben le fogja tölteni az iCloud a gépünkre.

Miután töröltük a képeket, térjünk vissza a macOS-hez, ahol kapcsoljuk be az új Fotók könyvtárra, hogy az legyen a rendszer fotókönyvtára. Ehhez lépjünk be a Fotók Beállítások alá, majd nyomjunk rá az alábbira:

Ezután a rendszer automatikusan letölti majd a fotókat, és a régi könyvtár pedig megmarad a régi képeinkkel. Ezt a műveletet évente is elvégezhetjük, ahogy én is teszem. ?

Fotók letöltése az iCloud-fotók alól Windows segítségével ?

A Windows-osok picit könyebb helyzetben vannak, mert nem ennyire rendszer-integrált az iCloud-fotók. Ott lényegében egyetlen alkalmazásra van szükségünk és megmondani neki, hogy hova mentsen. Ehhez töltsük le innen az iCloud Windows-verzióját, majd pedig kövessük ezt a leírást. Windows-os gép hiányában én ezt nem tudtam tesztelni, de miután letöltötte a számítógép az összes képet és videót, kényelmesen kimásolhatóak az adott mappából.

Ha valakinek van tippje vagy trükkje Windows-os felhasználónak, nyugodtan írja meg hozzászólásban. ?

Konklúzió

Számos lehetőségünk van arra, hogy a fotóinkat kategorizáljuk, lementsük, és persze a készüléken tartsuk. Igazából az iCloud-fotók egy rendkívül jó dolog, csak nem több 100.000 fotóra lett tervezve, és főleg nem arra, hogy külső tárhelyként használjuk. Az egész életünket nem érdemes benne tartanunk és sokan azt sem tudják, hogy ha törlünk egy képet az egyik készüléken, akkor az az összesen törölve lesz.

Remélem, segített ez a cikk azoknak, akik szeretnék tiszta lappal indítani az évet a fotóikkal és videóikkal kapcsolatban.

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.