fbpx Skip to content

Az Apple az iCloud Fotók bevezetésével egy olyan problémát is életre hívott, amikor a számítógéphez csatlakoztatva az iPhone-t, iPadet vagy iPod touch-ot, az nem képes az azon lévő összes képet és videót lementeni (importálni), hanem csak bizonyos százalékát. Ez persze nem kis bosszúságot okoz azoknak, akik vagy nem használják a számítógépükön hely hiányában az iCloud Fotókat, és így azok automatikusan nem töltődnek le, vagy a manuális megoldások hívei.

A megoldás viszonylag egyszerű, viszont elegendő szabad hely kell hozzá a készüléken – és a legtöbben épp a helyhiány miatt kapcsolják be az egész probléma forrását, a tárhely optimalizálása opciót. Lássuk, melyik esetben mit tudunk tenni!

Ha be van kapcsolva az iCloud Fotók, akkor le kell tölteni a fényképek eredeti, teljes felbontású verzióját a készülékünkre azok számítógépre való importálása előtt.

Nem csak a képek lementésekor futhatunk bele problémába

Az iCloud Fotók esetén nem csak a képek és videók lementése lehet problémás, ha engedélyeztük a tárhely optimalizálását, hanem adott esetben, például ha egy képet tovább akarunk valakinek küldeni, akkor előfordulhat, hogy annak csak az előnézeti képe van letöltődve a készülékünkre, így várnunk kell, hogy az eredeti letöltődjön, különben hibaüzenetet kapunk:

Erről ebben a korábbi cikkünkben írtunk részletesen, ahol szintén a tárhely optimalizálásának kikapcsolását javasoltuk: iPhone-tárhely optimalizálása, avagy a fotó nem tölthető le?

Ha van elegendő szabad hely a készüléken

Ellenőrizzük a Beállításokban az iCloud menüpontban a Tárhely kezelése opciónál (tehát nem az Általános menüpontban a Tárhely kezelése alatt!), hogy mennyi helyet foglalnak a fotók és videók az iCloud fiókunkban.

Amennyiben ez kevesebb, mint a készülékünkön elérhető szabad hely, úgy nincs más teendőnk, mint ugyancsak az iCloud menüpontban a Fotók alatt kikapcsolni a tárhely optimalizálását, átrakva a pipát a Letöltés és eredetik megőrzése opcióra:

Ezután a képek és videók mennyiségétől függően meg kell várjuk, hogy az összes tartalom eredetije letöltődjön az iCloudból, ami időt vesz igénybe, és ehhez legyen Wi-Fi-re csatlakozva a készülék.

Amint minden letöltődött az iCloudból, a számítógéphez csatlakoztatva a készüléket annak már az összes képet és videót látnia kell, és így azokat már importálni is tudjuk.

Ha nincs elegendő hely a készüléken

Legtöbb esetben a felhasználó épp azért kapcsolja be a tárhely optimalizálását, mert kevés a hely a készülékén. Ez viszont ugye épp a fent leírt mellékhatással jár, tehát hogy a számítógép nem fogja látni az összes képet és videót, vagy egyáltalán semmit.

Ellenőrizzük a Beállítások, Általános, iPhone tárhely opció alatt, hogy pontosan mi foglalja el a helyet a készülékünkön, és próbáljunk szabad helyet csinálni. Amennyiben a Rendszer és az Egyéb foglalja el a legtöbb helyet, akkor kövessük az ebben a cikkünkben leírtakat: Gyakori kérdések: mit tehetünk, ha túl sok helyet foglal a Rendszer vagy az Egyéb?

Ha bármi más foglalja a helyet, akkor próbáljunk meg takarítgatni, és törölni mindent, ami szükségtelen. Ha sikerült elég szabad helyet csinálni, akkor a tárhely optimalizálásának kikapcsolása után várjuk meg, hogy letöltődjenek a képek és videók.

Ha sehogy nem tudunk elég szabad helyet csinálni

Ebben az esetben még mindig van két lehetőségünk.

Az első, hogy bekapcsoljuk a számítógépen is az iCloud Fotókat, és akkor automatikusan letöltődnek a képek és videók a gépre. Ez persze nem opció, ha a gépen sincs elég szabad helyünk.

A második lehetőség, hogy a böngészőben lépünk be az iCloud.com-ra, és onnan töltjük le őket. Ennek viszont megvan az a hátránya, hogy egyszerre maximum 1000db képet és videót enged letölteni, ami ennél több tartalom esetén meglehetősen kényelmetlen lehet.

Legutóbbi frissítés: 2020.06.14.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Én egyáltalán nem használom az iCloud fotók opciót, mégis a nagyobb videók számítógépre való letöltése esetén hibaüzeneteket kapok (kivéve, ha a Fotók app beállításainál az “Átvitel Mac Gépre vagy PC-re” esetén “Eredetik megtartása”-t választok, de akkor meg HEIF/HEVC formátumúak lesznek). Erre van megoldásotok?

  2. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    erre leginkább a Windows-nak kellene megoldást találnia. a hibaüzenetet azért kaphatod, mert ilyenkor a HEIF/HEVC helyett “röptében” konvertálja a készüléked az adott tartalmakat, és erre időtúllépéssel reagál a Windows. igazából át kellene állnod a HEIF/HEVC használatára, azt már a Windows-nak is illene megnyitnia.

  3. Az alap alkalmazások általában fizetős kiegészítőkkel kezelik a HEIF/HEVC tartalmakat, ami még akár nem is lenne probléma, de ha másokkal is megosztanám a képeket/videókat, akkor nem várom el, hogy ők is megvegyék ezeket. Jelenleg az egyetlen megoldás, amit találtam az, hogy letöltöm az új formátumokban és konvertáló alkalmazásokkal átkonvertálom a “régi” formátumokba, de ez így nyilván problémásabb, mint régen, amikor csak simán átmásoltam (és az appletől nem ezt szoktam meg).

  4. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    akkor miért nem állítod át, hogy eleve a régi formátumokban készüljenek a fotóid és videóid? Beállítások, Kamera, Formátumok alatt.

  5. Mert nem ismertem ezt a beállítást! Köszönöm!

  6. Avatar for expa expa says:

    Én használom az az iCloud fotót. Sokkal jobb nekem a korlátlan, ingyenes, platform független google fotók…

  7. Avatar for viraxo viraxo says:

    Sziasztok!

    Nem találtam a megfelelő topic-ot, így ide tenném fel a kérdést! Régi iPhone felhasználó vagyok, iPhone 3Gs-től kezdve majdnem az összes készülék megvolt, jelenleg egy iPhone 12 Pro Max van használatban. Nagyon örültem a RAW formátum megjelenésének, mert elég sokat fotózok a telefonnal. És innen kezdődnek a gondjaim. A probléma a következő. Windows-os gépet használok, rajta egy jogtiszta Windows 10pro van. A telefonon a legújabb IOS. Ha csinálok egy normál képet, és le akarom menteni a gépre, az minden fotót és file-t megmutat a könyvtárban és bármit le tudok menteni bárhová. Ha csinálok egy RAW fotót, akkor a DNG file megjelenik a fényképek között, de NEM indexeli be az összes képet csak a töredékét és ha át akarom másolni a dng-t a gépre, akkor rögtön egy hibaüzenet jön, miszerint az eszköz nem elérhető. Ha a telefonon letörlöm a DNG-t, lehúzom a gépről és visszadugom, akkor a probléma megszűnik, minden képe újra látszik és menthető. Tudtok-e erre valami megoldást? A szokásos körök (teló újratelepítése, clear restore stb) megvoltak. Nem nagyon találok ilyen panaszt a net-en mástól… :frowning:

  8. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    @viraxo a tvOS-nek, ahol eredetileg hozzászóltál, semmi köze ehhez, úgyhogy áthelyeztem a hozzászólásodat ide, és javaslom a fenti cikket elolvasni, hátha az megoldja a problémádat.

  9. Avatar for viraxo viraxo says:

    Sajna nem! Az első teendőm mindig kikapcsolni az iCloud fotókat. Másra kell az a tárhely nekem, így ez nem zavar be nálam.

  10. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    és a gépen honnan telepítetted az iTunes-t: a Microsoft Store-ból, vagy az Apple oldaláról letöltve?

  11. Avatar for viraxo viraxo says:

    Na most megfogtál mert nem emlékszem pontosan. De úgy rémlik, hogy a Microsoft store-ból, de aztán valamiért újra kellett raknom és akkor az Apple oldaláról szedtem le. És bár uninstalláltam normálisan, egy unistall programmal, ami elvileg mindent leszed, ami a programhoz kapcsolható, de így is megmaradt pár beállítás az új telepítés után. Ennek van jelentősége vajon?

  12. Avatar for viraxo viraxo says:

    Közben megtaláltam az Apple oldalán egy fórumban ezt a problémát, de megoldás nincs még fent sajnos. Másoknak is előjött a probléma.

    (Hátétépées://discussions.apple.com/thread/252185756)

  13. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    és a Beállítások, Fotók legaljára görgetve mi van kiválasztva az Átvitel Mac gépre vagy PC-re opciónál?

  14. Avatar for viraxo viraxo says:

    Eredetik megtartása

  15. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    szerintem ez valami Windows nyűg lesz, de már évek óta nem használok Windows-t, így jó kérdés, mi lehet rá a megoldás, de hátha valakinek lesz rá ötlete.

  16. Avatar for FuRion FuRion says:

    Sziasztok,
    Ha csináltam egy factory resetet a telon és nem mentettem le a fotókat azokat valahogy visszatudom nyerni a telóról?
    Köszönöm

  17. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ha ezt a telefonon csináltad, akkor nem. az összes tartalom és beállítás törlése törli a titkosítási kulcsokat, így még ha az adatok adott esetben fizikailag ott is lennének a memóriachipen, a titkosítási kulcsok megsemmisítésével azok nem visszaállíthatóak.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for startika Avatar for viraxo Avatar for Szifon Avatar for Jadeye Avatar for FuRion Avatar for expa

Népszerű hozzászólások

  1. Én egyáltalán nem használom az iCloud fotók opciót, mégis a nagyobb videók számítógépre való letöltése esetén hibaüzeneteket kapok (kivéve, ha a Fotók app beállításainál az “Átvitel Mac Gépre vagy PC-re” esetén “Eredetik megtartása”-t választok, de akkor meg HEIF/HEVC formátumúak lesznek). Erre van megoldásotok?

  2. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    erre leginkább a Windows-nak kellene megoldást találnia. a hibaüzenetet azért kaphatod, mert ilyenkor a HEIF/HEVC helyett “röptében” konvertálja a készüléked az adott tartalmakat, és erre időtúllépéssel reagál a Windows. igazából át kellene állnod a HEIF/HEVC használatára, azt már a Windows-nak is illene megnyitnia.

  3. Az alap alkalmazások általában fizetős kiegészítőkkel kezelik a HEIF/HEVC tartalmakat, ami még akár nem is lenne probléma, de ha másokkal is megosztanám a képeket/videókat, akkor nem várom el, hogy ők is megvegyék ezeket. Jelenleg az egyetlen megoldás, amit találtam az, hogy letöltöm az új formátumokban és konvertáló alkalmazásokkal átkonvertálom a “régi” formátumokba, de ez így nyilván problémásabb, mint régen, amikor csak simán átmásoltam (és az appletől nem ezt szoktam meg).

  4. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    akkor miért nem állítod át, hogy eleve a régi formátumokban készüljenek a fotóid és videóid? Beállítások, Kamera, Formátumok alatt.

  5. Mert nem ismertem ezt a beállítást! Köszönöm!

  6. Avatar for expa expa says:

    Én használom az az iCloud fotót. Sokkal jobb nekem a korlátlan, ingyenes, platform független google fotók…

  7. Avatar for viraxo viraxo says:

    Sziasztok!

    Nem találtam a megfelelő topic-ot, így ide tenném fel a kérdést! Régi iPhone felhasználó vagyok, iPhone 3Gs-től kezdve majdnem az összes készülék megvolt, jelenleg egy iPhone 12 Pro Max van használatban. Nagyon örültem a RAW formátum megjelenésének, mert elég sokat fotózok a telefonnal. És innen kezdődnek a gondjaim. A probléma a következő. Windows-os gépet használok, rajta egy jogtiszta Windows 10pro van. A telefonon a legújabb IOS. Ha csinálok egy normál képet, és le akarom menteni a gépre, az minden fotót és file-t megmutat a könyvtárban és bármit le tudok menteni bárhová. Ha csinálok egy RAW fotót, akkor a DNG file megjelenik a fényképek között, de NEM indexeli be az összes képet csak a töredékét és ha át akarom másolni a dng-t a gépre, akkor rögtön egy hibaüzenet jön, miszerint az eszköz nem elérhető. Ha a telefonon letörlöm a DNG-t, lehúzom a gépről és visszadugom, akkor a probléma megszűnik, minden képe újra látszik és menthető. Tudtok-e erre valami megoldást? A szokásos körök (teló újratelepítése, clear restore stb) megvoltak. Nem nagyon találok ilyen panaszt a net-en mástól… :frowning:

  8. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    @viraxo a tvOS-nek, ahol eredetileg hozzászóltál, semmi köze ehhez, úgyhogy áthelyeztem a hozzászólásodat ide, és javaslom a fenti cikket elolvasni, hátha az megoldja a problémádat.

  9. Avatar for viraxo viraxo says:

    Sajna nem! Az első teendőm mindig kikapcsolni az iCloud fotókat. Másra kell az a tárhely nekem, így ez nem zavar be nálam.

  10. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    és a gépen honnan telepítetted az iTunes-t: a Microsoft Store-ból, vagy az Apple oldaláról letöltve?

  11. Avatar for viraxo viraxo says:

    Na most megfogtál mert nem emlékszem pontosan. De úgy rémlik, hogy a Microsoft store-ból, de aztán valamiért újra kellett raknom és akkor az Apple oldaláról szedtem le. És bár uninstalláltam normálisan, egy unistall programmal, ami elvileg mindent leszed, ami a programhoz kapcsolható, de így is megmaradt pár beállítás az új telepítés után. Ennek van jelentősége vajon?

  12. Avatar for viraxo viraxo says:

    Közben megtaláltam az Apple oldalán egy fórumban ezt a problémát, de megoldás nincs még fent sajnos. Másoknak is előjött a probléma.

    (Hátétépées://discussions.apple.com/thread/252185756)

  13. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    és a Beállítások, Fotók legaljára görgetve mi van kiválasztva az Átvitel Mac gépre vagy PC-re opciónál?

  14. Avatar for viraxo viraxo says:

    Eredetik megtartása

  15. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    szerintem ez valami Windows nyűg lesz, de már évek óta nem használok Windows-t, így jó kérdés, mi lehet rá a megoldás, de hátha valakinek lesz rá ötlete.

  16. Avatar for FuRion FuRion says:

    Sziasztok,
    Ha csináltam egy factory resetet a telon és nem mentettem le a fotókat azokat valahogy visszatudom nyerni a telóról?
    Köszönöm

  17. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ha ezt a telefonon csináltad, akkor nem. az összes tartalom és beállítás törlése törli a titkosítási kulcsokat, így még ha az adatok adott esetben fizikailag ott is lennének a memóriachipen, a titkosítási kulcsok megsemmisítésével azok nem visszaállíthatóak.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for startika Avatar for viraxo Avatar for Szifon Avatar for Jadeye Avatar for FuRion Avatar for expa