Gyakori kérdések: mit tehetünk, ha a fotók és videók nem menthetőek le a készülékünkről?

Az Apple az iCloud Fotók bevezetésével egy olyan problémát is életre hívott, amikor a számítógéphez csatlakoztatva az iPhone-t, iPadet vagy iPod touch-ot, az nem képes az azon lévő összes képet és videót lementeni (importálni), hanem csak bizonyos százalékát. Ez persze nem kis bosszúságot okoz azoknak, akik vagy nem használják a számítógépükön hely hiányában az iCloud Fotókat, és így azok automatikusan nem töltődnek le, vagy a manuális megoldások hívei.

A megoldás viszonylag egyszerű, viszont elegendő szabad hely kell hozzá a készüléken – és a legtöbben épp a helyhiány miatt kapcsolják be az egész probléma forrását, a tárhely optimalizálása opciót. Lássuk, melyik esetben mit tudunk tenni!

Ha be van kapcsolva az iCloud Fotók, akkor le kell tölteni a fényképek eredeti, teljes felbontású verzióját a készülékünkre azok számítógépre való importálása előtt.

Nem csak a képek lementésekor futhatunk bele problémába

Az iCloud Fotók esetén nem csak a képek és videók lementése lehet problémás, ha engedélyeztük a tárhely optimalizálását, hanem adott esetben, például ha egy képet tovább akarunk valakinek küldeni, akkor előfordulhat, hogy annak csak az előnézeti képe van letöltődve a készülékünkre, így várnunk kell, hogy az eredeti letöltődjön, különben hibaüzenetet kapunk:

Erről ebben a korábbi cikkünkben írtunk részletesen, ahol szintén a tárhely optimalizálásának kikapcsolását javasoltuk: iPhone-tárhely optimalizálása, avagy a fotó nem tölthető le?

Ha van elegendő szabad hely a készüléken

Ellenőrizzük a Beállításokban az iCloud menüpontban a Tárhely kezelése opciónál (tehát nem az Általános menüpontban a Tárhely kezelése alatt!), hogy mennyi helyet foglalnak a fotók és videók az iCloud fiókunkban.

Amennyiben ez kevesebb, mint a készülékünkön elérhető szabad hely, úgy nincs más teendőnk, mint ugyancsak az iCloud menüpontban a Fotók alatt kikapcsolni a tárhely optimalizálását, átrakva a pipát a Letöltés és eredetik megőrzése opcióra:

Ezután a képek és videók mennyiségétől függően meg kell várjuk, hogy az összes tartalom eredetije letöltődjön az iCloudból, ami időt vesz igénybe, és ehhez legyen Wi-Fi-re csatlakozva a készülék.

Amint minden letöltődött az iCloudból, a számítógéphez csatlakoztatva a készüléket annak már az összes képet és videót látnia kell, és így azokat már importálni is tudjuk.

Ha nincs elegendő hely a készüléken

Legtöbb esetben a felhasználó épp azért kapcsolja be a tárhely optimalizálását, mert kevés a hely a készülékén. Ez viszont ugye épp a fent leírt mellékhatással jár, tehát hogy a számítógép nem fogja látni az összes képet és videót, vagy egyáltalán semmit.

Ellenőrizzük a Beállítások, Általános, iPhone tárhely opció alatt, hogy pontosan mi foglalja el a helyet a készülékünkön, és próbáljunk szabad helyet csinálni. Amennyiben a Rendszer és az Egyéb foglalja el a legtöbb helyet, akkor kövessük az ebben a cikkünkben leírtakat: Gyakori kérdések: mit tehetünk, ha túl sok helyet foglal a Rendszer vagy az Egyéb?

Ha bármi más foglalja a helyet, akkor próbáljunk meg takarítgatni, és törölni mindent, ami szükségtelen. Ha sikerült elég szabad helyet csinálni, akkor a tárhely optimalizálásának kikapcsolása után várjuk meg, hogy letöltődjenek a képek és videók.

Ha sehogy nem tudunk elég szabad helyet csinálni

Ebben az esetben még mindig van két lehetőségünk.

Az első, hogy bekapcsoljuk a számítógépen is az iCloud Fotókat, és akkor automatikusan letöltődnek a képek és videók a gépre. Ez persze nem opció, ha a gépen sincs elég szabad helyünk.

A második lehetőség, hogy a böngészőben lépünk be az iCloud.com-ra, és onnan töltjük le őket. Ennek viszont megvan az a hátránya, hogy egyszerre maximum 1000db képet és videót enged letölteni, ami ennél több tartalom esetén meglehetősen kényelmetlen lehet.

Legutóbbi frissítés: 2020.06.14.

Ezek még érdekelhetnek:


Címkék:

Népszerű hozzászólások

 1. Én egyáltalán nem használom az iCloud fotók opciót, mégis a nagyobb videók számítógépre való letöltése esetén hibaüzeneteket kapok (kivéve, ha a Fotók app beállításainál az “Átvitel Mac Gépre vagy PC-re” esetén “Eredetik megtartása”-t választok, de akkor meg HEIF/HEVC formátumúak lesznek). Erre van megoldásotok?

 2. Jadeye says:

  erre leginkább a Windows-nak kellene megoldást találnia. a hibaüzenetet azért kaphatod, mert ilyenkor a HEIF/HEVC helyett “röptében” konvertálja a készüléked az adott tartalmakat, és erre időtúllépéssel reagál a Windows. igazából át kellene állnod a HEIF/HEVC használatára, azt már a Windows-nak is illene megnyitnia.

 3. Az alap alkalmazások általában fizetős kiegészítőkkel kezelik a HEIF/HEVC tartalmakat, ami még akár nem is lenne probléma, de ha másokkal is megosztanám a képeket/videókat, akkor nem várom el, hogy ők is megvegyék ezeket. Jelenleg az egyetlen megoldás, amit találtam az, hogy letöltöm az új formátumokban és konvertáló alkalmazásokkal átkonvertálom a “régi” formátumokba, de ez így nyilván problémásabb, mint régen, amikor csak simán átmásoltam (és az appletől nem ezt szoktam meg).

 4. Jadeye says:

  akkor miért nem állítod át, hogy eleve a régi formátumokban készüljenek a fotóid és videóid? Beállítások, Kamera, Formátumok alatt.

 5. Mert nem ismertem ezt a beállítást! Köszönöm!

 6. expa says:

  Én használom az az iCloud fotót. Sokkal jobb nekem a korlátlan, ingyenes, platform független google fotók…

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!