Gyakori kérdések: mit tehetünk, ha a fotók és videók nem menthetőek le a készülékünkről?

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Apple az iCloud Fotók bevezetésével egy olyan problémát is életre hívott, amikor a számítógéphez csatlakoztatva az iPhone-t, iPadet vagy iPod touch-ot, az nem képes az azon lévő összes képet és videót lementeni (importálni), hanem csak bizonyos százalékát. Ez persze nem kis bosszúságot okoz azoknak, akik vagy nem használják a számítógépükön hely hiányában az iCloud Fotókat, és így azok automatikusan nem töltődnek le, vagy a manuális megoldások hívei.

A megoldás viszonylag egyszerű, viszont elegendő szabad hely kell hozzá a készüléken – és a legtöbben épp a helyhiány miatt kapcsolják be az egész probléma forrását, a tárhely optimalizálása opciót. Lássuk, melyik esetben mit tudunk tenni!

Ha be van kapcsolva az iCloud Fotók, akkor le kell tölteni a fényképek eredeti, teljes felbontású verzióját a készülékünkre azok számítógépre való importálása előtt.

Nem csak a képek lementésekor futhatunk bele problémába

Az iCloud Fotók esetén nem csak a képek és videók lementése lehet problémás, ha engedélyeztük a tárhely optimalizálását, hanem adott esetben, például ha egy képet tovább akarunk valakinek küldeni, akkor előfordulhat, hogy annak csak az előnézeti képe van letöltődve a készülékünkre, így várnunk kell, hogy az eredeti letöltődjön, különben hibaüzenetet kapunk:

Erről ebben a korábbi cikkünkben írtunk részletesen, ahol szintén a tárhely optimalizálásának kikapcsolását javasoltuk: iPhone-tárhely optimalizálása, avagy a fotó nem tölthető le?

Ha van elegendő szabad hely a készüléken

Ellenőrizzük a Beállításokban az iCloud menüpontban a Tárhely kezelése opciónál (tehát nem az Általános menüpontban a Tárhely kezelése alatt!), hogy mennyi helyet foglalnak a fotók és videók az iCloud fiókunkban.

Amennyiben ez kevesebb, mint a készülékünkön elérhető szabad hely, úgy nincs más teendőnk, mint ugyancsak az iCloud menüpontban a Fotók alatt kikapcsolni a tárhely optimalizálását, átrakva a pipát a Letöltés és eredetik megőrzése opcióra:

Ezután a képek és videók mennyiségétől függően meg kell várjuk, hogy az összes tartalom eredetije letöltődjön az iCloudból, ami időt vesz igénybe, és ehhez legyen Wi-Fi-re csatlakozva a készülék.

Amint minden letöltődött az iCloudból, a számítógéphez csatlakoztatva a készüléket annak már az összes képet és videót látnia kell, és így azokat már importálni is tudjuk.

Ha nincs elegendő hely a készüléken

Legtöbb esetben a felhasználó épp azért kapcsolja be a tárhely optimalizálását, mert kevés a hely a készülékén. Ez viszont ugye épp a fent leírt mellékhatással jár, tehát hogy a számítógép nem fogja látni az összes képet és videót, vagy egyáltalán semmit.

Ellenőrizzük a Beállítások, Általános, iPhone tárhely opció alatt, hogy pontosan mi foglalja el a helyet a készülékünkön, és próbáljunk szabad helyet csinálni. Amennyiben a Rendszer és az Egyéb foglalja el a legtöbb helyet, akkor kövessük az ebben a cikkünkben leírtakat: Gyakori kérdések: mit tehetünk, ha túl sok helyet foglal a Rendszer vagy az Egyéb?

Ha bármi más foglalja a helyet, akkor próbáljunk meg takarítgatni, és törölni mindent, ami szükségtelen. Ha sikerült elég szabad helyet csinálni, akkor a tárhely optimalizálásának kikapcsolása után várjuk meg, hogy letöltődjenek a képek és videók.

Ha sehogy nem tudunk elég szabad helyet csinálni

Ebben az esetben még mindig van két lehetőségünk.

Az első, hogy bekapcsoljuk a számítógépen is az iCloud Fotókat, és akkor automatikusan letöltődnek a képek és videók a gépre. Ez persze nem opció, ha a gépen sincs elég szabad helyünk.

A második lehetőség, hogy a böngészőben lépünk be az iCloud.com-ra, és onnan töltjük le őket. Ennek viszont megvan az a hátránya, hogy egyszerre maximum 1000db képet és videót enged letölteni, ami ennél több tartalom esetén meglehetősen kényelmetlen lehet.

Legutóbbi frissítés: 2020.06.14.

Ezek még érdekelhetnek:


Címkék:

Népszerű hozzászólások

 1. Én egyáltalán nem használom az iCloud fotók opciót, mégis a nagyobb videók számítógépre való letöltése esetén hibaüzeneteket kapok (kivéve, ha a Fotók app beállításainál az “Átvitel Mac Gépre vagy PC-re” esetén “Eredetik megtartása”-t választok, de akkor meg HEIF/HEVC formátumúak lesznek). Erre van megoldásotok?

 2. Jadeye says:

  erre leginkább a Windows-nak kellene megoldást találnia. a hibaüzenetet azért kaphatod, mert ilyenkor a HEIF/HEVC helyett “röptében” konvertálja a készüléked az adott tartalmakat, és erre időtúllépéssel reagál a Windows. igazából át kellene állnod a HEIF/HEVC használatára, azt már a Windows-nak is illene megnyitnia.

 3. Az alap alkalmazások általában fizetős kiegészítőkkel kezelik a HEIF/HEVC tartalmakat, ami még akár nem is lenne probléma, de ha másokkal is megosztanám a képeket/videókat, akkor nem várom el, hogy ők is megvegyék ezeket. Jelenleg az egyetlen megoldás, amit találtam az, hogy letöltöm az új formátumokban és konvertáló alkalmazásokkal átkonvertálom a “régi” formátumokba, de ez így nyilván problémásabb, mint régen, amikor csak simán átmásoltam (és az appletől nem ezt szoktam meg).

 4. Jadeye says:

  akkor miért nem állítod át, hogy eleve a régi formátumokban készüljenek a fotóid és videóid? Beállítások, Kamera, Formátumok alatt.

 5. Mert nem ismertem ezt a beállítást! Köszönöm!

 6. expa says:

  Én használom az az iCloud fotót. Sokkal jobb nekem a korlátlan, ingyenes, platform független google fotók…

 7. viraxo says:

  Sziasztok!

  Nem találtam a megfelelő topic-ot, így ide tenném fel a kérdést! Régi iPhone felhasználó vagyok, iPhone 3Gs-től kezdve majdnem az összes készülék megvolt, jelenleg egy iPhone 12 Pro Max van használatban. Nagyon örültem a RAW formátum megjelenésének, mert elég sokat fotózok a telefonnal. És innen kezdődnek a gondjaim. A probléma a következő. Windows-os gépet használok, rajta egy jogtiszta Windows 10pro van. A telefonon a legújabb IOS. Ha csinálok egy normál képet, és le akarom menteni a gépre, az minden fotót és file-t megmutat a könyvtárban és bármit le tudok menteni bárhová. Ha csinálok egy RAW fotót, akkor a DNG file megjelenik a fényképek között, de NEM indexeli be az összes képet csak a töredékét és ha át akarom másolni a dng-t a gépre, akkor rögtön egy hibaüzenet jön, miszerint az eszköz nem elérhető. Ha a telefonon letörlöm a DNG-t, lehúzom a gépről és visszadugom, akkor a probléma megszűnik, minden képe újra látszik és menthető. Tudtok-e erre valami megoldást? A szokásos körök (teló újratelepítése, clear restore stb) megvoltak. Nem nagyon találok ilyen panaszt a net-en mástól… :frowning:

 8. Jadeye says:

  @viraxo a tvOS-nek, ahol eredetileg hozzászóltál, semmi köze ehhez, úgyhogy áthelyeztem a hozzászólásodat ide, és javaslom a fenti cikket elolvasni, hátha az megoldja a problémádat.

 9. viraxo says:

  Sajna nem! Az első teendőm mindig kikapcsolni az iCloud fotókat. Másra kell az a tárhely nekem, így ez nem zavar be nálam.

 10. Jadeye says:

  és a gépen honnan telepítetted az iTunes-t: a Microsoft Store-ból, vagy az Apple oldaláról letöltve?

 11. viraxo says:

  Na most megfogtál mert nem emlékszem pontosan. De úgy rémlik, hogy a Microsoft store-ból, de aztán valamiért újra kellett raknom és akkor az Apple oldaláról szedtem le. És bár uninstalláltam normálisan, egy unistall programmal, ami elvileg mindent leszed, ami a programhoz kapcsolható, de így is megmaradt pár beállítás az új telepítés után. Ennek van jelentősége vajon?

 12. viraxo says:

  Közben megtaláltam az Apple oldalán egy fórumban ezt a problémát, de megoldás nincs még fent sajnos. Másoknak is előjött a probléma.

  (Hátétépées://discussions.apple.com/thread/252185756)

 13. Jadeye says:

  és a Beállítások, Fotók legaljára görgetve mi van kiválasztva az Átvitel Mac gépre vagy PC-re opciónál?

 14. viraxo says:

  Eredetik megtartása

 15. Jadeye says:

  szerintem ez valami Windows nyűg lesz, de már évek óta nem használok Windows-t, így jó kérdés, mi lehet rá a megoldás, de hátha valakinek lesz rá ötlete.

 16. FuRion says:

  Sziasztok,
  Ha csináltam egy factory resetet a telon és nem mentettem le a fotókat azokat valahogy visszatudom nyerni a telóról?
  Köszönöm

 17. Jadeye says:

  ha ezt a telefonon csináltad, akkor nem. az összes tartalom és beállítás törlése törli a titkosítási kulcsokat, így még ha az adatok adott esetben fizikailag ott is lennének a memóriachipen, a titkosítási kulcsok megsemmisítésével azok nem visszaállíthatóak.

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!