fbpx Skip to content

Alapjában véve az iCloud egy remek szolgáltatás, mindenkinek ajánljuk, mert sokszor életet menthet. A felhőben tárolt adatok, fotóink, névjegyeink, jegyzeteink egy készülék elvesztése esetén mindennél többet érnek, azonban nem mindig kell hallgatni az Apple-re, sajnos nem minden szolgáltatásuk tökéletes.

iPhone-tárhely optimalizálás

Én személy szerint az iPhone-tárhely optimalizálást utálom a legjobban. Ahol tehetem, kikapcsolom, kikapcsoltatom, mert bizony ez sokszor több problémát is okozhat. Előfordult már veletek, hogy az iOS kiírta, hogy kevés a szabad tárhely használd az iPhone-tárhely optimalizálása funkciót? Ilyenkor, ha rányomunk, akkor automatikusan bekacsolja ezt. Nos, ez hiba volt!

A Tárhely optimalizálása funkció használatakor a fényképek és videók kisebb méretű, vagyis kevesebb helyet igénylő verziója tárolható a készüléken, míg az eredeti, teljes felbontású verziók az iCloudban kapnak helyet. Amíg elegendő tárhellyel rendelkezik az iCloudban, annyi fényképet és videót tárolhat, amennyit csak szeretne. – Apple.hu

Jól hangzik, nem? Persze – de csak addig, ameddig nem akarjuk elküldeni valakinek a fotót, vagy éppen nem akarjuk lementeni a számítógépre a fotóinkat. Igen, jól láthatjuk a helyzetet, azok a felhőben vannak, tehát egyenként rá kell nyomnunk, hogy letöltse a készülék, különben az alábbiakba futunk bele:

Az iPhone-tárhely optimalizálása funkciót az iCloud – Fotók menüpont alatt találjuk meg. Elvileg ha bekapcsoljuk a Letöltés és eredetik megőrzése funkciót, akkor az összes képet letölti, tehát nem kell külön rányomni a régebbi fotóinkra. Azonban hála az okos automatikus kezelésnek és algoritmusoknak, ezek nem mindig töltődnek le, és akkor futunk bele a fenti hibákba.

Így érdemes megelőzni ezt, és megnézni a beállításainkat, hogy be legyen kapcsolva a Letöltés és eredetik megőrzése:

iCloud iPhone-tárhely

Mit tehetünk, ha már megtörtént a baj?

A jó hír, hogy attól még, hogy a készülék nem tudja letölteni, a fotó fent van az iCloud fiókunkban. Amennyiben bejelentkezünk az iCloud.com-on és rákattintunk a Fotók menüpontra ott megtalálhatjuk és le is tölthetjük a képet. További jó hír, hogy a control gombot nyomva egyenként több képet is kijelölhetünk, azonban nem tudjuk letölteni az összes fotónkat egyszerre.

iCloud.com

Windows-on és macOS-en több, bonyolultabb megoldás is van arra, hogy az összes fotót letöltsük az iCloud-tárhelyünkről, de én azt ajánlom, hogy amire szükségünk van, töltsük le az iCloud.com-ról, majd pedig a készüléken az iCloud beállítása után töröljük a nem fontos képeinket, így a jövőben nem lesz problémánk.

Érdemes előfizetni havi 0,99 euróért az 50GB-os iCloud tárhelyre is, vagy pedig, ha ezt nem szeretnénk, teljesen kapcsoljuk az iCloud-fotókönyvtárat. Ha ezt sem szeretnénk, próbáljuk meg minél kevesebb fotót és videót tárolni az iPhone-on.

Olvasd el a hozzászólásokat is

27 Comments

  1. “Érdemes előfizetni havi 0,99 euróért az 50GB-os iCloud tárhelyre is, vagy pedig, ha ezt nem szeretnénk, teljesen kapcsoljuk az iCloud-fotókönyvtárat.”
    Hogy?

  2. @Gunar: iCloud beállítások alatt Fotó és első kapcsoló.

  3. Köszi, ez tényleg hasznos cikk, pont beparáztam, hogy elveszett egy rahedli fényképen, mivel a cikkben említetteket probukálta

    Arra nincs amúgy lehetőség, hogy magára a telefonra töltsük visssa ezeket a képeket egyből icloud-ból?

  4. @totopad: De az “elvileg” kapcsoló ezt csinálja. 🙂

  5. Az asszony bekapcsolta, szívtam is vele…
    Majd akkor megpróbálom az iCloud-ról letölteni. Köszi!

  6. Windows-on amúgy annyira nem bonyolult. Le lehet tölteni az iCloud progit, bejelentkezel ID-val, beklikkeled, hogy Fotók letöltése, és lerántja egy mappába az összes fotót és videót.

    Macen nem tudom, ott nem szinkronizálom a képeket a Fotókkal, de oda nem a teljes méretűeket szedi le iCloudból?

  7. Régebben rengeteg Drive tárhelyem volt (Androidos telefonhoz adták). Remekül működött a képfeltöltés (eredeti minőségben) Viszont mikor meg akartam szüntetni 2 napig töltötte le a képeket, nevetséges sebességgel. Ekkor váltottam icloudra. És ekkor szembesültem vele, hogy a Fotók icloudos szolgáltatása egy netto marhaság. Mert ez nem igazi felhő, csak egy tükrözés, de ráadásul úgy, hogy ha 3eszköz be van állítva, bármelyiken törlöm a képet, mindenhonnan törlődik, beleértve a Cloud tárhelyet is, amit logikusan arra találtak ki, hogy biztonsági mentést tároljon fontos dolgokról, amit bárhonnan elérhetek. És épp itt a gond. Ha felszinkronizálta mondjuk 200 képem és a telefonon elfogy a tárhely, nem törölhetek semmit, mert ha megteszem mindent elvesztek. Aki ezt kitalálta az Apple-nél az nem volt százas szerintem. Így gyakorlatilag értelmetlen a 200Gb-os icloudom erre a funkcióra. Múltkor sok tárhelyre volt szükségem a telefonon, ezért le kellett minden képet töltenem eredeti méretben egy külsdő vinyóra a fotók alkalmazás segítségével, ezután törölni az összes képet a telefon Fotók alkalmazásból és megvárni, hogy mindenhonnan törlődjön. Ezután volt újra hely az iphone-on. Klassz. Ja és azt még nem tudom, hogy a 8 plus portré móddal készült Heif képeket vajon szerkeszthetem-e majd a későbbiekben (gondolom Fotókba importálva igen). Hát ennyit erről. Persze ha van más megoldás örömmel olvasnék róla 😉

  8. @1stvan: Igen sokaknak ez nem egyértelmű, lehet erről is kéne majd cikket írnom, mert belefutnak ebbe a hibába, amibe Te is.

  9. Az egésszel semmi gond nem lenne, ha mondjuk okosan kezelné a cashe-elést és például a telefon fennmaradó tárhely függvényében töltené le a képek egy részét, egy maghatározott szabály szerint: pl. a legfrissebb 100-200-500-at (rendszerint a frissebbeket akarja az ember elküldeni a családjának, barátainak). Az mégiscsak durva, hogy az iCloudomon van még cca. 20 Giga szabad hely, a telefonom meg 6 Giga és az 5. legfrissebb képet már nem kapom meg teljes méretben, küldhető formában. Nekem ne mondja senki, hogy 6 Giga szabad tárhely nem elég a telefonon a khm… akadásmentes működéséhez…

  10. @admin: Én a logikát nem találom ebben a megoldásban. Mondjuk abban sem, hogy az új ios-ben a mobilnetet ki lehet kapcsolni a gyorsmenüben, a wifit nem. De ez már másik probléma. Amúgy full apple ökoszisztémában élek, és általában értem a cég megoldásainak miértjét. No ezt a kettőt kivéve 🙂

  11. @1stvan: Egy hét agyalás után szültem meg én is a megoldást a “biztonságos” és mindenhonnan elérhető tárolásra.
    iCloud jó lett volna, főleg a 2 terra 3000 Ft-ért, arányában a legolcsóbb. Csakhogy windowsos gépről szerettem volna mindent felpakolni (tükrözés, és így bejön a törlés probléma) 1TB-ot, a Macem viszont csak 250 gigás. Kiválasztani, hogy mit szinkronizáljon és mit nem, nem lehet. A tárhely optimalizáció talán megoldaná a helyzetet, de egyrészt telerakná a tárhelyemet, és mittomén mikor mit törölne a gépről, csak az iCloudban megtartva.
    Szóba jött még, hogy macen böngészőből használom, de bár egy mappát az iCloud mappába húzva feltölti, de böngészőből mappát letölteni NEM LEHET…
    A fontos fájlok gyors eléréséhez még talán jó lett volna két iCloud account, de ezt meg a Windows nem tudja kezelni 🙂

    Szóval maradt az 50GB iCloud a telóra képeknek, és 1TB OneDrive 2100 Ft-ért minden másra, aminél is kiválasztható melyik gép melyik mappákat szinkronizálja, böngészőből vagy appal bármiről bárhonnan elérek bármit, törlésnél pedig megtartja a fájlokat 30 napig felhőben.

    Kiegészítésképpen mehet hetente/havonta backup egy külső vinyóra, kinek mire van szüksége.

  12. @nm: Ja, és arról nem is beszélve, hogy így életemben először van legális Office-om 😀

  13. Ott van például a Mega Cloud ingyenes 50 GB, fotófeltöltés opcióval, teljesen jól működik.

  14. @nm: Ez sem rossz. Nekem ugye van itthon egy Synology NAS. Én úgy oldottam meg, hogy be van kapcsolva az iCloud-Fotókönyvtár, de manuálisan kábellel töltöm le a Fotók alkalmazásba macOS-en a képeket. Ott nincs bekapcsolva az iCloud-Fotókönyvtár. Minden évben ezt a Fotó adatbázist lementem a NAS-ra és ennyi. Évi 10-20GB kb, videót nem szoktam rögzíteni.

    Tehát az iCloud-Fotókönyvtár pusztán azért megy, hogy legyen egy biztonsági mentésem a felhőbe is folyamatosan.

  15. @admin: NAS-on gondolkodtam sokat, de mindenképpen szerettem volna az adatoknak nem lokális másolatot.
    Van egy durvább 10TB-os archívumom fotóknak, amiket szeretnék bármikor elérni, ennél ugye ésszerű áron nem játszik a felhő, de mivel a sima adataimhoz az előzőek miatt már nem kell háziszerver, megy minden hdd dokkolóval a gépemre, amit wake-on-lan után elérek távolról.

    Kicsit sajnálom, mert tök cuki gépet találtam szervernek 🙂

  16. Sziasztok!
    Ezzel kapcsolatban egy kérdésem lenne mi van akkor ha az iCloud ban kb. négy és 4- 5 gigabyte foglalt de csak öt képet látok. Régebbi fotókról van szó de valamiért nem érem el. Köszi a segítséget.

  17. Én azt tapasztaltam hogy úgy tudod fixre letölteni az összes iCloud képed, ha bezárod a fotók és a kamera alkalmazást estére, és töltőn wifi-n hagyod este. Reggelre szinte fixen le lesz töltve az összes kép.
    Ez eddig mindig bevállt!

  18. Sziasztok! Az icloud biztonsági mentést és az icloud drive-ot nem lehet bekapcsolni. Egyszerűen nem reagál a bekapcs gomb. Tapasztaltatok ilyet? Valami ötlet?

  19. Na és ha be van kapcsolva az optimalizálás és mondjuk egy fotó appban szerkeszteni akarom akkor letölti az eredetit a háttérben vagy a butítottat használja?

  20. @Lenny: Szerintem letölti az eredetit, de ez jó kérdés.

  21. Ilyen hiba mindig is volt, nem vesztek el képek ,csak éppen nem tölthetőek le, én még mindig várom a javítását. De ez már volt 3 éve is. Nem új hír.
    De van 45 GB képem a telón, tehát nem tudom a telefonon tárolni, ezt a funkciót egy 32GB os telón nem tud az ember bekapcsolni.

  22. @domotor: a cikk sehol nem állítja, hogy ez új dolog lenne.

  23. Sziasztok,

    Nagyon jó, hogy feljött ez a téma. Én az iOS 11 óta szopok ezzel.

    Nekem az a jó, ha teljes minőségben vannak a képek az eszközeimen, így én nem használok optimalizációt. A probléma itt kezdődik, pedig nincs sok fotóm az iCloudban, kb. 2 giga, a tárhely 50GB.

    iOS 11 óta azt vettem észre, hogy ha a szabad hely a készüléken (iPad, iPhone, mindegy) kb. 10% alá megy (tehát a 32-es iPademen már csak 2,5-3 giga van szabad), akkor a fotók alkalmazás közli, hogy nem tudta letölteni a teljes méretű fotókat, mert nincs hely és hogy kapcsoljam be az optimalizálást.

    Az érdekes az egészben az, hogy néhány képet kellene csak lehúzni, de azok sem jönnek. Nem reagál a felfüggesztés/újraindítás parancsra sem. Viszont ha letörlök vagy offloadolok egy nagyobb alkalmazást, akkor rögtön beindul és teszi a dolgát, lehúzza a fotót. Utána visszarakom az appot, ugyanúgy megvan a 10% körüli szabad hely, mínusz az a néhány kép által foglalt pár megabyte. Szóval nem nagyon értem. Próbaltam már full reinstallt, mindent, ez ilyen, és minden készülékemen.

    Jeleztem a hibát az Applenek, beszéltem külföldi technikussal, először hülyének nézett, majd rájött, hogy tudom miről beszélek, így felvett egy hibajegyet, de azóta semmi.

  24. @Jadeye:
    Csak mondom, hogy nem új hír, senki se várja, hogy megoldódik holnapra ha elmúlt években sem sikerült. Néha nincs kapcsolat ,de idővel majd helyre jön. Lényeg felhőben biztonságban van. Szerintem érdemes tárhelyet venni.

    De akinek ez nem elég ott a google fotók alkalmazás. Az is felszinkronizálja és csoportokba rendezi stb.

  25. 1stván: ebbe én is belefutottam. Egyből ki is kapcsoltam az iCloud mentést, és ezt javaslom mindenkinek! Ez tényleg nem az elvárt felhő szolgáltatás. Használjatok google photos-t vagy Mega-t, akkor tényleg biztonságban lesznek a fotóitok!

  26. @Krisztián: Hát az iCloud mentésnek itt semmi köze ehhez a hibához.

  27. Én is kísérleteztem a fotókönyvtárral, de valamiért Windowson az iCloud drive vagy mi a szösz program egy katasztrófa. Ráadásul millió portot lefoglal, és a saját gépemen futó Oracle adatbázissal is összeakad. Szóval maradtam a Fotóstreamnél és a fotómegosztásnál, így nem zavar az iCloud tárhely korlátos volta, a telefonon lőtt képek automatikusan megjelennek a tableten, ahol nagyban meg tudom nézni, a telefonról meg időről időre kábelen átrántom a képeket a fileszerveremre, és a telóról bármit tudok törölni, ami már nem kell, mert úgyis meglesz még egy példányban.


Add a Comment