Megjelent az iOS 15.1 – SharePlay, ProRes az iPhone 13 Pro modelleken, hibajavítások

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kereken két héttel az iOS 15.0.2 megjelenése után az Apple kiadta az iOS 15.1-et, ami több újdonságot hoz, és pár hibát is javít.

Az iOS 15.1 tartalmazza a SharePlay-t, amelynek köszönhetően teljesen új módon szerezhetünk megosztott élményeket családtagjainkkal és barátainkkal a FaceTime-ban, az iPhone 13 Pro és iPhone 13 Pro Max modelleken történő ProRes-videók készítésének lehetőségét, ellenőrizhető COVID-19 oltási kártyát biztosít az Apple Tárcában (hazánkban ez jelenleg nem támogatott), valamint egyéb új funkciókat és hibajavításokat.

Nem érdekelnek az újdonságok, csak telepíteni szeretnéd? Kattints ide, hogy átugord őket: Letöltés, telepítés.

iOS 15.1 újdonságok

A hivatalos információkban az Apple a következőket írja:

SharePlay

 • A SharePlay egy teljesen új módja a FaceTime-ban történő Apple TV app, Apple Music és egyéb támogatott App Store appok tartalmainak szinkronizált megosztásának
 • A megosztott vezérlőkkel mindenki megállíthatja, lejátszhatja, vissza- és előretekerheti a tartalmat
 • Az intelligens hang automatikusan csökkenti egy film, tv-műsor vagy dal hangerejét, amikor barátai beszélnek
 • Az Apple TV lehetőséget kínál a megosztott videó nagy képernyőn történő megtekintéséhez, miközben Ön folytatja FaceTime-hívását az iPhone-ján
 • A Képernyőmegosztás használatával a FaceTime-hívás minden résztvevője nézhet fotókat, böngészhet a weben, vagy segíthet a többieknek

Kamera

 • ProRes-videó rögzítése iPhone 13 Pro és iPhone 13 Pro Max használatával
 • Lehetőség az automatikus kameraváltás kikapcsolására, amikor makrómódban készít fotókat és videókat iPhone 13 Prón és iPhone 13 Pro Maxon

Apple Tárca

 • A COVID-19 oltási kártya támogatása lehetővé teszi az ellenőrizhető oltási információk hozzáadását és Apple Tárcából történő bemutatását

Fordító

 • A kínai mandarin (Tajvan) nyelv támogatása a Fordító appban és a teljes rendszerben használható fordításban

Otthon

 • Új automatizálásindítók egy HomeKit-kompatibilis páratartalom-, levegőminőség- vagy fényerőszint-érzékelő aktuális értékei alapján

Parancsok

 • Az új előre beépített műveletekkel szöveges rátéteket helyezhet a képekre vagy GIF-ekre

Ez a kiadás a következő problémákat is kijavítja:

 • Előfordulhat, hogy a Fotók app hibásan jelzi, hogy megtelt a tárhely fotók és videók importálása közben
 • Előfordulhat, hogy az Időjárás app nem jeleníti meg a saját helyzethez tartozó hőmérsékletet, illetve az animált hátterek színeit hibásan jeleníti meg
 • Előfordulhat, hogy egy appból lejátszott hang megáll a képernyő zárolásakor
 • Előfordulhat, hogy a Tárca váratlanul kilép, mikor a VoiceOvert több jeggyel használják
 • Előfordulhat, hogy nem észlelhetők az elérhető Wi-Fi-hálózatok
 • Akkumulátoralgoritmusok frissítve az iPhone 12 modelleken az akkumulátorkapacitás jobb megbecslése érdekében

Az Apple biztonsági frissítéseit felsoroló oldala alapján ez a frissítés 22 sebezhetőséget is javít, amelyek azonosítói a következők: CVE-2021-30875, CVE-2021-30881, CVE-2021-30886, CVE-2021-30887, CVE-2021-30888, CVE-2021-30889, CVE-2021-30890, CVE-2021-30894, CVE-2021-30900, CVE-2021-30902, CVE-2021-30903, CVE-2021-30905, CVE-2021-30906, CVE-2021-30907, CVE-2021-30909, CVE-2021-30910, CVE-2021-30911, CVE-2021-30914, CVE-2021-30915, CVE-2021-30916, CVE-2021-30917, CVE-2021-30919.

Letöltés, telepítés

A frissítés a legegyszerűbben a Beállítások, Általános, Szoftverfrissítés menüpontba lépve telepíthető, de természetesen használhatjuk a Findert, illetve korábbi rendszereken és Windows-on az iTunes-t is. Bármelyik módszert is választjuk, a folyamat végeredménye ugyanaz lesz. Erről itt írtunk részletesen: Gyakori kérdések: hogyan működik az OTA frissítés?

Az iOS 15.1 buildje 19B74.

Ha valaki szeretné lementeni a 15.1 IPSW fájlját, az nyissa meg az alábbi cikkünket, amiből mindig a legfrissebb, az Apple által épp aláírt iOS-verzió IPSW-fájlja tölthető le: Gyakori kérdések: melyik iOS-verziót írja még alá az Apple?

Vagy töltse le innen:

Downgrade?

Gyakorlatilag bármely esetben kizárólag csak az arra a készülékre hivatalosan elérhető legfrissebb verzió tehető fel – illetve az, amit az Apple épp aláír, mert itt lehetnek átfedések, főleg egy új verzió megjelenése utáni napokban, ameddig még az előző verziót is aláírják: Gyakori kérdések: az aktuális iOS-verziónál régebbi firmware visszaállítása.

Ha a készüléken aktuálisan meglévő verziót szeretnénk kitakarítani: Gyakori kérdések: aktuális iOS-verzió újratelepítése, frissítés nélkül.

Kérdésem van!

Ha kérdésed merül fel, érdemes elsőként a Gyakran Ismételt Kérdések cikkünket végiglapozni: Gyakran Ismételt Kérdések.

Ha a frissítéskor hibával találkozol, akkor pedig ezt a cikkünket érdemes megnézni: Leggyakoribb iTunes hibaüzenetek.

Linkgyűjtemény

Az iOS 15-ről szóló összes cikkünk megtalálható az iOS 15 címke alatt.

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

 1. Nagyszerű, de safari javítás nincs benne.
  Meg automatikusan bezárodó appok néha első indításnál.

 2. iRicsko says:

  Pedig erre vártam azt hittem hogy majd ez meg oldja ezt a gondot :confused:

 3. Jadeye says:

  milyen Safari javításra gondolsz? a béták során semmi ilyesmiről nem volt szó. az automatikusan bezáródó appok meg Apple appok, vagy 3rd-party? mert ha utóbbiak, akkor azt a fejlesztőiknek kell orvosolnia.

 4. Jadeye says:

  milyen gondot?

 5. Ezt hol lehet hozzáadni? Ha a Tárcában jobb felül a ±ra bökök ott csak hitel- vagy bankkártya és tömegközlekedési kártya lehetőség van.

  Ja bocs most látom, hogy itthon ez se támogatott… :smiley:

 6. Amit megemlítettem már és @admin-nak is fenn áll a hiba, hogy a safarinál beszürkül a címsor és semmit nem látsz csak ha újra indítod az appot.
  Az app bezárodások meg messenger és safarinál állnak fenn nálam eddig, mert azokat használom a legtöbbet.

 7. Jadeye says:

  az Apple részéről támogatott, és a hazai hatóságok előtt is nyitva áll a kapu, hogy elérhetővé tegyék.

 8. Jadeye says:

  passzolom, én ezekbe nem futottam bele.

 9. Mivel a Fertőzéskitettség-értesítést se tették elérhetővé mai napig, így nem sok reményt fűzök ehhez a dologhoz se…

 10. A nagy Homepodok veszteségmentesen szólnak és megy a Dolby Atmos is!!!

 11. Mert kijött a Homepodra is a 15.1 :blush:

 12. …és mert már frissítettem is! :slight_smile:

 13. Jott uj baseband a Telenorra is, 48.1-es verzioval amivel remelem javitjak a hotspot ipv4/ipv6 ill. APN hibat, valamint megjelent az 5G kapcsolo is vegre.

 14. georgio says:

  Ez a régbbi iOS-ekkel is megy, sőt, a hazai EU-s igazolásokkal is csereszabatos.
  https://app.getcovidpass.eu
  Screenshot a QR kódról és beolvastatod vele. Vagy, egy másik képernyőn megjeleníted a QR kódot, nekem kicsit nagyítani kellett rajta és lefényképezed a Safarival. Ez utóbbit engedélyezni kellhet a bal, felső sarokban, ha letiltottad volna korábban.

 15. Stocard app is hozza tudja adni. Ingyenes app.

 16. Jadeye says:

  csak ettől még az nem lesz hivatalos, így az elfogadása kérdéses.

 17. Szomorúsággal a szívemben konstatálom, hogy az RC lett a végleges verzió… Így természetesen a naptár alkalmazás hibája nem oldódott meg, na de most majd tömegesen telepítik végre a felhasználók, és talán végre foglalkozik vele őnagysága Apple. Ha már a beta időszak alatti bejelentéseket (szokásukhoz rendkívűl híven ragaszkodva) magasról lesz*rták. Köszi.

 18. szorian says:

  Mi a hiba?

 19. Megnyitom a Naptár alkalmazást és konkrétan nem lehet használni. Nem lehet görgetni, nem lehet hozzáadni új eseményt, sokszor csak fehér képernyő jelenik meg, majd vagy kilép szó nélkül, vagy bejön a naptár végül. Görgetés, ha épp érzékel bármit akadozik, kb. 30-40 mp-et kell várni, bármilyen műveletre. Remélem minél több felhasználónál előjön, annál hamarabb javítják.

 20. Nálam folyamatos, hibátlan a 15 béták óta (mondjuk mindig is az volt). Helyedben megnézném a naptárbejegyzéseidet, hátha van közte valami link, vagy hasonló, amivel kínlódik az app.

 21. Jadeye says:

  ezzel is ugyanaz a baj, mint bármelyik másikkal: mivel nem hivatalos módon kerül be a kód, így igazából csak annak a jóindulatán múlik, hogy elfogadják-e, aki beolvassa. ameddig nincs rá hivatalos mód, addig az így beügyeskedett kódot el sem kéne fogadni, csak és kizárólag az EESZT appban megjelenítve, vagy a plasztikkártyáról beolvasva, mert azok a hivatalos módok.

 22. Jadeye says:

  de ez 3rd-party fiók, Google, Microsoft, nem? mi történik, ha kikapcsolod ezeket a fiókokat a naptárak között? csak hogy ki lehessen szűrni, hogy ezek a fiókok okozzák-e.

 23. gunar says:

  Van egy olyan app, hogy GoodID. Ők csinálták a magyar személyik chip kódolását amennyiben jól tudom és az biztos, hogy be is olvassa mindet. Nálam a családom összes létező azonosítója be van olvasva és FID-val védve benne, de ha kell bármelyik akkor nálam vannak. Na ebbe sztem a védettségit is simán be lehet szkennelni, ahogy a TB kártyát, lakcímét, stb. Persze talán nem lesz hivatalos, de legalább annyit ér mint a Wallet-ben, ha nem többet a személyi azonosító mellett. Ki tudja.

 24. szorian says:

  Ezzel nem értek egyet minden adat rajta van mint a védettségi kártyán, ha beolvassa a kódot az EESZT appal az olyan mintha a kártyáról olvasná és megjelennek az EESZT-ben az adataim és ugye kell hozzá a személyi igazolvány is. A kártyán semmilyen biztonsági elem nincs ami miatt ezt nem kellene elfogadni ellenben 2 perc alatt megvan az EESZT szar apphoz képest :slight_smile: Ha nagyon kötekednek előveszem a kártyát. De őszinte leszek az ellenőrző személyeknek fingja nincs hogy ez nem hivatalosan van a telefonon.

 25. Én már találkoztam kórházi látogatáskor olyan ellenőrző személlyel aki azon is megrökönyödött, hogy telefonon mutattam fel a hivatalos EESZT alkalmazást… Láttam rajta, hogy “nem érti”, hogy miért a telefont mutogatom, mondtam neki, hogy elővehetem a plasztik kártyát is, de arra azt mondta, hogy nem kell, mehetek tovább… :joy:

 26. Ugyanez volt mikor a Magyar Álom Vasutak bevezette a kinyomtatható QR kódos jegyet. Akkoriban amikor a kalauz meglátott egy ilyet, leverte a víz, és inkább meg se nézte, mondta, hogy köszi rendben van. Vagy szemmel beolvasta a kódot, nem tudom :smiley:

 27. A frissítés óta az új naptár bejegyzés hez nem tudok meghívottakat hozzáadni! Segítség! :scream::bangbang::bangbang::date:

 28. Ha mindent kiveszek, akkor szalad mint a szél. Üresen… :smiley: Ha bármit visszateszek, akad, fagy, nem érzékel, nem görget.
  Van icloud, google, exchange naptáram is. Eddig nem volt vele semmi baj, 15.0-n.

 29. Valami kaka van a naptár alkalmazással, az biztos. Remélem észhez kapnak. :frowning:

 30. Jadeye says:

  jól értem, hogy ha csak az iCloudot teszed vissza, semmi mást, akkor is ez a helyzet?

 31. Bármit visszateszek ugyanaz az eredmény. Elleszek vele amíg javítják, de elég idegesítő :slight_smile: Mást úgyse tehetek :slight_smile:

 32. Jadeye says:

  biztonsági mentés után visszaállítás, majd az adataid visszatöltése volt már?

 33. 2 db nagy Homepodom van, eddig is hallgattam néha losslessben (amikor a telefonról kapta az adatot), de így nem kell trükközni. Szerencsére megmaradtak az elsöprő mélyek és hát sokkal részletesebb lett a hang. A Dolby viszont számomra üt rendesen, a fülemig ér a tér és párszor oldalrakaptam a fejem, annyira élethűen jött valami hang… szóval szerintem mindenképp érdemes frissíteni.
  Van egy minim is, frissítettem azt is, de mivel a nagy homepod mérföldekkel szofisztikáltabb hangokat képes kelteni, a minin nem hallottam igazán a frissítés hatását, de akinek csak az van (pláne ha sztereóban), az biztosan hallja majd a minin is a jóságot.

 34. Ez milyen készülék?

 35. bbmcsab says:

  Remélem megoldja azt a problémát, hogy a mail-ban naponta kéri a jelszót az Outlook fiókhoz.

 36. Sziasztok!

  Nem feltétlen a témához tartozik, van egy lassan 2 éve meglévő szürke homepodom.

  Azt vettem észre, eddig biztosan nem csinálta h óránként 4-6 alkalommal ad egy kisebb hangot. (kb egy hónapja hallom) Mikor reseteltem, akkor vettem észre h mikor a konnektorból kihúzom, 1-2 másodperc múlva adja ugyan azt a hangot amit óránként hallat.

  Illetve ha kikapcsolom a sirit, ez redukálódik 1-2/ óra…
  Más akinek van ilyen hangszórója nem tapasztalta ezt? Konnektorból kihúzás után ad valami hangot nektek? Megtennétek h megnézitek?!
  Mert ha nem és ez nem normális akkor még garanciális, intézném, köszönöm!

 37. Táp hiba, nekem is csinálja, újra indul ilyenkor. Van valami gond a tápelletással.

 38. Azaz, csak azért nem értem mert mindig is ott volt és soha nem csinálta…
  Áttetted másik konnektorba és ott megszűnt ez a jelenség?

 39. Nem konnektor, hanem táp hiba, tehát maga a HomePod hibás.

 40. gunar says:

  Nálam lényegesen többet fogyaszt vmiért mint az előd beta, kb mint az azt megelőző fogyasztott. Szóval visszaestünk ugyan oda ahol 2 beta-val ezelőtt voltunk fogyasztás terén. (12mini)

 41. WAR10CK says:

  Azt vajon mikor akarják már javítani hogy a safariban random módon eltűnik a kereső sor és csak egy fehér sáv van ott? És így semmit nem tudok csinálni mert nincs hova írni.
  Ilyenkor van hogy 2-3x is be kell zárni a safarit és egyszer csak újra ott van…Ez a marhaság az ios 15 óta kínoz.

 42. Van baj! Valaki tudja a megoldást a naptár alkalmazásban az új bejegyzéseknél hogy lehet hozzáadni meghívottakat? Help​:bangbang::date:

 43. Nem értelek. Ugyanúgy mint eddig. Nekem működik.

 44. iRicsko says:

  Az alkalmazásokból való első megnyitás utáni kilépést!

 45. Jadeye says:

  én ebbe még nem futottam bele, pedig a legelső béta óta használom az iOS 15-öt. ha App Store-ból letöltött appok, akkor az adott esetben lehet a fejlesztő hibája.

 46. Sajnos nekem nem csak iPad en. iPhone on nem jelenik meg az a menü. Próbáltam keresni hol lehet ki be kapcsolni de sehol nem találom. Illetve ha mondom a Siri nek hogy kapcsolja be a podcast et akkor azt mondja hogy oldjam fel a telefont. Holott sose kért tőlem korábban. És messziről kiabáltam mindig neki hogy indítsa el. Most ezt sem tudom használni. Sehol nem találok rá beállítást.

 47. M.Sanya says:

  iPhone 8-ra telepítette már valaki az iOS 15-t? Muxik vele minden? (Egyelőre nem merem ráengedni)

 48. Jadeye says:

  miért ne működne? mármint mi nem működne?

 49. Nem_Tom says:

  Azt hiszem közelebb kerültem a Safari kifehéredett címsorának a megértéséhez.
  Azt tapasztaltam, hogy ez legalább is nálam alkonyatkor jelentkezik és talán az ebből adódó szemkímélés funkcióval van összefüggésben.
  Érdemes lehet ezeket a funkciókat kikapcsolni és kipróbálni, hogy így is jelentkezik-e a “hiba”
  Külön érdekes, hogy ha a kifehéredés bekövetketkezik, akkor a címsort kijelölve, halványan inverzben látni a szöveget…

 50. Csináltam az autóban képernyő fotót és az Apple CarPlay kijelzőt is külön le képernyő fotózta. Nem is tudtam. Király

 51. iPhone 12.

 52. 15.2 beta 2-ben kijavitottak a naptar hibat! :slight_smile:

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!