fbpx Skip to content

Akik rendszeresen olvassák a Szifon.com-ot, tudják, hogy elkötelezett hívei vagyunk az elektromos közlekedésnek. Többünk rendelkezik elektromos rollerrel és teszteltünk már elektromos bringákat, autókat is. Már a Covid előtt óta használjuk az elektromos rollereket, és jóformán másfél éve már csak az E-twow márkát, amivel egyre jobban fertőzzük az ismeretségi körünket is!

(A kép Budapesten készült a Gellérthegynél.)

Egyértelmű volt, hogy ha lehetséges, külföldön is szeretnénk elkerülni a tömeget, a tömegközlekedést, és igen, a legtöbb országban, városban már megjelentek a bérelhető elektromos bringák és rollerek is. Az elmúlt néhány napban külföldön tartózkodtam, így megtapasztaltam néhány dolgot, amit jó lenne átültetni hazánkba is, és kíváncsi vagyok a véleményetekre, hogy Ti mit gondoltok a hazai rolleres közösségről, akár mint autós, vagy mint bringás.

Itthon, amikor csak tehetjük, a párommal elektromos rollerre szállunk, legutóbb talán három hete mentünk Vácról a Dunakanyarba picit “kirándulni”. Nekünk ez az aktív pihenés és szeretjük bringautakon bejárni Magyarország egyes részeit.

Én múlt évben egész télen elektromos rollereztem. Természetesen a hó és az eső képes megállítani, de ha normális időjárási viszonyok vannak télen, akkor simán megoldom nagykabátban és kesztyűben az adott útvonalat. Így ez szerintem idén sem fog változni, maradok a már megszokott 4000+ km-t futott E-twow rolleremnél a BKK és a belvárosi dugók helyett.

Mi a helyzet külföldön?

Két ország három városában is jártunk az elmúlt hetekben, így azért lett némi körképem, hogy tőlünk délebbre hogyan használják ezeket az elektromos eszközöket. Első körben vegyük Olaszországot és Milánót.

Viszonylag kis városról van szó, tehát egyértelmű, hogy megjelentek az elektromos rollerek. Milánó egyébként mindenhova beengedi ezeket a rollereket és helyeket is kialakított számukra a lerakásukhoz. Ugyan itt nem elektromos rollereztünk, de sok külföldit láttunk, akik használták is őket. Itt egyébként elektromos bringákkal szállítottak ki a futárok és elektromos rollereket használtak a turisták.

Genovát is megtekintettük, ott is találkoztunk mindkét felhozatallal, azonban bérelhető e-rollerek nem voltak sajnos a városban, vagy csak nagyon elvétve. Ettől függetlenül maga a rollerezés ott is jelen volt, de sokkal kevésbé, mint nálunk, Budapesten.

Barcelona

Spanyolország, pontosabban Barcelona már egy sokkal, de sokkal érdekesebb város ebből a szempontból, mert rengeteg elektromos rollerest láttunk. Jóval többen voltak rollerrel, mint bringával, igaz, Barcelona részben egy dombra épült, tehát az elektromos hajtás rendkívül fontos lehet a helyiek számára. A helyi polgármester meglátta a potenciált és valami elképesztő mennyiségű bringaúttal találkoztunk, amik leginkább az utak közepén futottak (villamosok hiányában) így oda-vissza egymás mellett tudtak menni a bringások és rolleresek jóformán minden egyes úton.

Ebben a városban rengetegen felszálltak a tömegközlekedési eszközökre is az elektromos rollerekkel, amikkel egyébként semi gond nem volt, kényelmesen elfértek. Itt leginkább a metrón láttuk őket, buszokon szinte soha. Nyilván lehet spórolni a hegyre fel egy metróval és lefelé pedig már ott a roller.

Összességében elmondható, hogy külföldön továbbra is hódít az elektromos roller, és ez szerintem hazánkra is igaz. Nagyon tetszett, amikor a 13. kerület elkezdett felfesteni rolleres parkolókat a kerületbe, ahova ugye le lehet rakni a bérelhetőket. És ezeket az emberek elkezdték használni is!

Első körben terveink szerint 200 db elektromosroller-állomás felfestését végezzük el, amelyből ez idáig 114-et festettünk fel. A tárolókat elsősorban a már meglévő mikromobilitási pontoknál, a kerékpártárolók és MOL BUBI a állomások környezetében jelöljük ki. – írja a 13. kerület.

Szerintem ez egy teljesen jó kezdeményezés, legalább már elindult az, hogy adott helyekre csoportosítsuk a rollereket, ehhez már csupán arra van szükségünk, hogy a bérelhető elektromos rolleres cégek is számításba vegyék ezeket az úgynevezett mobilitás pontokat, mint Barcelonában.

Jóformán minden sarkon le lehet rakni egy ilyen helyre a rollereket, és így nincs abból gond, hogy hol tároljuk ezeket. Szerintem ez a jövő, ha nem akarunk “belefulladni” az elektromos rollerekbe, márpedig hazánkban is egyre többet látunk és korlátozások nincsenek jelenleg rájuk.

Korlátozások, törvényjavaslat hazánkban?

A Telexen többen is olvashattátok nemrég, hogy végre elindult valamilyen korlátozás az elektromos rollerek kapcsán, hogy egyáltalán hol mehetnének, milyen erősségű elektromos motor milyen korlátozásokat kapna.

Ezzel önmagában nincs is semmi gond, a baj az, hogy ez még csak tervezet, javaslat, köze nincs a végleges változathoz, ami a választásokig nem is fog átmenni, hanem majd csak valamikor jövőben fognak egyáltalán foglalkozni ezekkel a kérdésekkel.

Én azt gondolom, kell valamiféle korlátozás a rollerekre is, persze nem ész nélkül, és ezt jól leírja egy kolléga is az egyik Facebook csoportban:

Jelenleg egyébként szabályozás híján az adott rendőr dönt az egyes esetekben és pont.

Ettől függetlenül jellemzően nem azokkal van probléma, akik rendszeresen rollereznek, ahogy a rendszeresen bringázókkal sincs gond, hanem sokkal inkább azokkal, akik ad-hoc bérlik ezeket, gyakorlat nélkül, és teljesen tudatlanul indulnak neki erre-arra, egyszerre akár ketten is felállva ugyanarra a rollerre. Ők sokkal nagyobb eséllyel fognak a járdán közlekedve baleseteket is okozni.

Mi például járdán teljes mértékben megadjuk az elsőbbséget a gyalogosok számára, és ha lehet, nem is közlekedünk ott, mert épp a gyalogosok kerülgetése miatt sokszor teljesen kényelmetlen. Inkább a bringautakat vagy sávokat használjuk, ha vannak. Így számunkra a bringautak adnak támpontot, ha Budapestet vesszük alapul és arra megyünk, amerre ezek vannak jórészt.

Te, mint elektromos rolleres, mit gondolsz Budapest jövőjéről, szerinted merre kellene megmozdulni?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for novisz novisz says:

    Oslóban szeptember 1-vel lekorlátozták az addigi korlátlan mennyiségű (kb. 30.000) e-rollert 8.000-re. Így már nem esik hasra minden pillanatban az ember bennük. De nagy hátránya a korlátozásnak, hogy aki akarja használni, most már sokkal többet kell gyalogolnia, hogy találjon egyet.
    Viszont sokkal többen használják a OsloBubi-t.
    Csatoltam pár szolgáltató rollerét. Plusz a Tier megjelent egy kölcsönözhető e-kerékpárral is.



Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for novisz Avatar for Szifon

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for novisz novisz says:

    Oslóban szeptember 1-vel lekorlátozták az addigi korlátlan mennyiségű (kb. 30.000) e-rollert 8.000-re. Így már nem esik hasra minden pillanatban az ember bennük. De nagy hátránya a korlátozásnak, hogy aki akarja használni, most már sokkal többet kell gyalogolnia, hogy találjon egyet.
    Viszont sokkal többen használják a OsloBubi-t.
    Csatoltam pár szolgáltató rollerét. Plusz a Tier megjelent egy kölcsönözhető e-kerékpárral is.



Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for novisz Avatar for Szifon