fbpx Skip to content

Az Apple életérzést nem csak Apple termékek esetén kaphatjuk meg, hanem más márkák is adhatnak olyan minőséget, amire azt mondhatjuk, hogy “ez igen”! Ilyen a MATE BIKE is, ami elképesztő módon állt helyt még alattam is, arról nem beszélve, hogy kétféle verziót is teszteltünk a hétvégén.

Mate elektromos bringa teszt és vélemény

Ugyan jobban szeretek hosszabb távon használni termékeket, mielőtt írok róluk, azonban számomra meglepő módon a MATE BIKE egy túra alatt bebizonyította, hogy létjogosultsága van az életemben, mint elektromos bicikli. A hétvégén úgy döntöttünk, hogy megmásszuk a Pilist, és ez szó szerint mászást jelent, mert olyan helyeken jártunk, amit normális esetben esélytelen lett volna “sima” bringával abszolválni. Legalábbis nekünk. Ez a cikk egyfajta élménycikk, és olyan embereknek szól, akik évek óta nem bringáztak, vagy éppen nem szeretnek bringázni. Az ő életüket merőben megváltoztathatja a MATE BIKE. Vágjunk is bele, hogy mit tud a márka és mire is valók az elektromos bringáik!

Ha megnéztétek a fenti képet azonnal szembejön, hogy viszonylag robusztus bringáról van szó. Ez a MATE X. Ezen kívül a márka rendelkezik egy városi változattal is, ami a MATE CITY, így lényegében kétféle elektromos kerékpár közül tudunk választani.

Mate City

(MATE CITY)

A Mate City rövidebb hatótávval rendelkezik, valamint jóval kisebb kerekekkel, mondhatjuk, hogy egy kemping bringa, de én azért nem sorolnám ide. Sokkal könnyebb és inkább városi bringázásra való, például irodába járáshoz, vagy éppen rövid városi kiruccanásokhoz. Mindkét bringa összehajtható és kényelmesen autóba is rakható.

Mi nem akartunk különbséget tenni a két változat között, így a túránknak egy City és egy X típusú MATE-tel vágtunk neki, tehát a városban való változatot is komoly hegyi menetnek vetettük alá.

A túra

Készítettem egy rövid interaktív térképet is, hogy merre jártunk. A túra elejét vonattal, a végét HÉV-vel teljesítettük. A vonatnál direkt zónázó vonatot kerestünk, ami alacsony padlós, a HÉV-nél pedig sikerült felpakolni mindkét bringát, ez azt is jelenti, hogy annyira azért nem voltak nehezek (MATE X-28,5 kg, MATE CITY – 20,2 kg). ??‍♂️?

(A képeken sokszor nem látszik, de brutális emelkedőkön mentünk fel probléma nélkül, még az én súlyommal is.)

Az első képen látható részt teljesítettük bringával. Ahogy látszik is lényegében átszeltük a Pilis egy részét, ami 400 méternyi emelkedést jelentett első körben, aztán pedig újabb, viszont már kevésbé drasztikus emelkedőket Pomáz felé. A túra 80%-a földes út volt, néhol olyan vízmosásokkal, ahol a bringákat át kellett emelni (erre mi sem számítottunk), sőt, sok helyen viszonylag nehezen is lehetett menni velük, mert annyira kimosta az eső az útvonalakat. Bringásokkal szinte nem is találkoztunk, inkább csak túrázókkal, akik segítettek útbaigazítani minket. Első körben egyébként ez volt a terv, de végül Csobánka lett a cél, mert szerettünk volna enni is. Onnan pedig valahogy haza is kellett jutni, de nem szerettünk volna autóúton végig bringázni, így maradt a pomázi szakasz, ami olykor ilyen volt, és alig fértünk el bringákkal.

MATE Pomáz szakasz

Én távolról sem gondoltam volna, hogy a pomázi szakaszra marad elég akkumulátor a MATE BIKE-okban, de a Pilis átszelése után még 60%-os akkumulátor töltöttséggel csorogtunk le Csobánkára. Elképesztő volt, hogy mennyit bírt mindkét elektromos bringa. Sokszor alig kellett tekerni, a rásegítés azonnal érezhető volt, és mint sosem bringázók is kifejezetten élveztük a túrát.

Azért nem mondom, hogy nem tekertünk, vagy nem izzadtunk le, mert jól látszik a fenti pulzuson is, hogy bizony használtuk a lábunkat, de elektromos rásegítés nélkül kizárt dolog, hogy megcsináltuk volna, illetve élveztük volna. Tehát a túra élmény magas élményindexe leginkább a MATE-nek volt köszönhető, és ezzel térjünk is rá, mire képesek a bringák.

MATE X és MATE CITY A MATE BIKE Magyarországtól!

Amellett nehezen lehet elmenni, hogy a MATE X brutális robusztus kerekei és váza leginkább arra alkalmas, hogy feltűnőek legyünk, de ettől függetlenül nagyon jól jöttek a földutakon a széles kerekek, sokkal kényelmesebb volt velük túra. Egyébként a kinézettel semmi bajom sincs, szerintem jól néz ki.

A MATE X nehéz. Ugyan összecsukható, és befér egy kocsiba, de ettől függetlenül viszonylag nehezen rakjuk be egyedül.

Persze a hatalmas kerekek miatt szinte bármilyen utat abszolválhatunk. Szinte mindenen képes átmenni a MATE X, ami így rendkívül rugalmassá teszi a mindennapjainkat, legyen az földes út, fű, lépcső, észre sem veszed őket, mert meg se kottyan a MATE-nek. Az X rendelkezik hátsó, széles spektrumú, 8 sebességes váltórendszerrel, első és hátsó felfüggesztéssel és tektro hidraulikus fékrendszerrel, ami képes megállítani minket, ha esetleg “elszabadulna a pokol”, mert annyira élvezzük az elektromos rásegítés adta szabadságot!

Mindkét MATE BIKE rendelkezik középen egy kijelzővel is, amin láthatjuk az aktuális megtett távot, sebességet, aktuális rásegítést és így tovább… Egy kis mindenes a kijelző, ami rendkívül hasznos, mivel az akkumulátor töltöttséget is itt látjuk. A MATE X több információval rendelkezik, mint a MATE CITY és persze nagyobb hatótávra is képes. Ez azt jelenti, hogy papíron 80km-t tudunk megtenni vele teljesen elektromos módban, egyszóval nem tekerve. A fenti képen jobb oldalt látható két kar, a közelebbi a “gázkar”, amivel anélkül is megy a MATE X, hogy tekernénk. Ilyen a CITY-n is van, tehát mindkét bringa teljesen elektromosan is használható, tekerés nélkül. Ez jól jöhet akkor, ha mondjuk elfáradtunk, vagy nem akarunk egyáltalán leizzadni egy találkozó előtt, de azok számára is ideális, akik még csak barátkoznak az elektromos bringákkal. Sokszor kényelmes volt használni, de nem engedhettük meg a hegyen a csak elektromos módot, mert az akkumulátor nem erre lett tervezve.

Ettől függetlenül elképesztő, mennyit bír a MATE BIKE akkumulátora. Mikor elvittem a bringákat, megkérdeztem, mennyit bírnak, természetesen megkaptam a szokásos számokat, hogy a MATE X körülbelül 80km-t, a CITY 50km-t bír teljesen elektromos módban. Jót nevettem, hogy akkor ez alattam (110kg) a MATE X súlyával maximum 50km, vagy kevesebb. Így az egész túrának picit félve indultam neki, hogy biztos átvisz-e a hegyen és hogyan jutok majd haza. Miután a 400 méteres emelkedést leküzdöttük az X-szel és még mindig 60% feletti töltöttséget mutatott, elmorzsoltam egy wow-ot, hogy ez igen. Sosem gondoltam volna, hogy ilyen emelkedők mellett ennyi rásegítéssel kevesebb, mint az akkumulátor töltöttségének a felét használom el. Nóri alatt a kevesebb hatótávval rendelkező MATE CITY is gond nélkül vette ugyanazokat az emelkedőket, és kényelmesen bírta az egész távot.

Amennyiben a városban használjuk őket, gond nélkül bírni fognak több napos ingázást vagy hosszabb utat is. A MATE BIKE-ok esetén nem beszélhetünk akkumulátor problémáról, konkrétan nehéz őket lemeríteni is egyetlen táv alatt.

(Balra a MATE City, jobbra a MATE X)

Azon kívül, hogy mindkét termék képes tisztán elektromosan is működni hajtás nélkül, az X esetén 1-10-ig állíthatjuk a rásegítést attól függően, hogy éppen milyen terepen megyünk. A CITY esetén ez 1-5-ig van, de ugyanolyan erős a rásegítés 5-ösön, mint 10-esen az X-nél. Tehát mindkét bringa kényelmesen használható bárki számára, bárhol, akár a budai hegyekben is.

Ahogy már említettem, a MATE X és a MATE CITY is kényelmesen maga a bringa másodpercek alatt három lépésben összecsukható és lehajtható a kormányuk is, amivel nagyon kompakt lesz mindkét bringa. A töltési idejük sem vészes, 2-3 óra alatt feltöltenek átlagos használat alatt. Mi a hétvégi túra és néhány napos teszt alatt semmilyen problémát nem tapasztaltunk, minden rendben ment. Szoftveresen és hardveresen is jól teljesítettek. Rendkívül erős motorjuk van, amit az ember nem is vár, szóval olyan helyen is felmehetünk velük, amire nem is gondolnánk.

Konklúzió

Elsőre furának tűnik a MATE X kinézete és hatalmas kerekei, de nekem az elmúlt néhány nap alatt egyre jobban megtetszett. A MATE CITY könnyű váza és kis kerekei ideálisak a városi kerékpározáshoz, és nem is annyira feltűnő, mint a társa. Mindkét bringa brutális akkumulátorral és motorral van felszerelve. (A technikai részleteket olvassátok el magyarországi forgalmazónál.)

A való életben többet hozott a bringa, mint azt az ember várná, de szerintem ez kiderült már a cikk olvasása közben is. Az áruk persze nem olcsó, de a saját szegmensükben egyáltalán nem drága. Egy elektromos bringát szinte alig kap meg az ember 1 millió forint alatt, főleg olyat, amit ennyire széles körben lehet használni. A MATE BIKE egyes típusait azonban jóval 1 millió forint alatt lehet megkapni, és ez azt jelenti, hogy jó ár/érték aránnyal rendelkezik a termék.

A MATE X és a MATE City is megvásárolható a MATE BIKE Magyarország oldalán akár 8 féle színben raktárról, szervizháttérrel. Így érdemes hazánkban vásárolni hivatalos úton, mert sokkal gyorsabban használatba vehetjük őket, és nem kell hónapokig várni a szállításra. Ezen kívül a MATE BIKE Magyarországnál ingyenesen ki is próbálható az elektromos bicikli, amit mindenkinek ajánlok!

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Igen, mondjuk ez is bőven elég volt :smiley: elfáradtunk!

  2. :slightly_smiling_face: Gondolom. Valahogy én mindig mindig visszahátrálok az e-bike vételtől. Pedig sokszor elhatároztam, hogy veszek, de valahogy mindig meggondolom magam és vásárlok helyette valami mást amit utána soha nem használok :joy:

  3. Nekem amúgy nagyon tetszett ez a bringa, de sajnos a mindennapokra nem tudom beilleszteni, és így egy picit overkill lenne. :slight_smile: De túrázni hihetetlen jó volt!

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for 83miki83 Avatar for SzifonAdmin

Népszerű hozzászólások

  1. Igen, mondjuk ez is bőven elég volt :smiley: elfáradtunk!

  2. :slightly_smiling_face: Gondolom. Valahogy én mindig mindig visszahátrálok az e-bike vételtől. Pedig sokszor elhatároztam, hogy veszek, de valahogy mindig meggondolom magam és vásárlok helyette valami mást amit utána soha nem használok :joy:

  3. Nekem amúgy nagyon tetszett ez a bringa, de sajnos a mindennapokra nem tudom beilleszteni, és így egy picit overkill lenne. :slight_smile: De túrázni hihetetlen jó volt!

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for 83miki83 Avatar for SzifonAdmin