fbpx Skip to content

Ahogy minden új iOS-főverzió megjelenése után, úgy most az iOS 15-tel is több alkalmazás esetén előfordulhatnak problémák, ha azokat nem frissítette még a fejlesztőjük, vagy pedig hogy valaki bármi egyéb okból elégedetlen a készüléke működésével a frissítés után. Így most is többekben felmerült a kérdés, hogy hogyan tudnának visszatérni az iOS 14-re, ezért az alábbi cikkben az ehhez szükséges lépéseket szedtük össze.

Fontos azonban kiemelni, hogy ez az iPhone 13 modellek esetén nem lehetséges, mert azok már eleve iOS 15-tel érkeztek, illetve a cikkben leírtak csak addig működnek, ameddig az Apple még aláírja az iOS 14.8-at. Tehát ha valaki ilyesmin gondolkozik, annak célszerű ezt a lehető leghamarabb megtennie. Az iOS 15 legfrissebb verziójára később is bármikor lehet majd frissíteni.

Az alábbi példában az iOS 15-ről fogunk visszaállítani egy iPhone készüléket az iOS 14.8-ra, de ugyanez megtehető egyébként az iPadek esetén is.

Elsőként le kell töltenünk a készülékünkhöz a megfelelő, 14.8-as IPSW-fájlt. Ezt megtehetjük az alábbi cikkből: Gyakori kérdések: melyik iOS-verziót írja még alá az Apple?

Vagy pedig innen:

Az iTunes-ra illetve a Finderre azért nem hagyhatjuk rá a letöltést, mert az mindig a hivatalosan elérhető legfrissebb verziót szedné le, amivel nem jutnánk vissza a 14.8-ra, hiszen a legfrissebb verzió jelenleg a 15.0.

Miközben az IPSW letöltődik, a készüléken esetleg kapcsoljuk ki az iPhone keresése opciót. Ha bekapcsolva hagyjuk, akkor sincs baj, mindössze a visszaállítás végeztével az aktiváláshoz meg kell majd adnunk az Apple ID-nk/iCloud fiókunk adatait az aktiválási zár miatt.

Ezután a készüléket helyreállítási (recovery) módba kell tennünk, különben nem fogja engedni a számítógép a visszaállítást, mert régebbi verziót nem lehet csak úgy visszatenni.

A helyreállítási mód

A helyreállítási módba való lépéshez nem szükséges kikapcsolni a készülékünket, viszont csatlakoztassuk azt a számítógépünkhöz. Ezután a készülékünk típusának megfelelően kövessük az alábbi lépéseket.

Az iPhone 6s és az első generációs iPhone SE esetén

Tartsuk lenyomva a bekapcsoló és Home gombot, ameddig meg nem jelenik a helyreállítási képernyő.

 

Az iPhone 7 esetén

Tartsuk lenyomva a bekapcsoló és a hangerő csökkentése gombot, ameddig meg nem jelenik a helyreállítási képernyő.

Az iPhone 7-nél újabb modelleken

Nyomjuk meg, majd gyorsan engedjük fel a hangerőnövelő  gombot, utána ugyanígy nyomjuk meg, majd gyorsan engedjük fel a hangerőcsökkentő gombot, majd tartsuk nyomva a bekapcsoló gombot, ameddig meg nem jelenik a helyreállítási képernyő.

 

Ha a recovery helyett a DFU-módot választottuk, akkor a kijelző ilyenkor teljesen sötét marad. A folyamat végrehajtása szempontjából mindegy, melyik módot választjuk, az mindkét esetben végigfut majd. Indítsuk el az iTunes-t, ha az magától nem indult volna el, vagy a macOS Catalina és újabb rendszereken nyissuk meg a Findert.

A letöltött IPSW fájl betallózása az iTunes-ban vagy a Finderben

A helyreállítási módot érzékelve az iTunes illetve a Finder automatikusan az alábbi tartalmú üzenetet dobja fel, ahol kattintsunk a Mégsem gombra:

A letöltött IPSW fájl esetén a következő lépés a kulcsfontosságú: OS X esetén az ⌥ (alt/option), Windows esetén pedig a ⇧ (shift) billentyű nyomva tartása közben kattintsunk az iPhone visszaállítása… gombra.

Az itt megjelenő ablakban válasszuk ki a korábban letöltött IPSW-fájlt, majd kattintsunk a Megnyitás gombra.

Ha nem jelenik meg ez az ablak, akkor nem tartottuk lenyomva a szükséges billentyűt a kattintás közben. Ilyenkor nyomjunk a Mégsem gombra, és próbáljuk meg újból. Végezetül dőljünk hátra, és hagyjuk, hogy a számítógép elvégezze a dolgát, majd a visszaállítás végén aktiváljuk a készüléket.

Az adataink visszaállítása biztonsági mentésből

Amennyiben még az iOS 15-ra való frissítés előtt készítettünk az adatainkról egy biztonsági mentést, azt tetszés szerint vissza is tudjuk állítani, amire a készülék vagy a számítógép rá is kérdez.

Fontos tudni azonban, hogy a magasabb verzióról készült mentés nem állítható vissza alacsonyabb verziós rendszerre, tehát az iOS 15-as mentésünk nem állítható vissza az iOS 14-re, függetlenül attól, hogy az adott mentés számítógéppel vagy az iCloud segítségével készült.

A biztonsági mentés helyett viszont az iCloud fiókunkkal szinkronizált adataink, mint például kontaktok, üzenetek, jegyzetek, emlékeztetők, naptárbejegyzések az iCloud fiókunkba való bejelentkezéssel letöltődnek majd a készülékre.

Legutóbbi frissítés: 2021.09.30.

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.