fbpx Skip to content

Tíz éve, 2011. augusztus 24-én, ami magyar idő szerint már 25-ére virradó hajnalban történt, hogy Steve Jobs azonnali hatállyal lemondott az Apple vezérigazgatói pozíciójáról, mert nem érezte képesnek magát feladatai ellátására, aminek hátterében a megromló egészsége állt. Akkor még nem tudtuk, hogy pár héttel később, október 6-ára virradóan a halálhíréről kell beszámoljunk.

Az igazgatótanácsnak Steve Tim Cookot nevezte meg utódjául, bár továbbra is a tanács vezetője maradt. Ennek hosszútávú hatásai akkor még kiszámíthatatlanok voltak, de sokan már akkor is évek óta aggódtak a Steve nélküli folytatás miatt. A teljesség igénye nélkül kicsit szaladjunk végig az azóta eltelt éveken, kiragadva pár fontosabb momentumot.

Steve akkor az alábbi levelet intézte az Apple vezetőségéhez, és az Apple vásárlói közösségéhez:

Az Apple igazgatótanácsának és az Apple közösségnek:

Mindig is mondtam, ha eljön valaha a nap, amikor már nem vagyok többé képes ellátni az Apple CEO-jaként a feladataimat az elvárásaimnak megfelelően, én leszek az első, aki tudtotokra adja. Sajnálatos módon elérkezett ez a nap.

Ezennel lemondok az Apple vezérigazgatói posztjáról. Amennyiben az igazgatótanács jónak látja, szeretnék a tanács elnökeként, vezetőként és az Apple munkatársaként tovább szolgálni.

Az utódlásom kérdésében Tim Cookot javaslom megnevezni az Apple következő CEO-jának.

Hiszem, hogy az Apple legszebb és leginnovatívabb napjai még előttünk állnak. Ebben az új szerepben szeretnék segíteni ennek az elérésében.

Az Apple-nél leltem életem során néhány legjobb barátomra, és szeretném megköszönni hogy sok évig veletek dolgozhattam.

Steve

Ezt követően, ahogyan az várható volt, az igazgatótanács megválasztotta Tim Cookot az Apple vezérigazgatójának, aki előtte az Apple mindennapi működésének irányításáért volt felelős operatív igazgatóként (COO) és Steve Jobs-t helyettesítette betegszabadságai során.

Tim Cookot a Wall Street Journal akkor a gyártás hatékonyságának növeléséért és az eladási hálózat stratégiai megszervezéséért méltatta. Akkor már 13 éve csatlakozott a vállalathoz, előtte dolgozott az IBM-nél és a Compaq elnökhelyetteseként is szolgált.

Az alkalomból akkor Tim Cook is írt egy levelet az Apple alkalmazottainak:

A csapatnak:

Alig várom azt a csodálatos lehetőséget, hogy a világ leginnovatívabb vállalatának a vezérigazgatójaként dolgozzak. Az Apple-höz való csatlakozás életem legjobb döntése volt és megtisztelő volt 13 éven keresztül az Apple-nek és Steve-nek dolgozni. Osztom Steve optimizmusát az Apple fényes jövőjét illetően.

Steve egy hihetetlenül jó vezető és mentor volt saját magam illetve az egész vezetőség és fantasztikus alkalmazottaink számára. Nagyon várjuk jövőbeli tanácsait és inspirációját az igazgatótanácsunk vezetőjeként.

Szeretném, ha biztosak lennétek benne, hogy az Apple nem fog megváltozni. Megőrzöm és méltatom az Apple egyedülálló elveit és értékeit. Steve felépített egy, a világon egyedülálló vállalatot és kultúrát, amihez hűek fogunk maradni – ez a DNS-ünk része. Folytatni fogjuk a világ legjobb termékeinek gyártását a vásárlóink ígényeinek kielégítésére és hogy az alkalmazottainkat hihetetlenül büszkévé tegyük munkájukra.

Szeretem az Apple-t, és várom, hogy belemélyedjek új szerepkörömbe. Az igazgatótanács, a vezetőség és mások támogatása nagyon inspiráló volt. Biztos vagyok benne, hogy a legjobb éveink még előttünk vannak és közösen az Apple-t továbbra is csodálatos hellyé tesszük.

Tim

Noha Tim Cook azt írta a levelében, hogy biztos lehet mindenki abban, hogy az Apple nem fog megváltozni, ettől függetlenül történtek változások – bár azt ugye Steve-en és az Apple vezetőségén kívül valószínűleg kevesen tudják, hogy Steve milyen útvonalat jelölt ki a cég számára és milyen termékek vízióját vetette papírra a jövőre vonatkozóan. Mivel Steve Jobs neve gyakorlatilag egybeforrt az Apple-lel, ezért minden egyes változás kapcsán érdemes elgondolkodni azon, hogy vajon hogyan fogadnánk, ha azt Steve jelentené be, és nem más.

A Steve halála utáni évben az Apple például szakított a 3,5″-os kijelző mérettel, és piacra dobta az iPhone 5-öt, amely már 4″-es volt (és egyúttal megjelent a Lightning-csatlakozó is). Az elején persze ez az új méret is sokaknak szemet szúrt, főleg hogy annak idején az Apple pont azzal indokolta a kisebb mérethez való ragaszkodást, hogy az az a méret, amelynek minden pontját könnyedén eléri az ember a hüvelykujjával.

Ez a magasabbá vált kijelző miatt az iPhone 5-nél már nem volt igaz, de még sokkal inkább problémává vált az iPhone 6, és pláne az iPhone 6 Plus esetén, ami miatt még külön opcióban bekerült a rendszerbe az Elérhetőség funkció, amivel a kijelző tartalma lecsúsztatható, hogy ne kelljen két kéz a használatához:

No persze nem ez volt az iPhone 6 esetén az egyetlen támadási pont: a hátlapi kamera fejlődésével annak mérete túlnőtt a készülék vastagságán, ami szintén sokaknál kiverte a biztosítékot, mert minden korábbi modellben egy síkban volt a kamera lencséje a hátlappal – és azóta a kamerák száma csak nőtt, és így a kitüremkedés mérete is:

A jack-aljzat eltüntetése sokak számára érvágás volt, noha az Apple az iPhone 7 mellé adott egy Lightning-jack adaptert is. De mivel így plusz egy kábel kellett, ha valaki a saját fej- vagy fülhallgatóját szerette volna használni, ez meglehetősen kényelmetlenné tette az egészet, illetve plusz egy kábel, ami tönkre mehet. (No persze azóta az Apple piacra dobta az AirPods több változatát is, ami esetén nincs szükség vezetékre.)

A következő óriási lépés az iPhone-ok esetén az iPhone X megjelenése volt, amikor is az Apple szakított a Home gombbal, és gesztusvezérelt működést adott a készüléknek, elbúcsúzva egyúttal a Touch ID-tól is, ami szintén fájó pont sokak szemében. Ráadásul a sok esetben egyébként lényegesen kényelmesebb arcfelismerésnek sikeresen keresztbe tett a világjárvány okozta maszkviselés, így a cégnek ez ügyben is lépnie kellett, és végül megérkezett az Apple Watch használatával való feloldás lehetősége.

Szintén fontos pont volt a cég életében az Apple Pay bevezetése (még ha arra itthon évekig várnunk is kellett), főleg hogy azt Apple Watch-csal is lehet használni, így nem csak biztonságosabb bármi kártyás fizetés, de elegendő csak duplán megnyomni a Watch oldalsó gombját, és már érinthetjük is az órát a terminálhoz.

A Steve Jobs utáni évek egyik talán legnagyobb újdonsága az Apple Watch megjelenése volt, ami jelentősen átszabta az okosórák piacát, és bár nem összehasonlítható a mechanikus óraszerkezetekkel, függetlenül attól, hogy egyébként karóraként is funkcionál, még a mechanikus órák piacáról is hódított el vásárlókat.

(Egy első generációs, 5 millió értékű, 18 karátos sárga arany tokozású, 42mm-es Apple Watch Edition modell a 2015 áprilisi megjelenéskor)

Az órával ráadásul az Apple gyakorlatilag belépett az egészségügyi eszközök piacára is, noha az első Apple Watch modell még csak pulzusmérésre volt képes a mozgásunk követése mellett. Az évek során nem csak GPS, de mobilhálózati támogatás, egy elvezetéses EKG, illetve véroxigénszint-mérő is került bele, ezzel párhuzamosan pedig folyamatosan bővült az Egészség app, és megjelentek a rendszeres kihívások is.

A hordozható Mac-ek terén a Retina kijelző valamint az optikai meghajtó száműzése és a beragasztott akkumulátor után az első, igazán jelentős változást a Touch Bar megjelenése hozta, mert azzal az Apple elvette a MagSafe-et, bevezette a szerencsétlen sorsú pillangómechanikás billentyűzetet, ami kapcsán végül belátta a cég, hogy kár erőltetni, és persze elbúcsúzhattunk rengeteg csatlakozótól is, mert az új gépeken az USB-C-n és a jack-aljzaton kívül semmi más nem volt – nemhogy HDMI vagy kártyaolvasó, de még USB-A sem. És közben az évek során még elbúcsúzhattunk először a memóriabővítés, majd a tárhelybővítés lehetőségétől is, mert előbb a RAM-modulok, majd az SSD is az alaplapra költözött.

(Harmadik generációs pillangómechanika – az Apple több alkalommal is megpróbálta orvosolni a mechanika hibát, sikertelenül)

A következő nagy lépés viszont olyasmi, amire Steve Jobs is biztosan büszke lenne, ez pedig nem más, mint az Apple M1 chip megjelenése. Volt egy mellékes (bár az Apple számára nyilván nem igazán kívánatos) előnye annak, hogy korábban az Apple Intel processzorokra váltott, ez pedig a Hackintosh, amikor megfelelő PC alkatrészek összeválogatásával az adott gépen futtatni lehet a macOS-t, alternatívát kínálva azoknak, akik ráuntak a Windows-ra, de számukra a Linux viszont nem igazán opció, Mac-et venni meg a meglévő hardver miatt nem szeretnének.

(Az Apple M1 chip felépítése: a színes négyzet maga at M1, a két jobb oldali, fekete téglalap a RAM)

A saját tervezésű chipnek köszönhetően az Apple-t nem kötik az Intel processzorainak korlátai, és markáns különbséget adnak az eddig megjelent, M1-es gépek az Intel processzoros elődeikkel szemben.

Az asztali gépeket nézve az M1 processzor hozta el az iMac esetén a legnagyobb designváltást, és ezzel együtt a tápegység, illetve az Ethernet-csatlakozó is a gépen kívülre költözött, ami gyakorlatilag egy óriási, kicsit vastagabb iPadnek is tekinthető, ami a saját lábán áll, bár érintőképernyő nélkül.

(A legújabb iMac)

A Mac Pro pedig először kikerekedett, majd pedig visszanőtt szögletesebbé, mindkét modell kifejezetten érdekes designt kapva, az új verziójával pedig egyúttal megérkezett hosszú évek után az Apple újabb különálló monitora, ami a Pro Display XDR nevet kapta.

(Az új Mac Pro)

Szintén Tim Cook vezetése alatt került piacra az eredeti (nagy) HomePod, amit azóta nyugdíjazott a cég, és már csak a még raktáron lévő darabokat lehet megvásárolni, és leváltotta azt a kisebb, eleve USB-C kábellel ellátott, és olcsóbb HomePod minire, bár ezeket itthon továbbra sem forgalmazza az Apple, mivel Siri továbbra sem tud magyarul.

(Az eredeti HomePod és a HomePod mini)

A cég jelenleg legújabb termékkategóriája az AirTag, amelyet a cég elsősorban nem lopott tárgyak megkeresésére készített, mégis sokan erre használják, vagy pedig például csomagkövetésre. Többek között a Szifon.com csapat több tagja az elektromos rollerébe vagy pedig a biciklijébe is tett AirTaget, mert bár a lopást nem tudja megakadályozni, de a megtalálhatóságban tud segíteni.

(Az AirTagről hiányzó lyuk házilagos megoldása)

És az AirTaggel valamilyen szinten új értelmet nyert a geocaching kapcsán már ismert travel bug is, csak most nem kell megkeresni az adott AirTaget sehol, hanem a világjáró AirTaget egymásnak küldik el a játék résztvevői.

[totalpoll id=”132139″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok