Gyakori kérdések: az iPhone feloldása az Apple Watch-csal maszk viselésekor

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az iOS 14.5 és a watchOS 7.4 együttműködésével az Apple elérhetővé tette a Face ID-s telefonokon a zárolás Apple Watch-csal való feloldásának lehetőségét, ami a maszk viselése esetén könnyítheti meg a folyamatot, így nem kell lehúzni ehhez a maszkot, elég csak az, hogy a csuklónkon ott legyen a feloldott állapotú Apple Watch-unk.

Minden egyes új funkció bevezetésekor felmerülnek kérdések, és ez most sincs másként, ezért összeszedtük, hogy hogyan állítható be és használható ez az újdonság.

Amire szükségünk lesz

Az iPhone Apple Watch segítségével történő feloldásához a következő készülékekre van szükség:

 • Face ID-val felszerelt iPhone (iPhone X vagy újabb modell), amelyen az iOS 14.5-ös vagy újabb verziója fut
 • Apple Watch Series 3 vagy újabb modell, amelyen a watchOS 7.4-es vagy újabb verziója fut

Ezenkívül a következő feltételek mellett használható a funkció:

 • Az Apple Watch-nak párosítva kell lennie az iPhone-nal.
 • Az iPhone-on és az Apple Watch-on be kell kapcsolni a Wi-Fi és a Bluetooth funkciót.
 • Az Apple Watch-on jelkódot kell használnunk, és a csuklóérzékelést be kell kapcsolni.
 • Az Apple Watch-nak a csuklónkon és feloldott állapotban kell lennie.
 • Maszkot kell viselnünk, amely eltakarja a szánkat és az orrunkat.

A Wi-Fi kikapcsolása az Apple Watch-on nem csak a feloldást akadályozza meg, de igazából felesleges is, mert az óra csak akkor csatlakozik ténylegesen a Wi-Fi-re, ha az iPhone Bluetooth hatótávon kívül van, ugyanis az óra mindig a legalacsonyabb energiafogyasztású kapcsolatot részesíti előnyben (Bluetooth < Wi-Fi < mobilhálózat), és így nem is meríti az akkumulátort érdemlegesen. Az Apple Watch hálózatkezeléséről egyébként itt írtunk részletesebben: Gyakori kérdések: mikor csatlakozik az Apple Watch a mobilhálózatra?

A Feloldás Apple Watch-csal funkció beállítása

Először is vegyük fel az órát, és oldjuk fel annak a zárolását. Ezután nyissuk meg a Beállítások alkalmazást az iPhone-on, majd lépjünk a Face ID és jelkód menüpontba, és írjuk be a jelkódunkat:

Görgessünk le a Feloldás Apple Watch-csal szakaszhoz, majd kapcsoljuk be a funkciót az óra neve mellett:

Ha a csuklóérzékelés nincs aktiválva az órán, akkor felszólítást kapunk annak a bekapcsolására.

Az iPhone zárolásának feloldása az Apple Watch segítségével

Győződjünk meg arról, hogy felvettük a maszkot, és hogy az Apple Watch a csuklónkon van feloldott állapotban. Ezután ébresszük fel az iPhone-t a felemelésével vagy a képernyőjére való rákoppintással. Nézzünk az iPhone-ra a feloldásához, a készülék fel fogja ismerni, hogy maszk van rajtunk, így az Apple Watch-hoz fordul azonosításért, és ha az sikeres, akkor a lakat kinyílik, és az órán is értesítést kapunk, hogy az feloldotta az iPhone zárolását. Ezután az iPhone használatbavételéhez húzzuk felfelé az ujjunkat a képernyő aljáról kiindulva.

Ha véletlenül oldottuk fel az iPhone zárolását

Amikor az Apple Watch sikeresen feloldja az iPhone-t, az óra haptikus visszajelzést ad, és megjelenít egy figyelmeztetést. Ha nem akartuk feloldani az iPhone-t, koppintsunk az iPhone zárolása gombra az Apple Watch képernyőjén:

Ha a gombra koppintunk, az iPhone legközelebbi feloldásakor az iPhone felszólít minket a jelkód megadására.

További információk

A Feloldás Apple Watch-csal csak akkor működik, ha az óra a csuklónkon van, fel van oldva a zárolása, és az iPhone a közelében van. (A funkció nem használja a Face ID-t a felhasználó felismerésére és hitelesítésére.)

A Feloldás Apple Watch-csal segítségével csak iPhone zárolása oldható fel, tehát nem alkalmas a személyazonosság igazolására az Apple Pay, a Kulcskarikán használt jelszavak, illetve jelszóval védett alkalmazások használatakor. Ezeket a funkciókat továbbra is használhatjuk olyankor, amikor maszkot hordunk, ha beírjuk az iPhone jelkódját, vagy az Apple Watch-ot használjuk az Apple Pay-hez.

Legutóbbi frissítés: 2021.04.28.

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

 1. novisz says:

  Bocsi, ha buta kérdés, de nem lehet alapból maszkos FaceID-t létrehozni?

 2. Egy ideje már nem

 3. Nem mert az orrnak látszódnia kell.
  Amúgy egyszerű, maszkban is felold a telefon, elég ha lehúzzuk az orról a maszkot nem kell teljesen levenni és már fel is old. (még a kezed is ott hagyhatod az se zavar bele)
  Igazából az orr a lényeg, ha eltakarod a kezeddel a szájad akkor is felold.
  Ha 2 ujjal eltakarod az egyik szemed akkor is felold.
  Szóval a faceID is amolyan félmegoldás.

 4. gunar says:

  Ha más csinálja ezeket akkor is felold a Te telód? Amennyiben igen akkor valóban félmegoldás, ha nem akkor meg nincsen vele baj.

 5. sxaba says:

  Mi a helyzet a többi funkcióval, ami faceID-val működik?
  Pl Wallet?
  Ott továbbra is marad a jelkód vagy a maszklehúzás?

 6. gunar says:

  Természetesen, az úgy biztonságos.

 7. Jadeye says:

  külön bekezdés szól pont erről a cikkben:

  A Feloldás Apple Watch-csal segítségével csak iPhone zárolása oldható fel, tehát nem alkalmas a személyazonosság igazolására az Apple Pay, a Kulcskarikán használt jelszavak, illetve jelszóval védett alkalmazások használatakor. Ezeket a funkciókat továbbra is használhatjuk olyankor, amikor maszkot hordunk, ha beírjuk az iPhone jelkódját, vagy az Apple Watch-ot használjuk az Apple Pay-hez.

 8. Pont ott nem segit ahol segithetne, boltban a fizeteskor. Persze erre meg ott a watch.

 9. Jadeye says:

  tehát nincs miért segítsen, hiszen rögtön fizethetsz az órával, nem kell a telefonnal, és még kényelmesebb is. :slight_smile:

 10. Nem csak magamrol van szo. Masokra is gondolok neha.

 11. Igen, pl én is ragaszkodom a klasszikus órához. Egy Tissot órát valahogy nem áll szándékomban lecserélni Apple Watchra, bármennyire is okos és hasznos. :woman_shrugging:

 12. Jadeye says:

  de ha van órád, ami ehhez a funkcióhoz kell, akkor azzal fizetni is tudsz. ha nincs órád, akkor a maszkos feloldást sem tudod használni, ergo mindegy, hogy mihez biztosítana hozzáférést így.

 13. Czo says:

  Nade, akkor feloldani sem tudod a telefonodat Apple Watch segitsegevel :smiley: Tehat nem csak fizeteskor nincs ott az ora, de feloldaskor sem :smiley:

 14. Igen, de alap esetben simán feloldom olyankor jelkóddal, mert nem baj, hogy “sokáig” tart. Ellenben fizetésnél picit kellemetlen tud lenni az “időhúzás”. :smiley: Szóval jó lenne már, ha vége lenne ennek a maszkos dolognak…

 15. Cseréld Tissot okosórára :wink: Szerintem a maszk viselés még sokáig maradni fog.

 16. Jadeye says:

  de ennek amúgy mi köze az Apple Watch-csal való feloldáshoz? :slight_smile:

 17. Semmi, csak erre reagáltam elsősorban, hogy

  :smiley: Tehát jó lett volna, ha óra nélkül is megkönnyítik a maszkos szituációkat.

 18. Jadeye says:

  megkönnyítik, annyiban, hogy az iOS már sokkal hamarabb felismeri, hogy maszkban vagy, és rögtön feldobja a jelkód kérését.

  mivel a feloldás itt az órához kötött, mert az arcon lévő maszk miatt a feloldott óra fog azonosítani, így ha nincs rajtad Apple Watch, akkor nincs mivel azonosítson.

 19. Igen, mondjuk ez igaz.

 20. Nem_Tom says:

  Még jó, hogy két kezed van jobb és bal, akarom mondani Tisso illetve Apple :innocent:

 21. Vicces lenne… :joy:

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!