fbpx Skip to content

Mindenki tudja, hogy hamarosan itt a szeptember és vele együtt az új iPhone-ok bemutatója, amit nem sokkal később az új iOS megjelenése követ.

A várhatóan szeptemberben megjelenő iOS 15 azonban egy RAKÁS olyan funkciót mellőzni fog, amit az Apple nyáron még büszkén prezentált a WWDC nyitókonferenciáján. Maradt még egyáltalán olyan funkció, amiért érdemes lesz frissíteni?

Nyáron írtunk arról, hogy mely iOS 15 funkciókat nem kapják meg azok, akiknek régebbi iPhone-ja van: Ezeket az iOS 15 funkciókat lehet, hogy nem kapod meg.

Most azonban úgy tűnik, hogy mi se kapjuk meg azokat az újításokat, mert az Apple a végleges változat megjelenése előtt meghúzta a vészféket és inkább kivették őket a rendszerből. Lássuk a listát!

SharePlay

A SharePlay lehetővé teszi, hogy bizonyos taralmakat FaceTime segítségével együtt élvezz barátaiddal és családoddal.

A funkcióra sok fejlesztő is rákészült saját alkalmazásával, de egyelőre kénytelenek mellőzni a nyár óta írt kódot, ugyanis az iOS 15.0 nem fogja tudni a SharePlay-t.

Az Apple így nyilatkozott a funkció visszavonásáról:

A SharePlay kikapcsolásra került az iOS 15, iPadOS 15 és tvOS 15 hatodik bétájában és kikapcsolásra fog kerülni a macOS Monterey beta 6-ban is. Ráadásul a SharePlay nem lesz aktiválva az ősszel megjelenő első kiadásban sem. A SharePlay egy jövőbeli fejlesztői bétával fog visszatérni és szoftverfrissítéssel kapják meg felhasználóink később ősszel.

Személyazonosító kártyák

Az iOS 15 a tervek szerint néhány USA-beli tagállamban lehetővé tette volna, hogy jogosítványodat és személyidet a Tárca alkalmazásban tárold.

A funkciót azonban az Apple csak bejelentette nyáron és sosem került be az iOS 15 béta verzióiba, és az Apple is megerősítette, hogy a funkció egy későbbi frissítéssel érkezik majd meg.

Adatvédelmi jelentés

Jelenleg az iOS a Képernyőidő funkcióval tájékoztat arról, hogy mennyit használod eszközeid. Az Adatvédelmi jelentés ezt emelné a következő szintre, amikor is a rendszer arról tájékoztat, hogy az alkalmazásaid mennyit használnak „téged”.

A Beállítások → Adatvédelem alatt az Alkalmazás adatvédelmi jelentés szekcióban láthatod majd, hogy hány percig használták alkalmazásaid a telefonod érzékelőit, mennyit kommunikáltak a világhálón keresztül, és egyéb hasznos metrikákat.

A fejlesztők lekérhetik ezt az adatgyűjtést szöveges formában az iOS-től, de az Apple által ígért diagramokra és színes sávokra még várni kell, az ugyanis egy későbbi iOS 15 frissítéssel érkezik majd.

Egyedi email domain

Az Apple már felhívta a figyelmet, hogy néhány iCloud+ funkció csak később érkezik, ezért nem meglepő, hogy az iCloud levelezőcímek egyedi domain címe is pont beleesett.

Részletes 3D navigáció CarPlay-ben

Az iOS 15 a világ szerencsésebb részein részletes 3D-s térképeket hoz a Térképek alkalmazásban, a funkció azonban nem jelenik meg a CarPlay Térképek alkalmazásában.

Így ha élvezni akarod a szép 3D épületeket, kénytelen vagy telefonod kijelzőjét használni, ugyanis a CarPlay-es változatra még várni kell. Szerencsére érkezik, csak egy későbbi iOS 15 frissítéssel.

Végrendelet kontaktok

Az Apple lehetővé fogja tenni, hogy beállíts olyan személyeket, akik a halálod után hozzáférhetnek majd az Apple ID-on tárolt adatokhoz. Ezek a felhasználók ha szükséges, jelszó nélkül is be tudnak majd jelentkezni.

A funkcióhoz természetesen az is szükséges, hogy az Apple felé igazold, hogy akinek el akarod érni a fiókját, tényleg elhunyt.

Ez a funkció elérhető volt az iOS 15 béta verziója alatt, de az Apple visszavonta és állítólag később vissza fog térni.

Univerzális irányítás

Az iOS 15 demójának egyik, talán legizgalmasabb része volt, amikor Craig Federighi áthúzta egy MacBook Pro-ról a kurzort egy iPadre és vissza.

Ez a funkció eddig egyik bétában sem volt benne, és nem is fog megérkezni következő hónapban sem, vagyis még várnod kell arra, hogy minden Apple eszközödet egy helyről irányíthasd egy billentyűzettel és egy egérrel.

Összefoglaló

Ezeket a funkciókat valószínűleg az Apple majd az iOS 15.1-ben vagy az iOS 15.2-ben fogja kiadni, és akkor a Unicode szabvány karakterkészletének szokásos frissítése révén jó eséllyel egy adag Emoji is kerül melléjük, hogy így adják el a frissítést a felhasználók közt.

Kicsit szomorú, hogy ennyi újítást „bukunk el”, de legalább az Apple-nél tudják, hogy jobb valamit később kiadni, mint hibásan.

Te melyik funkció miatt vagy a legszomorúbb?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

 1. Avatar for Tamaci Tamaci says:

  Szerintem az új emojik megjelenését előbbra hozza az Apple, hogy minek örülni szeptemberben… :smirk:

 2. Avatar for Jadeye Jadeye says:

  az a Unicode Konzorciumtól függ, hogy mikor hagyják jóvá az új karakterkészletet, a szabványt felhasználó cégek csak utána tudják azt frissíteni a rendszereikben.

 3. Steve Jobs szomorú -lenne- :frowning:

 4. Avatar for RR1 RR1 says:

  Az új CSAM spyware benne lesz? :stuck_out_tongue_winking_eye:

  • SharePlay: nem éreztem olyan áttörő és hasznos funkciónak
  • sz.ig. / jogsi a Walletben: már a WWDC-n tudtuk, hogy ha lesz is, itthon még éveket kell rá várni
  • Universal Control: nekem már nem érdekes
  • Adatvédelmi riport: sokakat szerintem nem érdekel
  • Részletes Maps 3D CarPlay esetén: itthon szuper gyengusz a Maps, a Waze vagy a Google Maps mérföldekkel lekörözik, pedig ezek sem tökéletesek

  Ami szerintem tényleg kár: vészhelyzeti kontaktok halál esetén

  Ami viszont tök jó, hogy marad a szélesebb körben elérhető FaceTime.

 5. Avatar for ngtv ngtv says:

  Lol :DDDDDDDDDDDDDDD

 6. Avatar for ryzsy ryzsy says:

  Ha már tárca alkalmazás: arról nem volt szó valaha idehaza, hogy a szép kártyákat rögzíteni lehessen a telefonban?

 7. Avatar for Jadeye Jadeye says:

  nem volt szó erről, ezt a SZÉP kártya kibocsátója tudja az Apple-nél kijárni.

 8. Amit nyilvánvalóan nem fog az OTP/KH meglépni mert akkor azok után is díjat kellene fizetni az Apple-nek. Marha jó lenne, de ez a never happen eset.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Burgatshow Avatar for RR1 Avatar for ngtv Avatar for Szifon Avatar for ryzsy Avatar for totopad Avatar for Tamaci Avatar for Jadeye