HDMI ARC és eARC támogatás az Apple TV 4K és HomePod esetén

Az elmúlt hetekben furcsán osztogatta a lapokat az Apple Otthon és Audio csoportja. Újra nagyot fog szólni a HomePod? Mégis megéri megvenni az idei Apple TV 4K-t – és nem csak az új Siri Remote-ot? A legfrissebb hivatalos tvOS verzióban (14.6) elérhetővé vált a legújabb Apple TV 4K-nál a HDMI ARC és HDMI eARC támogatása is – amit egy nagy HomePoddal tudunk kihasználni.

Apple TV 4K 2021 molino

Az Apple-ös otthoni szórakoztatás egy magasabb szintre lép, amikor a “nyugalmazott” almás csúcshangszóró egy “újszülött” Apple-termékkel koprodukcióban “vad” élménylehetőséget kínál nekünk. Lehet, hogy erre a hírre még a pár hónapja “eltemetett” HomePod is kiugrik a sírjából? 😲

Lássuk, mi is az az ARC vagy eARC, és hogyan került bevezetésre az Apple ökoszisztémában?

Hogyan használható ki az ARC/eARC funkció?

Közelítsük meg kicsit máshonnan: épp most tette kvázi kompatibilissé az Apple a nagy HomePodot mint hangszórót egy Xbox/PlayStation kontrollerrel, de akár egy Windows-os PC-vel, vagy egy androidos telefonnal is.

Ha szoktál játszani TV-n, csak képzeld el, milyen lehet az, amikor a nagy HomePod dübörög a játékhoz. 🎮 Jó hírem van: nem csak elképzelni lehet, ki is próbálhatod!

De működik mindenféle más eszközzel is, amennyiben ennek értelmét látod – ha a TV-dre kötöd a Windows-os gépedet, és az új Apple TV 4K-t szintén csatlakoztatod a TV-hez, megoldottad, hogy a Windows-od hangjait a HomePod játssza le. Még a rendszerhangokat is! (Ezt a funkciót teszteltem is, mégha az ötlet elég sajátos…)

Természetesen nem csak Windows PC-vel működik, akár Linux, Mac, Raspberry Pi, vagy bármilyen operációs rendszer (akár Android) hangjait át lehet irányítani a HomePodra, ha az eszközt ARC HDMI kábellel kötjük rá a TV-re, amihez az új Apple TV 4K is csatlakozik.

De ez nem csak HDMI-vel kapcsolódó eszközöknél működik, hanem ha az okos TV saját natív alkalmazásait – például Netflix, esetleg tévéadás – szeretnéd a HomePodon hallgatni, az ARC funkcióval szintén meg lehet oldani. Hasonlóan lehetőségünk nyílik HomePodon hallgatni a NAS-ról lejátszható filmek, vagy a Blu-ray lejátszó hangkimenetét, illetve ahogy említettem, egy Xbox-os vagy PlayStation-ös játék hangjait is.

Apple TV 4K 2021 és az új Siri Remote

Oké, de ennek hol van értelme?

Ami Apple TV-s alkalmazásként is létezik, azt eddig is hallgathattad HomePodon – tavaly ősztől akár Dolby Atmos hangzásban, idén nyártól pedig akár veszteségmentes minőségben. Az újdonság az Apple TV-n kívüli TV-n lejátszható tartalmaknál jelentkezik, amiket mostmár HomePodon is hallgathatunk.

Azt gondolom, hogy leginkább a TV-játékosoknál (Xbox, PlayStation) “menő” ez a funkció, de azokban az otthonokban is nagyot szólhat, ahol gyakran néznek magas minőségű filmeket – akár Blu-ray lejátszóról, akár NAS-ról streamelve (itt javaslom a NAS-nál és az Apple TV-nél is az Ethernet-kábel használatát a Wi-Fi helyett). 🕹🎥

Ahol a HomePodon kívül nincs másik magas minőségű hangszóró, az idei Apple TV 4K beszerzése után szerintem egyértelműen csak HomePodról fognak megszólalni a játékok vagy az otthoni mozi hangjai… Talán néhol lehet értelme asztali gépünk vagy laptopunk képernyőjét TV-re kitenni, emellé a hang HomePodra küldése is megérheti – főleg, ha a beállítások útvesztőin valahogy sikeresen felül tudunk kerekedni…

Mi az az ARC vagy eARC?

Az ARC vagy eARC lényege, hogy ha a TV-ben lejátszott bármilyen forrású műsort nem a TV hangszóróiból szeretnénk hallgatni, hanem egy jobban élvezhető, nagyobb hangrendszerből (hangprojektor, hangszett, AVR vevőegység), akkor szükségünk van az ARC funkcióra, amit a HDMI-kábel biztosít (1.4+). Az eARC pedig ugyanezt magasabb minőségben, tömörítés nélkül képes megvalósítani (2.1-es HDMI kábellel, vagy “Ultra High Speed”  2.0 HDMI-vel). Esetünkben az Apple TV 4K tölti be a hangrendszer szerepét – a HomePodra történő streamelés által.

Az ARC az Audio Return Channel szavakat rövidíti, az eARC e-betűje pedig az enhanced szóért felel, azaz az eARC egy feljavított, kiterjesztett, újabb szabvány, magasabb minőség érhető el vele. Magyarra ritkán fordítják, esetleg a “hangvisszatérési csatorna” elnevezéssel találkozhatunk.

Mit jelent a magas minőség az eARC-nál? A 2.1 HDMI szabvány 48 Gbps-os adatátviteli sebessége lehetőséget ad, hogy a HDMI-kábel tömörítés nélkül továbbítsa az audio tartalmakat – míg az ARC-nál tömörítés szükséges. Tehát a HDMI eARC funkció a több hangsávos  (5.1, 7.1, 32) veszteségmentes hang (akár 192 kHz 24 bit-en), és a 3D térbeli hangzás (Dolby® TrueHD, Dolby Atmos®, valamint DTS-HD Master Audio™, DTS:X®) adatfolyamának tömörítetlen továbbítását teszi lehetővé. Mindezt az ismert 8K 60Hz vagy 4K 120 Hz akár HDR videó lejátszása mellett.

HDMI eARC diagram

A kép forrása: HDMI.org, eARC bemutatás

Mi kell az ARC funkcióhoz az Apple-nél, és hogyan állítsuk be?

Csak és kizárólag a 2021-ben megjelent új Apple TV 4K-val lehet használni, valamint csak az eredeti HomePod hangszórókkal – a HomePod minik nem támogatottak. Megjegyzés: egy darab nagy HomePoddal is működik, noha az Apple többesszámban írja az ARC/eARC támogatásról készített oldalán.

Itt meg kell azt is jegyezni, hogy az ARC funkcióra még az Apple TV HD készülék is képes lehetne, az első generációs 4K TV meg aztán pláne – viszont az Apple valami miatt szoftveresen nem ad erre lehetőséget. A legújabb Apple TV 4K-nál egyedül a magasabb minőségű eARC támogatása lehetne a különlegesség (a 2.1-es HDMI-portnak köszönhetően), de az Apple fenntartja a sima ARC funkciót is a legújabb termékre – legalábbis jelenleg, a tvOS 14.6-ban.

A két Apple-termék mellett egy, legalább két HDMI-bemenetű TV készülék is szükséges, ami támogatja a HDMI ARC vagy eARC funkciót. Erről úgy tudsz meggyőződni, hogy a TV-d HDMI-portjainál megnézed, szerepel-e az “ARC” (vagy “eARC”) rövidítés.

Beállítások

Engedélyezni kell a HDMI CEC funkciót (Consumer Electronic Control, szórakoztatóelektronikai vezérlés) – amire elképzelhető, hogy más megnevezést fogsz találni a TV-d beállításaiban, például az én Philips TV-m EasyLink-nek nevezi. Egyéb hangprojektort vagy AV-vevőkészüléket kapcsoljuk le erre az időre, valamint a passthrough vagy digitális hangkimenet áteresztése módot is javasolt bekapcsolnunk a TV-n a jobb teljesítmény érdekében.

Ha mindez megvan, az Apple TV beállításaiban lapozzunk el a Videó és hang menüben a Hangkimenet oldalra. Állítsuk be alapértelmezett hangkimenetnek a HomePodunkat. Ehhez az is kell, hogy az Otthon alkalmazásban ugyanabban a szobában legyen az Apple TV és a HomePod.

A hangkimenet beállítás alatt jelenik meg az új menüpont, Hangvisszatérítési csatorna (béta) néven, de csak a 2021-es Apple TV-nél, tvOS 14.6-tól – itt is a HomePodot állítsuk be TV hangszórók helyett. Pár másodpercig konfigurálgatni fog, és végül vagy sikerül a beállítás, vagy nem. Erről visszajelzést kapunk a beállító oldalon: Be (ARC) vagy Be (eARC), vagy ha nem sikerült a beállítás, akkor Be (nem érhető el).

AppleTV4K-val HomePod beállítása default audio output-kéntAz Apple ARC/eARC támogatásról készített oldaláról – https://support.apple.com/appletv/eARC

Ha sikerült beállítani, akkor az azt jelenti, hogy engedélyeztük a TV-nek, hogy bármilyen, Apple TV-n kívüli műsorforrásból történő lejátszásakor is továbbítsa a műsor audio tartalmát a HomePodnak az Apple TV-n keresztül. Így válik lehetővé, hogy a PlayStation vagy a Windows masinánk hangjai a HomePodról szóljanak. 🎧

Annyit még meg kell említeni, hogy jelenleg béta funkciónak számít, tehát nem működik 100%-osan. Néha újra kell indítani a szóban forgó eszközöket, vagy újra végigmenni, hogy minden megfelelően be van-e állítva.

De miért, Apple? 🍏

Talán feltehetted már a kérdést, hogy hogy van ez az Apple-nél, hogy ez a május végén napvilágot látó új funkció egy áprilisban bevezetett és egy márciusban kivezetett termék együttműködésével jön létre? 🤷‍♂️

Van ennek így értelme? Rohanjuk le az utolsó nagy HomePodokért a viszonteladókat? Vajon annyira minimális lenne az új Apple TV 4K újdonságlistája, hogy szoftveres elérhetőségi korlátozással akarják elérni a vásárlási szándék felébresztését a rajongóknál? 🤯 Nem jogtalan a felháborodás, de nézzünk néhány magyarázat-féleséget.

Az Apple vélhetően azzal magyarázná ezt a furcsa, időzavaros termék-együttműködést, hogy nagyon sokaknak van nagy HomePodja otthon, nekik szánták az otthoni szórakoztatóközpont létrehozását. 😎

Sőt, még mindig lehet nagy HomePodot vásárolni. Az amerikai Apple-oldalon még jelenleg is lehet fehér HomePodot rendelni a készlet erejéig – bár már csak egyre kevesebb államban, az asztroszürke színű változat pedig a termék kivezetésének másnapján elfogyott. Természetesen hazánkban hivatalosan korábban sem volt kapható a nagy HomePod, néhány viszonteladónál még most is beszerezhető, többnyire a fehér színű.

Sokan arra gondolnak, hogy hamarosan fény derül egy újabb termékre a HomePod-családból, ami hangminőségben az eredeti nagytól, funkcionalitásban pedig a minitől örökli a képességeit. De lehet, hogy valami teljesen más, kombinált TV-HomePod-variánssal fog előrukkolni az Apple, amiről újra és újra felröppennek a pletykák. Habár ezeket a pletykákat tovább olvasva szinte mindenhol a 2022-es dátumot találjuk a legkorábbi várható megjelenéssel kapcsolatban.

A válasz

A válasz szerintem a következő. Az idén megjelent Apple TV 4K valójában már tavaly elkészült, hiszen egy éve pletykálnak róla, és már akkor is gyártáskésznek mondták. Tavaly egyébként az A12 chipet még túl erősnek tartották a TV-hez, idén pedig már túl gyenge lépésnek minősítik az A10X utódjaként, vélhetően az azóta bemutatott M1 chip ereje változtatott ekkorát a megítéléseken.

Tehát valószínű, hogy már egy évvel ezelőtt megjelenhetett volna az új TV-egység, de ezt elhalasztották valamilyen okból, akár az akkortájt kezdődő járványidőszakra és az ellátási lánc bizonytalanságaira hivatkozva. Tény, hogy ekkor a HomePod miniről legfeljebb csak a pletykák szóltak, és azt csak októberben mutatták be.

Így tavaly biztosan nem szerepelt az Apple tervei között a nagy HomePod kivezetése – ez csak egy idei, hirtelen döntés lehetett. Tehát a tavalyi megjelenésből kiindulva az Apple-nek nagyon is voltak közös tervei és jövőképe az Apple TV és HomePod konstrukcióval, viszont az elhalasztás teljesen összezavarhatta a tervek idővonalát.

Ezt az a tény is alátámasztja, hogy az új Apple TV 4K dobozának alján csak a nagy HomePod van megjelölve ajánlott hangeszközként az AirPods-ok mellett, HomePod mini nélkül, legalábbis az olyan országokban, ahol kapható a HomePod, mert a magyar csomagoláson nem szerepel a HomePodos opció. De akkor miért fordították le magyarra az ARC/eARC használatáról szóló Apple-támogatás oldalt, ha ott egyértelműen a HomePod is szerepel?

AppleTV4K2021 doboz hátulja (US + HU)

Az Apple TV 4K 2021 doboz hátulja – amerikai vs. magyar verziók

Ettől mondjuk még mindig homályos, hogy idén vajon miért állították le a HomePodok gyártását. A WWDC21 során kiderült, hogy a HomePod mini is előbb-utóbb beállítható lesz az Apple TV mellé alapértelmezett hangszóróként.

Ennek az erősebb új HomePodnak különös aktualitása is lenne, hiszen az Apple a WWDC21 másnapján elérhetővé tette az Apple Music előfizetők számára az ingyenes veszteségmentes minőségű, illetve Dolby Atmos térhangzású zenelejátszást. A veszteségmentes streamelést a HomePod mini is támogatni fogja egyébként, a térhangzást pedig nem – tehát megint egy funkció, amire csak a kivezetett termék lesz képes, legalábbis az Apple jelenlegi termékpalettájában. 🎧

Az Apple készített egy, a veszteségmentes Apple Music zenelejátszással kapcsolatos támogató oldalt, illetve érdemes elolvasni kapcsolódó cikkünket is: Mindent az Apple Music Lossless-ről a Muzix támogatásával!

Konklúzió

Nagyon jól hangzik az ARC, illetve eARC támogatás az új Apple TV mellé, de ha nincs nagy HomePodunk, akkor mivel tudjuk kihasználni? 🤷‍♀️ Pláne, hogy nagy HomePodot csak a készlet erejéig kaphatunk, esetleg közösségi adok-veszek oldalakon szerezhető be, használtan.

Az alapvető otthoni mozi élmény és szórakoztató központ létrehozása régóta szerepel az Apple tervei között – ami egyre összetettebb szinten valósul meg, még ha ez az új ARC-funkció kissé sajátos módon is teszi ezt. Viszont könnyen lehet, hogy utólag visszatekintve már látni fogjuk, hogy a háttérben most éppen mivel készül az Apple, amíg mi, rajongók azon töprengünk, hogy miért ilyen furcsa a jelenlegi termékpaletta. 🤔

Mindenesetre, ha valahogy sikerül leküzdenünk az említett nehézségeket, és beszerzünk valahonnan egy nagy HomePodot, mellé pedig a friss Apple TV 4K-t, akkor csodálatos zenei, mozi vagy játék élményekben lehet részünk akár magas minőségű műsoroknál is. 🎵😏🎞

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

 1. Nem_Tom says:

  Ez a tipikus példája annak, hogy egy döntés mennyire jó vagy rossz az a dátum függvényében változhat.
  Tavaly gondolkoztam a nappaliba mit rakjak a TV mellé (a TV-n kívül nem volt semmi hangrendszer (hangfal, erősítő, stb), de volt egy (régi) Apple TV 4K). Szóba került: Házi mozi szett, soundbar, HomePod, HP mini. Hosszabb távon szerettem volna venni egy PlayStationt is, és nyilván az volt a hangrendszerrel kapcsolatos elvárásom, hogy azon tudjon megszólalni a PS is. Az évvégi logisztikai káoszban miután többször is csúszott a HP mini szállítása és házi mozi szett fronton rájöttem, hogy nem akarok kapkodni végül hirtelen döntéstől vezérelve 2 HomePod vásárlása mellett döntöttem bevállalva, hogy az “soha” nem fogja tudni a majdani PS hangját megszólaltatni, de a semminél jelentősen előbbre léphetek. Azóta is napi szinten használjuk elsősorban Apple Music zene lejátszására, amire nekünk nagyon bevált. Annak ellenére sem bántam meg, hogy a Dolby Atmos hatása nem hozta az előzetes várakozásaimat, pedig többen közületek előre figyelmeztettetek :wink: .
  Most pedig kiderül, hogy az idénre tervezett PS beszerzés jobban sülhet el mint amire számítottam. Az új Apple TV 4K beszerzésével még azért várok, hátha megkapja végül az ARC-ot a régi idén őszig.

 2. Nem fogja, teszteltem, sajnos Apple TV 4K frissítés elé nézel, de tényleg öröm az ürömben hogy műküdni fog már PS4-en is. Én igazábol a Sonos szett miatt nem vettem meg az HomePod Dolby Atmos párját.

  A Sonos-t persze még nem sikerült megvenni mert a szett közel 400k :slight_smile: de majd szeretném, ha egyszer sikerült félretenni rá a pénzt.

  Egyébként a TV hangszórójánál még mindig jobb a HomePod :smiley:

 3. ePl says:

  UPDATE: a cikk megírása óta az összes amerikai Apple Store-ból elfogyott a fehér nagy HomePod is…

  A WWDC-s ígéret szerint pedig, hogy be lehet majd állítani a HomePod miniket is alapértelmezett hangszórónak az AppleTV4K-hoz (gondolom csak az ideihez… de remélem nincs igazam), lehet, hogy az ARC / eARC támogatást is elérhetővé teszi HomePod minikre is. (Ezt már tuti csak a legújabb 4K-nál.) Nagyon remélem, hogy így lesz, az Apple-nek és a vásárlóknak is megérné…
  (Erről még nem olvastam, csak következtetek, de írjátok meg ha van róla infótok!)

 4. Chr1s says:

  Sziasztok!

  Van egy Samsung HW-Q90R soundbaromès tervezem egy új apple tv 4K vásárlását. Ebben az esetben mi a helyes összekötés ha szeretném dolby atmosban élvezni a filmeket?

  Appletv-t összekötöm a tv-vel és a tv-röl arc-al a soundbarba vagy appletv-t összekötöm a soundbarral és onnan arc-al a tv-be?

  Köszönöm

 5. Igen ez műküdik, természetesen ebben az esetben a TV-nek támogatni kell a Dolby Atmos-t.

 6. Chr1s says:

  Rendben, de melyik?

 7. Chr1s says:

  Okés, de a kérdésem az összekötésre vonatkozott. Mit mivel kössek össze, hogy jól müködjön?

  AppleTv a tv-vel és a tv-bôl arc-al a soundbarba vagy appletv- soundbarral és a soundbarból arc-al a tv-be?

 8. Dolby Atmos-t tudja a TV-d? Ha igen, akkor mindegy hogyan kötöd be, ha nem, akkor előbb a Soundbar és utána a TV.

 9. Chr1s says:

  Köszönöm

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!