fbpx Skip to content

Néhány napja már kezünkben tarthatjuk az AirTaget, ami az Apple legújabb kiegészítője. Segítségével megtalálhatjuk egyes dolgainkat, illetve rárakhatjuk a háziállatainkra is. Azt már az elején érdemes leszögezni, hogy az AirTag nem arra lett tervezve, hogy lopás ellen használjuk és kövessük a tolvajt, noha ez is opció. De ne rohanjunk előre.

Az AirTag segítségével az elhagyott tárgyakat találhatjuk meg. Amiket mi felejtünk ott valahol, vagy épp elvesztünk a házban, például kulcsok, esetleg távirányítók. Ha nincs ilyen, akkor ez a termék nem nekünk való. Mi például az elektromos rollerekre raktuk, táskákra, távirányítóra és a kutyára. Nálunk a kulcsokat kiváltja a Nuki okos zár, illetve leginkább ezeket az eszközöket szeretnénk magunk mellett tudni vagy esetleg, ha elvesznének, akkor a becsületes megtaláló vissza tudja juttatni számunkra. Vágjunk is bele az AirTag tesztbe!

Mi azaz AirTag?

Az AirTag egy mini, 200Ft-osnál alig nagyobb érme szerű dolog, ami rendelkezik Bluetooth-szal, NFC-vel és U1 chippel, ami lényegében az egyik legfontosabb része, emiatt emelkedik ki a többi, hasonló eszköz közül. Maga a termék egy hangszóró is, így hangot is képes kiadni magából, valamint integrálható a Lokátor alkalmazásba. Az AirTag segítségével megtalálhatjuk az elveszett dolgainkat!

Az AirTag CR2032-es elemmel működik és az Apple szerint közel 1 évig működőképes. Nem vízálló, de csepálló, tehát kényelmesen használható táskán, akár kültéren is, valamint bármikor cserélhetünk benne elemet, ha szükséges. Ez egyébként egy egyáltalán nem “Apple-ös” megoldás, hiszen gondoljunk csak bele, milyen Apple termékben cserélhető jelenleg a felhasználó által az akkumulátor vagy elem.

Az U1-nek és az Apple ökoszisztémának köszönhetően az AirTaggel ellátott tárgyak lényegében bárhol és bármikor megtalálhatóak. Ez köszönhető az úgynevezett Offline keresésnek, hiszen az AirTagnek sem Wi-Fi, sem mobilhálózati támogatása nincs és igazából nem is kell. Hogyan működik ez?

Tegyük fel, hogy valahol ott hagyjuk a táskánkat, amiben benne van egy AirTag. Hiába nincs mellette telefonunk, amire ugye csatlakozik az AirTag, egy gyakran változó nyilvános kulcsot sugároz Bluetooth-on keresztül. Ezt a jelet egy közeli ismeretlen iPhone-ja mindenféle felhasználói interakció nélkül észreveszi, ellenőrzi a saját helyzetét, majd titkosítja a helyadatokat az iPhone-ról kapott nyilvános kulcs használatával.

Mivel ez a nyilvános kulcs nem tartalmaz azonosításhoz szükséges információkat és gyakran változik, így az idegen iPhone-ja nem tudja, hogy merre járt korábban a készülék. Az idegen iPhone-ja két dolgot továbbít az Apple szerverei felé: a titkosított helyzetet és az AirTag nyilvános kulcsának hash-ét, ami azonosítóként fog szolgálni. Mivel az Apple nem rendelkezik a privát kulccsal, így ők sem tudják feloldani a helyadatokat.

Konyhanyelvre lefordítva az AirTaget akkor is megtaláljuk, ha nincs mellette a telefonunk, mivel bármilyen más iPhone, iPad eszköz érzékeli és elküldi a helyadatait. Tehát egy elhagyott táskát akár egy másik városban is meg fogunk találni, vagy adott esetben elhelyezhetjük az AirTaget az elektromos rolleren, bringán is. Persze ettől függetlenül azért ez sem mindenható, ehhez nyilván Apple terméknek kell lennie a közelében, tehát időnként kaphatunk csak információt a helyzetéről és nem állandóan, ráadásul idővel ez is lemerül.

Lopás

Talán az egyik legfontosabb kérdés, hogy érdemes-e használni lopás ellen az AirTaget. Erre igen és nem a válasz. Az AirTag nem arra lett tervezve, hogy lopás ellen védjük a dolgainkat, azonban bizonyos esetekben segít a megtalálásukban. Természetesen ezt mi is teszteltük. 2db E-twow elektromos rollerrel indultunk el a Margitszigetre, hogy az egyik rollerben elrejtett AirTaget megtalálja-e a másikunk. A rolleren elhelyezett AirTag kizárólag a körülötte lévő iPhone-ok adatából frissült, mivel a rolleren lévő párom kikapcsolt telefonnal mozgott. Spoiler: megtaláltam.

Mindketten indítottunk egy edzést az órán is. Bal oldali képen látható az én mozgásom, jobb oldalon az övé. Jól látszik, hogy nem megtevezett útvonalon haladt. Mondtam, hogy a rollerrel időnként álljon meg, mert azért valós helyzetben is meg-meg állnak az emberek. Ilyenkor volt, amikor közel voltak emberek volt, amikor nem. Külön mondtam neki, hogy ne álljon le az út szélére, hogy megtaláljam, tehát egy fa mögé menjen be, erre arra. Időnként egyébként fel-fel bukkant az AirTag mások telefonjait használva GPS-ként. Ebből persze ők semmit sem vettek észre.

Az első képen egyszerre indultunk el, ezután 5-6 perccel már megjött az első jel, az AirTag nem volt elveszett módban, tehát lényegében csupán követtem a jelet, amit mások telefonjai által kapott. 10-15 perc múlva nyilván a gyorsabb haladásommal már beértem, és az AirTag szólt, hogy a közelben van a jel (elmentem egyébként mellette, mert nem az út közepén állt ügyesen). Elkezdtem keresni, amit az AirTag a következőképpen mutat:

Szóval eléggé precíz, valljuk be. Ezáltal már megtaláltam, főleg a nyíl segített, és ahogy látható, akár 8-10 méteres távolságból is elkezd már érzékelni. Ez a nyíl lényegében az U1 chipnek köszönhető, melyről korábban írt már cikket  kollégánk, így néhány mondatot tőle emelnék most át.

Mi az az ultraszélessávú (továbbiakban: UWB) technológia, és mire használható?

Röviden: a Wi-Fi-hez és a Bluetooth-hoz hasonló, vezeték nélküli technológia, ami beltéri távolságban tűpontos helymeghatározásra, valamint gyors és biztonságos adatcserére képes, igen alacsony energiafelhasználás mellett.

Számokkal: két UWB jeladóvevő eszköz 10 méteren belül tizedmásodpercenként akár néhány mm pontosságú és irányérzékeny helyzetmeghatározásra, illetve 27 Mbps-os adatátvitelre is képes a szabványok alapján (az elméleti maximum 200 m hatótáv, 675 Mbps adatátvitel).

Összehasonlításul: a Bluetooth 5-ös szabvány 2 Mbps-os sebességet ír elő, és jó esetben pár centiméteres pontosságú helymeghatározásra képes, viszont irány nélkül, mivel Bluetooth-nál a távolságmérés a jelerősségen alapszik. Noha a Bluetooth a LE-módban (low energy) alacsony energia fogyasztással bír, de az UWB kommunikációs módszere – köszönhetően az eltérő jeltovábbítási elveinek – még ennél is kevesebbet igényel.

Elveszett mód

Az AirTag rendelkezik egy úgynevezett elveszett móddal is, ami lényegében két extra dolgot tartalmaz. Egyrészt üzenetet hagyhatunk, ha valaki megtalálja, másrészt nem kell folyamatosan ellenőrizgetnünk, hogy merre jár az adott AirTag, hanem értesítést is kapunk róla.

Amennyiben valaki megtalálja az elveszett tárgyunkat, és közel emeli az AirTaget, akkor bizony megkaphatja a tulajdonos telefonszámát, tehát vissza tudja szolgáltatni nekünk. Ezért is fontos, hogy tudassuk a megtalálóval, hogy az a táska egy AirTaget tartalmaz és emelje oda a telefonjához. Érdemes tehát kívülre elhelyezni, így ha otthagyjuk egy bárban a személyes dolgainkat, például a táskában található fényképes igazolványainkat, akkor vissza tudják juttatni nekünk. Ahogyan a cikk elején is írtam, az AirTag nem egészen lopásra, inkább elvesztésre alkalmas. Aki el akarja lopni a dolgainkat, el is fogja, szétszedi az AirTaget, kiveszi az elemet, alufóliázza, stb. Ez a kiegészítő nem erre való, hanem arra, hogy ha elhagyjuk a dolgainkat, azok újra meglegyenek.

Az Apple is így tervezte a kiegészítőket, jól illenek az egyes dolgainkhoz, bőröndhöz, táskákhoz, kulcsokhoz és így tovább… Szóval érdemes felkelti a figyelmet és tájékoztatni az iPhone tábort, hogy ha ilyet találnak, akkor vissza tudják adni a tulajdonosnak, aki szerintem örülni fog az elveszett tárgyának.

Lopás konklúzió

A lopás ellen semmi sem véd, figyeljünk oda a cuccainkra, ebben a termékben nincs GPS, nem is arra lett tervezve, hogy folyamatosan kövessen valakit, amiről még szó lesz később. Egyszóval lopás megelőzésre, és lopott termék követésére nem alkalmas, de azért van az a szituáció, amikor követni tudunk egy-egy elveszett dolgot. Mi a rollerbe olyan helyre raktuk, ahonnan “kilát” az AirTag, azonban nem található meg könnyedén. Ettől függetlenül, ha a roller lopást elkövető egyén rendelkezik iPhone-nal, felugorhat neki otthon, hogy bizony ez a roller AirTaget tartalmaz. Reméljük, addig sikerül követni és megtalálni, de mint írtam, nem erre lett kitalálva.

Követés

A második legnagyobb kérdés mindenki számára, hogy követhető-e valaki az AirTaggel. Röviden a válasz igen, de azért ez nem ilyen egyszerű. Az AirTag csak bizonyos időközönként ad ki jelet, spórolva az elemmel, illetve idővel az iPhone érzékeli, hogy a közelben idegen AirTag van és szól nekünk. Ezzel lényegében ez a probléma letudva, mert ugyan használható rövid ideig az AirTag követésre, de erről az is tudni fog, akit követünk. ??‍♂️

Természetesen követni nem csak személyeket, de állatokat is szeretünk. A kérdés persze az, hogy alkalmas-e egy kutya követésére az AirTag, rakjuk-e a nyakába. Erre a válasz is-is. Szerencsére az elveszett kutyákat, háziállatokat emberek találják meg, ahol viszonylag nagy esély van arra, hogy kövessük az elszaladt állatot és végül meg is találjuk. Ezen kívül a már említett tájékoztatással a becsületes megtaláló telefonálhat nekünk, hogy hol van a kutya, de ezt tudni fogjuk, ha iPhone, iPad közelbe kerül az eb. ❤️

Értesít-e az iPhone, ha az adott kiegészítő eltávolodik tőlünk, vagy mi tőle?

Röviden a válasz: nem. Az Lokátor alkalmazás nem képes értesíteni bennünket, ha mondjuk egy buszon hagyjuk a táskánkat és leszállunk. Erre szerintem lesz későbbiekben parancs, mert technikailag lehetséges lenne… Jó lett volna erre egy külön csúszka. Ejnye Apple.

“Hangszóró” és U1 chip

Kicsit visszatérnék még az U1 chipre és a “hangszóróra” is. Az AirTag saját maga a hangszóró, nem rendelkezik külön hardverrel, viszont azzal, hogy hangot ad ki, lényegében megkereshetünk vele dolgokat, pontosabban a Sirivel. A Find my “AirTag neve” parancs segítségével hangot ad ki az AirTag, így könnyedén megtalálható lesz. Ez sajnos még eléggé fapados, mivel nem adhatunk meg olyan neveket, mint remote (távirányító) vagy Apple TV, mert ugye azok rendszer szinten vannak és a Siri nem képes megtalálni őket. Így én elég bénán, mondjuk TV-ként mentettem el a távirányítón lévő AirTaget.

Családi megosztás, ami nincs ?

Lényegében egyetlen egy részénél tudok belekötni az AirTagbe, az pedig a Családi megosztás. Egy AirTag csak egy iPhone-hoz képes csatlakozni és információt szolgáltatni. Tehát amennyiben egy táskát, autót, bringát, kulcsot, távirányítót használunk, kizárólag egyetlen személy készülékei tudják őket követni. Például, ha nincs meg a nyaraló kulcsa és az AirTag az apa telefonjához van rendelve, akkor bizony azzal a készülékkel tudjuk megtalálni is, holott a nyaraló ugye az egész családé. Bárki beugorhat, hogy “hé anya, elvinném a nyaraló kulcsát”, azonban a lakásban már nem fogja megtalálni, maximum ha ugye hangot ad ki. Szóval ez számomra egy rendkívül negatív dolog, mert így az AirTag semennyire sem multifunkcionális a család számára. Ezért itt is kitérnék a személy követésre.

A fent említettek miatt gyerek követésére sem alkalmas az AirTag, mert ugye magát az AirTaget az adott készülékkel párosítjuk, a gyerekével. Ezután, mint anya, nem látjuk, mivel az ő Apple ID-ja alatt van. Jön akkor az ihlet, hogy a sajáttal párosítjuk, az meg azért nem lesz jó, mert nem látjuk, merre jár a gyerek, valamint jelezni fog az AirTag másoknál, hogy közelükben van egy. Tehát erre sem alkalmas, de nem is erre tervezték.

Egyébként az Apple kifejezetten felhívja a figyelmet, hogy ha találunk egy AirTaget hogyan kapcsoljuk ki, ha már megtaláltuk a tulajdonosát. Erről részletesebben itt lehet olvasni.

Konklúzió

Az AirTag egy rendkívül sok hardver elemmel ellátott kis kütyü. A megannyi információt tároló kis eszköz rendkívül pontosan mutatja a helyzetét, ezáltal jóformán centiméter pontosan megkapjuk az elveszett tárgy helyét. Természetesen az Apple a jövőben folyamatosan bővíteni fogja a funkciók listáját, amit lényegében egy egyszerű szoftverfrissítéssel meg is tud majd tenni. Felesleges belelátni olyan dolgokat, amikre nem alkalmas ez a kütyü, és arra kell használni, amire fejlesztette az Apple.

Az AirTag egyetlen hátránya az pont a ragaszkodása az egyetlen párosodott iPhone-hoz, vagy iPadhez, Apple ID-hoz. Nem igazán lehet többen használni és ez engem zavart is. Ezért jóformán duplán kell bevásárolni a családnak, hogy mindenki megtalálja a dolgait, amiket el szokott veszíteni vagy szem elől téveszteni.

Az AirTag kiegészítőit az iSTYLE-tól kaptuk tesztre, míg az AirTageket saját használatra vásároltuk az Apple.hu-tól. Egyébként az iSTYLE-tól raktárról vásárolhatóak meg a kiegészítők és az AirTag is, de ez a cikk nem PR anyag.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Kár a családi megosztás hiányáért. Tartok tőle, hogy ez a funkció jó esetben is csak 1-2 év múlva kerülhet bele.
    Az appleid-s weboldalon megnéztétek, hogy a készülékek mellett listázza esetleg a tárgyakat is?
    Ez még lehetne egy “vészhelyzeti” korlátozott többfelhasználós kerülő megoldás.

  2. Nem listázza weben a lokátor alkalmazásba. Az hogy ott listázza saját készülékként nemtom mire lehet jó. :confused:

  3. Arra gondoltam, hogy miként a lokátorban van egy eszközök és egy tárgyak fül, úgy lehetne ugyanez az appleid-s weboldalon is, abba pedig már beléphetne más is, ha ismeri a belépéshez szükséges adatokat. Ezen a felületen pedig akár keresni is lehetne.
    Sajna azonban most szembesültem vele, hogy ez jelenleg még eszközökkel sem megy (eddig abban a hitben éltem, hogy ez megy) és lehet, hogy biztonsági okokból soha nem is akarja majd az Apple.
    Szóval nincs más mint várni a normál családi megosztás kiterjesztésére kb az iOS 16-ban :frowning:

  4. legtobben lopas ellen akarjak majd hasznalni (itthon) meg rateszik a gyerekre… lesznek gondok

  5. Igen, de reménykedek jön majd valami frissítés esetleg ha sokan anyáznak az Apple-nél. Ez engem is bánt, de ez van.

  6. A két éves késes ellenére is ez nagyon 1.0-s, mondom úgy, hogy hamarosan érkezik a négyes szett az AT-ből.

  7. Túl drága. Mármint ha ez valóban nem lopásgátló, hanem értesítő eszköz, akkor ahhoz túl nagy értéket képvisel. Ha valaki talál egy 5 ezer Ft-os táskát, talán még vissza is szolgáltatná, de pont az ezt segítendő eszköz tokostul 30 ezret ér. Általánosságban akkor működhetne jól ez a rendszer, ha egy 5 Ft-os matricával megoldható lenne.

  8. Nekem mindegy én azért egyet” benne felejtek” az autóba. Csak 12 millió Ft volt. :grimacing:

  9. Talán azért nincs benne “lopásvédelem” mert a stalking (követés, zaklatás, nem tudom, hogy van ez magyarul) egy komolyabb probléma a világban és az egyik üti a másikat technikailag. Amúgy külföldi fórumokat olvasva is a stalking jobban téma mint a lopás.

  10. Autóba azért kapsz már akár sim kártyás nyomkövetőt is kicsit drágábban. Olyat is ami rögtön jelez, ha manipulálják az autót.

  11. Jól értem, hogy, ha elhagyod a telódat, akkor buktad a

    • Telódat és az
    • N db AT-ed is?

    Na ezért kellene, hogy az appleid-s weboldalon leglább az AT-ket ki lehessen szedni a párosításból

  12. Ez nem igaz, új telefon regisztrálása esetén a Lokátorban látod. Sőt, ha belépsz haver iPadjére is vele, akkor is látod.

  13. +1 ha van családi iPad akkor azon jól láthatóak mindenki számára az AirTagek, bár ez elég satnya megoldás.

  14. Úgy értem, hogy ha totál eltűnik az iphonod (lokátorból is)

  15. Ezt fejtsd ki bővebben légyszi.
    Arról volt szó, hogy nem lehet látni az egyik AID-s készülékről a másik AID-s készülékhez rendelt AT-ket, még akkor sem ha van családi megosztás közöttük.

  16. Belépsz a Te Apple ID-dal a haverod iPadeére és leveszed az AirTageket az accountodról ennyi.

  17. Szóval nem tud értesítést küldeni ha eltávolodom az eszköztől és csak 1 db hozzárendelt iPhone-ról kereshető. Ezek komoly negatívumok sajnos.

  18. Elnézést, pongyolán fogalmaztam. Úgy értem csak azonos AppleID-val bejelentkezett készülékekről.

  19. Igen ezek negatívumok sajnos, sztem idővel ki lesz terjesztve és úgy jó lesz.

  20. Avatar for gunar gunar says:

    OFF : Na igen, csak DE egy valamire való autó tolvaj már évek óta zavaróval megy a közelébe is, ergo ha nem tud egy olyan központra csatlakozni ami akkor is jelez a tulajnak ha nincsen kapcsolat az autóval, semmit nem ér a GSM a riasztóban jóformán.

  21. Avatar for gunar gunar says:

    Akkor ha jól értelmeztem a cikket és amit itt azóta olvastam:
    Ha nincsen bekapcsolt Bt a közeli apple vason nem látom szegény elveszett cuccomat és ugye tudjuk az emberi hülyeség határtalan, sokan nem hiszik el, hogy szinte semmit nem vesz el a napi használati időből a bekapcsolt Bt, ezért kikapcsolják. (aki ezen megsértődik mélyedjen el kicsit magában)

    Csak Apple vasakon látszik és jelez, azaz ha androidos vas van mellette akkor azt lehet követni?

  22. Így van. De azért van bőven Apple termék.

  23. OFF: én tavaly vettem új autót, mondjuk jóval olcsóbbat mint te és kötötten rá gap biztosítást. Ez 3 évig számlaértéken térít totálkár vagy lopás esetén. Vagy ha használtat vettél akkor az ára alapján az nagyon prémium darab lehet, ami azért az Airtag-nél komolyabb védelmet érdemel.

  24. Újat vettem. Majd rálesek erre a biztosításra.

  25. Nem témába vág, de az a kutya botrányosan gyönyörű.
    És az a heterokrómia… :grinning:

  26. Avatar for bcsi bcsi says:

    Én titkon egy beépített akksiban reménykedtem, amivel majd az eszközt a watch töltőmmel is táplálhatom. Ez mekkora lett volna…

  27. Avatar for gunar gunar says:

    Na ja, csak mennyien szidták volna megint a céget, hogy így akarja őket watch-ra kényszeríteni.

  28. Eleg megvenni a 15ezres töltőt😂

  29. Avatar for gunar gunar says:

    @ef-dani : Na mert azért nem lázadnának akik a töltő hiánya miatt is? :roll_eyes:
    @Nem_Tom : Nem lehet vezeték nélkül tölteni azzal sem.
    Csak a szabvány QR töltővel felelne meg a felhasználóknak és akkor is lázadnának ha egy évnél kevesebbet tudna akkuval, ha nehéz, ha piros vagy kék vagy bármilyen színű, ha szögletes, ha kerek, ha lapos vagy gömb alakú, stb :crazy_face:

  30. Tudom, hogy nem lehet vezeték nélkül tölteni csak vezetékkel. Azért írtam mert sokan azt is az Apple szemére vetették, hogy olyan megoldást választott, hogy tölteni sem lehet (azaz nem használható többször) és én is meg voltam győződve, hogy ilyen méretű cserélhető és tölthető elem nincs is. Aztán találtam és belinkeltem.

  31. Avatar for Czo Czo says:

    Az ilyen “fizikailag” kompatibilis akkukkal erdemes vigyazni, az eltero feszultseg konnyen az eszkoz halalat okozhatja.

  32. Igazad lehet, nem biztos, hogy érdemes kockáztatni egy az elem árának 10-20-szorosára rugó árú terméket. De mondjuk az Apple csinálhatna bele való Apple újra tölthető elemet. (lásd pl. IKEA)

  33. Avatar for Czo Czo says:

    A “lasd pl IKEA” reszt nem ertem. Mihez gyart micsodat az IKEA? A 2032 egy szabvanyos meret, a CR/BR/LIR szinten szabvanyos jelolesek, amelyek pontosan megmondjak mi kell az adott termekbe. A LIR nem helyettesiti a CR-t. AA elem helyere sem rakhatsz tetszoleges AA meretu akkucellat (tehat nem csak az ismert, AA helyettesito NiMH akkucellak leteznek akkora meretben, hanem mas is). Az eszkozok igencsak meglepodnenek amikor meglatjak az 1.5V elem helyett a 3.6-4.2V kozotti akkut.

  34. Nem konkrét elemtipusra gondoltam, az IKEA egy analógia akart lenni. A környezetbarát imázs és az eldobható elem ellentmondását próbálták feloldani a sajátmárkás tölthető elemek forgalmazásával.

  35. Avatar for Czo Czo says:

    Ebben az eszkozben pont azert van elem, hogy ne kelljen 2-3 havonta toltogetni. Ekkora meretben vegtelen nagy kapacitasa van egy elemnek egy akkuhoz kepest.

  36. Pont ezt akartam írni. Akksival a töredéke lenne az üzemidő.
    A régi Magic mousenál is durva volt, hogyha egy sima kínai AA elemet tettem bele, azzal eldöcögött 2-3 hónapot, az Apple külömn megvehető akksijával meg kb. inkább 2 hetet.

  37. Igen ilyen az amikor a PR ütközik az elektrokémiával :slight_smile:

  38. Nálam 4 éve a gyári elem van a mojzerban és még mindig megy :slight_smile:

  39. Avatar for Czo Czo says:

    Milyen utkozo PR-rol beszelsz?

  40. Az Apple szeret környezettudatos cégként megjelenni, ennek egyik PR megjelenése, hogy nem szokása eldobható energiatárolót használni.
    Tisztában vagyok vele, hogy ennek számos műszaki, üzleti oka van, de sokszor szeretik ezt olyan színben feltűntetni, mintha ezt főként környezeti szempontból tartanák fontosnak. Na most ennek az önként képviselt látszatnak (vagy tényleges elvnek) az eldobhatós gombelem esetében nem akartak/tudtak megfelelni.

  41. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ha meg az lett volna, hogy kiszedhetetlen akkut tesznek bele, akkor egyrészt nem tudnád resetelni (külön gomb nélkül), másrészt pedig akkor az lett volna a baj, hogy ha tönkremegy az akkuja, akkor eldobós az eszköz. :wink: én sokkal szimpatikusabbnak tartom ezt, hogy CR2032-es van benne, mint hogy sem a Magic Keyboardom, sem a Magic Mouse 2-m, sem az AirPods, sem az Apple Pencil esetén nem megoldott az akkumulátorok cseréje, de az Apple még az iPadekben sem cserél amúgy akkut.

  42. Avatar for Czo Czo says:

    A listahoz hozzaveheted itthon az Apple Watchot is, mert abban sem lehet hivatalos uton itthon akkut cserelni.

  43. Részemről simán együtt tudok élni ezzel a megoldással, sőt még az is lehet, hogy az eszköz elemes verzióban összességében a legkisebb ökológiai lábnyomot hagyja, de ha így van erről miért nem olvashatunk egy Apple vezetővel készült (PR) riportban.
    Az azért elgondolkoztatott, hogy hamarosan lehet ez lesz az Apple egyik legnagyobb darabszámban eladott terméke és ezért nagyon nem mindegy, hogy ennek a “párszázmillió” elemnek mi lesz a sorsa.

  44. A kukába nem dobjuk, mert veszélyeshulladék, amiket külön kell gyűjteni.
    Ha a megfelelő kukába dobod, akkor jó arányban újrahasznosítják őket.

  45. Tök más téma csak megütötte a szemem: ezekszerint hiába viszem be az öreg akksis iPad-em a szervízbe nem fognak benne akksit cserélni és elhajtanak?

  46. Sztem ezt a hivatalos szerviz alatt lévő szerviz menüpontban derül ki. Ha van rá ár akkor kicserélik, ha nincs akkor nem.

  47. "Jön akkor az ihlet, hogy a sajáttal párosítjuk, az meg azért nem lesz jó, mert nem látjuk, merre jár a gyerek, valamint jelezni fog az AirTag másoknál, hogy közelükben van egy. "

    Miért is nem látom a gyereket? Pont az lenne a poén, hogy iskolába még nem vihet telefont - mert tilos -, hanem egy ilyet beleakasztanék az iskolatáskába. Nem vágom a mondat első felében a logikát. Valaki segítsen pls. értelmezni.
    Az nem izgat, hogy csipog-e másnál, hogy van a közelében AirTag…

  48. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ha rárakod a gyerek táskájára, aztán elmegy az iskolába, akkor csak abban az esetben látnád a helyzetét, ha más készülékkel összetalálkozik az AirTag. az illetőnek egyébként nem fog jelezni, mert bár az iskola a második otthonunk, ténylegesen haza kéne vigye a gyerekkel együtt az AirTaget ahhoz, hogy jelezzen neki. amennyiben 3 napig nem találkozik a te készülékeddel az AirTaged, akkor egyszer csak jelezni fog, hogy ott van, ami mondjuk egy óra kellős közepén biztosan szülhet konfliktust a tanerővel.

  49. Avatar for Tutu55 Tutu55 says:

    Én még azért beleírtam volna a cikkbe, hogy a Precíziós keresés funkció csak iPhone 11-től felfelé működik :frowning:

  50. Szerintem ez elvileg deal. Gondolom van olyan tanár akinek van, utcán is talán lófrál valaki, meg persze ami még fontos, hogy az oda-vissza úton is jó esély van rá. Őszintén szólva, ha a Margitszigeten működött a dolog, talán a belvárosban se lesz rossz.
    Mindenesetre “nem látjuk merre jár a gyerek” valószínűleg nem lenne a mi esetünkben helytálló. Azért jó lenne megtapasztalni, mielőtt kidobom a négyes csomag árát…

  51. Avatar for gunar gunar says:

    vedd meg webshop-ban és alsó hangon lesz tesztre 15 napod, a MM-nál meg 60 nap, van ahol 30 nap, csak meg kell nézni melyik ilyen árulja.

  52. Megjött…
    Most pár napig nem érek rá bővebben tesztelni, de néhány megjegyzés:

    • Jó lenne, ha az órán lévő lokátor is láthatná a tárgyakat
    • Ha az emeleten keresel egy földszinten lévő AT-t, akkor végig kell járjad az összes szobát mire leesik, hogy nem azon a szinten van, nyilván ha nem akarsz felébreszteni mindenkit vagy pedig egy házi buliban vagy (de még próbálgatom majd)
    • van egy olyan tippem, hogy egy idő után a HP minik lefogják adni a drótot, hogy abban a szobában melyik AT-k laknak :slight_smile:
  53. Kereken másfél évet bírt az AirTagben az elem. Azért az szerintem elég jó. :+1:t2:

  54. Avatar for gunar gunar says:

    A Nabitrack is tud ennyit. Persze nem konkurenciája egymásnak, mert más a cél és más az elv is, de akinek komolyabb tracker-re van szüksége, annak egy jó alternatíva lehet.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Burgatshow Avatar for BoRRoNeo Avatar for Czo Avatar for White64GB Avatar for rihekopo79 Avatar for Szifon Avatar for kopemagus Avatar for krisztiandeli Avatar for Tutu55 Avatar for Swordhun Avatar for sandrew Avatar for bcsi Avatar for Nem_Tom Avatar for Jadeye Avatar for 83miki83 Avatar for SzifonAdmin Avatar for ef-dani Avatar for gunar

Népszerű hozzászólások

  1. Kár a családi megosztás hiányáért. Tartok tőle, hogy ez a funkció jó esetben is csak 1-2 év múlva kerülhet bele.
    Az appleid-s weboldalon megnéztétek, hogy a készülékek mellett listázza esetleg a tárgyakat is?
    Ez még lehetne egy “vészhelyzeti” korlátozott többfelhasználós kerülő megoldás.

  2. Nem listázza weben a lokátor alkalmazásba. Az hogy ott listázza saját készülékként nemtom mire lehet jó. :confused:

  3. Arra gondoltam, hogy miként a lokátorban van egy eszközök és egy tárgyak fül, úgy lehetne ugyanez az appleid-s weboldalon is, abba pedig már beléphetne más is, ha ismeri a belépéshez szükséges adatokat. Ezen a felületen pedig akár keresni is lehetne.
    Sajna azonban most szembesültem vele, hogy ez jelenleg még eszközökkel sem megy (eddig abban a hitben éltem, hogy ez megy) és lehet, hogy biztonsági okokból soha nem is akarja majd az Apple.
    Szóval nincs más mint várni a normál családi megosztás kiterjesztésére kb az iOS 16-ban :frowning:

  4. legtobben lopas ellen akarjak majd hasznalni (itthon) meg rateszik a gyerekre… lesznek gondok

  5. Igen, de reménykedek jön majd valami frissítés esetleg ha sokan anyáznak az Apple-nél. Ez engem is bánt, de ez van.

  6. A két éves késes ellenére is ez nagyon 1.0-s, mondom úgy, hogy hamarosan érkezik a négyes szett az AT-ből.

  7. Túl drága. Mármint ha ez valóban nem lopásgátló, hanem értesítő eszköz, akkor ahhoz túl nagy értéket képvisel. Ha valaki talál egy 5 ezer Ft-os táskát, talán még vissza is szolgáltatná, de pont az ezt segítendő eszköz tokostul 30 ezret ér. Általánosságban akkor működhetne jól ez a rendszer, ha egy 5 Ft-os matricával megoldható lenne.

  8. Nekem mindegy én azért egyet” benne felejtek” az autóba. Csak 12 millió Ft volt. :grimacing:

  9. Talán azért nincs benne “lopásvédelem” mert a stalking (követés, zaklatás, nem tudom, hogy van ez magyarul) egy komolyabb probléma a világban és az egyik üti a másikat technikailag. Amúgy külföldi fórumokat olvasva is a stalking jobban téma mint a lopás.

  10. Autóba azért kapsz már akár sim kártyás nyomkövetőt is kicsit drágábban. Olyat is ami rögtön jelez, ha manipulálják az autót.

  11. Jól értem, hogy, ha elhagyod a telódat, akkor buktad a

    • Telódat és az
    • N db AT-ed is?

    Na ezért kellene, hogy az appleid-s weboldalon leglább az AT-ket ki lehessen szedni a párosításból

  12. Ez nem igaz, új telefon regisztrálása esetén a Lokátorban látod. Sőt, ha belépsz haver iPadjére is vele, akkor is látod.

  13. +1 ha van családi iPad akkor azon jól láthatóak mindenki számára az AirTagek, bár ez elég satnya megoldás.

  14. Úgy értem, hogy ha totál eltűnik az iphonod (lokátorból is)

  15. Ezt fejtsd ki bővebben légyszi.
    Arról volt szó, hogy nem lehet látni az egyik AID-s készülékről a másik AID-s készülékhez rendelt AT-ket, még akkor sem ha van családi megosztás közöttük.

  16. Belépsz a Te Apple ID-dal a haverod iPadeére és leveszed az AirTageket az accountodról ennyi.

  17. Szóval nem tud értesítést küldeni ha eltávolodom az eszköztől és csak 1 db hozzárendelt iPhone-ról kereshető. Ezek komoly negatívumok sajnos.

  18. Elnézést, pongyolán fogalmaztam. Úgy értem csak azonos AppleID-val bejelentkezett készülékekről.

  19. Igen ezek negatívumok sajnos, sztem idővel ki lesz terjesztve és úgy jó lesz.

  20. Avatar for gunar gunar says:

    OFF : Na igen, csak DE egy valamire való autó tolvaj már évek óta zavaróval megy a közelébe is, ergo ha nem tud egy olyan központra csatlakozni ami akkor is jelez a tulajnak ha nincsen kapcsolat az autóval, semmit nem ér a GSM a riasztóban jóformán.

  21. Avatar for gunar gunar says:

    Akkor ha jól értelmeztem a cikket és amit itt azóta olvastam:
    Ha nincsen bekapcsolt Bt a közeli apple vason nem látom szegény elveszett cuccomat és ugye tudjuk az emberi hülyeség határtalan, sokan nem hiszik el, hogy szinte semmit nem vesz el a napi használati időből a bekapcsolt Bt, ezért kikapcsolják. (aki ezen megsértődik mélyedjen el kicsit magában)

    Csak Apple vasakon látszik és jelez, azaz ha androidos vas van mellette akkor azt lehet követni?

  22. Így van. De azért van bőven Apple termék.

  23. OFF: én tavaly vettem új autót, mondjuk jóval olcsóbbat mint te és kötötten rá gap biztosítást. Ez 3 évig számlaértéken térít totálkár vagy lopás esetén. Vagy ha használtat vettél akkor az ára alapján az nagyon prémium darab lehet, ami azért az Airtag-nél komolyabb védelmet érdemel.

  24. Újat vettem. Majd rálesek erre a biztosításra.

  25. Nem témába vág, de az a kutya botrányosan gyönyörű.
    És az a heterokrómia… :grinning:

  26. Avatar for bcsi bcsi says:

    Én titkon egy beépített akksiban reménykedtem, amivel majd az eszközt a watch töltőmmel is táplálhatom. Ez mekkora lett volna…

  27. Avatar for gunar gunar says:

    Na ja, csak mennyien szidták volna megint a céget, hogy így akarja őket watch-ra kényszeríteni.

  28. Eleg megvenni a 15ezres töltőt😂

  29. Avatar for gunar gunar says:

    @ef-dani : Na mert azért nem lázadnának akik a töltő hiánya miatt is? :roll_eyes:
    @Nem_Tom : Nem lehet vezeték nélkül tölteni azzal sem.
    Csak a szabvány QR töltővel felelne meg a felhasználóknak és akkor is lázadnának ha egy évnél kevesebbet tudna akkuval, ha nehéz, ha piros vagy kék vagy bármilyen színű, ha szögletes, ha kerek, ha lapos vagy gömb alakú, stb :crazy_face:

  30. Tudom, hogy nem lehet vezeték nélkül tölteni csak vezetékkel. Azért írtam mert sokan azt is az Apple szemére vetették, hogy olyan megoldást választott, hogy tölteni sem lehet (azaz nem használható többször) és én is meg voltam győződve, hogy ilyen méretű cserélhető és tölthető elem nincs is. Aztán találtam és belinkeltem.

  31. Avatar for Czo Czo says:

    Az ilyen “fizikailag” kompatibilis akkukkal erdemes vigyazni, az eltero feszultseg konnyen az eszkoz halalat okozhatja.

  32. Igazad lehet, nem biztos, hogy érdemes kockáztatni egy az elem árának 10-20-szorosára rugó árú terméket. De mondjuk az Apple csinálhatna bele való Apple újra tölthető elemet. (lásd pl. IKEA)

  33. Avatar for Czo Czo says:

    A “lasd pl IKEA” reszt nem ertem. Mihez gyart micsodat az IKEA? A 2032 egy szabvanyos meret, a CR/BR/LIR szinten szabvanyos jelolesek, amelyek pontosan megmondjak mi kell az adott termekbe. A LIR nem helyettesiti a CR-t. AA elem helyere sem rakhatsz tetszoleges AA meretu akkucellat (tehat nem csak az ismert, AA helyettesito NiMH akkucellak leteznek akkora meretben, hanem mas is). Az eszkozok igencsak meglepodnenek amikor meglatjak az 1.5V elem helyett a 3.6-4.2V kozotti akkut.

  34. Nem konkrét elemtipusra gondoltam, az IKEA egy analógia akart lenni. A környezetbarát imázs és az eldobható elem ellentmondását próbálták feloldani a sajátmárkás tölthető elemek forgalmazásával.

  35. Avatar for Czo Czo says:

    Ebben az eszkozben pont azert van elem, hogy ne kelljen 2-3 havonta toltogetni. Ekkora meretben vegtelen nagy kapacitasa van egy elemnek egy akkuhoz kepest.

  36. Pont ezt akartam írni. Akksival a töredéke lenne az üzemidő.
    A régi Magic mousenál is durva volt, hogyha egy sima kínai AA elemet tettem bele, azzal eldöcögött 2-3 hónapot, az Apple külömn megvehető akksijával meg kb. inkább 2 hetet.

  37. Igen ilyen az amikor a PR ütközik az elektrokémiával :slight_smile:

  38. Nálam 4 éve a gyári elem van a mojzerban és még mindig megy :slight_smile:

  39. Avatar for Czo Czo says:

    Milyen utkozo PR-rol beszelsz?

  40. Az Apple szeret környezettudatos cégként megjelenni, ennek egyik PR megjelenése, hogy nem szokása eldobható energiatárolót használni.
    Tisztában vagyok vele, hogy ennek számos műszaki, üzleti oka van, de sokszor szeretik ezt olyan színben feltűntetni, mintha ezt főként környezeti szempontból tartanák fontosnak. Na most ennek az önként képviselt látszatnak (vagy tényleges elvnek) az eldobhatós gombelem esetében nem akartak/tudtak megfelelni.

  41. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ha meg az lett volna, hogy kiszedhetetlen akkut tesznek bele, akkor egyrészt nem tudnád resetelni (külön gomb nélkül), másrészt pedig akkor az lett volna a baj, hogy ha tönkremegy az akkuja, akkor eldobós az eszköz. :wink: én sokkal szimpatikusabbnak tartom ezt, hogy CR2032-es van benne, mint hogy sem a Magic Keyboardom, sem a Magic Mouse 2-m, sem az AirPods, sem az Apple Pencil esetén nem megoldott az akkumulátorok cseréje, de az Apple még az iPadekben sem cserél amúgy akkut.

  42. Avatar for Czo Czo says:

    A listahoz hozzaveheted itthon az Apple Watchot is, mert abban sem lehet hivatalos uton itthon akkut cserelni.

  43. Részemről simán együtt tudok élni ezzel a megoldással, sőt még az is lehet, hogy az eszköz elemes verzióban összességében a legkisebb ökológiai lábnyomot hagyja, de ha így van erről miért nem olvashatunk egy Apple vezetővel készült (PR) riportban.
    Az azért elgondolkoztatott, hogy hamarosan lehet ez lesz az Apple egyik legnagyobb darabszámban eladott terméke és ezért nagyon nem mindegy, hogy ennek a “párszázmillió” elemnek mi lesz a sorsa.

  44. A kukába nem dobjuk, mert veszélyeshulladék, amiket külön kell gyűjteni.
    Ha a megfelelő kukába dobod, akkor jó arányban újrahasznosítják őket.

  45. Tök más téma csak megütötte a szemem: ezekszerint hiába viszem be az öreg akksis iPad-em a szervízbe nem fognak benne akksit cserélni és elhajtanak?

  46. Sztem ezt a hivatalos szerviz alatt lévő szerviz menüpontban derül ki. Ha van rá ár akkor kicserélik, ha nincs akkor nem.

  47. "Jön akkor az ihlet, hogy a sajáttal párosítjuk, az meg azért nem lesz jó, mert nem látjuk, merre jár a gyerek, valamint jelezni fog az AirTag másoknál, hogy közelükben van egy. "

    Miért is nem látom a gyereket? Pont az lenne a poén, hogy iskolába még nem vihet telefont - mert tilos -, hanem egy ilyet beleakasztanék az iskolatáskába. Nem vágom a mondat első felében a logikát. Valaki segítsen pls. értelmezni.
    Az nem izgat, hogy csipog-e másnál, hogy van a közelében AirTag…

  48. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ha rárakod a gyerek táskájára, aztán elmegy az iskolába, akkor csak abban az esetben látnád a helyzetét, ha más készülékkel összetalálkozik az AirTag. az illetőnek egyébként nem fog jelezni, mert bár az iskola a második otthonunk, ténylegesen haza kéne vigye a gyerekkel együtt az AirTaget ahhoz, hogy jelezzen neki. amennyiben 3 napig nem találkozik a te készülékeddel az AirTaged, akkor egyszer csak jelezni fog, hogy ott van, ami mondjuk egy óra kellős közepén biztosan szülhet konfliktust a tanerővel.

  49. Avatar for Tutu55 Tutu55 says:

    Én még azért beleírtam volna a cikkbe, hogy a Precíziós keresés funkció csak iPhone 11-től felfelé működik :frowning:

  50. Szerintem ez elvileg deal. Gondolom van olyan tanár akinek van, utcán is talán lófrál valaki, meg persze ami még fontos, hogy az oda-vissza úton is jó esély van rá. Őszintén szólva, ha a Margitszigeten működött a dolog, talán a belvárosban se lesz rossz.
    Mindenesetre “nem látjuk merre jár a gyerek” valószínűleg nem lenne a mi esetünkben helytálló. Azért jó lenne megtapasztalni, mielőtt kidobom a négyes csomag árát…

  51. Avatar for gunar gunar says:

    vedd meg webshop-ban és alsó hangon lesz tesztre 15 napod, a MM-nál meg 60 nap, van ahol 30 nap, csak meg kell nézni melyik ilyen árulja.

  52. Megjött…
    Most pár napig nem érek rá bővebben tesztelni, de néhány megjegyzés:

    • Jó lenne, ha az órán lévő lokátor is láthatná a tárgyakat
    • Ha az emeleten keresel egy földszinten lévő AT-t, akkor végig kell járjad az összes szobát mire leesik, hogy nem azon a szinten van, nyilván ha nem akarsz felébreszteni mindenkit vagy pedig egy házi buliban vagy (de még próbálgatom majd)
    • van egy olyan tippem, hogy egy idő után a HP minik lefogják adni a drótot, hogy abban a szobában melyik AT-k laknak :slight_smile:
  53. Kereken másfél évet bírt az AirTagben az elem. Azért az szerintem elég jó. :+1:t2:

  54. Avatar for gunar gunar says:

    A Nabitrack is tud ennyit. Persze nem konkurenciája egymásnak, mert más a cél és más az elv is, de akinek komolyabb tracker-re van szüksége, annak egy jó alternatíva lehet.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Burgatshow Avatar for BoRRoNeo Avatar for Czo Avatar for White64GB Avatar for rihekopo79 Avatar for Szifon Avatar for kopemagus Avatar for krisztiandeli Avatar for Tutu55 Avatar for Swordhun Avatar for sandrew Avatar for bcsi Avatar for Nem_Tom Avatar for Jadeye Avatar for 83miki83 Avatar for SzifonAdmin Avatar for ef-dani Avatar for gunar