fbpx Skip to content

Még karácsony előtt írtam a Sonos Dolby Atmos Sound Bar-járól, ami az ARC nevet viseli. Imádtam, és minden bizonnyal beszerzek majd itthonra egy ilyen típust, mert a Sonos sok szempontból összekapta magát. Néhány hete pedig a Sonos küldött nekem egy új, hordozható hangszórót, amiről sajtóesemény is volt már korábban.

Sonos Roam teszt és vélemény - COVER

A Sonos Roam lényegében egy kézben tartható, kis hangszóró, ami rendelkezik vezeték nélküli töltéssel, Wi-Fi és Bluetooth támogatással. Ezzel nem is lenne különleges a saját szegmensében, de a hangja ? elképesztő lett, és ez nem marketing szöveg. Már a sajtóközleményben is említették, hogy a legjobb hanggal rendelkező hordozható hangfal. Nem hazudtak. Nézzük, mire képes a Sonos Roam!

Külső kialakítás és funkciók

Ahogy a képen is látszik, a Sonos Roam egy teljes mértékben hordozható kis hangszóró, ami két színben érhető el, ami az árnyfekete és a holdfényfehér. Rendelkezik 2db H-osztályú erősítővel, ezen belül egy mély-közép hangszóróval és egy darab magas hangszóróval is. Ezáltal a Sonos Roam nem az alsó szegmens dobozhangját célozza, hanem a kiváló, széles tartományú közép és magas tartományt adja ki magából. Olyannyira jó a magas, hogy az konkrétan kristálytiszta hangot ad ki. Természetesen mélyládát ne várjunk, de a közép tartomány rendkívül részletes a magas pedig kifejezetten tiszta, de még ne beszéljünk a hangzásról.

A Roam tetején találjuk a funkció gombokat, melyekkel elindítani és lépkedni tudunk a számok között a hátulján pedig egy bekapcsoló gombbal találkozhatunk. Ezen kívül képes csatlakozni az otthoni Wi-Fi hálózathoz is, valamint rendelkezik AirPlay 2 és HomeKit támogatással is. Tehát megjelenik az otthon alkalmazásban is, amit eddig nem nagyon mondhattunk el hordozható hangfalról. Az AirPlay 2 segítségével minden Apple termékről küldhető rá zene, de a Bluetooth bekapcsolásával bármilyen más, Bluetooth-képes eszközről is küldhető rá hang. Sajnos line-in bemenettel nem rendelkezik.

Plusz pontot kapott nálam a Roam arra vonatkozóan, hogy USB-C-n keresztül tölthető, manapság már elég sok háztartás rendelkezik ilyen adapterrel és kábellel, valamint a hozzá tartozó, vezeték nélküli adapterrel is, de ez külön vásárolható meg. Negatív dolog, hogy 220-as adaptert nem tartalmaz a doboz, de ezt mindaddig nem is vettem észre, ameddig ki nem bontottam a hozzá kapott kábelt. 🙂 Manapság már tényleg szükségtelen dolog, van itthon elég töltő.

A beépített akkumulátor egyébként 10 órányi zenejátszást tesz lehetővé, ami több mint elég, akár egy hétvégére is. Ha nem használjuk, akkor Stand By módba kapcsol, így akár napokig is képes működni.

Vízállóság

A Sonos Roam IP67-es védelemmel van ellátva, ami azt jelenti, hogy rövid ideig, néhány másodpercig víz alá meríthetjük, ami segít abban, hogy a Sonos-t tisztán tartsuk vagy esőben használhassuk. Tehát egy nyári zápor egyáltalán nem okoz neki gondot, és poros bringázás után is simán lemoshatjuk a csap alatt! Emiatt a Roam tényleg bárhova vihetővé és használhatóvá válik!

(A képen jól látszódnak a háttérben történő sütögetés miatti zsíros ujjlenyomatok, amiket kényelmesen lemostam a csap alatt.)

Hangzás

Manapság a modern technológiának, AI-nak és a mikrofonoknak köszönhetően a komolyabb cégek optimalizálják a hangot. Miért jó ez? Miért kell beleszólni a hangzásba? Joggal kérdezzük azt is, hogy akkor most nem azt halljuk, amit az előadó akart nekünk nyújtani, mert az Apple, a Sonos, illetve más cégek beleszólnak az AI technológiáikkal?

A válasz, hogy pont azt halljuk. Ahány lakás, ahány helyiség, annyiféle hang keletkezik. Mindannyian megtapasztaltuk már az üres lakás rossz visszhangját, és azt is, ha bútorozva van, akkor mennyivel jobban halljuk egymást ha a másik beszél. A hangok terjedése egy rendkívül komplikált dolog. Már egy függöny is ég és föld változást tud adni abban, hogy az adott hang hogyan terjed felénk. Ezeket az információkat gyűjti össze a Sonos a beépített mikrofonokkal és úgy optimalizálja a hangszórókat, az erősítőt, a magas és mély tartományokat, hogy mi azt halljuk, amit az előadó akart nekünk mutatni.

Többek között ezért elképesztő a Sonos Roam, és persze az Apple termékei is, mert a hangot képesek optimalizálni, olyan szoftveres megoldásokkal, ami egy ritka dolog. Lehet egy JBL hangszórót is vásárolni, közel sem lesz ilyen a hangja, bárhova is rakjuk, mint mondjuk a Sonos-nak.

A Sonos Roam esetén ez egy automatikus dolog, és néhány szám alatt már optimalizálja a helyiséghez a hangot, ami elképesztő. A Roam a már említett, kristálytiszta hangot adja le és a közép-mély tartomány is teljesen rendben van. Szoftveresen egyébként még optimalizálhatjuk a hangot, tehát rakhatunk picit több mélyet vagy magasat, tehát tényleg a mi “szánk ízére” állíthatjuk a terméket.

Alapjában véve a Sonos hangja vetekszik a már fogalomból kivont, nagy HomePoddal, ott a mély egy picit erősebb, de a közép és magas tartományokban ugyanazt kapjuk körülbelül féláron, Bluetooth kapcsolattal, és megannyi zene streaming szolgáltatót támogatva az Apple Music-kal együtt.

Szoftver

A Sonos másik hatalmas előnye a mára már remekül fejlesztett alkalmazása. A Sonos egy remek, de nem olcsó ökoszisztéma. A Multi Room támogatás hibátlanul működik, és a Roam például olyan funkcióra is képes, hogy ahogy sétálunk a házban, egyetlen mozdulattal átadható a zene egy másik hangszóróra, hacsak nem szól mindenhol ugyanaz.

Ezen kívül számos olyan funkcióval is rendelkezik, ami hasznos lehet. Például ébreszthet minket a kedvenc zeneszámunk, Spotify listánk, vagy adott esetben ha elmegyünk otthonról, automatikusan kikapcsol a zene. Szerintem az egyik legfontosabb funkció átlagfelhasználó számára az a több féle streaming és otthoni zene szolgáltatás integrálása!

Nem csak bizonyos streaming szolgáltatókat támogat, hanem akár UPnP-n keresztül is integrálhatjuk a zenéket, sőt a Samba szervert is támogatja, tehát az otthoni hálózaton lévő zenéket is importálhatjuk a listánkba és hallgathatjuk rajta. Ezen kívül érdemes megjegyezni, hogy család-támogatással rendelkezik a Sonos app, tehát nem csak egy Spotify fiókot képes megjegyezni, hanem többet, így például ha én útközben hallgatok zenét, akkor a párom is képes itthon a saját Spotify fiókja segítségével a saját listáját hallgatni. Ez például egy Apple TV-n nem igazán működik.

Konklúzió

A Sonos szerintem ismét egy olyan terméket tett le az asztalra, ami hangzásban felülmúlta a saját szegmensét, és nincs olyan hely, ahol ne lenne használható az IP67-es védelemmel ellátott Roam. Az USB-C-nek köszönhetően szinte bármiről, még külső akkumulátorról is tölthető, így ha más nem, autóban és sátorban is tudjuk tölteni. Legyen az kerti party, fürdőszoba, kültéri esemény, sátor, a Roam helytáll és élményt ad nekünk a zenén keresztül! A hangja a toplista első helyére rakja 2021-ben, és emiatt talán az árcédulája is elfogadható a maga 179 eurós árával.

Megvásárolni április 20-tól tudjátok, de érdemes előre lerendelni az Alzánál, ide kattintva!

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Na jó, csak mert amúgy is cserélni akarom a jbl charge-ot :joy:

  2. Hangzásban és a SW megoldások miatt pariban lehetnek, de basszusban a JBL Flip-et se veri meg, nemhogy a Charge-ot.

  3. Azt aláírom, mert azokban 2 mély is van talán vagy nagyobb… :slight_smile: Ahogy a HomePod-ban is. Ott is írtam hogy fizikailag képtelen verni, de nem is célja. De igazad van.

  4. Én is mostanság akarok venni hordozható, kompakt méretű hangszórót.
    Sajnálom a dolgot, mert a Sonos technikalilag sokkal előremutatóbb, mint a JBL, az appja pedig fényévekkel veri a másikét.
    De olyannak, mint én (akinek a basszus sosem elég :grin:) a hangzás a fő szempont vásárláskor.
    És igen, a JBL-ben két passzív basszus radiátor van pluszba a közép-mélynyomó mellett, amiatt annyira brutál a hangja.

  5. Hát igen, akkor neked ez gyenge lesz :slight_smile: Hátha majd fejlődik a JBL is.

  6. 4 éve kettő darab JBL Charge 3-at nyúzunk. Amikor az elsőt vettem, nagyon szkeptikus voltam a márkával szemben, addig azt hittem, a JBL csak “tuctuc” zenékhez való. Rengeteg hasonló méretű prémium kategóriás hangszórót is meghallgattam szofisztikáltabb műfajokkal de egyik sem volt annyival jobb mint amennyivel drágább, sőt! A JBL fapados, csúnya, nem optimalizál (illetve manuálisan optimalizálható: jó helyre kell tenni) de nagyon szépen szól, a kettő együtt sztereóban meg tényleg üt.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for GR0ZN1J Avatar for sandrew Avatar for 83miki83 Avatar for SzifonAdmin

Népszerű hozzászólások

  1. Na jó, csak mert amúgy is cserélni akarom a jbl charge-ot :joy:

  2. Hangzásban és a SW megoldások miatt pariban lehetnek, de basszusban a JBL Flip-et se veri meg, nemhogy a Charge-ot.

  3. Azt aláírom, mert azokban 2 mély is van talán vagy nagyobb… :slight_smile: Ahogy a HomePod-ban is. Ott is írtam hogy fizikailag képtelen verni, de nem is célja. De igazad van.

  4. Én is mostanság akarok venni hordozható, kompakt méretű hangszórót.
    Sajnálom a dolgot, mert a Sonos technikalilag sokkal előremutatóbb, mint a JBL, az appja pedig fényévekkel veri a másikét.
    De olyannak, mint én (akinek a basszus sosem elég :grin:) a hangzás a fő szempont vásárláskor.
    És igen, a JBL-ben két passzív basszus radiátor van pluszba a közép-mélynyomó mellett, amiatt annyira brutál a hangja.

  5. Hát igen, akkor neked ez gyenge lesz :slight_smile: Hátha majd fejlődik a JBL is.

  6. 4 éve kettő darab JBL Charge 3-at nyúzunk. Amikor az elsőt vettem, nagyon szkeptikus voltam a márkával szemben, addig azt hittem, a JBL csak “tuctuc” zenékhez való. Rengeteg hasonló méretű prémium kategóriás hangszórót is meghallgattam szofisztikáltabb műfajokkal de egyik sem volt annyival jobb mint amennyivel drágább, sőt! A JBL fapados, csúnya, nem optimalizál (illetve manuálisan optimalizálható: jó helyre kell tenni) de nagyon szépen szól, a kettő együtt sztereóban meg tényleg üt.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for GR0ZN1J Avatar for sandrew Avatar for 83miki83 Avatar for SzifonAdmin