fbpx Skip to content

Hat hónapig hevert egy tó fenekén egy iPhone 11, míg egy hobbi búvár megtalálta és megmentette.

Csodával határos módon a telefon működőképes volt, így a tulajdonosa viszontláthatta az örökre elveszettnek vélt adatait is.

Az iPhone 11-et maximum 2 méter mélységig és maximum 30 percig ígéri az Apple a víznek ellenállónak. A 6 hónap ez esetben nagyon sok idő, így ez egy meglehetősen nagy túlteljesítést jelent az Apple telefonjának az ígért vízszigetelő besorolásánál. A cég egyébként hivatalosan nem vállal semmiféle jótállást a folyadékok okozta károkra, és azt is leírja a termékoldalon, hogy a készülék ellenálló képességét a szabványnak megfelelően laboratóriumi körülmények között tesztelték, és hogy annak mértéke az idővel csökkenhet.

A telefont két búvár, Clay és Heather Helkenberg, férj és feleség találta meg, akiknek az akciója csupán csak a tavakból származó szeméttisztításnak és értékek megtalálásának indult:

A kanadai Brit Columbiai tavakban és folyókban búvárkodom, célom, hogy megtaláljam az emberek elveszett értékeit, és egyúttal kitakarítom a talált szemetet is. Kedvtelésből csinálom, többek között olyan tárgyakat is találtam már, mint GoPro kamera, telefonok és egyéb értékes tárgyak, amelyeket már többször sikerült visszajuttatnom a jogos tulajdonosaiknak.

Helkenbergék egy videót is közzétettek a búvárkodásáról, ahol belepillanthatunk, hogyan is zajlik egy-egy kincsszerzés. A videó a Fraser völgynél a Harrison Lake-ben készült, és láthatjuk, ahogy Heather megtalálja a működőképes iPhone 11-et. Összesen 3 telefont és 11 napszemüveget talált a búvárkodás során, mindemellett sajnos rengeteg szemetet is ki kellett szednie a tóból.

A CBC tudósítása szerint a telefon tulajdonosa először azt gondolta, hogy egy tréfa, amikor a Helkenbergék üzentek neki.

Clayton Helkenberg elmondta, hogy általában egy szilícium-dioxid-tartályba helyezi a telefonokat, hogy kiszárítsa őket, de különösen nagy szerencséje volt az iPhone 11-gyel:

Hazavittem, letisztítottam róla a szennyeződéseket, és a telefon be is kapcsolt, ami hihetetlen volt.

Kivette a SIM-kártyát, betette egy másik telefonba, hogy megkeresse az illetékes telefonszámát, és felvegye vele a kapcsolatot.

A Vancouverben élő Fatemeh Ghodsi először azt gondolta, hogy egyik barátja meg akarja tréfálni. De Clay hamar meggyőzte arról, hogy Chilliwackbe kell utaznia, ha viszont szeretné látni a működő telefonját.

Ghodsi szeptember elején ejtette vízbe a telefonját, egy hajóút során:

“Elvesztettem az egyensúlyt a hajón és beleejtettem a telefont a vízbe.” – majd hozzátette, hogy a park munkatársai közölték vele, hogy lehetetlen megtalálni a telefont, ugyanis a tó nagyon mély. – “Reménytelenül, szorongva és könnyezve mentünk vissza Vancouverbe.”

Nem sokkal később új telefont vásárolt, és megbékélt a tudattal, hogy elvesztek a fotói és más adatai is, amelyekről nem készített biztonsági másolatot.

Ghodsinak különösen nagy szerencséje volt, mert ugyan a telefon mikrofonja nem működött, és a hangszóró is megsérült, de az adatai visszaszerzése szempontjából mindez lényegtelen.

Az esetnek két tanulsága is van. Az első, és legfontosabb, hogy az adataink védelme érdekében mindig legyen naprakész biztonsági mentésünk, amire a legegyszerűbb általában az iCloud biztonsági mentés. A második, hogy bár hivatalosan az Apple nem vállal jótállást a folyadékok okozta károkra, és a készülékek folyadéktűrő képessége az idővel csökkenhet, de az érintett eszköz sok esetben meg tudja úszni a pancsolást – bár ne erre alapozzunk.

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!