Hat hónapot élt túl egy iPhone 11 egy tó fenekén

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hat hónapig hevert egy tó fenekén egy iPhone 11, míg egy hobbi búvár megtalálta és megmentette.

Csodával határos módon a telefon működőképes volt, így a tulajdonosa viszontláthatta az örökre elveszettnek vélt adatait is.

Az iPhone 11-et maximum 2 méter mélységig és maximum 30 percig ígéri az Apple a víznek ellenállónak. A 6 hónap ez esetben nagyon sok idő, így ez egy meglehetősen nagy túlteljesítést jelent az Apple telefonjának az ígért vízszigetelő besorolásánál. A cég egyébként hivatalosan nem vállal semmiféle jótállást a folyadékok okozta károkra, és azt is leírja a termékoldalon, hogy a készülék ellenálló képességét a szabványnak megfelelően laboratóriumi körülmények között tesztelték, és hogy annak mértéke az idővel csökkenhet.

A telefont két búvár, Clay és Heather Helkenberg, férj és feleség találta meg, akiknek az akciója csupán csak a tavakból származó szeméttisztításnak és értékek megtalálásának indult:

A kanadai Brit Columbiai tavakban és folyókban búvárkodom, célom, hogy megtaláljam az emberek elveszett értékeit, és egyúttal kitakarítom a talált szemetet is. Kedvtelésből csinálom, többek között olyan tárgyakat is találtam már, mint GoPro kamera, telefonok és egyéb értékes tárgyak, amelyeket már többször sikerült visszajuttatnom a jogos tulajdonosaiknak.

Helkenbergék egy videót is közzétettek a búvárkodásáról, ahol belepillanthatunk, hogyan is zajlik egy-egy kincsszerzés. A videó a Fraser völgynél a Harrison Lake-ben készült, és láthatjuk, ahogy Heather megtalálja a működőképes iPhone 11-et. Összesen 3 telefont és 11 napszemüveget talált a búvárkodás során, mindemellett sajnos rengeteg szemetet is ki kellett szednie a tóból.

A CBC tudósítása szerint a telefon tulajdonosa először azt gondolta, hogy egy tréfa, amikor a Helkenbergék üzentek neki.

Clayton Helkenberg elmondta, hogy általában egy szilícium-dioxid-tartályba helyezi a telefonokat, hogy kiszárítsa őket, de különösen nagy szerencséje volt az iPhone 11-gyel:

Hazavittem, letisztítottam róla a szennyeződéseket, és a telefon be is kapcsolt, ami hihetetlen volt.

Kivette a SIM-kártyát, betette egy másik telefonba, hogy megkeresse az illetékes telefonszámát, és felvegye vele a kapcsolatot.

A Vancouverben élő Fatemeh Ghodsi először azt gondolta, hogy egyik barátja meg akarja tréfálni. De Clay hamar meggyőzte arról, hogy Chilliwackbe kell utaznia, ha viszont szeretné látni a működő telefonját.

Ghodsi szeptember elején ejtette vízbe a telefonját, egy hajóút során:

“Elvesztettem az egyensúlyt a hajón és beleejtettem a telefont a vízbe.” – majd hozzátette, hogy a park munkatársai közölték vele, hogy lehetetlen megtalálni a telefont, ugyanis a tó nagyon mély. – “Reménytelenül, szorongva és könnyezve mentünk vissza Vancouverbe.”

Nem sokkal később új telefont vásárolt, és megbékélt a tudattal, hogy elvesztek a fotói és más adatai is, amelyekről nem készített biztonsági másolatot.

Ghodsinak különösen nagy szerencséje volt, mert ugyan a telefon mikrofonja nem működött, és a hangszóró is megsérült, de az adatai visszaszerzése szempontjából mindez lényegtelen.

Az esetnek két tanulsága is van. Az első, és legfontosabb, hogy az adataink védelme érdekében mindig legyen naprakész biztonsági mentésünk, amire a legegyszerűbb általában az iCloud biztonsági mentés. A második, hogy bár hivatalosan az Apple nem vállal jótállást a folyadékok okozta károkra, és a készülékek folyadéktűrő képessége az idővel csökkenhet, de az érintett eszköz sok esetben meg tudja úszni a pancsolást – bár ne erre alapozzunk.

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

 1. expa says:

  “elvesztek a fotói és más adatai is, amelyekről nem készített biztonsági másolatot.”

  Ez hogyan lehetséges? Nekem azonnal minden a felhőbe megy, soha semmilyen adatom nem veszett még el. Nem használha a felhőt?

 2. Jadeye says:

  ha valaki X okból nem kapcsolja be például az iCloud biztonsági mentést, akkor nyilván nem készül automatikusan mentés sem. el sem hinnéd, mennyien vannak így, hogy miközben telerakják fotókkal és videókkal a készüléküket, nem fizetnek elő az ingyenes 5GB-nál nagyobb tárhelyre.

 3. expa says:

  Én nem használom az iCloud mentést fotókhoz. Minden a google felhőbe megy…

 4. gunar says:

  Na igen én meg haza mentek a NAS-ra, az legalább az enyém én kezelem. Nem törik fel véletlenül sok másikkal együtt, ha igen arról csak én tehetek vagy a Synology.

 5. Túl szép story. Házaspár akik azért élnek hogy mások cuccai után kutassanak a víz alatt, 6 hónap után működött a telefon, SIM kártyán nem volt PIN beállítva…

 6. Jadeye says:

  az USA-ban nem jellemző a SIM-kártyák esetén, hogy be lenne kapcsolva a PIN-kód kérése. több ilyen YouTube csatorna van, akiknek ez a szórakozásuk, hogy mások által vízbe ejtett dolgokat szednek ki, egyszerűen keress rá, és látni fogod.

 7. Czo says:

  Nekem legalabb 25 eve az az elso a PIN kod kikapcsolasa a SIM kartyan. Ha pedig eSIM van, ott szerintem PIN sincs, legalabbis nalam nem ajanlotta fel az eSIM aktivalasa soran, hogy ezt beallitana, igaz, keresni se kerestem, mert nem akartam bekapcsolni.

 8. Ez a fajta “horgászat” itthon is megy, csak mágnessel. Ez világos. Csak ebben a történetben annyi a csodálatos együttállás, hogy az már sci-fi. :rofl:

 9. expa says:

  A NAS sokkal jobban feltörhető.
  A google az két lépcsős azonosítást használ így az nem törhető fel mint egy NAS…

 10. 321 says:

  “11 pár napszemüveget” - azaz 22-t? Párban? Ez valami félrefordítás lesz.

 11. gunar says:

  Jó, de mennyi az esélye annak hogy valaki pont az én NAS-omat akarja feltörni és mennyivel nagyobb, hogy belekerül egy listába a google acc-od azzal akiét meg fel akarják törni és kikerülnek a fotóid, stb ami esetleg kényes. (most csak a múltban történtekre alapoztam, mikor sok 100 acc-ot törtek fel itt is ott is)
  Persze a kétlépcsős ha be van kapcsolva akkor az nehezítés.
  A NAS meg jó még sok más dologra is, nem csak tárolni. De ki mit szeret és hol érzi jobban a biztonságot.

 12. A szemüveg angol megfelelője a “pair of glasses”, szóval 11 db napszemcsi volt az.

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!