fbpx Skip to content

A Siri egy aktuálisan fontos fejlesztési iránya a személyi asszisztens aktiválásának pontosságnövelése. Az Apple jelenleg ugyanis azzal kapcsolatban végez kutatást, hogy hogyan tudná a Siri jobban megítélni, mikor szólunk valóban hozzá, és mikor fejeztük be a neki szánt mondandónkat.

Biztosan sokunkkal megesett már az a kínos történet, hogy a Siri egyszer csak elkezdett beszélni a semmiből, mert valamit, amit a mindennapi beszédünk közben kimondtunk, ő “Hey, Siri!”-nek hallott. Nos, az almás cég most épp a felhasználó élmény e téren való javítására törekszik.

Persze ott van még egy csokornyi más hiba is Siri beszédfelismerőjében – kellemetlen például, ha valaki az Apple Watch-hez szólna, de helyette a zsebre vágott iPhone válaszol, vagy amikor a mesterséges intelligenciájú hölgy/úr egyáltalán nem veszi a lapot, hogy őt kérdeztük. Ezeket azonban majd később fogja orvosolni az Apple – egyelőre fontosabbnak tartották, hogy új szabadalmukban azt vizsgálják: a potenciálisan Sirit kiáltó felhasználó egyáltalán a készülékre néz-e éppen.

Az ezirányú kutatás-fejlesztésnek már létezett korábbi csírája. A cég még 2019 végén nyújtott be szabadalmat egy olyan technológiára, amely a készülék Face ID kameráját használná a felhasználó érzelmeinek elemzésére, miközben ő Sirihez beszél. A mostani szabadalom, az “Attention Aware Virtual Assistant Dismissal” ehhez képest tehát egy lényegesen egyszerűbb (vagy legalábbis annak látszó) kérdésre ad választ, bár bizonyosan ennek a gondos megvalósítása is életminőség-javuláshoz fog vezetni.

A szabadalmi igénypontokból idézve:

A folyamat része, hogy a készülék egy vagy több szenzorának adatai alapján eldöntsük, hogy a felhasználó érdektelenségét jelző kritériumok közül egy vagy több teljesül-e.

A csavaros nyelvezetű fogalmazásmódból azért egyvalami kitűnik: Siri azt próbálja majd eldönteni például az arckifejezésünk és a tekintetünk iránya alapján, hogy valóban aktiválni szeretnénk-e.

A másik tényező, amit a szabadalom alapján vizsgálni fognak, a “Hey, Siri!” és a tényleges kérdés vagy parancs kimondása között eltelt idő. Megtörténhet ugyanis az, hogy aktiváljuk a virtuális asszistenst, de közvetlenül utána valami pillanatnyilag elvonja róla a figyelmünket. (Ezt az időtartamot a szabadalom egyébként “karakterisztikus intenzitásnak” nevezi — hiszen nagy szavak nélkül nem is lenne tudomány a tudomány…)

Egyéb szenzorokból is lehet a készülék gazdájának érdeklődésére vagy annak hiányára következtetni. A gyorsulásmérő és a giroszkóp is használható például arra, hogy megállapítsuk, a készülék milyen irányban áll, és éppen leteszik vagy felveszik azt. Az előlapi fényérzékelő szintén jelezheti, hogy a telefon kijelzőjét eltakarja-e valami, vagy éppenséggel hátlappal lefelé fekszik az asztalon, esetleg egy táskában tárolják.

A szabadalom célja egyébként nemcsak a felhasználói élmény javítása, hanem az energiafogyasztás csökkentése is. Siri működtetése természetesen energiát igényel (például a képernyő-háttérvilágítás és a rádiós kapcsolatok működtetése miatt) – minél többet használjuk, annál jobban merül az akku. Ennek megfelelően a fölösleges aktiválások számának csökkentése hosszabb akkumulátoridőt eredményez, ami mindig egy nyerő pont a felhasználók szemében.

Érdemes elolvasni még a legutóbbi cikkünket arról, hogy az Apple már Magyarországon is keres munkaerőt Siri fejlesztéséhez, illetve hogy akár magyarul is beszélhetünk Sirihez a Parancsok alkalmazással!

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for gunar gunar says:

    Végre a magyarra is fejlődik ahogy tudjuk, a kérdés már csak az, hogy ebből mikorra lehet az első csikós Siri ? Azután majd gondolom alakul az idő és a sok használat folyamán és okosodik, mert ha jól tudom használatában fejlődik a program. Vagy nem?

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for gunar

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for gunar gunar says:

    Végre a magyarra is fejlődik ahogy tudjuk, a kérdés már csak az, hogy ebből mikorra lehet az első csikós Siri ? Azután majd gondolom alakul az idő és a sok használat folyamán és okosodik, mert ha jól tudom használatában fejlődik a program. Vagy nem?

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for gunar